Yhdysvaltain laivaston alukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
USS Nimitz

Yhdysvaltain laivaston alusten ja erityisesti sotalaivojen nimet alkavat lyhenteellä USS ("United States Ship", Yhdysvaltain laiva), kun taas laivat, jotka eivät ole varsinaisia aktiivikäytössä olevia sotalaivoja ja joissa on siviilimiehistöä, nimet alkavat lyhenteellä USNS ("United States Naval Ship"). Laivojen luokitus merkitään kirjaimilla ja jokaisella laivalla on yksilöllinen luokituksesta ja numeroista koostuva koodi, runkonumero. Laivojen nimet valitsee laivastoministeri ja nimet ovat yleensä Yhdysvaltain osavaltioita, kaupunkeja, kuuluisia henkilöitä tai taisteluja, kaloja sekä ihanteita.

Yhdysvaltain laivasto on ollut edelläkävijä ydinreaktoreiden käytössä laivojen voimanlähteenä. Nykyisin kaikki suuret sukellusveneet ja kaikki lentotukialukset ovat ydinkäyttöisiä. Tässä artikkelissa esitellään palveluksessa olevat alukset.

Lentotukialukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentotukialukset ovat keskeinen osa Yhdysvaltain laivaston strategista iskukykyä. Laivaston johto on esittänyt, että laivasto tarvitsee yksitoista lentotukialusta täyttääkseen lakien edellyttämät rauhan, kriisien sekä sodan ajan tehtävät. Alla on esitelty kaikki nykyään käytössä olevat lentotukialukset kotisatamineen[1].

Maihinnousualukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmat maihinnousualukset muistuttavat pientä lentotukialusta ja kykenevät operoimaan V/STOL-, VTOL- ja STOVL-lentokoneita sekä pystyvät laskemaan ilmatyynyaluksia (LCAC) ja vastaavia vesille. Maihinnousualukset on tyypillisesti nimetty toisen maailmansodan lentotukialusten mukaan, mikä tapa periytyy siitä, että ensimmäiset nykytyyppiset maihinnousualukset olivat konvertoituja lentotukialuksia.

Sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohio-luokan sukellusvene

Yhdysvaltain laivaston kaikki sukellusveneet ovat ydinvoimalla varustettuja ja niitä on kahta päätyyppiä: staregiset ballistisin ohjuksin varustetut (SSBN) ja taktiset hyökkäyssukellusveneet (SSN). Strategisilla veneillä on tehtävänään kuljettaa ydinkärjin varustettuja sukellusveneestä ammuttavia ballistisia ohjuksia (SLBM). Hyökkäyssukellusveneillä on useita taktisia tehtäviä, kuten vastustajan laivojen ja sukellusveneiden upottaminen, risteilyohjusten laukaiseminen ja tiedustelu. Ohio-luokan veneissä jatkettiin taistelulaivoilta periytyvää tapaa nimetä laivaston tulivoimaisin kalusto osavaltioiden mukaan. Hyökkäysveneet on nimetty pääsääntöisesti kaupunkien mukaan. Aikaisemmat hyökkäyssukellusveneet nimettiin kalojen mukaan ja ballistiset "kuuluisien amerikkalaisten" mukaan.

Risteilijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjusristeilijät kykenevät ilmapuolustukseen, pinta-alusten torjuntaan ja sukellusveneiden torjuntaan. Laivaston kaikki modernit risteilijät on nimetty taistelujen mukaan. Aikaisemmat risteilijät oli nimetty kaupunkien mukaan (ennen CG-12), uudelleenluokitellut fregatit oli nimetty laivastosankareiden mukaan (CG-15–CG-35) tai osavaltioiden mukaan (CG-36–CG-42).

Hävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjushävittäjä USS Lassen

Ohjushävittäjien pääasiallisena tehtävänä on sukellusveneiden ja lentokoneiden torjunta. Kaikki hävittäjät on nimetty laivastosankareiden mukaan USS Bainbridgestä lähtien.

Fregatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset fregatit suorittavat yleensä sukellusveneiden torjuntaa tai saattuetehtäviä. Yhdysvaltain laivasto on asteittain luopumassa fregateistaan ja niiden tehtäviä siirretään kehitteillä olevalle rannikkotaistelualukselle. Fregatit on nimetty, kuten hävittäjät, laivaston sankareiden mukaan.

Muita aluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historialliset alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • USS Constitution – "Old Ironsides," vanhin palveluskäytössä oleva alus.
  • USS Monitor – ensimmäinen panssaroitu yhdysvaltalainen alus, myös ensimmäinen, jossa on kääntyvä tykkitorni.
  • USS Merrimack – puinen sotalaiva, jonka etelävaltiolaiset rakensivat uudelleen panssarilaivana CSS Virginia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]