Final Fantasy IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Final Fantasy IV
Kehittäjä
Julkaisija
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Hironobu Sakaguchi
Suunnittelija Takashi Tokita
Käsikirjoittaja Takashi Tokita
Hironobu Sakaguchi
Taiteilija Yoshitaka Amano
Säveltäjä Nobuo Uematsu
Pelisarja Final Fantasy
Julkaistu SNES
  • JP 19. heinäkuuta 1991
  • NA 23. marraskuuta 1991
PlayStation
  • JP 21. maaliskuuta 1997
  • NA 29. kesäkuuta 2001
  • EU 17. toukokuuta 2002
WonderSwan Color
  • JP 28. maaliskuuta 2002
Game Boy Advance
  • NA 12. joulukuuta 2005
  • JP 15. joulukuuta 2005
  • AUS 23. helmikuuta 2006
  • EU 2. kesäkuuta 2006
Nintendo DS
  • JP 20. joulukuuta 2007
  • NA 22. heinäkuuta 2008
  • AUS 4. syyskuuta 2008
  • EU 5. syyskuuta 2008
Virtual Console
  • JP 4. elokuuta 2009
  • NA 8. maaliskuuta 2010
  • EU 11. kesäkuuta 2010
FOMA 903i/703i
  • JP 5. lokakuuta 2009
PlayStation Portable
  • JP 24. maaliskuuta 2011
  • NA 19. huhtikuuta 2011
  • EU 21. huhtikuuta 2011
  • AUS 28. huhtikuuta 2011
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 11+
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Super Nintendo Entertainment System, WonderSwan Color, PlayStation, Game Boy Advance, Nintendo DS, Virtual Console, FOMA 903i/703i, PlayStation Portable
Jakelumuoto Super Nintendo:pelimoduuli
PlayStation:CD-ROM
Game Boy Advance:pelimoduuli
Nintendo DS:pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy IV (jap. ファイナルファンタジーIV) on Squaren (nyk. Square Enix) kehittämä ja julkaisema Final Fantasy-sarjan roolipeli. Peli on julkaistu alun perin vuonna 1991 Super Nintendo Entertainment Systemille.

Peli oli sarjansa ensimmäinen Mode 7 -grafiikkaa ja Active Time Battle -taistelujärjestelmää käyttävä peli.

Pohjois-Amerikassa peli julkaistiin nimellä Final Fantasy II, sillä aiemmin mantereella oli julkaistu vain sarjan ensimmäinen osa. Nimi kuitenkin palautettiin Final Fantasy IV:ksi SNES-julkaisua seuraavissa käännöksissä, jotka ilmestyivät PlayStationille ja Game Boy Advancelle. Final Fantasy IV:n WonderSwan Color -sovitus tuli saataville pelkästään Japanissa, jossa julkaistiin myös pelin kolmiulotteinen uusversio Nintendo DS:lle joulukuussa 2007.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin päähenkilönä toimii Baron-ritari Cecil. Cecil oli Baronin ilma-alusten laivaston kapteeni, mutta kun hän ryösti Mysidianin rauhaa rakastavalta kansalta Tuulen kristallin, hän alkoi epäillä kuningastaan, joka antoi tämän käskyn. Kuninkaan kuultua tämän hän ottaa Cecililtä pois kapteenin arvon, ja käskee Ceciliä viemään Mist-kylään osoitetun pakkauksen perille. Kuningas määrää Cecilin mukaan Dragoon Kainin. He päättävät lähteä seuraavana aamuna. Sitä edeltävänä yönä Cecil vannoo, ettei enää ryöstä mitään rauhalliselta kansalta edes käskystä. Cecilin tyttöystävä Rosa on myös ihmeissään Cecilin murheesta, mutta ymmärtää tämän kerrottua asian.

Aamulla Cecil ja Kain lähtevät matkaan. Miltei päästyään perille he törmäävät utuiseen lohikäärmeeseen ja voittavat sen tietämättään, mitä siitä seuraa. Saavuttuaan kylään heidän kantama pakkaus aukeaa itsestään ja lukuiset pommihirviöt vapautuvat ja polttavat kylän. He löytävät vain yhden eloonjääneen, pienen tytön suremassa äitiään, jonka lohikäärmeen Cecil ja Kain voittivat. Tyttö suuttuu tästä ja taikoo Titan-hirviön esiin ja aiheuttaa maanjäristyksen, jonka voimasta Cecil ja Kain joutuvat erilleen ja tyttö menettää tajuntansa. Cecil ottaa tytön ja vie tämän Kaipon autiomaakylään toipumaan.

Kaipossa Cecil yrittää saada tytön uskomaan, ettei hän tahtonut vahingoittaa ketään, mutta tyttö ei suostu puhumaan. Samana yönä pieni joukko Baronin sotilaita saapuu kylään tarkoituksena tappaa tyttö. Cecil vannoi suojelevansa tätä ja hän onnistuu voittamaan sotilaat. Tämä sai tytön uskomaan siihen, mitä Cecil sanoi ja hän suostui kertomaan tälle nimensä: Rydia.

