Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Kehittäjä Square Enix
Julkaisija Square Enix
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Store, Microsoft Store, Google Play ja App Store
Ohjaaja Motomu Toriyama
Tuottaja Yoshinori Kitase
Suunnittelija Yuji Abe
Käsikirjoittaja Daisuke Watanabe
Motomu Toriyama
Yoshinori Kitase
Taiteilija Isamu Kamikokuryo
Tetsuya Nomura
Säveltäjä Masashi Hamauzu
Pelisarja Final Fantasy
Pelimoottori Crystal Tools
Julkaistu
  • JP 21. marraskuuta 2013
  • NA 11. helmikuuta 2014
  • EU 14. helmikuuta 2014
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: C (15 vuotta tai vanhempi)
ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 16
USK 12
Alusta PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Lightning Returns: Final Fantasy XIII on Square Enixin kehittämä ja julkaisema toimintaroolipeli. Peli julkaistiin Japanissa marraskuussa 2013 ja muualla helmikuussa 2014 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.

Peli kuuluu Final Fantasy -sarjaan ja on suoraa jatkoa peleille Final Fantasy XIII ja Final Fantasy XIII-2. Peli on myös osa Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII -sarjaa. Näin ollen nämä kolme peliä yhdessä muodostavat trilogian, johon Lightning Returns päättyy.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on vain yksi pelattava hahmo, joka on Final Fantasy XIII:n päähenkilö Lightning.

Pelin taistelumekaniikassa on vastustajan horjuttaminen, jolla vastustajan voi jähmettää paikallaan ja tehdä valtavasti vahinkoa. Pelaaja voi tehdä pienen määrän kerrallaan vahinkoa tai keskittyä horjuttamiseen, jolloin voi tehdä enemmän vahinkoa myöhemmin. Vastaava järjestelmä monivaiheisilla tavoitteilla on myöhemmin tullut trendiksi taisteluihin keskittyvissä peleissä, koska se tarjoaa arvoa monenlaisille kyvyille, tarjoaa kehittäjille mielenkiintoisia suunnitteluvaihtoehtoja, ja taistelu irtautuu pelkästä vahinkomäärän ajattelusta.[1]

Pelin käyttöliittymässä ei aiempien pelien tapaan valita komentoja valikosta, vaan peliohjaimen näppäimillä annetaan suoraan komennot. Komentojen ajoittamisella voi myös kasvattaa vastustajalle aiheutettavaa vahinkoa. Lightning voi pelissä hidastaa ajan kulkua. Myös sääolosuhteet vaihtuvat pelissä ja se vaikuttaa myös pelin kulkuun.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vaikka Final Fantasy XIII-2:en lopussa Lightning, Serah Farron ja Noel Kreiss onnistuvatkin kukistamaan vihollisensa Caius Balladin, he silti epäonnistuivat pitämään jumalatar Etron elossa. Caiusin rinnassa nimittäin sykki Etron oma sydän, Kaaoksen sydän (Heart of Chaos), ja Noelin avulla Caius onnistui tuhoamaan sen. Sydämen tuho aiheutti myös Etron kuoleman. Myös Serah loppujen lopuksi kuoli nähtyään liikaa visioita tulevaisuudesta, ja Lightning tunsi itsensä syylliseksi sisarensa kuolemaan. Mutta Serah kuitenkin antoi Lightningille vielä syyn toivoon, jos hän vain pitää Serahin muiston elossa itsessään. Tätä varten Lightning muuntautui kristalliksi, samalla kun Etron kuoleman ansiosta Valhallan Kaaos pääsi valloilleen ja syöksi Gran Pulsen sen valtaan, luoden näin uuden maailman nimeltä Nova Chrysalia.

Nova Chrysalia on maailma, joka on jakaantunut neljään suureen saareen, pääkaupunki Luxerioniin, huvikaupunki Yusnaaniin, Villimaihin (Wildlands) ja Kuolleisiin Dyyneihin (The Dead Dunes). Saarten välillä toimii kulkuyhteytenä yksiraiteinen juna. Myös Etron temppeli ja Hope Estheimin uusi Cocoon, Bhunivelze, ovat maailmassa esillä.

Kaaoksen valloilleen pääsyn takia myös aika on täysin pysähtynyt, tehden ihmisistä ikääntymätömiä, eikä uusia ihmisiä voi syntyä. Ihmisistä ei kuitenkaan tullut kuolemattomia. Sairaudet, vahingot ja muut seikat pystyivät yhä tappaman ihmisen.

