Yayoi-kausi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Satsuma-samurai-during-boshin-war-period.jpg
Japanin historia

Paleoliittinen kausi
Jōmon-kausi
Yayoi-kausi
Yamato-kausi
Kofun-kausi
Asuka-kausi
Nara-kausi
Heian-kausi
Kamakura-kausi
Kemmu-restauraatio
Muromachi-kausi
Nanboku-chō-kausi
Sengoku-kausi
Azuchi-Momoyama-kausi
Nanban-kaupan kausi
Edo-kausi
Bakumatsu
Meiji-kausi
Taishō-kausi
Japani I maailmansodassa
Shōwa-kausi
Japanin laajentuminen
Miehitetty Japani
Japani miehityksen jälkeen
Heisei-kausi

Yayoi-kausi (jap. 弥生時代, Yayoi-jidai) on kausi Japanin historiassa, joka alkoi noin 300 eaa. ja päättyi noin vuonna 250. Se on saanut nimensä Tokion alueesta, josta Yayoi-kauden esineistöä löydettiin ensimmäisen kerran.[1] Lähteestä riippuen Yayoi-kauden aluksi merkitään joko siirtyminen riisinviljelyyn riisipelloilla tai uudenlaisten saviastioiden tekeminen. Jōmon-kautta seurannut Yayoi-kauden kulttuuri kukoisti Kyushun saarelta pohjoiseen Honshuun asti.

Uudet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että Yayoi-kausi saattoi alkaa niinkin aikaisin kuin 900 eaa.

Yayoi-kulttuurin piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yayoi-kauden puolivälin aikainen saviastia.

Ensimmäisten Yayoi-kauden ihmisten oletetaan kehittyneen Kyushun saaren pohjoisosissa, sieltä edeten pikkuhiljaa Honshun saarelle jossa he syrjäyttivät Jōmon-kulttuurin ihmiset, vaikka jonkinasteista geneettistä ja kulttuurillista sekoittumista tapahtui. Vaikka teknisesti Yayoi-kauden dreijan (pyörivän alustan) päällä valmistetut saviastiat olivat Jōmon-kauden vastaavia parempia, olivat ne kuitenkin vähemmän koristeellisia. Yayoi-ihmiset tekivät myös pronssista seremoniallisia kelloja, peilejä ja aseita. Ensimmäisen vuosisadan aikana he ryhtyivät käyttämään rautaa maanviljelystyökaluissa ja aseissa. Myös kankaankudonta tunnettiin.

Yayoi-kulttuurin ihmiset lisääntyivät nopeasti ja heidän yhteiskuntansa monimutkaistui sitä mukaa. He asuivat pysyvissä viljelykylissä, jotka oli rakennettu kivestä ja puusta. He keräsivät varakkuutta omistamalla maata, varastoivat viljaa ja loivat selkeät sosiaaliset kastit. Tämän kaiken mahdollisti kastellun, märässä kasvavan riisin viljely, johon otettiin mallia keskisestä ja eteläisestä Kiinasta sekä Koreasta. Raskas riisinviljely vaati paljon työvoimaa, mikä johti kiinteän maanviljely-yhteiskunnan syntyyn. Kuitenkin Koreasta ja Kiinasta poiketen Japanissa paikallisten päättäjien päätökset olivat tärkeämpiä kuin keskushallinnon päätökset.

Yayoi kiinalaisissa lähteissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kiinalaiset merkinnät Japanista ovat juuri Yayoi-kaudelta. Wa (倭), kiinalaisen Japania tarkoittaneen merkin japanilainen lukutapa, mainitaan ensimmäistä kertaa vuonna 57; Nan maakunta sai lahjaksi kultaisen sinetin myöhemmän Han-dynastian keisarilta. Tämä on merkitty muistiin Myöhemmän Han-dynastian kirjaan (Hou-Han Shu). Itse sinetti löydettiin Pojois-Kyushulta 1700-luvulla. Wa mainitaan myös vuonna 257 kirjoitetussa Wei zhi-kirjassa (Wein muistelmat), joka oli osa Sanguo Zhia, kiinalaista historiankirjaa.