Seuraavana aamuna Cecil ja Rydia kiertelivät kylää ja sattumalta löysivät Rosan kärsimässä pahasta kuumeesta. Rosa on niin sekaisin, ettei hän edes tiedä, missä hän on. Lääkäri sanoi, että kuumeen voi parantaa vain Hiekkarubiinilla. Cecil ja Rydia lähtevät etsimään rubiinia Muurahaisleijonan luolasta, joka on Damcyanin kuningaskunnassa. Matkalla he tapaavat tietäjä Tellahin, joka on myös matkalla Damcyaniin tarkoituksena etsiä käsiinsä tyttärensä Anna ja tämän vienyt bardi. Taivallettuaan läpi tiensä vetisen luolan he saapuvat Damcyanin linnaan, mutta juuri sillä hetkellä Baronin ilmalaivasto ilmestyy ja alkaa pommittaa linnaa. Kumppanukset kiiruhtavat sisään ja löytävät Annan tajuttomana. Bardi on myös paikalla ja Tellah käy hänen kimppuunsa. Mutta Anna herää ja kertoo, että hän lähti bardin mukaan vapaaehtoisesti, ja kertoi bardin olevan Damcyanin prinssi Edward. Tellah antaa Edwardille anteeksi, mutta Anna kuolee. Edward kertoo Golbez-nimisen miehen olleen hyökkäyksen takana ja raivostuneena Tellah lähtee etsimään häntä yksin Cecilin yrittäessä estää tätä turhaan. Cecil ja Rydia pyytävät Edwardin apua Hiekkarubiinin etsinnässä ja he lähtevät Muurahaisleijonan luolaan.

Taivallettuaan luolan läpi Muurahaisleijonan pesäpaikkaan. Se ilmestyy yllättäen. Edward kuitenkin sanoo sen olevan harmiton. Mutta se käy kumppanusten kimppuun ja He eivät voi muuta kuin taistella. Edward oli ihmeissään, mutta Cecil oli jo kauan sitten huomannut hirviöiden ja eläinten tulevan päivä päivältä aggressiivisemmaksi. Kumppanukset lähtevät takaisin Kaipoon parantamaan Rosaa ja Hiekkarubiinin ansiosta hän toipuu nopeasti. Rosa kertoo, että Golbez on uusi punasiipien komentaja ja että Baronin kuningas on oikeastaan hänen sätkynukkensa. Nyt hän on matkalla kohti Fabulin kuningaskuntaa ja tavoittelee siellä olevaa Veden Kristallia. Rosa liittyy Cecilin matkaan ja seuraavana päivänä he lähtevät matkaamaan kohti Fabulia.

Tarpoessaan Hobs-vuoren yli he törmäävät Fabulin karate-mestari Yangiin ja auttavat tätä hänen kimppunsa hyökänneitä hirviöitä vastaan. Yang lähtee heidän kanssaan puolustamaan Fabulin linnaa, jossa kristallia pidetään. Kumppanukset asettavat linnalle puolustuksen ja pian Golbez hyökkää. Cecil, Edward ja Yang pidättelevät heitä minkä pystyvät, mutta Golbezin joukot puskevat kristallikammioon asti. Kammioon he asettivat viimeisen puolustuslinjan. Yhtäkkiä paikalle ilmestyy Kain. Cecil on iloinen nähdessään ystävänsä, mutta Kain käy hänen kimppuunsa ja päihittää Cecilin. Lopuksi paikalle saapuu itse Golbez, joka kolkkaa taikavoimillaan loputkin puolustajat ja hän vie mukanaan kristallin ja Rosan. Rydia auttaa kaikki muut jalkeille ja kumppanukset päättävät lähteä pelastamaan Rosaa ja hankkimaan kristalli takaisin. Mutta siihen he tarvitsevat ilmalaivaa ja ainoastaan Baronilla on niitä. Niinpä Fabulin kuningas antaa heille laivan käyttöön, jotta he pääsevät Baroniin.

Aluksi laivamatka sujuu rauhallisesti. Cecil sanoo, että heidän on löydettävä Cid, Baronin johtava ilma-alusten insinööri. Mutta sitten yllättäen merestä nousee valtava vesihirviö Leviatan, joka keskeyttää matkan. Rydia putoaa mereen ja Yang hyppää hänen peräänsä. Leviatan imee laivan itseensä.

Myöhemmin Cecil herää tajuttomuudestaan ja huomaa olevansa yksin lähellä Mysidiania, kylää josta hän ryösti Tuulen kristallin. Cecil menee kylään pyytämään apua, vaikka kylän asukkaat vieroksuvat häntä. Hänen onnekseen Mysidianin kylänvanhin antaa hänelle tilaisuuden hyvittää tekonsa. Hänen tulee kavuta Ordeals-vuoren huipulle, jossa hänestä voi tulla Paladiini, pyhä ritari. Kylänvanhin määrää hänen mukaansa Palomin ja Poromin, pienet velhokaksoset. Cecil on heitä kohtaan epäileväinen, mutta ottaa heidät mukaansa.

Taivallettuaan tiensä Ordeals-vuorelle Cecil, Palom ja Porom tapaavat Tellahin, joka tuli vuorelle hankkimaan kiellettyä Meteo-taikaa, jolla hän voisi kostaa Golbezille. Hän liittyy mukaan. Vuoren huipulla he törmäävät yhteen Golbezin elementtipedoista, Scarmiglioneen. Hän haastaa Cecilin ja kumppanit tappeluun jonka hän häviää, kahdesti. He jatkavat huipulla olevalle alttarille, josta he pääsevät peilien ympäröimään kammioon. Cecil kuulee jonkun puhuvan hänelle ”Poikani”. Cecil on ihmeissään. Silloin hänen käteensä lennähti miekka, ja hänen voimansa muuttui pimeästä valoisaan. Sitten hän joutui kaksinkamppailuun vanhan minänsä kanssa. Hän voitti kunniallisesti ja hänestä tuli todellinen valon soturi, Paladiini. Samalla tämä valo myönsi Tellahille Meteo-taian. Kumppanukset palasivat Mysidianiin ja kylänvanhin paljasti, että hän määräsi Palomin ja Poromin hänen mukaansa vakoilemaan häntä. Cecil ei kantanut asiasta kaunaa, koska hän ajatteli ansainneen sen. Kylänvanhin avasi heille Baroniin johtavan Serpentiinitien, jota pitkin he pääsivät suoraan Baroniin.