500 vuotta kaaoksen valloilleen pääsyn jälkeen Lightning herää kristallista. Kaaos on tuhonnut maailmaa jo niin paljon, että se kohtaa loppunsa kolmessatoista päivässä. Tätä varten jumala Bhunivelze, joka myös loi jumalatar Etron aikojen alussa ja heräsi syvästä unestaan kaaoksen valloilleen pääsyn seurauksena, on valinnut Lightningin Pelastajaksi, jonka tarkoituksena on johdattaa maailman sielut uuteen maailmaan, jonka Bhunivelze luo uudeksi kodiksi ihmisille Nova Chrysalian tuhouduttua.

Lightningilla on pelissä viisi päätehtävää ja lukuisia sivutehtäviä. Joka saarella on yksi päätehtävä. Päätehtävien aikana Lightning kohtaa kaikki vanhat liittolaisensa ja ystävänsä, ja hänen apurinaan toimii Hope Estheim. Lightningin päämotiivi pelissä on Bhunivelzen lupaus siitä, että jos hän suorittaa pelastajan tehtävän onnistuneesti, Bhunivelze herättää Serahin takaisin eloon. Tehtävänsä aikana Lightning kohtaa useasti myös pirullisen nuoren tytön nimeltä Lumina, joka pystyy kulkemaan Kaaoksessa. Lumina toimii tarinassa sekä apurina että vihollisena.

Ensimmäisessä tehtävässä Lightning saapuu Luxerioniin, jossa hän ensimmäisenä joutuu ratkaisemaan nuoren tytön murhaa. Tyttö muistutti häntä. Selviää, että tytön murhaajana toimi vääräuskoisten kultti, Etron Lapset (Children of Etro), jotka eivät hyväksy Luxerionin uskonnollisen järjestön, Pelastuksen Säädyn (Order of Salvation) opetuksia. He uskovat ennustukseen, jossa Pelastaja tuhoaa maailman, ja että Pelastaja kuolee Varjojen Metsästäjän (Shadow Hunter) käsissä. Pysäyttäessään kulttia selviää, että Metsästäjä on Noel Kreiss. Noel haluaa tappaa Lightningin, koska hän myös uskoo samaan ennustukseen, mutta hän ei silti ole kultistien mukana. Pysäytettyään kultistit Lightning ja Noel taistelevat. Noel melkein tappoi Lightningin, mutta sen sijaan hän tuhosi Oraakkeliajurin, josta hän näki ennustuksen. Siinä näytettiin kuva siitä, että Noel palaisi yhteen rakastettunsa Yeulin kanssa, jos Lightning kuolisi. Mutta sisimmässään Noel tiesi, ettei Yeul haluaisi hänen tappavan viatonta. Näin Lightning pelasti Noelin sielun ja antoi tälle toivoa nähdä Yeul uudessa maailmassa. Tämän jälkeen Lightning tapaa vanhan ystävänsä Oerba Dia Vanillen. Vanille on saanut kyvyn kuulla kuolleitten sielujen äänet, jotka virtaavat Kaaoksessa. Vanille uskoo että hänen täytyy maailman viimeisenä päivänä pelastaa kaikki nuo sielut.

Toisessa tehtävässä Lightningin tehtävänä on pelastaa hänen vanha liittolaisensa ja Serahin rakastettu, Snow Villiers. Snowsta on tullut Yusnaanin isäntä, mutta hänen sydämensä on surun murtama, koska hän ei kyennyt pelastamaan Serahia. Snown palatsi on lukittu tiukasti, mutta monien vaiheiden kautta Lightning pääsee sisälle. Lightning löytää Snown, joka on myös maailman viimeinen l'Cie, ihminen, joka on fal'Cietten kiroama. Nova Chrysaliassa on enää yksi fal'Cie jäljellä. Vuosien ajan Snow on varastoinut Kaaosta palatsiin ja nyt hän aikoo käyttää lopun voimansa sen tuhoamiseen ja muuttua Cie'thiksi. Lightning ei hyväksy Snown toimintaa ja päihittää hänet. Lumina yrittää vakuuttaa Lightiningin tappamaan Snow, mutta Lightning ei suostu tekemään sitä Serahin takia. Kuin ihmeen kaupalla Lightningin sanat menevät Snown läpi ja hänen sielunsa pelastuu, kun hän sai uutta toivoa nähdä Serah uudestaan.