Japanilaisesta Nihonshokista, puoliksi myytistä, puoliksi todesta koostuvasta historiankirjasta poiketen varhaiset merkinnät Japanista Kiinassa kertovat Japanin olleen satojen hajanaisten heimojen asuttama. Kolmannen vuosisadan merkinnät kertovat, että Wan ihmiset elivät raa'alla kalalla, vihanneksilla ja riisillä joka tarjoiltiin bambu- tai puu-astioilta. Merkinnät sanovat myös Wan asukkaiden taputtaneen käsiään kunnioituksen osoituksena (Shintoperinne, joka on yhä käytössä)[1] ja rakensivat isoja hautakumpuja. Heidän kerrotaan myös keränneen veroja, ylläpitäneen valtaa harvojen käsissä ja heillä oli provinssin yhteinen viljavarasto ja torit. Yhteiskunnan kerrotaan olleen hyvin väkivaltainen.

Nainen, joka tunnettiin nimellä Himiko, hallitsi varhaista poliittista liittoutumaa 300-luvulla nimeltään Yamataikoku. Himikon ollessa henkinen johtaja, hänen nuorempi veljensä hoiti valtion asioita, kuten diplomaattiset suhteet Wei-kuningaskuntaan (220 - 265).

Kun Wei-lähetystö kysyi heidän alkuperästään, Wan ihmiset kertoivat olevansa Wu-kuningaskunnan kuninkaan Taibon jälkeläisiä. Taiboo oli perustanut ensimmäisen Wu-kuningaskunnan Jangtse-joen suistoon.

Yayoi-kulttuurin alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yayoi-kauden kulttuurin alkuperästä on useita poikkeavia teorioita. Alla esitellään näistä teorioista tärkeimmät.

Kulttuuri Kiinasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yayoi-kulttuurin syntyminen oli äkillistä ja se oli huomattavasti Jōmon-kulttuuia kehittyneempää. Yayoi-kulttuurin mukana Japaniin tuli taito pronssi- ja kupari-aseiden, kuparisten peilien, kellojen valmistamisen taito sekä kasteltujen riisiviljelmien viljelyn taito. Suurin yksittäinen todiste tälle teorialle on se, että Yayoi-kauden miekat, peilit sekä kuninkaallinen sinetti ovat lähes täysin samoja kuin Kiinan Qin-dynastian käyttämät.

Viime vuosina niin geneettiset kuin arkeologiset löydöt Itä-Kiinasta ja Länsi-Japanista ovat lisänneet tämän teorian uskottavuutta.

Kulttuuri Koreasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meiji-kaudella julkaistu teoria väitti, että korealaiset siirtolaiset toivat yayoi-kulttuurin Japaniin. Monet länsimaiset ja japanilaiset oppineet ovat päätelleet, että arkeologiset löydöt Yayoi-kaudelta ovat selvästi peräisin Koreasta. [2]

Teoriaa vahvistaa myös Yayoi-kulttuurin ilmestyminen ensin Kyūshū pohjoisrannoille, missä Japani on lähimpänä Koreaa. Yayoi ruukut, hautaröykkiöt ja ruuan säilöminen löydettiin hyvin samanlaiseksi eteläisen Korean ruukkuihin. Lisäksi eteläisessä Koreassa (Gayassa) oli vuoden 300 jaa. paikkeilla huomattava japanilais-asutus ja kumpikin valtio väittää nykyään toisen olleen vasalli. Lisäksi "monet muut Yayoi-kulttuurin elementit olivat selvästi korealaisia ja aikaisemmin tuntemattomia Japanissa, mm. pronssi esineet, kutominen, lasihelmet ja työkalujen ja talojen tyyli."[3]

Kuitenkin jotkut väittävät, että Japanin asukasluvun kasvua karkeasti arvioiden 4 miljoonalla Jōmon- ja Yayoi-kausien välillä ei voida selittää pelkästään maahanmuutolla ja lukevat sen siirtymisestä metsästäjä-keräilijä-kulttuurista maanviljelyyn hyväksi sekä riisin saapumisesta. On hyvinkin mahdollista, että riisin viljely mahdollisti asukasluvun kasvun.

