Final Fantasy IX

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Final Fantasy IX
Finalfantasy9kansi.jpg
Kehittäjä Square
Julkaisija Japanin lippu Square
Yhdysvaltain lippu Square Electronic Arts
Euroopan unionin lippu Infogrames
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Square Europe
Australian lippu Square Europe
Julkaisupäivä PlayStation
Japanin lippu 7. heinäkuuta 2000
Yhdysvaltain lippu 14. marraskuuta 2000
Euroopan unionin lippu 16. helmikuuta 2001
Australian lippu 22. helmikuuta 2001
PlayStation Network
Japanin lippu 20. toukokuuta 2010
Yhdysvaltain lippu 15. kesäkuuta 2010
Euroopan unionin lippu 26. toukokuuta 2010
Lajityyppi Konsoliroolipeli
Pelimuoto Yksinpeli
Alusta PlayStation
Jakelualusta 4 CD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy IX (myös jap. ファイナルファンタジーIX) on Squaren (nyk. Square Enix) kehittämä ja alun perin 2000 PlayStationille julkaisema Final Fantasy-konsoliroolipelisarjan videopeli.

Final Fantasy IX palaa pitkälti koko pelisarjan juurille. Mukana ovat kaikki tärkeimmät Final Fantasy -sarjan elementit, kuten ilmalaivat, moogle ja chocobo-olennot, sekä mustat ja valkoiset maagit. Pelimaailma ei ole aiempien pelisarjan osien tapaan futuristinen, vaan FFIX edustaa enemmän historiallista fantasiaa kuninkaineen, ritareineen ja kuningaskuntineen. Lisäominaisuuksina pelistä löytyy muutamia minipelejä, joista merkittävimmät ovat Tetra Master -korttipeli ja Chocobo Hot & Cold -kaivuupeli. Pelin taistelut voi pelata halutessaan myös kahdella pelaajalla. Tässä ominaisuudessa saa valita, ketä hahmoa kukin pelaaja ohjaa taistelussa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy IX:ssä pelattava hahmo kulkee ympäri pelimaailmaa tutkien, tavaroita etsien ja taistellen. Suurin osa pelin juoneen liittyvistä tapahtumista käydään mm. kaupungeissa, luolissa ja vankityrmissä. Näillä alueilla pelaajan kulkemista helpottaa hahmon pään ylle ilmestyvä huutomerkki hahmon ollessa lähellä käyttökelpoista esinettä tai kylttiä.[1] Pelaajan mukana matkustaa moogle, jonka kanssa tämä voi keskustella edistymisestään, palauttaa elämänvoimaa nukkumalla tai ostaa esineitä.[2] Tämä poikkeaa edellisistä peleistä, joissa vastaavia ominaisuuksia löytyi ainoastaan tallennuspisteiltä. Mooglet voivat myös toimittaa kirjeitä muille moogleille "mognetin" välityksellä.[1]

Matkustaessaan paikasta toiseen pelaajat liikkuvat kolmiulotteisella, ylhäältä kuvatulla maailmankartalla. Sitä voi tutkia melko vapaasti, vaikka esimerkiksi veden ja vuoristojen ylittämiseen tarvitaan erillisiä kulkuneuvoja. Pelaajat voivatkin kulkea kävelemisen lisäksi chocoboilla, laivoilla ja ilma-aluksilla. Samoin kuin sarjan edellisissä osissa, maailmankarttaa asuttavat erilaiset hirviöt, jotka hyökkäävät satunnaisesti pelaajan kimppuun.[3]

Final Fantasy IX tuo pelisarjaan uuden ominaisuuden, jota kutsutaan nimellä Active Time Events (ATE). Tämän myötä pelaaja voi katsoa samanaikaisesti tapahtuvia asioita sekä ohjata kahta erillistä joukkuetta ryhmän hajaantuessa. Näin pelaaja voi ratkaista erilaisia ongelmia sekä sokkeloita.[1]

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pomotaisteluita lukuun ottamatta taistelut puhkeavat satunnaisesti kentällä juostessa. Tällöin kenttänäyttö muuttuu taistelunäytöksi. Taistelunäytöllä vastustajat ovat kentän toisella puolen rivissä, pelaajan ohjaamat sankarit taas toisella.

Käytössä on vuoropohjainen taistelusysteemi. Jokainen taistelu käyttää Active Time Battle (ATB) -järjestelmää, joka esiteltiin ensimmäisen kerran Final Fantasy IV -pelissä.[3] Hahmojen komentolista esiintyy näytön alaosassa ATB- sekä elinvoima- ja taikavoimamittareiden vieressä. Pelaaja hallitsee vuorotellen hahmojaan ja voi antaa yhden komennon hahmolleen ATB-mittarin täytyttyä. Hahmon suoritettua komennon ATB-mittari nollautuu taas. Pelihahmot voivat vuorollaan hyökätä fyysisesti, käyttää erilaisia esineitä ja lääkkeitä tai turvautua omiin ainutlaatuisiin kykyihinsä. Esimerkiksi Zidane voi varastaa esineitä vastustajilta, Eiko ja Garnet voivat kutsua erilaisia olentoja avuksi taisteluun ja Vivi voi käyttää mustaa magiaa hyökkäyksissään.[1]

