Final Fantasy XV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Final Fantasy XV
Kehittäjä Square Enix 1st Production Department
Julkaisija Square Enix
Jakelija Steam, Google Stadia, Humble Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Hajime Tabata
Tuottaja Shinji Hashimoto
Yoshinori Kitase
Suunnittelija Tetsuya Nomura
Käsikirjoittaja Kazushige Nojima
Taiteilija Tetsuya Nomura
Tomohiro Hasegawa
Takayuki Odachi
Säveltäjä Yoko Shimomura
Pelisarja Final Fantasy
Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII
Pelimoottori Luminous Studio
Julkaistu
  • WW 29. marraskuuta 2016
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: C (15 vuotta tai vanhempi)
ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 16
USK 12
Alusta PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja Blu-ray-levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy XV (työnimi Final Fantasy Versus XIII) on Square Enixin kehittämä toimintaroolipeli PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Peli on ollut kehityksessä vuodesta 2006 alkaen, samaan aikaan kuin Final Fantasy XIII ja Final Fantasy Type-0. Pitkän kehityshistoriansa aikana peli on käynyt läpi useita muutoksia, joista merkittävimpiä on kehityksen siirtäminen seitsemännen sukupolven konsoleista kahdeksanteen sukupolveen ja alkuperäisen ohjaajan vaihtuminen. Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti 29. marraskuuta 2016.[1] Lisäksi on julkaistu pelin maailmaan sijoittuva CGI-animaatioelokuva Kingsglaive: Final Fantasy XV.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy XV:n taistelusysteemi tunnetaan nimellä "Active Cross Battle". Taistelut tapahtuvat reaaliaikaisesti, ja viholliset ovat maailmassa näkyvillä eivätkä ilmesty tyhjästä. Taistelukomentoja ei valita valikoista, vaan peliohjaimelle on asetettu tietyt komennot. Pelissä ei ole ATB-mittaria. Ohjaaja Hajime Tabatan tavoitteena on luoda ennennäkemättömiä taistelukohtauksia, joita esiteltiin Final Fantasy VII: Advent Children -elokuvassa. Jotkin pelisarjan tunnetuista ominaisuuksista, kuten erilaisten hirviöiden kutsuminen taisteluun, esiintyy pelissä.

Pelaajalla on käytössään auto, jota voi ohjata joko itse tai automaattisesti. Hajime Tabatan mukaan pelin maailman lähes joka kolkan voi tutkia. Pelissä on myös mahdollista ratsastaa chocoboilla.

Taikojen käyttö pelissä poikkeaa aikaisemmista Final Fantasy -peleistä merkittävästi. Taiat tehdään itse käyttämällä elementtienergiaa (tuli, jää, salama), jota kerätään ympäri maailmaa. Elemancy-valikossa pelaaja voi tehdä erilaisia elementtitaikoja riippuen siitä, kuinka paljon ja minkälaista elementtiä taikaan käytettiin. Taikaa voi myös parantaa sekoittamalla siihen erilaisia ainesosia, joita voi kerätä hirviöiltä tai maastosta. Ainesosaasta riippuen taika voi saada erikoisominaisuuksia, esim. lisää käyttökertoja, iskukertoja yhdellä käyttökerralla, enemmän kokemuspisteitä taistelusta jne. Pelaaja voi kantaa vain rajoitetun määrän taikoja. Lisätäkseen kannettavien taikojen määrää pelaajan on kerättävä Magik Flask -nimisiä tavaroita. Yhteen flaskiin voi luoda yhden taian.

Pelissä on yö- ja päiväkierto, kuten Lightning Returns: Final Fantasy XIII:ssä. Paras aika matkustaa on päiväsaikaan, jolloin maailmassa on lähinnä vain hirviöitä. Matkustaminen yöaikaan on riskialtista, sillä yöllä maailmaan alkaa ilmestyä demoneja, jotka ovat paljon vahvempia kuin normaalit viholliset. Yö- ja päiväkierto on tärkeä ominaisuus metsästyksessä, sillä jotkin metsästettävät hirviöt ilmestyvät vain yöaikaan, ja jotkin taas vain päiväsaikaan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on neljä erilaisia hahmoa, joita pelaaja voi ohjata. Kullakin näistä hahmoista on omat kykynsä, vahvuutensa ja heikkoutensa. Lisäksi pelissä on kolme tilapäisesti pelaajan komennettavissa olevaa tukihahmoa ja useita muita tärkeitä hahmoja.

Pelattavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Noctis Lucis Caelum: Pelin päähenkilö, tunnetaan paremmin kutsumanimellä Noct. Hän on Luciksen kuningaskunnan prinssi, ja hänen isänsä on kuningas Regis Lucis Caelum CXIII. Noctis on valittu Valon Kuningas, joka palauttaa valon takaisin maailmaan. Hän pystyy käyttämään monenlaisia aseita.
  • Ignis Stupeo Scientia: Noctin lapsuudenystävä ja eräänlainen opettaja.
  • Gladiolus Amicitia: Mies Amicitian kuningassuvusta, joka on vannonut suojelevansa Luciksen kruunua ikuisesti. Noctin läheinen ystävä, joka pitää itseään Noctin veljenä.
  • Prompto Argentum: Nuori ja leikkisä Noctin ystävä, jolla ei ole mitään siteitä Luciksen kuningassukuun.