Baronissa kumppanukset löysivät Yangin, joka sattumoisin on menettänyt järkensä. Hän käy heidän kimppuunsa mutta onnekseen hän häviää ja palaa järkiinsä. Kumppanukset neuvottelivat siitä, miten päästä linnaan. Cecil tiesi, että linnaan on olemassa salareitti, mutta sinne pääsyyn tarvitaan avainta. Onneksi Yang oli saanut kyseisen avaimen ja he lähtivät kohti linnaa.

Päästyään linnaan he tapasivat linnan vartijoiden kapteenin Baiganin, jonka Golbez oli muuttanut hirviöksi. Baigan kävi heidän kimppuunsa, mutta ei kyennyt voittamaan. Kumppanukset jatkoivat valtaistuinsaliin, jossa Baronin kuningas odotteli Ceciliä. Mutta tämä kuningas ei ollut oikea, vaan tämän paikan ottanut veden elementtipeto Gagnazzo. Ei ihme, että hänen käskynsä olivat niin outoja. Hän aloitti taistelun Ceciliä vastaan, mutta hänenkään voimansa eivät riittäneet Cecilin ja kumppanusten kukistamiseen. Voiton jälkeen Cid tulee paikalle ja on ihmeissään Cecilin olevan yhä hengissä. Hänkin oli ihmetellyt kuningasta jo kauan ja nyt vastaus valkeni hänellekin. Cecil kertoi, mitä oli tapahtunut sillä aikaa, ja että he tarvitsevat ilmalaivaa. Cid lähti viemään heitä linnan kellariin, jossa hänen uusin ilmalaivansa Enterprise odotti. Mutta sitten he kävelivät ansaan. Valtasituinsalin esikammion seinät alkoivat liikkua heitä kohti ja ovet lukittuivat. Palom ja Porom keksivät kuinka tästä selvitään ja he menivät seiniä vasten ja muuttivat itsensä kiviksi siitä huolimatta, että kaikki heitä vanhemmat yrittivät estää heitä. Tämä pysäytti ansan, mutta Tellah oli sitä mieltä, että hänen olisi vanhempana pitänyt tehdä tämä, ja yritti poistaa kivettyneisyyden heistä, mutta se ei toiminut, koska he olivat muuttuneet kiviksi omasta tahdosta. Tästä huolimatta kumppanukset jatkoivat Enterpriseen.

Samaan aikaan Golbez ja Kain miettivät, että kuinka he voisivat saada maan kristallin. Kain keksi, että he voisivat käyttää Ceciliä hankkimaan se heille. He aikoivat käyttää Rosaa vaihtovaluuttana kristallista. Kain lähti tapaamaan Ceciliä, joka oli juuri saanut Enterprisen liikkeelle. Kain tuli paikalle omalla ilmalaivallaan ja antoi Cecilille ehdotuksensa, että hän antaa Rosan takaisin, jos Cecil tuo hänelle maan kristallin Toroian valtakunnasta. Cecil tietenkin vannoi pelastavansa Rosan keinolla millä hyvänsä ja suostui, kuitenkin epäilevästi.

Kumppanukset matkasivat Toroiaan, jossa kävi ilmi, että maan kristallin oli ryöstänyt Pimeä Menninkäinen (Dark Elf). Toroian linnasta he löysivät myös vakavasti loukkaantuneen Edwardin. Edward halusi liittyä mukaan, mutta muut olivat sitä mieltä, että hänen on parempi levätä. Edward antoi heille harpun mukaan sanoen, että siitä voi olla apua Pimeää Menninkäistä vastaan.

Pimeä Menninkäinen asui luolassa, jota ympäröi magneettikenttä, joka esti kumppanuksia käyttämästä mitään metallista. Oikeanlaisella varustuksella kumppanukset selvisivät Pimeän Menninkäisen luo luolan kristallihuoneeseen. He kävivät taisteluun, mutta Pimeä Menninkäinen oli liian voimakas heille, koska magneettikenttä vahvisti häntä. Edward vaistosi heidän olevan pulassa ja vaivalloisesti haki harppunsa ja alkoi soittaa. Musiikki alkoi soida myös harpussa, jonka Edward antoi kumppanuksille. Edwardin soittaessa Pimeä Menninkäinen ei voinut ylläpitää luolan magneettikenttää ja Cecil pystyi käyttämään miekkaansa normaalisti. Cecil päihitti miekallaan Pimeän Menninkäisen suhteellisen helposti, koska Pimeä Menninkäinen kammosi metallia. He saivat kristallin, ja samassa Kain ktsui heitä telepaattisesti ja neuvoi Ceciliä palaamaan Enterpriseen, jonka jälkeen Kain opastaa heidät paikkaan, jossa Rosaa pidettiin. Cecil teki työtä käskettyä ja Kain opasti heidät Zotin torniin. Tornissa Golbez kutsui heitä ja kertoi Rosan olevan tornin huipulla. Tellah raivostui täysin Golbezista ja kumppanukset aloittivat tarpomisen tornin huipulle.

Taivallettuaan tiensä läpi tornin hirviöitten ja samalla myös Magus-sisarien läpi he saapuivat perille ja törmäsivät Golbeziin. Cecil antoi kristallin Golbezille ja kysyi, missä Rosa on. Golbez väitti, ettei tiennyt mitään tästä ja kolkkasi taikavoimillaan kumppanukset kumoon Tellahia lukuun ottamatta. Nyt Tellah sai viimein tilaisuuden kostaa Annan kuolema ja hän käytti kaikkia voimakkaimpia loitsujaan Golbezia vastaan, mutta ne eivät tehneet paljoakaan vahinkoa. Sitten hän alkoi loitsia Meteo-taikaa vaikka muut yrittivät estää häntä, sillä se tuhoaisi Tellahin. Tellah kuitenkin vannoi kukistavansa Golbezin ja taikoi loitsun. Golbez heikkeni loitsusta jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan tappanut häntä. Golbez oli ihmeissään, mutta ei kuitenkaan jäänyt paikalleen. Cecil nousi pystyyn ja aikoi käydä Golbezin kimppuun mutta sai itse köniinsä Golbezin salamasta. Golbez sitten lähestyi Ceciliä aikomuksena tappaa tämä, mutta sitten hän alkoi ihmetellä Ceciliä. Aivan kuin Golbez olisi tuntenut Cecilin jo entuudestaan. Cecil ihmetteli myös ja loppujen lopuksi Golbez säästi Cecilin hengen ja käski Kainia tulemaan hänen mukaansa. Mutta Tellahin Meteo oli rikkonut Golbezin hallinnan Kainista ja niinpä Golbez poistui yksin kristallin kanssa.

