Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Kehittäjä Square Enix
Julkaisija Square Enix
Ohjaaja Motomu Toriyama
Tuottaja Yoshinori Kitase
Suunnittelija(t) Yuji Abe
Käsikirjoittaja(t) Daisuke Watanabe
Motomu Toriyama
Yoshinori Kitase
Taiteilija(t) Isamu Kamikokuryo
Tetsuya Nomura
Säveltäjä(t) Masashi Hamauzu
Pelisarja Final Fantasy
Pelimoottori Crystal Tools
Julkaisupäivä JP 21. marraskuuta 2013
NA 11. helmikuuta 2014
EU 14. helmikuuta 2014
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta PlayStation 3, Xbox 360
Jakelualusta Blu-ray, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Lightning Returns: Final Fantasy XIII on Square Enixin kehittämä ja julkaisema Final Fantasy -roolipelisarjan peli. Peli julkaistiin Japanissa marraskuussa 2013 ja muualla helmikuussa 2014 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Peli on suoraa jatkoa peleille Final Fantasy XIII ja Final Fantasy XIII-2 ja osa Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII -sarjaa. Näin ollen nämä kolme peliä yhdessä modostavat trilogian, johon Lightning Returns päättyy.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lightning Returns: Final Fantasy XIII eroaa edeltäjistään huomattavasti. Pelissä on vain yksi pelattava hahmo, Final Fantasy XIII:n päähenkilö Lightning. Edeltävien pelien taistelusysteemit ovat pelissä esillä, mutta uusilla ominaisuuksilla. Taistelusysteemissä ei enää valita komentoja valikosta, vaan peliohjaimen näppäimille annetaan tietty komento, antaen pelaajalle enemmän hallintaa Lightningistaselvennä. Näin ollen taistelut tapahtuvat uskottavassa reaaliajassa. Myös Paradigm-systeemiäselvennä on uudistettu ja pelissä voi tehdä erilaisia tyylejä, joita hän vaihtaa samaan tapaan kuin paradigmoja edeltävissä peleissä. Eri tyyleissä näppäimille on asetettu tietyt komennot. Pelissä ajan kululla on suuri merkitys. Lightning voi pelissä hidastaa ajan kulkua. Myös sääolosuhteet vaihtuvat pelissä ja se vaikuttaa myös pelin kulkuun.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vaikka Final Fantasy XIII-2:en lopussa Lightning, Serah Farron ja Noel Kreiss onnistuvatkin kukistamaan vihollisensa Caius Balladin, he silti epäonnistuivat pitämään jumalatar Etron elossa. Caiusin rinnassa nimittäin sykki Etron oma sydän, Kaaoksen sydän (Heart of Chaos), ja Noelin avulla Caius onnistui tuhoamaan sen. Sydämen tuho aiheutti myös Etron kuoleman. Myös Serah loppujen lopuksi kuoli nähtyään liikaa visioita tulevaisuudesta, ja Lightning tunsi itsensä syylliseksi sisarensa kuolemaan. Mutta Serah kuitenkin antoi Lightningille vielä syyn toivoon, jos hän vain pitää Serahin muiston elossa itsessään. Tätä varten Lightning muuntautui kristalliksi, samalla kun Etron kuoleman ansiosta Valhallan kaaos pääsi valloilleen ja syöksi Gran Pulsen sen valtaan, luoden näin uuden maailman nimeltä Nova Chrysalia.

Nova Chrysalia on maailma, joka on jakaantunut neljään suureen saareen, pääkaupunki Luxerioniin, huvikaupunki Yusnaaniin, Villimaihin ja Kuolleisiin Dyyneihin. Saarten välillä toimii kulkuyhteytenä yksiraiteinen juna. Suurimmalla saarella sijaitsee Nova Chrysalian suurin kaupunki Luxerion. Myös Etron temppeli ja Hope Estheimin uusi Cocoon, Bhunivelze, ovat maailmassa esillä.

Kaaoksen valloilleen pääsyn takia myös aika on täysin pysähtynyt, tehden ihmisistä kuolemattomia, eikä uusia ihmisiä voi syntyä.

500 vuotta kaaoksen valloilleen pääsyn jälkeen Lightning herää kristallista. Kaaos on tuhonnut maailmaa jo niin paljon, että se kohtaa loppunsa kolmessatoista päivässä. Tätä varten jumala Bhunivelze, joka myös loi jumalatar Etron aikojen alussa ja heräsi syvästä unestaan kaaoksen valloilleen pääsyn seurauksena, on valinnut Lightningin Pelastajaksi, jonka tarkoituksena on johdattaa maailman sielut uuteen maailmaan, jonka Bhunivelze loi uudeksi kodiksi ihmisille Nova Chrysalian tuhouduttua.

