Nimitz-luokka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nimitz
Yksi luokan alus, USS Abraham Lincoln
Yksi luokan alus, USS Abraham Lincoln
Tekniset tiedot
Uppouma 98 234 - 104 112 t (kuormattuna)
Pituus 332,85 m
Leveys 76,8 m (lentokansi)
40,84 m (vesiraja)
Koneteho 2 x A4W-reaktoria, neljä potkuria
Nopeus 30+ solmua
Miehistöä 3200, lennosto 2480
Aseistus
Meritorjunta 85 lentokonetta
Ilmatorjunta 3 × Sea Sparrow -ohjuslaukaisualustaa
3-4 × 20 mm konetykkiä (Phalanx CIWS)
2 x RIM-116 Rolling Airframe Missile -laukaisualustaa

Nimitz-luokka on Yhdysvaltain laivaston ydinkäyttöisten lentotukialusten luokka.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokan ensimmäinen alus, USS Nimitz, luovutettiin Yhdysvaltain laivastolle vuonna 1975. Aluksen sisaraluksineen on rakentanut Newport News Shipbuilding Co. Vuonna 2008 valmistui Nimitz-luokan kymmenes ja viimeinen alus, USS George H. W. Bush. Alus oli samalla ensimmäinen muutos kohti uutta lentotukialusluokkaa (Gerald R. Ford -luokka (suunnitteluvaiheessa CVN-21)), jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 2007. Bush on varustettu uusilla teknologioilla, kuten uudella monikäyttöisellä tutkajärjestelmällä ja avoimen arkkitehtuurin tietoverkolla. Aluksen miehistövaatimus on myös vähentynyt merkittävästi aiemmasta. Kustannusten alentamiseksi joitain uusista teknologioista on jo käytetty Ronald Reaganissa, joskin Bush on merkittävästi kehittyneempi.

Koska Nimitz-luokan kolme ensimmäistä alusta (Nimitz, Eisenhower ja Vinson) eroavat merkittävästi sarjan myöhemmistä seitsemästä aluksesta alkaen (Theodore Rooseveltista), on näitä seitsemää alusta kutsuttu myös Theodore Roosevelt -luokan lentotukialuksiksi, vaikka Yhdysvaltain laivasto ei virallisesti tätä nimitystä käytäkään.[1] Tosiasiallisesti yksikään alusluokan laivoista ei ole identtinen keskenään. Vanhemmat laivat on vuorollaan tuotu huoltoon ja tankattavaksi Refueling And Complex Overhaul (RCOH) -ohjelman mukaisesti, jolloin niiden ominaisuudet on saatettu vastaamaan uudempien laivojen standardeja. Ensimmäinen RCOH-päivityksen saanut alus oli Nimitz vuonna 1998.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hinta: noin 4,5 miljardia US$
  • Vuosittaiset käyttökustannukset: 160 miljoonaa US$
  • Käyttöikä: 50+ vuotta

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1947-1995. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1995. ISBN 0-85177-605-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardiner, Robert s. 573-574