Golbezin lähdettyä muut virkosivat ja Tellah kuoli. Kain tokeni myös ja ihmetteli kaikkea. Vaikka hän olikin Golbezin hallinnan alaisena, hän silti pysyi tajuissaan ja silloin hän yhtäkkiä muisti, että Rosa on vaarassa. Hän vei kumppanukset tämän luo ja Cecil vapautti Rosan viime hetkellä, sillä valtava rautakuula oli putoamassa Rosan päälle. Rosa tiesi Cecilin tulevan ja Cecil tunnusti hänelle rakastavansa häntä, vaikkei hän ehtinyt sanoa sitä loppuun, kun Rosa alkoi miltei heti suudella häntä. Muut punastuivat ja Cid varsinkin oli iloinen. Kain pyysi Cecililtä ja Rosalta anteeksi ja oli valmis kohtaamaan seuraukset, mutta Cecil ja Rosa eivät kantaneet Kainille minkäänlaista kaunaa, koska hän oli Golbezin hallinnan alaisena. Cecil pyysi Kainia tulemaan heidän mukaansa ja hän suostui. Mutta sitten heidät yllätti taas yksi Golbezin elementtipedoista. Tällä kertaa kyseessä oli Barbariccia, Tuulen peto. Hän ei ollut helppo vastustaja, mutta Kainin Dragoon-kyvyt olivat kumppanuksille suureksi avuksi tätä vastaan, ja he voittivat. Ennen poistumistaan Barbariccia kertoi heille, että kaikkein vahvin elementtipeto, Tulen peto Rubicant, on vielä jäljellä. Sitten koko torni alkoi romahtaa, mutta onneksi Rosa oli paikalla. Hän käytti poistumisloitsua ja kumppanukset palasivat sen seurauksena Cecilin makuuhuoneeseen Baronin linnaan.

Toivo näytti olevan mennyttä, koska Golbez oli saanut käsiinsä viimeisen kristallin. Mutta Kain kertoi, että heidän maailmansa on kaksijakoinen. Maanpinnan alta nimittäin löytyy Alamaailma, jossa neljää pimeää kristallia pidetään. Golbez oli siis vasta saanut käsiinsä puolet kaikista kristalleista. Jos Golbez onnistuu samaan käsiinsä kaikki kristallit, hän kykenee avaamaan tien Kuuhun, jossa uskotaan olevan mahtavia voimia. Nyt kumppanusten tehtäväksi tuli päästä Alamaailmaan, mutta kukaan ei tiennyt mistä sinne pääsee, mutta Kainilla oli siihen tarvittava avain. Cid sanoi, ettei huolta, koska he pystyivät lentämään maailman joka kolkkaan Enterprisella. Niinpä he päättivät lähteä huomenaamulla matkaan.

Seuraavana aamuna matka alkoi taas, tällä kertaa tarkoituksena etsiä reitti Alamaailmaan. Etsittyään aikansa he saapuivat Agartin kylään, jossa oli kylän asukkaiden mukaan pohjaton kaivo. Cecil heitti Kainin avaimen kaivoon ja jotain kummallista tapahtui: läheinen vuori alkoi vavista ja aueta. Siihen muodostui aukko, joka johti Alamaailmaan. Cid ohjasi Enterprisen aukosta sisään ja he saapuivat Alamaailmaan. Heti ensimmäiseksi he joutuivat keskelle Punasiipien ja Alamaailman kääpiöiden väliseen tulitaisteluun ja Enterprise vahingoittui. Onneksi he pystyivät laskeutumaan kääpiöiden linnan lähelle ja menivät sieltä kysymään apua ja tietoja Golbezin liikkeistä.

Kääpiöiden kuningas Giott otti kumppanukset vastaan mielihyvin ja kertoi, että Golbez oli onnistunut tähän mennessä saamaan kaksi pimeää kristallia. Cid poistui samalla sanoen, että hän menee takaisin ylämaailmaan hankkimaan osia korjatakseen Enterprise ja muokatakseen sitä, jotta se kykenee lentämään laavan yllä. Giott sanoi, että yksi kristalli on huoneessa valtaistuinsalin takana. Yhtäkkiä Yangista alkoi tuntua, että heitä salakuunnellaan. Giott päästi kumppanukset kristallihuoneeseen, josta he löysivät joukon maagisia nukkeja. Nämä nuket kävivät kumppanusten kimppuun ja kumppanusten oli voitettava heidät. Tämän tehyään Golbez ilmestyi kuin tyhjästä ja antoi pieniä kehuja kumppanuksille, mutta sitten sanoi, että tämä päättyy nyt. Hän alkoi käyttää voimiansa kaikkia vastaan, ja lopulta kukaan kumppanuksista ei kyennyt tekemään mitään. Sitten Golbez kutsui paikalle Shadow-hirviön, joka pisti Rosan, Kainin ja Yangin matalaksi. Cecil oli kyvytön tekemään mitään. Mutta sitten yllättäen jostain ilmestyi Mist-lohikäärme, joka tuhosi Golbezin Shadow-hirviön yhdellä iskulla. Golbez ihmetteli, että mitä nyt, ja samalla Cecil sai kykynsä takaisin. Pian paikalle ilmestyi yllätyksellisesti Rydia, joka ei kuollut Leviatanin nielaistessa hänet. Cecil ja Rydia palauttivat Rosan, Kainin ja Yangin takaisin taisteluun ja nyt he viimeinkin kykenivät taistelemaan kunnolla. Kamppailu lopulta päättyi kumppanusten voittoon.