Kolmannessa tehtävässä Lightning saapuu Villimaihin. Hän kuulee nuoren tytön äänen Etron temppelistä. Äänen mukaan Valhallan Enkeli (Angel of Valhalla) vie hänet temppeliin, jossa Suuri Kaaos on suljettuna. Valhallan Enkeli on legendaarinen valkoinen chocobo. Lightning löytää sen ja tuntee oudon tutunoloisuuden chocobossa. Enkeli vie Lightningin temppeliin, jossa hän kohtaa jälleen Caius Balladin. Myös Paddra Nsu-Yeulin monet inkarnaatiot asuvat temppelissä. Yeul itse on Suuri Kaaos. Jotkut Yeulit haluavat Lightningin pelastavan Caiuksen sielun, kun taas toiset Yeulit eivät halua päästää hänestä irti. Voitettuaan Caiusin kaksintaistelussa käy ilmi, ettei Caiusin sielua voida pelastaa. Tämä johtuu siitä, että minne hän menisikin, Yeul seuraisi perässä, ja uusi maailma ei voi ottaa Yeulia. Caius aikoo jäädä Yeulin seuraksi Kaaoksen ja hän aikoo ryhtyä kuolleiten sielujen paimeneksi. Lisäksi Lightningille selviää, miksi Valhallan Enkeli tuntui niin tutulta. Enkeli oli itse asiassa hänen vanha ystävä ja liittolainen, eidolon Odin, joka Kaaoksen valtaan pääsyn jälkeen muuttui chocoboksi.

Neljännessä tehtävässä Lightning saapuu Kuolleille Dyyneille. Paikka on aavikko ja oli ennen aarteenmetsästäjien paratiisi, mutta nyt lähes autio. Mutta aavikolla on legenda aarteesta nimeltä Pyhä Klavis (Holy Clavis), joka pystyy kutsumaan kuolleita itseensä. Tiettävästi yksi rosvojengi on yhä aavikolla etsimässä sitä kuten myös Pelastuksen Säädyn Sekuuttorit. Hope ehdottaa, että Lightningin tulisi etsiä rosvot ja kysyä heiltä apua klaviksen etsintään. Liityttyään jengiin Lightning tapaa jengin johtajan, vanhan ystävänsä Oerba Yun Fangin. Hän heräsi kristallista samaan aikaan kun Vanille, mutta lähti pois Säädyn huostasta etsimään Klavista, kuitenkaan kertomatta varsinaisesti, miksi. Fang lyöttäytyy yhteen Lightningin kanssa, ja yhdessä he löytävät klaviksen. Mutta Säädyn sekuuttorit lähestyvät myös. Lightning on aikeissa ottaa klaviksen, mutta Fang yrittää tuhota sen. Lightning estää Fangia ja Fang paljastaa syyn miksi hän etsi klavista: Vanille tarvitsee sen laulaakseen Sielulaulun (Soulsong), jolla hän voi vapauttaa kuolleet sielut Kaaoksesta, mutta samalla se tappaa hänet. Fang ei koskaan hyväksyisi sitä. Sekuuttorit saapuvat paikalle ja onnistuvat luomaan harhautuksen, jonka avulla he saivat klaviksen. Fang ei kuitenkaan aio luovuttaa vaan aikoo estää rituaalin. Rituaalin voi tehdä ainoastaan maailman viimeisenä päivänä, joten aikaa on. Lightning saa myös itselleen syyn estää Sielulaulu: jos se suoritetaan, hän menettää kaiken toivon saada Serah takaisin. Lightning lupaa tavata Fangin viimeisenä päivänä.

Viidennessä tehtävässä Lightning joutuu auttamaan vanhaa liittolaistaan Sazh Katzroyta herättäämään tämän poika Dajh, joka on maannut koomassa siitä asti, kun Kaaos pääsi valloilleen. Lightning onnistuu ja pelastaa Sazhin ja Dajhin sielut.

Näiden tehtävien aikana Lightning myös joutuu yksityisiin keskusteluihin Luminan kanssa. Näissä hänelle selviää yksityiskohtia liittyen Bhunivelzeen ja Serahiin. Bhunivelze lupasi herättää Serahin henkiin, jos Lightning suorittaa tehtävänsä oikein, mutta Lumina väittää ettei niin tule tapahtumaan monestakin syystä. Ensinnäkin Bhunivelze ei pysty näkemään ihmisten sydämiin ja sieluihin, koska ne ovat luotu Kaaoksesta. Bhunivelze anta Lightningille pari tilaisuutta nähdä Serah, mutta Lightning alka huomata, ettei tämä Serah ole aito. Kaaos on voimaa, jota Bhunivelze ei pysty näkemään, ja juuri siksi hän ei myöskään kykene estämään maailman tuhoa. Lightning vannoo, että jos Bhunivelze valehteli hänelle, hän tuhoaa tämän. Lightning saa myös tietää näissä keskusteluissa Cid Rainesilta Sielulaulun todellisen luonteen: laulu ei pelasta kuolleiden sieluja vaan tuhoaa ne lopullisesti. Ja jos näin käy, kukaan uudessa maailmassa ei enää muista heidän olemassaoloaan. Juuri tätä Bhunivelze haluaa. Raines myös paljastaa, että Vanillella on kyky johdattaa kuolleet uuteen maailmaan, jossa he voivat syntyä uudestaan. Mutta Sääty on pimittänyt häneltä tämän tiedon, koska sielujen pelastaminen siten ei ole Bhunivelzen tahto.

