Arto Sotavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arto Arvo Juhani Sotavalta (7. tammikuuta 1950 Helsinki6. maaliskuuta 1990 Helsinki) oli suomalainen iskelmälaulaja. Hänen uransa menestyskausi oli 1960- ja 1970-luvuilla.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arto Sotavalta asui lapsuutensa ja nuoruutensa Pietari Hannikaisen tiellä Helsingin Pohjois-Haagassa. Hän innostui monen muun ikäpolvensa edustajan tavoin popmusiikista ja kitaransoitosta 1960-luvun alussa erityisesti The Beatlesin vaikutuksesta. Silloisessa Haagassa vaikutti moni muukin myöhemmin nimekäs muusikko, muun muassa Kuoppamäen veljekset Jukka ja Mikko, Cisse Häkkinen, Dave Lindholm, Kisu Jernström ja Kari Kuuva.

Arto Sotavalta perusti ensimmäisen yhtyeensä The Rattle Sound Five 14-vuotiaana vuonna 1964. Yhtyeessä hän oli soolokitaristina ja laulajana. Yhtye voitti yhtyeiden Helsingin mestaruuden ja Suomen mestaruuskilpailuissa tuli hopeaa. Arto Sotavallan läpimurtoyhtye oli The Rogues 1966–1969, jossa soittivat muun muassa Jukka Tolonen, Jake Itävaara, Erkki Bertula ja Heikki Niemi. Sotavallan ja yhtyeen ensimmäinen levytys oli vuoden 1967 alussa "Ei maitoa tänään / Lady Jane". Ensimmäinen hitti oli saman vuoden lopulla levytetty "Löysin rantein".

Ensimmäisten levytystensä ansiosta Arto Sotavalta kohosi 1960-luvun lopulla yhdeksi aikansa suomalaisista teini-idoleista ja hänen kirjoitettuaan keväällä 1969 ylioppilaaksi Pohjois-Haagan Yhteiskoulusta alkoi ammattimuusikon ura. Seuraavat kesät kuluivat ammattilaisuutta opiskellen Dannyn D-Tuotannon kiertueilla ja talvet ravintolaorkestereissa. Tämän ajan yhtyetovereita olivat muun muassa Cisse Häkkinen, Dave Lindholm ja Pepa Päivinen.

Ensimmäisen oman kesäkiertueensa Arto Sotavalta järjesti 1971 ja yhtyeenä oli Tarantella. Vuonna 1972 kiertueen nimeksi tuli Täyttä häkää ja yhtyeenkin nimi vaihtui Häkäpöntöksi. Siinä soittivat Eeki Mantere, Heimo Holopainen, Tapio Niemelä ja Hessu Salmijärvi. Yksi vuoden 1972 huippuhetkistä oli Deep Purplen konsertti Helsingin jäähallissa, missä Arto Sotavalta yhtyeineen oli lämmittelijänä.

Toukokuun lopulla 1973 keikalla Oravaisissa Arto Sotavallan auto meni rikki matkalla, ja hän myöhästyi keikalta neljä tuntia. Yhtye joutui improvisoimaan ohjelmaa alkuillaksi, ja silloin Eeki Mantere veti pellevaatteet päälle ja esitti illan setin nimellä Erik Warpower. Nimi oli yhdistelmä Mantereen ja Sotavallan nimistä. Illan lopuksi sama setti soitettiin vielä toiseen kertaan Arton saavuttua paikalle. Samana kesänä heinäkuussa 1973 Arto Sotavallan ja Häkäpöntön kiertueella Nilsiän Tahkovuoressa syntyi sitten hahmo nimeltä Viktor Kalborrek. Elokuussa 1973 Mantere, Holopainen ja Niemelä päättivät lähteä omille teilleen ja perustivat Hullujussi-yhtyeen. Kesäkiertueen 1973 viimeiset keikat hoidettiin kuitenkin vielä yhteistyössä nimellä Arto Sotavalta & Hullujussi. Seuraavalle kaudelle 1974 Arto kokosi Häkäpönttö-yhtyeeseen uuden miehityksen: Janne Louhivuori, Hannu Helkiö, Lassi Marttila, Raimo Korhonen ja Jouko Haapa-aho. Tällä joukolla Häkäpönttö jatkoi vuoteen 1976, ja tässä vaiheessa syntyivät myös Arto Sotavallan ehkä tunnetuimmat sanoitukset ja levytykset, "Seilaan" ja "Päivät kuin unta".

Vuonna 1977 alkoi yhteistyö Taiskan kanssa, ja 1977–1978 tehtiin Arto & Taiska -kiertueet ajan henkeen, esimerkkinä Armi & Danny. Yhtyeessä soittaneista muusikoista tunnetuin on Anssi Tikanmäki.

Suomalaisten YK-rauhanturvaajien viihdytyskiertueille Arto Sotavalta osallistui Kyproksella, Siinailla ja Golanilla 1976–1978.

Vuodet 1979–1981 Arto Sotavalta kiersi Sotavalta Band -yhtyeen kanssa, mutta uusia menestyksiä ei enää tullut. Arto Sotavallan ura osui käännösiskelmien aikakauteen 1960- ja 1970-luvuille, mutta 1980-luvulle tultaessa se aikakausi oli jo ohi. Levytyksiä syntyi tässä vaiheessa enää lähinnä ns. huoltoasemakaseteille cover-levytyksinä.

Vuonna 1981 Arto Sotavalta lopetti ammattilaismuusikon uransa ja ryhtyi toimittajaksi. Hän työskenteli ensin STT:llä ja vuodesta 1985 Valituilla Paloilla. Hän kuoli sairauteen 40-vuotiaana [1]. Arto Sotavalta on haudattu Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin.

Salanimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Robin (Batman-kappaleessa)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arto Sotavalta
Arto Sotavalta & Häkäpönttö

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Latva, Tony; Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas: 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-27817-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]