Rydian jälleennäkeminen oli suuri ilo Cecilille, Rosalle ja Yangille. Hän oli muuttunut paljon viime näkemältä, sillä nyt hän oli jo aikuinen. Hän kertoi mitä hänelle tapahtui sen jälkeen, kun Leviatan nielaisi hänet. Sen sijaan, että hän olisi kuollut, hänet vietiin Kutsuttavien Hirviöiden Maahan (Land of the Summoned Monsters), jossa ajan erilainen liikkuminen oli kasvattanut hänet aikuiseksi. Hän oli kasvattanut voimiaan mustassa magiassa, eikä sen vuoksi pystynyt käyttämään valkoista magiaa enää. Kain oli ainoa joka ei tunnistanut häntä ja hän yllättyi suuresti kuullessaan, että tämä nainen oli se sama tyttö jonka hän ja Cecil löysi Mist-kylästä. Mutta sitten Golbez virkosi ja muunsi itsensä pieneksi ja hanskansa avulla hän onnistui viemään kristallin ja katoamaan.

Vain yksi kristalli oli enää jäljellä. Giott kuitenkin sanoi, että se on teljetyssä luolassa, johon pääsee vain yhdellä ainoalla avaimella. Tästä hän myös keksi, että Cecil kumppaneineen voisi matkata Bab-ilin torniin hankkimaan muut kristallit takaisin. Kumppanukset lähtivät torniin ja siellä he saivat selville, että hullu tiedemies Lugae oli rakentanut supertykin, jolla hän kykenee tuhoamaan kääpiöt. Kumppanukset päihittivät hänet ja aikoivat sitten pysäyttää tykin. Mutta tykki oli valmiina ampumaan ja sen käyttäjät sanoivat, ettei sitä voi enää pysäyttää. Mutta Yang päätti tuhota tykin vaikka se maksaisi hänen henkensä. Muut yrittivät estää häntä, mutta Yang heitti heidät pois ja tuhosi tykin. Mutta tämän jälkeen hänestä ei kuullut mitään. Surullisina muut lähtivät pois tornista.

Tornin juurella he joutuivat taas ansaan. Tornnin johtava silta alkoi romahtaa ja kumppanukset putosivat kohti laavaa. Mutta viime hetkellä Cid sai kumppanukset kiinni. Mutta yksi Punasiipi lähti saman tien heidän peräänsä ja Enterprise ei kyennyt karistamaan sitä. Cid käski Cecilin ottaa ohjat ja paeta takaisin ylämaailmaan ja hän käyttää pommia telkeämään Alamaailmaan johtavan aukon. Muut yrittivät estää hänen uhraustaan, mutta turhaan. Kumppanukset pääsivät pakoon ylämaailmaan ja Cid onnistui telkeämään aukon. Cecil ja muut palasivat alakuloisina Baroniin.

Baronissa Cidin työntekijät asensivat Enterpriseen koukun, jolla kykeni kantamaan ilmatyynyalusta. Bab-ilin torniin nimittäin oli toinenkin sisäänkäynti ylämaailmasta, Eblanin kuningaskunnassa sijaitsevassa luolassa. Kumppanukset hakivat Damcyanin ilmatyynyaluksen ja matkasivat sen avulla luolaan, johon Eblanin ninja-kansa oli paennut heidän linnan tuhouduttua. Matkatessaan luolan läpi kohti tornia he huomasivat nuoren ninjan kamppailevan tulen peto Rubicantia vastaan. Ninja hävisi Rubicantille. Kumppanukset tulivat paikalle ja Rosa paransi ninjan. Ninja kertoi olevansa Eblanin prinssi Edge. Cecil tarjosi Edgelle apua, mutta Edge ei sitä aluksi hyväksynyt, kunnes Rydia suuttui ja alkoi murehtia kaikkia niitä, jotka he olivat menettäneet: Cid, Yang ja Tellah. Tämä suorastaan sulatti Edgen sydämen ja hän suostui. Sitten viisikko jatkoi torniin.

Päästyään tornin huipulle he törmäsivät Edgen vanhempiin. Mutta he eivät olleet enää ihmisiä vaan heidät oli muutettu hirviöiksi. Kumppanukset alkoivat taistella, ja kamppailun tuoksinnassa he palasivat järkiinsä. Mutta he eivät voineet enää olla tässä maailmassa ja he lähtivät Edgen esetelyistä huolimatta. Vanhempien mentyä Rubicant ilmestyi ja Edge raivostui. Rubicant kuitenkin sanoi, että tohtori Lugae muunsi Edgen vanhemmat. Edge ei siitä välittänyt ja kävi taas taisteluun. Rubicant halusi kuitenkin taistella reilusti ja palautti alkuun kumppanukset alkuperäiseen vahvuuteensa. Taistelu oli pitkä ja hankala, mutta lopulta kumppanukset voittivat. Samalla kertaa Edge kuuli Golbezista ja päätti auttaa kumppanuksia loppuun asti. Kumppanukset astuivat tornin kristallihuoneeseen. Mutta heitä oltiin odotettu, sillä huoneeseen oli asennettu ansakuilu ja he putosivat sitä kautta Alamaailmaan.

