Wikiprojekti:Wikigap/sv

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Välkommen att bidra till ett mer jämställt internet - #WikiGap den 8 maj på Tiedekulma i Helsingfors.

Wikipedia är världens största uppslagsverk på nätet skapat av användarna. Kunskap är makt och Wikipedia har potentialen att påverka vår syn på världen. Men det råder en stor obalans mellan män och kvinnor på nätet, liksom i samhället i stort.

Nittio procent av dem som lägger ut innehåll på Wikipedia är män. Där finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Siffrorna varierar visserligen mellan olika regioner, men det är ändå tydligt att det finns klart mindre information om kvinnor på Wikipedia oberoende av vilken språkversion du läser. Med #WikiGap vill vi ändra på det här.

#WikiGap är ett evenemang där människor runt om i världen samlas för att lägga till information på Wikipedia om kvinnor - som experter och förebilder på olika områden.

Den 8 mars – på Internationella kvinnodagen – inleds evenemanget #Wikigap som kommer att genomföras i omkring 50 länder. #WikiGap kommer att förbättra kvinnors representation genom att öka antalet artiklar om kvinnor i Wikipedia.

I Finland genomförs #Wikigap den 8 maj kl. 9-16 av finska skribenter på Tiedekulma vid Helsingfors universitet.

Välkommen att bidra till att minska gapet mellan kvinnor och män på Wikipedia och skriva nya Wikipedia-artiklar om finländska kvinnor på områdena vetenskap, ekonomi och politik.

För dem som är intresserade av att skriva har vi sammanställt en lista med artikelförslag, men ni kan också delta i evenemanget utan en på förhand bestämd artikelidé. Om ni inte vill skriva nya artiklar kan ni bidra på andra vis, till exempel genom att bildsätta artiklar eller genom att uppdatera ”Dagens datum”-rutan eller ”Visste du att…”-rutan på Wikipedias hemsida.

Registrera dig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anmäl dig och ange vilken kvinna (eller vilket verksamhetsområde) du vill skriva om. Du behöver inte tidigare erfarenhet av att skriva för Wikipedia, men du bör ta med dig en dator. Antalet platser är begränsat, anmäl dig därför så snart du kan.

Tillsammans vill vi bidra till ett mer jämställt internet och en mer jämställd värld!

Instruktioner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Om vem kan man skriva
Denna Wikiprojekt fokuserar på finska kvinnor. Dessutom ska artiklar om levande personer bör skrivas med respekt för personens integritet. Wikipedias uppdrag är inte att röra sig upp eller sprida skvaller. När du skriver om levande människor, överväga lagstiftningen och tre viktiga metoder: Neutral synvinkel, Verifierbarhet och Ingen originalforskning. Det betyder att när du skriver om en person väljer du den person där du hittar de medföljande källorna. Lämpliga källor inkluderar till exempel böcker om en person, tidningar, dokumentärer eller nyheter.
Lägga till en källa med VisualEditor
Hur lägger man till en referens till Wikipedia med VisualEditor? (YouTube-video)
Hashtag #wikigap
Använd hashtag #wikigap i sammanfattningsfältet så vi kan hitta dina artiklar.

Organisatör[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kontakt
Zache (Kimmo Virtanen, info@wikimedia.fi)

Önskade artiklar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Detaljerad information på finskspråkiga sidan.
Kultur och historia
Teknologi
Övriga

Se även[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Externa länkar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andra