Lightningilla on pelissä viisi päätehtävää ja lukuisia sivutehtäviä. Joka saarella on yksi päätehtävä. Päätehtävien aikana Lightning kohtaa kaikki vanhat liittolaisensa ja ystävänsä. Lightningin päämotiivi pelissä on Bhunivelzen lupaus siitä, että jos hän suorittaa pelastajan tehtävän onnistuneesti, Bhunivelze herättää Serahin takaisin eloon. Tehtävänsä aikana Lightning kohtaa useasti myös pirullisen nuoren tytön nimeltä Lumina, joka pystyy kulkemaan Kaaoksessa. Lumina toimii tarinassa sekä apurina että vihollisena.

Ensimmäisessä tehtävässä Lightning saapuu Luxerioniin, jossa hän ensimmäisenä joutuu ratkaisemaan nuoren tytön murhaa. Tyttö muistutti häntä. Selviää, että tytön murhaajana toimi vääräuskoisten kultti, Etron Lapset, jotka uskovat ennustukseen, jossa Pelastaja tuhoaa maailman, ja että Pelastaja kuolee Varjojen Metsästäjän käsissä. Pysäyttäessään kulttia selviää, että Metsästäjä on Noel Kreiss. Noel haluaa tappaa Lightningin, koska hän myös uskoo samaan ennustukseen, mutta hän ei silti ole kultistien mukana. Pysäytettyään kultistit Lightning ja Noel taistelevat. Noel melkein tappoi Lightningin, mutta sen sijaan hän tuhosi Oraakkeliajurin, josta hän näki ennustuksen, Siinä näytettiin kuva siitä, että Noel palaisi yhteen rakastettunsa Yeulin kanssa, jos Lightning kuolisi. Mutta sisimmässään Noel tiesi, ettei Yeul haluaisi hänen tappavan viatonta. Näin Lightning pelasti Noelin sielun ja antoi tälle toivoa nähdä Yeul uudessa maailmassa.

Toisessa tehtävässä Lightningin tehtävänä on pelastaa hänen vanha liittolaisensa ja Serahin rakastettu, Snow Villiers. Snowsta on tullut Yusnaanin isäntä, mutta hänen sydämensä on surun murtama, koska hän ei kyennyt pelastamaan Serahia. Snown palatsi on lukittu tiukasti, mutta monien vaiheiden kautta Lightning pääsee sisälle. Lightning löytää Snown, joka on myös maailman viimeinen l'Cie, ihminen, joka on fal'Cietten kiroama. Nova Chrysaliassa on enää yksi fal'Cie jäljellä. Vuosien ajan Snow on varastoinut Kaaosta palatsiin ja nyt hän aikoo käyttää lopun voimansa sen tuhoamiseen ja muuttua Cie'thiksi. Lightning ei hyväksy Snown toimintaa ja päihittää hänet. Lumina yrittää vakuuttaa Lightiningin tappamaan Snow, mutta Lightning ei suostu tekemään sitä Serahin takia. Kuin ihmeen kaupalla Lightningin sanat menevät Snown läpi ja hänen sielunsa pelastuu, kun hän sai uutta toivoa nähdä Serah uudestaan.

Kolmannessa tehtävässä Lightning saapuu Villimaihin. Hän kuulee nuoren tytön äänen Etron temppelistä. Äänen mukaan Valhallan Enkeli vie hänet temppeliin, jossa Suuri Kaaos on suljettuna. Valhallan Enkeli on legendaarinen valkoinen chocobo. Lightning löytää sen ja tuntee oudon tutunoloisuuden chocobossa. Enkeli vie Lightningin temppeliin, jossa hän kohtaa jälleen Caius Balladin. Myös Paddra Nsu-Yeulin monet inkarnaatiot asuvat temppelissä. Yeul itse on Suuri Kaaos. Jotkut Yeulit haluavat Lightningin pelastavan Caiuksen sielun, kun taas toiset Yeulit eivät halua päästää hänestä irti. Voitettuaan Caiusin kaksintaistelussa käy ilmi, ettei Caiusin sielua voida pelastaa. Tämä johtuu siitä, että minne hän menisikin, Yeul seuraisi perässä, ja uusi maailma ei voi ottaa Yeulia.