Kuljettuaan vasta vähän matkaa, he löysivät tornin uumenista toisen ilmalaivan, jonka Edge risti Falconiksi. Sitä käyttäen he palasivat kääpiöiden linnaan ja kertoivat kuningas Giottille tapahtuneesta. Hän sanoi, että viimeistä kristallia on suojeltava ja käski kumppanuksia matkustamaan Teljettyyn luolaan. Heillä oli kuitenkin yksi ongelma: Falcon ei kyennyt lentämään laavan yllä. Mutta he löysivät linnasta Cidin, joka osasi muuntaa Falconia siten. Tämän avulla he lensivät luolaan. Taivallettuaan tiensä luolan läpi kumppanukset löysivät kristallin ja ottivat sen. Mutta uloskäynnilla tapahtui jotain odottamatonta. Golbez kutsui heitä telepaattisesti ja otti Kainista uudelleen hallinnan. Kain varasti kristallin ja poistui ennen kuin kukaan ehti tehdä mitään.

Viimeinen kristalli oli nyt Golbezin käsissä. Kumppanukset palasivat linnaan jossa Giott kauhisteli, mutta sitten hän muisti "Ison Valaan legendan", jonka Cecil oli kuullut jo aikaisemmin Mysidianissa.

Syntyä lohikäärmeestä joka nostaa valoa ja pimeä nousee korkealle taivaalle liikkumattomaan maahan. Verhottaen kuuta ikuisuuden valolla se tuo toisen lupauksen äiti maahan palkkiolla ja armolla.”

Giott sanoi, että kumppanusten on palattava Mysidianiin. Mutta Alamaailmaan johtava aukko oli tukossa, mutta Cid sanoi parantavansa Falconin asentamalla siihen poran. Tämän jälkeen kumppanukset palasivat ylämaailmaan ja suuntasivat Mysidianiin.

Mysidianin kylänvanhin oli jo alkanut toivoa legendaa ja pian alkoikin tapahtua, kun merestä nousi legendan tarkoittama alus, Iso Valas. Kylänvanhin sanoi kumppanuksille, että heidän on käytettävä sitä matkatakseen kuuhun. Kumppanukset ottivat ison valaan ja matkasivat sinne. He löysivät sieltä kalliohin rakennetun palatsin ja menivät sinne. Siellä heidät otti vastaan kuun kansalainen FuSoYa, joka vahtii kuun kansalaisten unta. Hän kertoi, mistä itse asiassa on kyse. Golbez ei ole mies tämän takana, vaan hän on yhden kuun kansalaisen, Zemuksen, mielenhallinnan vankina. Golbezin avulla Zemus on kerännyt kaikki kristallit, jotta hän kykenee herättämään Bab-ilin jättiläisen. Tällä hirviökoneella hän kykenee tuhoamaan kaikki ihmiset maailmasta. FuSoYa myös kertoi kumppanuksille heidän maailmansa historiaa ja veljestään nimeltä KluYa, joka matkasi Isolla Valaalla maailmaan opettamaan sen kansalaisia. Tänä aikana hän rakastui yhteen ihmisnaiseen ja he synnyttivät kaksi lasta, joista toinen on Cecil. FuSoYa ei sanonut kuka toinen on. Hän sanoi, että heidän on pikimmiten palattava maailmaan estämään Bab-ilin jättiläisen herääminen. Hän tuli kumppanusten mukaan, koska hän kykeni sammuttamaan Bab-ilin tornin ympärillä olevan suojakilven.

Kumppanukset palasivat Maahan, mutta liian myöhään. Bab-ilin jättiläinen oli jo herännyt ja Rydia kirkaisi nähdessään sen. Se alkoi heti runnella ympäristöään. Kaikki toivo näytti olevan jo mennyttä, mutta sitten Rosa huomasi tykkitulitusta kohti jättiläistä. Alamaailman kääpiöitten tankit tulivat paikalle ja niitä komensi kuningas Giott ja Yang. Heti perään paikalle ilmestyi myös Mysidianin, Damcyanin ja Toroian ilmalaivat mukanaan Cid, Edward, Palom, Porom ja Mysidianin kylänvanhin. Nämä joukot saivat jättiläisen pelkäämään ja Cecil pyysi Cidiä viemään kumppanukset jättiläisen sisään, jotta he voivat tuhota sen ytimen. Cid onnistui viemään heidät sisään.

Sisällä kumppanukset kamppailivat tiensä kohti ydintä. Juuri ennen kuin he pääsivät perille heidät yllätti kaikki neljä elementtipetoa, jotka Zemus oli herättänyt henkiin. Tällä kertaa elementtipedot päättivät työskennellä yhdessä kukistaakseen kumppanukset, mutta sekään ei riittänyt. Lopultakin elementtipedot olivat lopullisesti voitettu.

Pian he löysivät ytimen ja alkoivat hajottaa sitä. Se ei ollut ihan helppoa, mutta he onnistuivat. Golbez tuli raivoissaan paikalle ja aikoi tappaa heidät kaikki, mutta FuSoYa meni hänen lähelle ja rikkoi Zemuksen hallinnan hänestä. Golbez tuli järkiinsä ja ihmetteli, miksi hänellä oli kaikki tuo viha. FuSoYa sanoi, että Zemus hallitsi häntä ja kysyi, tiesikö hän isänsä nimen. Hän vastasi, että hänen isänsä nimi on KluYa. Cecil hätkähti niin pahasti, että hänen sydämensä oli pysähtyä. Koko ajan Cecil oli taistellut omaa veljeänsä vastaan. Golbezin oli yhtä vaikea uskoa tätä, kuten myös Rosan, Rydian ja Edgen. Kun tilanne selvisi Golbezille, hän vannoi mennä tekemään tästä loppu kukistamalla Zemus. FuSoYa lähti Golbezin mukaan. Rosa ja Rydia ihmettelivät, aikooko Cecil todella antaa veljensä mennä noin vain. Mutta sitten jättiläinen alkoi romahtaa heidän ympärillä. Heillä ei ollut hajuakaan ulospääsystä, mutta sitten tuttu ääni kutsui heitä. Se oli Kain, joka viimeinkin oli päässyt irti mielenhallinnasta. Hän johdatti kumppanukset ulos jättiläisestä ennen kuin se tuhoutui lopullisesti.

