Dreija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dreija

Dreija eli savenvalajan pyörä eli vääntöpyörä on keraamikon työväline, joka koostuu kahdesta perusosasta: pyöreästä levystä ja jalkaosasta. Dreijaa pyöritetään joko jalalla potkimalla (ns. potkudreija) tai nykyään usein sähkömoottorilla. Levyn pyöriessä keraamikko voi muotoilla levyllä olevasta savesta monenlaisia esineitä kulhoista mukeihin. Dreijalla tehdyn esineen läpileikkaus on aina alun perin ympyrä, mutta tätä perusmuotoa voidaan muuttaa jälkeenpäin.

Dreijaamista 1930-luvulla.

Astioita dreijattaessa savi täytyy ennen aloittamista muokata käsin, niin ettei saven sekaan jää ilmakuplia. Sen jälkeen savi pyritään asettamaan mahdollisimman keskelle dreijan levyä, jotta se pyöriessään ei lähtisi keskipakoisvoiman ansiosta liikkeelle. Dreijaamisen aluksi savea pitää vielä käsin keskittää, jolloin savi asettuu aivan levyn keskelle. Seuraavaksi savi "nostetaan" kartiomaiseksi ja painetaan sen jälkeen takaisin matalaksi kakuksi. "Nostamisen" tarkoituksena on savimassan saattaminen pyörivään muotoon, jolloin muokkaaminen on helpompaa.

Varsinainen astian dreijaaminen aloitetaan painamalla saven keskelle peukaloilla kuoppa, jota syvennetään kunnes levyn ja peukaloiden väliin jää astian pohjan paksuudelta savea. Seuraavaksi astian pohjaosa levitetään suunnitellun pohjan suuruiseksi ja aletaan nostaa astian reunoja ylöspäin. Lopputuloksena on savinen lieriö, josta keraamikko voi alkaa seinämien muotoa muuttamalla työstämään kannua, kulhoa tai vaikkapa pulloa.

Kun esine on valmiiksi muotoiltu, se leikataan langan avulla irti dreijan levystä ja asetetaan kuivumaan. Jonkin aikaa kuivunut astia voidaan asettaa dreijalle nurin päin ja sen pohjaosa sorvata. Sorvatessa astiasta irrotetaan työkalujen avulla savilastuja. Erityisesti astian pohjan sorvaaminen on tarpeellista, jotta se ei kuivuessaan tai poltettaessa kutistuessaan halkeile.

Dreijan keksimispaikkaa ja -aikaa ei tunneta. Se on tunnettu ehkä jo 6000 eaa. Sitä edelsi hidas savenvalajan pyörä, tournette. Useiden nykyhistorioitsijoiden mukaan dreija keksittiin Mesopotamiassa Ubaid 4 tai viimeistään Uruk-kaudella, ehkä 4500 kalenterivuotta sitten.

Vanhin varma löytö, tosin särkynyt savenvalajan pyörä, on löydetty Urin kaupungista ajalta 3000 eaa., mutta dreija on luultavasti tunnettu jo Ubaid 4-kaudella ehkä jo 4500 eaa.[1], mutta viimeistään Uruk-kaudella. Toiset väittävät että hidas savenvalajan pyörä tournette tuli Ubaid-kaudella ja nopea dreija Uruk-kaudella.[2]

Toisten historioitsijoiden mukaan dreija keksittiin Egyptissä tai Kiinassa. Dreija teki mahdolliseksi saviastioiden nopean massatuotannon.

Varhaisimmat dreijat olivat levyjä tai kärrynpyörämäisiä rakenteita, joita pyöritettiin käsin tai kepillä. Mahdollisesti keraamikolla oli apulainen joka pyöritti alustaa. Myöhemmin keksittiin kaivaa maahan kuoppa, jossa keraamikko saattoi pitää jalkojaan ja potkia dreijalle vauhtia vauhtipyörän avulla.

  1. Sherratt, Andrew (toim.): The Cambridge Encyclopedia of Archaeology. Cambrdge University Press. ISBN 0-521-22989-8.
  2. http://www.unm.edu/~gbawden/328-econ/328-econ.htm

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]