Vierailevat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cor Leonis: Vannoutunut komentaja Luciksen armeijasta. Hänellä on vaikeuksia pysyttäytyä Noctin jengin kanssa näiden nuoruuden innon takia, mutta velvollisuus ja kunnia pakottaa hänet pysymään lähellä prinssiä, jota hän on vannonnut suojelevansa.
  • Iris Amicitia: Gladioluksen pikkusisko, joka on ihastunut Noctikseen.
  • Aranea Highwind: Niflheimin naispuolinen Dragoon-soturi, jolla on omat epäilykset Niflheimia kohtaan. Hänen nimensä on kunnianosoitus dragoon Kain Highwindille, joka esiintyy Final Fantasy IV:ssä.

Muita hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Regis Lucis Caelum CXIII: Luciksen kuningas ja Noctin isä.
  • Lunafreya Nox Fluret: Tenebraen kuningaskunnan prinsessa ja Noctin lapsuudenystävä. Hänen ja Noctin on tarkoitus mennä naimisiin poliittisessa avioliitossa.
  • Cindy Aurum: Cidin lapsenlapsi, joka pyörittää Hammerheadin huoltoasemaa.
  • Iedolas Aldercapt: Niflheimin keisari ja antagonisti.
  • Ardyn Izunia: Niflheimin kansleri, joka näyttää haluavan auttaa Noctista, mutta hänessä on enemmän kuin mitä silmä paljastaa...

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin maailma, Eos, joka muistuttaa nykypäivän Maata, on jakaantunut useaan eri valtioon. Maailman viimeinen kristalli on Lucisin kuningaskunnassa. Muilla valtioilla oli ennen oma kristalli, mutta ne menettivät ne taistellessaan niistä. Lucis pystyi pysymään erossa tästä konfliktista, kunnes vain sen kristalli oli enää jäljellä. Lucisin kristallista käytiin pitkään kylmää sotaa, kunnes rauhansopimus saatiin neuvoteltua.

Rauhansopimuksen yhtenä ehtona on, että Lucisin kruununprinssi Noctis Lucis Caelum menee naimisiin oraakkelin ja Tenebraen entisen prinsessan, Lunafreya Nox Fleuretin, kanssa. Peli alkaa, kun Noct ja tämän henkivartijat, Gladiolus Amicitia, Ignis Scientia ja Prompto Argentorum, aloittavat matkansa Altissiaan, jossa häät on tarkoitus järjestää. Mutta jo matkan alussa heidän autonsa Regalia hajoaa, ja he joutuvat työntämään auton Hammerheadin huoltoasemalla, jota pitää Noctin isän vanha tuttu Cid ja tämän lapsenlapsi Cindy.

Cidin ja Cindyn saatua Regalia kuntoon matka jatkuu Galdin Quayhin, jossa Noctin seurueen on tarkoitus ottaa vene Altissiaan, mutta kaikki veneet on peruutettu. Samana iltana Niflheim hyökkää Lucisin pääkaupunkiin Insomniaan, jossa Niflheim ryöstää Lucisin kristallin ja Noctin isä saa surmansa. Hyökkäyksen jälkeen maailmalle ilmoitetaan, että Noctis ja Lunafreya menehtyivät hyökkäyksessä. Noct soittaa Cor Leonisille, joka johtaa tämän muinaisen Lucisin kuninkaan hautaan, josta Noct kerää syntymäoikeutensa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy XV:n kehitys alkoi samoihin aikoihin kuin Final Fantasy XIII:n, ja alun perin se piti julkaista PlayStation 3:lle. Pelin kehitys oli kuitenkin hidasta ja vuoden 2012 aikana luultiin, että pelin kehitys olisi hiljalleen peruutettu tai että sitä oltaisiin siirtämässä kahdeksannen sukupolven konsoleille. Vuoden 2013 E3-messuilla Square Enix paljasti, että pelin nimi on muutettu Final Fantasy XV:ksi ja että peli julkaistaan PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Samalla myös tiedotettiin, että peli ei enää käytä Final Fantasy XIII:ssä käytettyä Crystal Tools -moottoria, vaan pelille kehitetään oma moottorinsa.

Peli kävi läpi myös muita suuria muutoksia. Esimerkiksi Lunafreya Nox Fleuretin hahmo muuttui kokonaan. Alun perin hahmon piti olla nimeltään Stella Nox Fleuret ja hänen oli tarkoitus toimia pelissä antagonistina. Muutosten tapahtuessa ohjaajan vaihtuessa ja irtautumisestaan Fabula Nova Crystallis -sarjasta Stellasta lopulta tuli Lunafreya, ja Stellan hahmo ei esiinny pelissä mitenkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Sal: Final Fantasy XV delayed to November 29 Gematsu. 15.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 18.8.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]