Kumppanukset palasivat Isoon Valaaseen, jossa Kain oli valmis kohtaamaan petoksensa seuraukset. Edge olisi hoitanut hänet jo päiviltä, mutta Rosa esti häntä, koska Golbez oli yhtä lailla Zemusin hallinnassa. Niinpä Kain päätti maksaa Zemusille takaisin. Cecil päätti lähteä Kuuhun auttamaan Golbezia ja FuSoYaa. Hän käski Rosan ja Rydian jäämään pois kyydistä, koska hän ei halunnut vaarantaa heitä. Kumpikin tyttö lähti vastahakoisesti aluksesta ja Cecil, Kain ja Edge lähtivät kuuhun. Päästyään perille kävikin ilmi, etteivät Rosa ja Rydia jääneetkään kyydistä vaan he olivat salamatkustaneet koko matkan. Cecil käski Rosan pois hänen tieltään, mutta Rosa ei suostunut ellei Cecil ota häntä mukaan. Cecil lopulta hyväksyi Rosan pyynnön ja he ottivat myös Rydian mukaan. Sitten he lähtivät matkaamaan kohti Kuun ydintä.

He pääsivät ytimeen, jossa Golbez ja FuSoYa olivat juuri ottamassa yhteen Zemusin kanssa. Kumpikin käytti vahvimpia osaamiaan loitsuja häntä vastaan ja lopuksi he käyttivät Tupla-Meteo-taikaa. Zemus ei kestänyt sitä, mutta ennen kuin hän kaatui hän sanoi tämän olevan vasta alkua. Golbez ja FuSoYa säälivät Zemusia. Kumppanukset tulivat taistelun jälkeen heidän luo. Golbezin oli vaikea katsoa veljeään Ceciliä ja toisinpäin. Mutta voitto Zemusista ei vielä tullut. Hänen ruumiistaan muodostui henkiolento, joka kutsui itseään nimellä ”Zeromus”. Zeromus tyrmäsi kumppanukset saman tien ja Golbez ja FuSoYa yrittivät käyttää Meteota Zeromusta vastaan, mutta se ei tehonnut, koska Zeromus ei ollut ruumiillinen. FuSoYa käski Golbezin käyttää kristallia häntä vastaan, mutta sekään ei toiminut, koska Golbezin sydän oli pimeyden täyttämä. Lopulta Zeromus käytti itse Meteota ja tyrmäsi siten molemmat. Toivo näytti menetetyltä.

Samaan aikaan Sinisellä Planeetalla kumppanusten ystävät olivat kokoontuneet Mysidianiin. Palom ja Porom vaistoivat Cecilin ja kumppaneitten olevan vaarassa. Mysidianin kylänvanhin siten totesi että oli aika lähettää ihmisten toiveet Cecilille. Toivojiin kuuluivat muun muassa Yang, Cid, Edward ja monet muut. Heidän toiveensa kantautui Kuuhun asti, jossa Zeromus piti kumppanuksia yhä maassa. Cecil kuitenkin pääsi pystyyn ja ensimmäiseksi meni Golbezin luo. Golbez antoi hänelle kristallin, jonka jälkeen Cecil vannoi tuhoavansa Zeromuksen kaikkien Maassa elävien vuoksi. Ihmisten toiveet tulivat lopulta perille, ja näiden toiveiden avulla kumppanukset pääsivät pystyyn ja valmiina taistelemaan itse vihan ruumiillistumaa vastaan. Cecil käytti kristallia Zeromukseen, paljastaen tämän todellisen, ruumiillisen muodon. Nyt kumppanukset kykenivät kamppailemaan häntä vastaan. Zeromus oli vahva, mutta se ei riitänyt hänen voittoonsa ja hän lopulta kaatui. Mutta ennen katoamistaan hän sanoi, ettei hän kuole niin kauan kuin ihmisten sydämissä on pahuutta. Golbez kertoo ettei hän voi palata maahan ja pyytää Fusoyaa mukaansa. Ennen kuin he lähtevät, Golbez näyttää oikean muotonsa.

