Wikiprojekti:Wikigap

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wikigap on 8.5.2018 Helsingissä Tiedekulmassa klo 10-16 järjestettävä tapahtuma, jossa kirjoitetaan Wikipedia-artikkeleita eri aloilla ansioituneista naisista.

Tarkoitus on, että tapahtumaan tullaan valitun aiheen ja luonnoksen kanssa, joka muokataan tapahtumassa julkaisukuntoon. Tärkeää on, että kirjoitetuille asioille löytyy lähteet. Kun teksti alkaa olla julkaisuvalmis, se toimitetaan valmiiksi Wikipedia-artikkeliksi kokeneempien Wikipedistien avustuksella.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on maailman suurin käyttäjiensä luoma ja ylläpitämä tietosanakirja. Tieto on valtaa, ja Wikipedialla on valta muokata näkemystämme maailmasta. Kuten yhteiskunnassa laajemminkin, netissä vallitsee kuitenkin suuri epätasapaino miesten ja naisten välillä.

90 prosenttia Wikipediaan sisältöä tuottavista henkilöistä on miehiä. Wikipediassa on neljä kertaa enemmän artikkeleita miehistä kuin naisista.[1] Luvut toki vaihtelevat eri alueiden välillä, mutta on ilmeistä, että Wikipediassa on kieliversiosta riippumatta selvästi vähemmän tietoa naisista kuin miehistä. #WikiGap-tapahtumalla haluamme muuttaa tämän.

#WikiGapissä ihmiset ympäri maailman kokoontuvat kirjoittamaan artikkeleita Wikipediaan naisista eri alojen asiantuntijoina ja esikuvina.

Maaliskuun 8. päivänä – Kansainvälisenä naistenpäivänä – käynnistetään #WikiGap-tapahtuma, joka järjestetään noin 40 maassa. #WikiGap parantaa naisten edustusta netissä lisäämällä heitä käsittelevien artikkeleiden määrää Wikipediassa.

Suomessa #WikiGap toteutetaan 8. toukokuuta kello 10-16 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Tervetuloa kaventamaan naisten ja miesten välistä kuilua netissä kirjoittamalla Wikipediaan uusia artikkeleita suomalaisista naisista tieteen, talouden ja politiikan aloilla. Aikaisempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta ei vaadita, mutta tarvitset mukaasi oman tietokoneen.

Ilmoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 29. maaliskuuta ja kerro kenestä naisesta tai mistä aihealueesta haluaisit kirjoittaa. Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitettu määrä. Palaamme huhtikuun puolessavälissä vahvistuksen ja lisätiedon merkeissä.

Tehdään yhdessä netistä ja maailmasta tasa-arvoisempi!

Ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenestä voi kirjoittaa
Tämä Wikiprojekti keskittyy suomalaisiin naisiin. Lisäksi artikkelit elävistä henkilöistä tulee kirjoittaa henkilön yksityisyyttä kunnioittaen. Wikipedian tehtävä ei ole herättää kohua tai levittää juoruja. Elävistä henkilöistä kirjoittaessa on huomioitava lainsäädäntö ja kolme keskeistä käytäntöä: Neutraali näkökulma, Tarkistettavuus ja Ei uutta tutkimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kirjoitat jostain henkilöstä, niin valitse sellainen henkilö josta löydät toimitettuja lähteitä. Sopivia lähteitä ovat esimerkiksi henkilöstä kertovat kirjat, lehtijutut, dokumenttiohjelmat tai uutiset.
Lähteen lisääminen
Kuinka lisätä viite Wikipediaan visuaalisella muokkaimella? (youtube-video)
Hashtag #wikigap
Kun muokkaat artikkeleita, niin käytä muokkausyhteenvedossa hashtagia #wikigap jotta löydämme muokatut artikkelit.

Järjestäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

yhteystiedot
Zache (Kimmo Virtanen, info@wikimedia.fi)

Artikkelitoiveet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia ja kulttuuri
Suomalaisia tekniikan alan naisia
Tiede
Tieteilijöitä, jotka ovat Wikidatassa, mutta joista ei ole artikkelia
Liiketalous
Järjestöt
Sekalaista
Saamelaisnaisia
Artikkelit joista joku on jo ilmoittanut kirjoittavansa

Luodut artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietolähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelipyyntöihin liittyviä valmiita hakuja: ARTO[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkit johtavat viitteisiin henkilöitä käsittelevistä artikkeleista ARTO-tietokannassa. Tietokannasta löytyvät artikkelin ja julkaisun tiedot. Linkit eivät osoita suoraan ko. artikkeleihin. (Linkeissä voi olla toimintaongelmia.)

Näin teet haun ja hankit aineiston:

  • avaa ARTO-tietokanta (https://arto.linneanet.fi/)
  • valitse Perushaku ja hakutyyppi asiasana - selaus
  • anna henkilön nimi muodossa sukunimi etunimi ja klikkaa Hae
  • Voit tilata artikkelikopioita oman kirjastosi kautta Varastokirjastosta maksutta, ellei ko. lehden numeroa löydy kirjastostasi. Varastokirjaston periaatteiden mukaan artikkeli tulee digitaalisena kirjastoosi, joka tulostaa sen Sinulle.

Digitoituja sanoma- ja aikakauslehtiä 1771-1910[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 1911 käsitteleviin artikkeleihin voi löytyä lähteitä vanhoista sanoma- ja aikakauslehdistä http://digi.kansalliskirjasto.fi :stä. Palvelun leiketoiminnon avulla saa valmiin lehtiviite-koodin wikiartikkeliin lisättäväksi. Esimerkkileike josta viittauskoodin saa näkyviin w-ikonista. Lisätietoja: http://blogs.helsinki.fi/scriptaselecta/2014/07/04/lehtileikkeita-wikipediaan-lahteiksi/ Lisäksi wikipedia-linkin voi tehdä suoraan sivulle, sivun laidasta "-ikoni ja Wikipedia-välilehti.

Google Books[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Booksista löytyy otteita kirjojen teksteistä. Sivuja saattaa puuttua tarkoituksellisesti.

Google Scholar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Scholarista löytyy viittauksia tieteellisiin julkaisuihin. Tiedossa olevan julkaisun avulla voi löytää viittauksia siihen.

Yksittäisiä lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista 17,9 prosenttia käsittelee naisia. Luvut ovat samansuuntaiset myös kansainvälisesti. (Tuoretta tietoa biografia-artikkeleiden sukupuolijakaumasta: Wikipedia Gender Indicators (WIGI))
  2. Mäkinen, Riitta & Engman, Marja (toim.): Naisten aika : valkoinen varis ja muita oppineita naisia. Helsinki: Gaudeamus, 2015. ISBN 978-952-495-372-6.
  3. Leinonen, Tuula: 100 vuotta suomalaista animaatiota. Helsinki: Aalto ARTS Books, 2014. ISBN 978-952-60-5183-3.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]