Arto Räty

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arto Tuomas Räty (s. 25. lokakuuta 1955 Parikkala) on suomalainen upseeri ja kenraaliluutnantti. Hän on toiminut Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä 1. elokuuta 2009 alkaen vuoden 2010 loppuun. Hänet ylennettiin kenraaliluutnantin arvoon jälkimmäisenä päällikkövuotenaan. Vuoden 2011 tammikuusta lähtien Räty nimitettiin Puolustusministeriön kansliapäälliköksi.[1] Aikaisemmin vuodesta 2008 hän palveli Maavoimien esikuntapäällikkönä Mikkelissä Karkialammella.

Uransa aikana Räty on toiminut myös vanhempana osastoesiupseerina puolustusministeriössä, maanpuolustuskurssien johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa 2003-2004, Porin Prikaatin komentajana 2000-2002, pataljoonan komentajana KFOR-operaatiossa Kosovossa, Serbiassa ja Montenegrossa, Pääesikunnassa apulaisosastopäällikkönä kansainvälisellä osastolla sekä osastoesiupseerina ja toimistoesiupseerina operatiivisella osastolla, apulaissotilasasiamiehenä Brysselissä sekä esikuntapäällikkönä, toimistopäällikkönä ja toimistoesiupseerina Helsingin sotilaspiirin esikunnassa. Yleisesikuntaupseerin tutkinnon hän suoritti vuonna 1989. Lisäksi hän on suorittanut opintoja Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Kenraalimajuriksi eli kenraalikuntaan Räty ylennettiin vuonna 2007.

Työryhmä tankkeri-kuljetuskoneiden hankinnasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prikaatikenraali Räty johti työryhmää, jonka suosituksena oli hankkia kaksi ilmatankkaus-kuljetuslentokonetta. Tyypiksi työryhmä suositteli Airbusin A330 MRTT:ä, jotka maksavat arviolta 150 miljoonaa euroa kappaleelta. Niiden avulla voitaisiin hankkia kaikille F-18 Hornet-lentäjille ilmatankkauspätevyys ja käyttää niitä pääasiassa Finnairin käytössä, mistä otettuna, ne voitaisiin muuttaa vuorokauden kuluessa sotilaallista käyttöä varten. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]