Le Moribond

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Le Moribond" on belgialaisen laulaja-lauluntekijän Jacques Brelin säveltämä ja sanoittama kappale, jonka hän levytti vuonna 1961. Se tunnetaan englanniksi nimellä "Seasons in the Sun" ja suomeksi "Päivät kuin unta".

Tunnettuja englanninkielisiä levytyksiä ovat Kingston Trion 1960-luvulta ja Terry Jacksin 1970-luvun alusta. Englanninkieliset sanat on tehnyt Rod McKuen. Jacksin versio oli suuri hitti Britanniassa ja Yhdysvalloissa 1973-1974. Sen sanoitus poikkeaa yhden säkeistön osalta Kingston Trion versiosta.

Laulu kertoo suomen- ja englanninkielisessä versiossa kuolemaisillaan olevasta miehestä, joka esittää hyvästit parhaalle ystävälleen, isälleen ja rakastetulleen. Alkuperäinen Brelin teksti on sarkastisempi ja synkempi, sillä siinä kertoja toteaa, ettei erityisemmin jää kaipaamaan yhtä ystäväänsä, jonka kanssa hänen vaimonsa petti häntä. Aviorikos mainitaan myös Kingston Trion englanninkielisessä versiossa, mutta Terry Jacksin menestyshitissä ei.

Arto Sotavalta levytti 1974 suomenkielisen version, joka on sovitukseltaan ja sanoitukseltaan melko samankaltainen Jacksin version kanssa. Sanoituksen teki Sotavalta itse. Kappaleen ovat levyttäneet myös muun muassa Fredi, Eino Grön ja Tapio Heinonen.[1] Myös Aki ja Turo ovat levyttäneet kappaleen suomeksi nimellä ”Jori 16 vuotta”. Se ilmestyi vuonna 1988 levyllä Lievä kantrihuijaus.[2] Timo Tuominen on esittänyt kappaleesta oman käännöksensä nimellä "Kuolevainen" levyllään Encore Brel.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Päivät kuin unta Suomen äänitearkisto. Arkistoitu 2.4.2018. Viitattu 2.4.2018.
  2. Jori 16 vuotta Suomen äänitearkisto. Arkistoitu 2.4.2018. Viitattu 2.4.2018.
  3. Kuolevainen (= Le moribond) Fono.fi - Äänitetietokanta. Viitattu 15.6.2023.