Viimeisenä päivänä Lightningille selviää totuus myös Hopesta. Hope katosi maailmasta 169 vuotta sitten, eikä kukaan tiedä mitä hänelle tapahtui. Tosiasiassa Bhunivelze otti Hopen ja muokkasi tästä itselleen aluksen voidakseen ymmärtää paremmin ihmisiä ja samalla valvoa Lightningin tekemisiä. Hopen sielu sentään pystyi puhumaan Lightningin kanssa vielä kerran, ja hän rohkaisee tätä pysäyttämään Vanille, väittäen että jos Vanille tietää totuuden, hän tekee oikean valinnan.

Lightning saapuu Luxerionin katedraaliin tarkoituksena estää sielulaulu. Lumina paljastaa hänelle koko totuuden Sielulaulusta. Kuolleet sielut säilyvät hengissä Kaaoksessa elävien muistojen voiman avulla. Näin niillä on identiteetti, joka pitää heidät elossa. Tämä toimii myös toiseen suuntaan, eli jos kuolleen sielu tuhoutuu, elävien muistot heistä tuhoutuvat myös. Jos näin tapahtuu, Lightningin muistot Serahista häviävät eikä Serah voi palata enää koskaan. Katedraalin sisällä Noel tulee hänen tielleen. Noel ihmettelee, että miksi Lightning vastustaa Bhunivelzeä, mutta tajuaa syyn nopeasti: pelastaakseen Serahin. Noel antaa Lightningille tilaisuuden päästä Jumalan Pyhättöön, jossa Sielulaulu suoritetaan. Matkalla hän törmää Fangiin. Lightning paljastaa Fangille totuuden Sielulaulusta ja yhdessä he pysäyttävät Vanillen vakuuttamalla tälle, että kuolleet puhuvat hänelle toivossa syntyä uudelleen, koska epätoivoiset sielut olisivat vaiti. Vanille ymmärtää tämän ja keskeyttää rituaalin ja aikoo ohjata sielut uuteen maailmaan. Mutta Sääty ei tätä hyväksy ja he pakottavat Vanillen suorittamaan rituaali loppuun. Juuri silloin Snow rysähtää paikalle ja tuhoaa Pyhän Klaviksen Fangin keihään avulla, pysäyttäen laulun. Kun tämä on tehty Vanille ja Fang yhdessä ohjaavat sielut kohti uutta maailmaa. Samalla Lumina ja Yeul ilmestyvät Lightningille ja paljastavat hänelle totuuden Luminasta ja Serahista. Lightning loi Luminan tietämättään ja kun Lightning heräsi kristallista Bhunivelze leikkasi Serahin pois hänen sydämestään. Lumina otti Serahin sielun ja piti sen turvassa ja nyt hän antoi sen Lightningille takaisin.

Silloin Bhunivelze heräsi. Käyttäen Hopen ruumista hän otti Snown, Vanillen,Fangin ja Noelin sielut itseensä ja kehotti Lightningia tulla tapaamaan tätä siellä, missä hän luo uutta maailmaa. Lightning seuraa Bhunivelzeä, jossa Lightning tajuaa Bhunivelzen suuren suunnitelman hänen varalleen. Pelastajana oleminen oli vasta ensiaskel suuremmassa suunnitelmassa. Bhunivelze suunnitteli Lightningista uutta kuoleman jumalatarta korvaamaan edesmennyt Etro. Uusi maailma tarvitsee uuden jumalattaren, joka voi palauttaa elämän ja kuoleman kierron, aivan kuten Etrokin teki. Lightning kyllä oli valmis olemaan kuoleman jumalatar, muttei niin kuin Bhunivelze halusi, vaan hän olisi jumalatar joka tappaa hänet.

