Black Mesa (modifikaatio)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Black Mesa
Kehittäjä Black Mesan kehittäjätiimi
Säveltäjä(t) Joel Nielsen
Pelimoottori Source
Julkaisupäivä 14. syyskuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Microsoft Windows
Jakelualusta Internet-lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Black Mesa (entiseltä nimeltään Black Mesa: Source) on Valve Corporationin Half-Life 2:n pohjalta kehitetty modifikaatio. Black Mesa on toistaiseksi vielä kehitysvaiheessa ja sen tavoitteena on luoda uudelleenrakennettu, Source-pelimoottorille käännetty versio alkuperäisestä Half-Lifesta. Pelin nimi viittaa fiktiiviseen Black Mesan tutkimuslaitokseen, johon suurin osa Half-Lifen tapahtumista ja toiminnasta sijoittuu.

Pelintekijöiden mukaan Black Mesa tulee sisältämään Sourcen mahdollistaman fysiikanmallinnuksen ja uudistetun grafiikan ohella moninpelin, parannellun tekoälyn sekä Joel Nielsenin säveltämän soundtrackin. Black Mesan lataaminen tulee olemaan täysin maksutonta ja pelin pelaamisen tarvitaan ainoastaan Valven Steam-ohjelma sekä jokin Source-pelimoottori pohjainen peli.[1] Black Mesasta tullaan myös kehittämään maksullinen versio Steamiin, jossa on ominaisuuksia joita "ilmaisessa vain ei pysty olemaan."

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesan kehittäminen käynnistyi hieman sen jälkeen, kun vuoden 2004 marraskuussa Valve julkaisi Half-Life: Sourcen, jota mainostettiin Source-pelimoottorille käännettynä Half-Lifen ”digitaalisesti uudistettuna” versiona. Monien alkuperäisen pelin ystävien pettymykseksi Half-Life: Source ei kuitenkaan hyödyntänyt paljoakaan Sourcen mahdollistamaa fysiikanmallinnusta eikä edes uudistanut alkuperäisen pelin grafiikkaa, vaan lähinnä paranteli pelin heijastus- ja valaistustehosteita enemmän Half-Life 2:n tyylisiksi. Black Mesan suunnittelu ja kehitys etenivät nopeasti, ja vuonna 2005 peli voitti Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life 2 -modin” palkinnon. Palkinto toi pelille laajaa huomiota pelimaailmassa, minkä seurauksena Valve Corporationin edustajat ottivat yhteyden pelin kehitystiimiin ja pyysivät heitä jättämään sanan ”Source” pois nimestä, jotta ihmiset eivät luulisi sen olevan Valven tekemä. Modin nimi vaihdettiin pelkäksi Black Mesaksi eikä pelin kehityksestä enää julkaistu uusia uutisia.

Yli vuotta myöhemmin, 28. marraskuuta 2006, Black Mesan kehitystiimi esitteli uudistetun pelin kotisivuston, jonne oli lisätty runsaasti uusia kuvakaappauksia pelin aseista, hahmomalleista ja ympäristöistä sekä lyhyitä musiikkinäytteitä Joel Nielsenin säveltämästä soundtrackista. 25. tammikuuta 2007 Black Mesa voitti toistamiseen Mod DB:n ”vuoden lupaavimman Half-Life -modin” palkinnon. Pelintekijöiden mukaan Black Mesa on ”edennyt toiselle kehitysvaiheelle” ja muutamat pelin kentistä ovat miltei valmiita. Pelin ennakkotraileri on jo julkaistu ja se esittelee ”Anomalous Materials-”, ”Blast Pit-”, ”Residue Processing-”, ”Lambda Core-” ja ”Surface Tension” -tasojen alueita.

6. kesäkuuta 2006 pelin kotisivuston keskustelualue joutui hakkerin ilkivallan kohteeksi ja jouduttiin sulkemaan, jolloin yli 3 500 käyttäjätiliä sekä kaikki viestit tuhoutuivat. 17. kesäkuuta keskustelualue uudelleenkäynnistettiin, mutta jo seuraavan päivän, 18. kesäkuuta, aikana keskustelupalsta joutui uudestaan hakkerin ilkivallan kohteeksi. Nykyisin keskustelualue on turvallisuussyistä yhdistetty GamerNoden keskustelupalstan kanssa.

30. marraskuuta 2008 julkaistiin pelin toinen traileri, pari viikkoa laajan mediajulkaisun jälkeen. Traileri esittelee monia paikkoja valmiilta näyttävästä pelistä, ja trailerin lopussa ilmoitetaan julkaisuajankohdaksi vuosi 2009.

Joulukuusta 2009 pelin sivustolla ilmoitettiin, että peli ei ehdi vuoden 2009 puolelle. Pelin kehitysversion saanut Australian Pc PowerPlay -lehti kuitenkin kehui peliä ja sen kehitystä.

Seuraavien vuosien aikana peli voitti vähäisempiä tunnustuksia ja palkintoja.

Sivuston betavaiheessa ollut Wiki julkaistiin kokonaisena 24. tammikuuta 2010. Saman vuoden maaliskuussa tiimi myös luopui co-opin kehityksestä. Tiimi julkaisi uutisen, että projekti on aikataulussa, mutta ilmoitti ettei julkaisupäivämäärää julkaista ennen kuin projektin lähestyessä loppuaan.

Vuoden 2011 maaliskuussa pelin soundtrack saatiin valmiiksi. Se on suunnitteilla julkaistavaksi noin kaksi viikkoa ennen itse pelin julkaisua.

Black Mesa ilmestyi 14. syyskuuta 2012.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.