Nämä hahmojen erityistaidot muuttuvat hahmon saavutettua transsi-tilan, joka aktivoituu lyhyeksi ajaksi erillisen transsimittarin täytyttyä.[1] Tässä tilassa hahmon kyvyt vahvistuvat ja mahdollisesti muuttuvat. Esimerkiksi Zidane siirtyy transsissa Dyne-tilaan,[1] jossa hänen varaspohjaiset kykynsä vaihtuvat tuhoisiksi erikoiskyvyiksi. Vivin "Black Magic" -kyky puolestaan muuttuu nimeksi "Double Black",[1] jonka myötä hän voi langettaa kaksi taikaa samalla vuorolla. Pelissä on myös mahdollista pelata rajoitettua moninpeliä.

Pelihahmon suoritus taistelussa pohjautuu tilastoihin, joissa esiintyvät muun muassa hahmojen nopeus, voima ja maagiset voimat.[1] Tilastoja parantaakseen pelaajan täytyy varustaa hahmojaan tai hankkia taistelemalla kokemuspisteitä kehittääkseen hahmonsa ylemmille tasoille. Kun hahmo kehittyy seuraavalle tasolle, myös hänen tilastonsa paranevat. Taisteluiden voittaminen myös palkitsee pelaajan rahalla (gil), esineillä, Tetra Master -pelikorteilla ja kykypisteillä (AP).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Final Fantasy IX seuraa nuoren varkaan, Zidane Tribalin, seikkailua kuningaskuntien kamppaillessa maailman herruudesta. Zidane on apinahäntäinen ja liukaskielinen kaveri, jolla on melkoinen maine naisten keskuudessa.

Kertomuksen alussa Zidane kuuluu tunnettuun rosvokoplaan (Tantalukseen), joka saa keikkaluontoisen tehtävän kidnapata Alexandrian prinsessa Garnet. Kopla onnistuu sieppauksessa, mutta pääosin ehkä siksi, että prinsessa haluaa tulla kidnapatuksi. Pakomatka ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan Alexandrian leskikuningatar Brahnen polttaessa päreensä. Tästä alkaa suuri tapahtumien ketju, jossa Zidane yrittää pitää siepatun Garnetin hengissä ja estää samalla kahden keskuskonnan, Alexandrian kuningatar Brahnen ja tämän kätyrinä toimivan Kujan, juonia muiden kuningaskuntien pään menoksi.

Moninaisten juonikuvioiden myllerryksessä Zidane tutustuu hyvin erilaisiin ihmisiin ja mantereisiin, ja kehittää samalla vahvaa tunnesidettä prinsessa Garnetiin. Mutta onko rakkaudesta vastustamaan suurempaa pahuutta, joka yrittää saada koko maailman haltuunsa?

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä esiintyy kahdeksan pelattavaa päähenkilöä. Nämä ovat roistoryhmän jäsen Zidane Tribal, Alexandrian prinsessa Garnet Til Alexandros XVII, musta maagi Vivi Ornitier, Pluton ritareiden kapteeni sekä Garnetin palvelija Adelbert Steiner, lohikäärmesoturi Freya Crescent, makumatkalle lähtenyt Quina Quen, kuusivuotias maagi Eiko Carol ja palkkionmetsästäjä Amarant Coral.[4] Heidän lisäkseen pelattavia hahmoja liittyy päähenkilöiden seurueeseen silloin tällöin.

Kehitystyön aikana pelin luojat tekivät hahmoista tärkeän tavoitteen. Paluu pelisarjan juurille myös vaikutti hahmojen luontiin, sillä heistä pyrittiin tekemään sarjakuvamaisia. Uematsu kommentoi, että he kuitenkin pyrkivät tavoittelemaan myös realismia sarjakuvamaisuuden ohella. Päästäkseen tähän tavoitteeseen ja tyydyttääkseen pelaajat, jotka olivat tottuneet Final Fantasy VIII:n realistisiin hahmoihin, suunnittelijat päättivät luoda hahmoja, joihin pelaajien olisi helppoa samaistua.[5]

Minipelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tetra Master[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarjan yhdeksännessä osassa on myös korttipeli, kuten Final Fantasy VIII:ssa, mutta peli on laitettu täysin uusiksi.

Chocobo Hot and Cold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen minipeli, jossa pelaaja voi etsiä aarteita Choco-nimisen Chocobon avulla. Chocoa voi käyttää myös minipelin ulkopuolella paikasta toiseen matkustamiseen. Kun Choco löytää lisää aarteita pelin kuluessa, se muuttaa väriä ja saa uusia kykyjä.Ensimmäiseksi se on keltainen, joka voi kulkea maalla ja rantahietikolla, seuraavaksi se muuttuu vaaleansiniseksi, joka voi kulkea rantavedessä("vaaleassa vedessä" rantojen läheisyydessä), seuraavaksi punaiseksi, joka voi kulkea vuorten yli, neljänneksi tumman liilaksi, joka voi kulkea missä vaan merellä. Lopulta Choco voi muuttua lentäväksi kultaiseksi chocoboksi, ja pystyy liikkumaan lähes minne tahansa maailmankartalla.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nobuo Uematsu sävelsi Final Fantasy IX:n musiikin kokonaisuudessaan.