Lopulta kumppanukset palaavat maahan Isolla Valaalla. Cecilistä tulee Baronin kuningas ja Rosasta kuningatar. Koska Edgen vanhemmat ovat edes menneet, Edgestä tulee Eblanin kuningas. Palom ja Porom taas jatkavat maagi-opintojaan. Kääpiöt kunnostivat linnansa. Heiltä loppuu materiaali, mutta Giott käskee purkamaan tankit ja ottamaan osat niistä,koska tankkeja ei enää tarvita. Kain lähtee Ordealsin vuorelle ja muistelee isäänsä Sir Richard Highwindiä. Vaikuttaa myös siltä, että Edgen ja Rydian välillä on jotain… Fabulin kuningas luovuttaa paikkansa Yangille ja Yang julistaa vaimonsa kuningattareksi.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cecil Harvey on pelin päähenkilö. Aluksi hän on Baronin kuningaskunnassa toimiva Musta Ritari ja ilmalaivasto Punasiipien kapteeni. Ryöstettyään rauhaa rakastavalta kansalta kristallin hän alkaa kyseenalaistaa kuningastaan ja kuningas ottaa häneltä punasiipien kapteenin arvon pois. Hän lähtee Dragoon-ystävänsä Kainin kanssa tekemään tehtävää, mutta huomatessaan, että sen tarkoituksena oli vain tuhota kutsujien Mist-kylä, hän kääntyy Baronia vastaan. Pelin edetessä hän hylkää pimeän voimansa ja hänestä tulee Paladiini. Mustana ritarina hänellä ei ole erikoiskykyjä, mutta Paladiinina hän saa Cover-erikoiskyvyn.
  • Kain Highwind on Dragoon-soturi ja Cecilin paras ystävä. Jouduttuaan pelin alussa erilleen Cecilistä, Golbez hypnotisoi hänet käskyläisekseen, josta hän kuitenkin pääsee Cecilin avulla irti. Kainin erikoiskyky on Jump, jolla hän hyppää vihollisensa kimppuun aiheuttaen tälle normaalia vakavampaa vahinkoa.
  • Rosa Farrel on Valkoinen Maagi ja Cecilin tyttöystävä. Hän on myös jousiampuja. Cecilin lähdettyä Baronista hän lähtee Cecilin perään, mutta loukkaantuu pahoin ja Cecilin on autettava häntä. Jouduttuaan Golbezin vangiksi häntä käytetään vaihtovaluuttana kristallista. Cecil onnistuu pelastamaan hänet ja viimeistään silloin heidän rakkautensa alkaa kukoistaa. Rosan erikoiskyky on Aim, jolla hän voi osua paremmin kohteeseensa.
  • Cid Pollendina on Baronin johtava ilma-alusten insinööri ja Cecilin, Rosan ja Kainin hyvä ystävä. Hän auttaa Ceciliä pelissä ilmalaivojen kanssa.
  • Rydia on Mist-kylässä asuva nuori kutsuja. Kun Cecil ja Kain vahingossa tappavat hänen äitinsä ja tuhoavat hänen kotinsa, hän aiheuttaa vihoissaan Titan-hirviöllään maanjäristyksen, jonka takia Cecil ja Kain joutuvat erilleen ja hän menettää tajuntansa. Cecil vie hänet Kaipon-kylään toipumaan. Hän ei kuitenkaan suostu puhumaan Cecilille. Mutta Cecilin puolustettuaan häntä Baronin sotilailta, Rydia antaa Cecilille anteeksi ja hän liittyy Cecilin matkaan. Rydia käyttää enimmäkseen mustaa magiaa ja hän voi kutsua taisteluun erilaisia hirviöitä.
  • Tellah on tietäjä, joka käyttää valkoista- ja mustaa magiaa. Hänellä on myös tytär, Anna, joka kuolee, kun Golbezin komentamat Punasiivet tuhoavat Damcyan linnan. Kostonhimoisena hän aikoo tappaa Golbezin hinnalla millä hyvänsä.
  • Edward Chris von Muir on bardi ja Damcyan kuningaskunnan prinssi. Hän meni Tellahin tyttären Annan kanssa naimisiin, mutta Annan kuolema on hänelle kova šokki. Hän auttaa Ceciliä hankkimaan Hiekkarubiini, jota Cecil tarvitsee Rosan parantamiseen. Hänen erikoiskykynsä on Sing.
  • Yang Fang Leiden on Fabulin kuningaskunnassa asuva karateasiantuntija, joka liittyy Cecilin matkaan, kun Fabulin kuningaskuntaan hyökätään. Kick- erikoiskyvyllään hän voi osua jokaiseen viholliseen taistelussa.
  • Palom on Mysidianin kylässä asuva musta maagi. Kun Cecil saapuu Mysidianiin, hän joutuu tämän matkaan kaksoissisarensa Poromin kanssa.
  • Porom on edellisen kaksoissisar ja valkoinen maagi.
  • Edge Geraldine on Eblanin kuningaskunnan ninja-prinssi, joka liittyy Cecilin matkaan pysäyttämään Golbezia. Hän myös ihastuu Rydiaan. Hänen erikoiskykynsä on erilaiset ninjataidot.
  • FuSoYa on Kuun kansalainen ja viisas tietäjä, joka paljastaa Cecilille, että Cecilin isä oli myös Kuun kansalainen. Hän liittyy Cecilin matkaan pysäyttämään Golbezia. Hän osaa heti kaikki pelissä esiintyvät loitsut.

Pahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barbariccia on ainoa naispuolinen elementtien peto. Hänen elementtinsä on tuuli.
  • Baigan oli Baronin linnan vartiopäällikkö, kunnes Golbez muutti hänet hirviöksi.
  • Gagnazzo on yksi Golbezin neljästä alkuaineen pedosta. Hänen elementtinsä on vesi.
  • Dark Elf himoitsee Tojaran maa-kristallia,jonka hän ryöstää, mutta Cecil kumppaneineen saa sen takaisin
  • Golbez on pelin tärkeimpiä antagonisteja. Kun Baronin kuningas erotti Cecilin Punasiipien kapteenin arvosta, hän kutsui Golbezin paikalle. Todellisuudessa kuningas on Golbezin käskyläinen ja Cecil kumppaineineen joutuu metsästämään häntä melkein kaikkialta. Golbez ja Cecil eivät kuitenkaan tiedä totuutta toisistaan...
  • Dr. Lugae on Bab-ilin tornissa työskentelevä hullu tiedemies, joka muuttelee ihmisiä ja muita hyviä olentoja kammottaviksi hirviöiksi, esim. Edgen vanhemmat
  • Rubicant on vahvin elementtien pedoista, joka käyttää tulta.
  • Magus Sisters on Barbariccian käskynalaisuudessa toimiva sisarkolmikko, jotka pyrkivät käyttämään Delta-hyökkäystä pysäyttämään Cecilin Zotin tornissa.
  • Scarmiglione on yksi elementtipedoista, maa-elementtiin perustuva.
  • Zemus on FuSoYan tavoin kuun asukas ja pelin varsinainen antagonisti. Hänen vihansa avulla hän on kyennyt ottamaan Golbezista hallinnan, jotta hän saisi kristallit käsiinsä.
  • Zeromus on Zemuksen vihasta syntynyt ruumiillistuma ja pelin viimeinen vihollinen. Hän kuvaa itseään vihana itse.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. New Final Fantasy IV scans, release date revealed 18. syyskuuta 2007. Go Nintendo. Viitattu 30. joulukuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]