Wipeout (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo televisiosarjasta. Wipeout on myös PlayStation-peli.
Wipeout
Tyyli viihdeohjelma, game show, tositelevisio
Kestoaika 42-43 minuuttia
Luoja(t) Matt Kunitz
Scott Larsen
Pääosissa John Anderson
John Henson
Jill Wagner
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC
Suomi Nelonen, Fox
Esitetty Yhdysvallat 2008-6-2424. kesäkuuta 2008
Suomi 2009-9-2929. syyskuuta 2009 –
Jaksoja 46 (3. tuotantokausi)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Matt Kunitz
Scott Larsen
Tuotantoyhtiö(t) Endemol USA
Pulse Creative
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Wipeout on yhdysvaltalainen tosi-tv-sarja, josta on tehty monissa maissa jo omia versioita. Wipeout on "maailman suurin esterata". Sen pääpalkintona kussakin jaksossa on 50 000 dollaria.

Yhdysvalloissa ABC-kanava on esittänyt sarjaa 24. kesäkuuta 2008 lähtien. Ohjelmaa juontavat John Henson ja John Anderson. Anderson toimii myös selostajana kilpailussa. Jill Wagner ja Vanessa Lachey haastattelevat kilpailuun osallistujia. Sarjan vastaavat tuottajat ovat Matt Kunitz (Pelkokerroin) ja Scott Larsen. Kolmannella tuotantokaudella yksi kilpailija kuoli aivohalvaukseen pian nauhoitusten jälkeen.[1] Sarja on hyvin samantyylinen kuin japanilaiset sarjat Hullut japanilaiset ja Kahjot ninjat.

Suomessa Nelonen näytti yhdysvaltalaisen version ensimmäisen tuotantokauden loppuvuodesta 2009 ja Australian ensimmäisen tuotantokauden vuonna 2010. Tammikuusta 2011 lähtien kanava esittää britannialaista versiota sarjasta. Yhdysvaltalainen sarja siirtyi kuitenkin FOX-kanavalle.

Ohjelmasta on eri versioita eri maissa. Norjalla, Ruotsilla ja Tanskalla on yhteinen Wipeout-kilpailu, johon ikäraja on 18-60 vuotta ja osallistujien täytyy mm. osata uida.

Suomalainen versio, Wipeout Suomi esitettiin keväällä 2013 Foxilla. Siinä on osallistujia Suomesta, Venäjältä, Ukrainasta ja Kazakstanista.

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun ideana on suorittaa mahdollisimman nopeasti rata, jossa on pehmustettuja, vesialtaan päällä usean metrin korkeudessa olevia esteitä. Niitä kuitenkin liikutellaan paineilman avulla. Esteet voivat olla muun muassa heiluvia tasoja, pyöriviä keinuja, esimerkiksi seinistä yllättäen ponnahtavia luukkuja tai liukumäkiä, joiden päässä on pyöriviä siipiä. Esteissä on joka jaksossa jotain erilaista, mutta aika ajoin ne vaihdetaan kokonaan. Ohjelman tunnetuin este on Big Balls (suom. Pomppupallot tai Boltsit), joka sisältää neljä veden yllä olevaa punaista palloa. Se on aina karsintaradalla.

Kussakin jaksossa aloittaa 24 kilpailijaa. Ensimmäisellä kierroksella kilpailijoiden on suoritettava karsintarata yksi kerrallaan. 12 karsintakierroksen nopeimmin suorittanutta kilpailijaa pääsevät seuraavalle kierrokselle. Toisella kierroksella kilpailijoiden pitää usein loikkia suuren pylvään ympärillä olevien pienten, korkealla olevien tasanteiden kautta maaliin. Heidän on kuitenkin esimerkiksi väisteltävä vaakatasossa olevia, tasanteiden ohi pyöriviä puomeja tai tartuttava tasanteiden yläpuolella roikkuviin köysiin. Kilpailijat suorittavat tämän kierroksen yhtä aikaa. Kuusi ensimmäistä maaliin tulevaa pääsevät seuraavalle kierrokselle. Myös kolmannella kierroksella kilpaillaan yhtä aikaa. Kolmannen kierroksen radalla on usein joku tietty teema. Aina, kun yksi kilpailija tulee maaliin, kierros aloitetaan alusta, kunnes kolme kilpailijaa on päässyt maaliin. He pääsevät finaaliin eli "Loppukoitokseen", jossa kolmen parhaan kilpailijan pitää peräjälkeen suorittaa finaalirata. Se, joka selvittää radan nopeimmin, voittaa Wipeoutin kyseisen jakson ja saa itselleen 50 000 dollaria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kilpailija kuoli tosi-tv-ohjelman radalle - nähdään myös Suomessa? iltasanomat.fi. 16.11.2009. Ilta-Sanomat. Viitattu 1.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Wipeout.