Bhunivelze julistaa, että hänen uusi uljas maailmansa on nyt tuhottava, koska Lightning esti Vanillea laulamasta Sielulaulua. Syy, miksi Bhunivelze halusi Sielulaulun suoritettavan oli koska hän ei kykene näkemään sieluja ja sitä kautta hän uskoo ihmistunteiden ja muistojen olevan epäpuhtauksia, joista on päästävä eroon. Lightning tietää, ettei ilman tunteita elävät ihmset ole ihmisiä vaan nukkeja, joita Bhunivelze voi hallita miten haluaa. Bhunivelze päästää irti Hopen ruumiista ja tuhoaa sen samalla vastaen Lightningin kysymykseen siitä, missä Hopen sielu on: hän ei tiedä. Lightning nostaa aseensa Bhunivelzeä vastaan ja tämä kutsuu jumalat Pulsen ja Lindzein rinnalleen aseeksi. Pitkän kamppailun jälkeen Lightning onnistuu kukistamaan Bhunivelzen ja julistaa, että uusi maailma kuuluu nyt ihmiskunnalle. Lightning vielä pelastaa Hopen sielun Bhunivelzen sisältä pistämällä tätä veitsellä, jonka hän sai Serahilta lahjaksi 21-vuotispäivänään. Hope pelastuu ja Lightning aikoo jäädä jälkeen kuoleman jumalattareksi varmistamaan, ettei Kaaos pääse uhkaamaan uutta maailmaa. Mutta Bhunivelzen luoma vale-Serah onnistuu vakuuttamaan Lightningin hyväksymään se osa itsessään, jota hän ei ikinä hyväksynyt: Luminan. Lumina oli itse asiassa Lightning silloin, kun hän hylkäsi oikean nimensä Claire Farronin. Lightning lopulta hyväksyy Luminan osaksi itseään ja Hopen avulla hän pääsee vapaaksi Kaaoksesta.

Bhunivelze on vielä elossa. Lightning ja Hope käyvät yhdessä häntä vastaan eidolonit Odin ja Alexander rinnallaan. Lightning avunpyyntö menee perille ja heidän rinnalleen ilmestyvät kaikki heidän ystävänsä ja loput eidolonit: Snow, Shiva-sisaret Stiria ja Nix, Noel, Brynhildr, Vanille, Hecatoncheir, Fang ja Bahamut. He onnistuvat rikkomaan Bhunivelzen otteen maailman sieluista. Kaikki Nova Chrysaliasta pelastetut sielut ilmestyvät ja niiden seasta ilmaantuvat myös Sazh ja Dajh ja heidän perässään Serah ja Mog. Lightning ja Serah ovat jälleen yhdessä ja Lightning julistaa Bhunivelzelle, että hänet on kukistanut voima, jota hän ei koskaan ymmärtänyt: rakkaus. Kaikki sielut ja eidolonit yhtyvät ja Lightning käyttää niitä iskeäkseen viimeisen iskun Bhunivelzeen. Bhunivelze vajoaa Kaaoksen sekaan ja näennäisesti kuolee. Lightning ystävineen katsovat Bhunivelzen kristalloitunutta ruumista sanoen, etteivät he enää tarvitsee jumalaa. Kaaoksen keskeltä Caius varmentaa asiaa vielä, etteivät elävät tarvitse jumalaa mutta kuolleet tarvitsevat. Kaikki Yeulin inkarnaatiot julistavat ottavansa Etron paikan ja valvoa elämän ja kuoleman kiertoa Caiusin suojellessa heitä. Noel ei hyväksy tätä ja Caius kysyy häneltä olisiko hän valmis ottamaan Yeulin paikan. Noel vastaa myöntävästi ja nähdessään Noelin vakaumuksen Caius antaa Yeulin viimeisen inkarnaation lähteä tämän mukaan uuteen maailmaan samalla kun vanha maailma tuhoutuu lopullisesti synnyttäen uuden Näkymättömän maailman (Unseen Realm).

Lightning ja ystävät jättävät hyvästit eidoloneilleen ja Mogille, koska he eivät enää kuulu uuteen maailmaan. Yhdessä he matkaavat uuteen maailmaan, joka muistuttaa meidän maailmaa. Vaikka he pääsevät perille, he silti erkanevat. Uudessa maailmassa Lightning on aloittanut elämänsä uudelleen ja hän aloittaa uuden, rauhallisen matkan ollakseen jälleen yhdessä ystäviensä kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joel Roset: Lightning Returns: Final Fantasy XIII's combat system - Why I Love gamesindustry.biz. 6.10.2023. Viitattu 8.10.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]