Wikiprojekti:Wikigap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikigap oli 8.5.2018 Helsingissä Tiedekulmassa klo 9–16 järjestetty tapahtuma, jossa kirjoitettiin Wikipedia-artikkeleita eri aloilla ansioituneista naisista.

90 prosenttia Wikipediaan sisältöä tuottavista henkilöistä on miehiä. Wikipediassa on neljä kertaa enemmän artikkeleita miehistä kuin naisista.[1] Luvut toki vaihtelevat eri alueiden välillä, mutta on ilmeistä, että Wikipediassa on kieliversiosta riippumatta selvästi vähemmän tietoa naisista kuin miehistä. #WikiGap-tapahtumalla haluamme muuttaa tämän.

#WikiGapissä ihmiset ympäri maailman kokoontuvat kirjoittamaan artikkeleita Wikipediaan naisista eri alojen asiantuntijoina ja esikuvina.

Maaliskuun 8. päivänä – Kansainvälisenä naistenpäivänä – käynnistyneessä #WikiGap-tapahtumassa parannetaan naisten edustusta netissä lisäämällä heitä käsittelevien artikkeleiden määrää Wikipediassa. #WikiGap järjestetään noin 50 maassa.

Suomessa #WikiGap toteutetaan 8. toukokuuta kello 9-16 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Tervetuloa kaventamaan naisten ja miesten välistä kuilua netissä kirjoittamalla Wikipediaan uusia artikkeleita suomalaisista naisista tieteen, talouden ja politiikan aloilla.

Aikaisempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta ei vaadita, mutta tarvitset mukaasi oman tietokoneen.

Päivä jakaantuu kahteen osaan: voit tulla paikalle koko päiväksi tai sitten vain käväistä aamulla tai iltapäivällä. Inspiraatiota muokkaamiseen antaa tapahtuman puhuja Reetta Räty!

Paikalle voi tulla ilman valmista artikkeli-ideaa tai tekstiä! Meillä on valmiina artikkeliehdotuksia, sekä myös pienempää tekemistä, jos aikasi ei riitä kirjoittamiseen.

Aamun ohjelma
 • 09.00 Päivä alkaa
 • 09.05 Lähettilään sanat
 • 09.10 Wikimedian esittely
 • 09.15 Workshop-työskentelyä: Wikipedia-artikkelin muokkaamista, kuvien lisäämistä artikkeleihin, knoppien etsintää etusivulle, ORCID-tunnisteiden metsästystä.
 • 12.00 Lounastauko.
Iltapäivän ohjelma
 • 14.00 Workshop-työskentely jatkuu
 • 14.10 Punaisten linkkien naiset -kirjoituskilpailun palkintojen jako
 • 15.45 Tulosten esittely
 • 16.00 Päivä päättyy

Ilmoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoittaudu mukaan ja kerro kenestä naisesta tai mistä aihealueesta haluaisit kirjoittaa.

Tehdään yhdessä netistä ja maailmasta tasa-arvoisempi!

Yleistä

Tarkoitus on, että tapahtumaan tullaan valitun aiheen ja luonnoksen kanssa, joka muokataan tapahtumassa julkaisukuntoon. Kirjoittamisesta kiinnostuneille olemme koonneet listan artikkeliehdotuksista, mutta paikan päälle voi tulla myös ilman valmista artikkeli-ideaa! Kirjoittamisen sijaan voi esimerkiksi osallistua artikkelien kuvittamiseen kuvapisteellä tai tuottaa Wikipedian etusivulle uusia “tänä päivänä”- ja “tiesitkö, että” -knoppeja.

Tärkeää on, että kirjoitetuille asioille löytyy lähteet. Kun teksti alkaa olla julkaisuvalmis, se toimitetaan valmiiksi Wikipedia-artikkeliksi kokeneempien Wikipedistien avustuksella.

Kenestä voi kirjoittaa
Tämä Wikiprojekti keskittyy suomalaisiin naisiin. Lisäksi artikkelit elävistä henkilöistä tulee kirjoittaa henkilön yksityisyyttä kunnioittaen. Wikipedian tehtävä ei ole herättää kohua tai levittää juoruja. Elävistä henkilöistä kirjoittaessa on huomioitava lainsäädäntö ja kolme keskeistä käytäntöä: Neutraali näkökulma, Tarkistettavuus ja Ei uutta tutkimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kirjoitat jostain henkilöstä, niin valitse sellainen henkilö josta löydät toimitettuja lähteitä. Sopivia lähteitä ovat esimerkiksi henkilöstä kertovat kirjat, lehtijutut, dokumenttiohjelmat tai uutiset.
Lähteen lisääminen
Kuinka lisätä viite Wikipediaan visuaalisella muokkaimella? (youtube-video)
Hashtag #wikigap
Kun muokkaat artikkeleita, niin käytä muokkausyhteenvedossa hashtagia #wikigap jotta löydämme muokatut artikkelit.

Järjestäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

yhteystiedot
Zache (Kimmo Virtanen, info@wikimedia.fi)

Artikkelitoiveet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden nainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sinistä punaiset listalta artikkelissa Vuoden nainen, nämä puutteet löytyvät ohesta.
 • Muidenkin vuoden naiseksi valittujen artikkelien tasoa voi parantaa.
 • Joillekin puuttuville artikkeleille on annettu lähdeviite-ehdotuksia. Hae lisää!

Historia ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia tekniikan alan naisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieteilijöitä, jotka ovat Wikidatassa, mutta joista ei ole artikkelia

Liiketalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekalaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saamelaisnaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää artikkelitoiveita alkuperäiskansojen naisista

Artikkelit joista joku on jo ilmoittanut kirjoittavansa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luodut artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietolähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelipyyntöihin liittyviä valmiita hakuja: ARTO[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkit johtavat viitteisiin henkilöitä käsittelevistä artikkeleista ARTO-tietokannassa. Tietokannasta löytyvät artikkelin ja julkaisun tiedot. Linkit eivät osoita suoraan ko. artikkeleihin. (Linkeissä voi olla toimintaongelmia.)

Näin teet haun ja hankit aineiston:

 • avaa ARTO-tietokanta (https://arto.linneanet.fi/)
 • valitse Perushaku ja hakutyyppi asiasana - selaus
 • anna henkilön nimi muodossa sukunimi etunimi ja klikkaa Hae
 • Voit tilata artikkelikopioita oman kirjastosi kautta Varastokirjastosta maksutta, ellei ko. lehden numeroa löydy kirjastostasi. Varastokirjaston periaatteiden mukaan artikkeli tulee digitaalisena kirjastoosi, joka tulostaa sen Sinulle.

Digitoituja sanoma- ja aikakauslehtiä 1771-1910[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 1911 käsitteleviin artikkeleihin voi löytyä lähteitä vanhoista sanoma- ja aikakauslehdistä http://digi.kansalliskirjasto.fi :stä. Palvelun leiketoiminnon avulla saa valmiin lehtiviite-koodin wikiartikkeliin lisättäväksi. Esimerkkileike josta viittauskoodin saa näkyviin w-ikonista. Lisätietoja: http://blogs.helsinki.fi/scriptaselecta/2014/07/04/lehtileikkeita-wikipediaan-lahteiksi/ Lisäksi wikipedia-linkin voi tehdä suoraan sivulle, sivun laidasta "-ikoni ja Wikipedia-välilehti.

Google Books[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Booksista löytyy otteita kirjojen teksteistä. Sivuja saattaa puuttua tarkoituksellisesti.

Google Scholar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Scholarista löytyy viittauksia tieteellisiin julkaisuihin. Tiedossa olevan julkaisun avulla voi löytää viittauksia siihen.

Yksittäisiä lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista 18 prosenttia käsittelee naisia. Luvut ovat samansuuntaiset myös kansainvälisesti. (Tuoretta tietoa biografia-artikkeleiden sukupuolijakaumasta: Wikipedia Gender Indicators (WIGI))
 2. a b c d e f g h i j k l m n Vuoden nainen Suomen liike- ja virkanaisten liitto, bpw-finland.fi. Viitattu 21.3.2018.
 3. Annastiina Henttinen: Kauppaneuvos Augusta Ohlsson (1882–1967). Oy Carl Knief Ab:n toimitusjohtaja (ISSN 1799-4349 (Verkkojulkaisu)) Suomen talouselämän vaikuttajat. Osa Kansallisbiografia-verkkojulkaisua. Studia Biographica 4. 18.12.2013. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansallisbiografia.fi. Viitattu 21.3.2018. (maksullinen)
 4. Tapani Mauranen: Kauppaneuvos Maja Genetz (1901–1970). Oy Nikolajeff Ab:n toimitusjohtaja, Suuros Oy:n toimitusjohtaja, Työmaahuolto Oy:n toimitusjohtaja (ISSN 1799-4349 (Verkkojulkaisu)) Suomen talouselämän vaikuttajat. Osa Kansallisbiografia-verkkojulkaisua. Studia Biographica 4. 18.12.2013. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansallisbiografia.fi. Viitattu 21.3.2018.
 5. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 299. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 6. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 679. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 7. Taina Schakir: Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja Helsingin Sanomat. 21.10.2017.
 8. Juhani Tolvanen: Anne käärii sikareita Paraisilla – perinteikäs ja ainoa sikaritehdas manner-Euroopassa Ilta-Sanomat. 14.2.2016.
 9. Juhani Tolvanen: Kommentti: Viimeiset suomalaiset sikarit on kääritty – liki 200-vuotinen historia sammui Ilta-Sanomat. 24.3.2018.
 10. Jyrki Iivonen: Tupakkateollisuus rullaa alamäkeä Anne Raution käsissä syntyy kallein suomalainen sikari Helsingin Sanomat. 15.8.1995.
 11. Mäkinen, Riitta & Engman, Marja (toim.): Naisten aika : valkoinen varis ja muita oppineita naisia. Helsinki: Gaudeamus, 2015. ISBN 978-952-495-372-6.
 12. Leinonen, Tuula: 100 vuotta suomalaista animaatiota. Helsinki: Aalto ARTS Books, 2014. ISBN 978-952-60-5183-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]