Musiikin Final Fantasy IX:ään sävelsi aikaisempien pelisarjan pelien tapaan Nobuo Uematsu, jolle sarjan yhdeksäs osa on viimeisin pelkästään hänen itsensä säveltämä Final Fantasy -peli. Toinen pelin suunnittelijoista, Hiroyuki Itō, ehdotti Uematsulle sävellettäväksi peliä varten "kullekin kahdeksalle hahmolle oman kappaleen, jännittävän raidan taisteluja varten, synkän ja vaarantunteen herättävän kappaleen ja kymmenisen kappaletta lisää jne.". Uematsu vietti suunnilleen vuoden säveltäessään ja tuottaessaan noin 160 kappaletta peliä varten. Kappaleista noin 140 päätyi pelin ääniraidalle.[6][7]

Uematsu sävelsi kappaleet pianolla käyttäen kahta vastakohtaista menetelmää: "Luon pelin tapahtumiin soveltuvaa musiikkia, mutta joskus pelitapahtuman suunnittelija muokkaakin tapahtuman jo valmiiseen musiikkiini sopivaksi."[7] Uematsun mielestä Final Fantasy VII ja Final Fantasy VIII olivat olleet tunnelmaltaan realistisia, mutta koska yhdeksäs osa oli enemmän fantasiaan pohjautuva, mahtui pelin sävellyksien joukkoon sekä vakavia että huvittaviakin kappaleita. Uematsun mielestä pelin musiikin teemana oli keskiaikainen musiikki, minkä vuoksi hänelle suotiin mahdollisuus matkustaa inspiraatiomatkalle Eurooppaan "katselemaan vanhoja linnoja Saksaan ja sellaista." Pelin kaikesta musiikista ei kuitenkaan tehty keskiaikaan viittaavaa, sillä Uematsun mielestä siitä olisi tullut "epätasapainoinen" ja "tylsähkö". Hän tähtäsi "yksinkertaiseen ja lämpimään" tyyliin sisällyttäen joukkoon epätavallisia instrumentteja, kuten kazoon ja dulcimerin. Musiikkiin sisällytettiin myös vaikutteita aikaisemmista Final Fantasy -peleistä, koska yhdeksäs osa palasi tyyliltään sarjan alkujuurille. Taistelumusiikkiin sisällytettiin vanha alkusävel, ja vanhoista sarjan osista tuotiin kappaleita uusina sovituksina: Volcano-teeman alkuperä on Final Fantasystä ja Pandemonium-teema on peräisin Final Fantasy II:sta. Pelin alussa Tantalus-ryhmä soittaa "Rufus' Welcoming Ceremony" -kappaletta Final Fantasy VII:sta.[6][7]

Uematsun raportoitiin kahdesti olleen ehdottomasti sitä mieltä, että Final Fantasy IX oli hänen lempisävellyskokonaisuutensa.[8][9] Pelin alkuperäisellä soundtrackillä on 110 kappaletta. Laajennettu soundtrack, Final Fantasy IX Original Soundtrack PLUS, sisältää 42 kappaletta enemmän. Final Fantasy XIII:n ja Final Fantasy X:n tavoin yhdeksäs osa sisältää J-pop-tyylisen balladin, nimeltään Melodies of Life. Kappaleen sävelsi Uematsu, ja sanoituksesta vastasivat japaniksi Hiroyuki Itō (taiteilijanimellä Shiomi) ja englanniksi Alexander O. Smith. Kappaleen tulkitsi Emiko Shiratori, joka lauloi sävelmän japaninkielisessä versiossa japaniksi sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan julkaisuissa englanniksi.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy IX kohosi ilmestyttyään myyntilistojen kärkeen ympäri maailman.[10] Peli ei kuitenkaan myynyt Japanissa eikä Yhdysvalloissa yhtä paljon kuin kaksi edeltäjäänsä Final Fantasy VII ja Final Fantasy VIII.[11][12] Maaliskuun 31. päivään 2003 mennessä peli oli myynyt maailmanlaajuisesti 5,3 miljoonaa kappaletta.[13] Japanilaisen pelilehti Famitsun lukijat äänestivät Final Fantasy IX:n kaikkien aikojen 24. parhaaksi peliksi[14] ja suositun peliverkkosivusto GameFAQsin lukijat 42:nneksi parhaaksi peliksi kautta aikojen.[15] Metacritic-arvostelusivustolla pelin keskiarvo arvosteluissa on 94 %, millä peli on sarjansa osista parhaiten sijoittunut.[16]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]