Siitä huolimatta, muutamat arkeologiset todisteet tukevat ideaa, että korealaisten maanviljelijöiden maahanmuutto Japaniin peitti alkuperäisen metsästäjä-keräilijä asujaimiston. Suorat vertailut Jōmon ja Yayoi luurankojen välillä osoittavat kansojen erot olleen havaittavia. Jōmon ihmiset olivat lyhyempiä, heillä oli suhteellisesti pidemmät kyynärvarret ja lyhyemmät jalat, silmät olivat kauempana toisistaan, lyhyemmät ja leveämmät kasvot sekä kasvojen piirteet olivat ulostyöntyvämmät. Yayoi ihmiset olivat keskimäärin 2,5 - 5 senttimetriä pidempiä, silmät olivat lähempänä toisiaan ja kasvot olivat pitkät sekä kapeat. Kofun kaudelle tultaessa, lähes kaikki japanilaisissa kaivauksissa löydetyt luurangot, lukuun ottamatta ainuja sekä okinawalaisia, muistuttavat nykypäivän japanilaisia ja korealaisia. [3]

Geneettiset todisteet myös tukevat tätä teoriaa. Ainujen uskotaan olevan Jōmon ihmisten jälkeläisiä, joihin on sekoittunut jonkin verran Yayoi siirtokuntalaisten geenejä.

Jōmon-kauden väestö ja Kiinan siirtolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräät Yayoi ruukut osoittavat selvästi vaikutteita Jōmon keramiikasta. Lisäksi Yayoit asuivat samanlaisissa asumuksissa kuin Jōmonit. Muita esimerkkejä samanlaisuudesta ovat metsästyksessä käytetyt isketyt kivityökalut, kalastuksessa käytetyt luiset työkalut, kotiloista tehdyt korut sekä astioiden ja asusteiden lakkaukset. Japanin kansallinen tiedemuseo piti kerran näyttelyn, jossa esitettiin teoria, jonka mukaan Yayoit tulivat eteläisestä Kiinasta, koska heitä muistuttavia luita on löydetty sieltä.[4]

Kehitys Jōmon-kulttuurista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekunstroitu Yayoi-kauden asumus, jonka lattia on nostettu, Yoshinogarissa.

Lukuun ottamatta ainuja ja okinawalaisia, nykyjapanilaisten suhteellinen homogeenisuus viittaa siihen, että osa japanilaisista ei ole peräisin Kiinasta. Vaikkakin tämä teoria on lohduttaa suurta osaa japanilaisista, jotka eivät tahdo uskoa jakavansa suurta osaa geneettistä alkuperästään Aasialaisten naapureidensa kanssa. Tätä teoriaa kuitenkin tukee vain pieni osa tämän hetkisistä japanin antropologiaan erikoistuneista ammattilaisista antropologeista.[3]

Yayoi-kauden loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava Japanin arkeologinen kausi on nimeltään Kofun-kausi, mikä on Yamato-kauden ensimmäinen osa. Yayoi yhteiskunta kehittyi patriarkaattisten klaanien yhteiskunnaksi, jota hallitsi sotilaallinen ylhäisö, mikä oli Kofun-kaudelle luonteenomaisinta. Tätä muutosta mahdollisesti helpotti maahanmuutto mantereelta.

Uudet tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden tutkimuksen mukaan Kyūshūn pohjoisosista löytyneiden ruukkujen ja puisten seipäiden jäänteet ajoittuivat vuosille 900 eaa. - 800 eaa., mikä on melkein 500 vuotta aikaisempi kuin aiemmin uskottu. Tutkimus toteutettiin analysoimalla ruukkujen ja puisten seipäiden hiiltyneitä jäännöksiä kiihdytetyllä massaspektrometrialla. Tulosta vahvistaa samalla tavalla tutkittujen samalta aikakaudelta peräisin olevien kiinalaisten, Korean niemimaan kautta kulkeutuneiden, esineiden sekä Jōmon keramiikan Tōhokun seudulta tuottama sama tulos. Toinen tutkija käytti toisia esineitä saman tyylisestä Yayoi-kauden löytöpaikalta ja sai tulokseksi esineiden olevan vuosilta 400 eaa. - 500 eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Olavi K. Fält, Kai Nieminen, Anna Tuovinen ja Ilmari Vesterinen: Japanin kulttuuri, s. 11. Kolmas painos, v.2002. Otava, 1994. 951-1-12746-2.
  2. Mark J. Hudson: Ruins of Identity Ethnogenesis in the Japanese Islands. University Hawai'i Press, 1999. 0-8248-2156-4.
  3. a b c Jared Diamond: Japanese Roots Kesäkuu 1998. Discover. Viitattu 1. kesäkuuta 2007. (englanniksi)
  4. http://www.kahaku.go.jp/special/past/japanese/ipix/5/5-14.html (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]