Wikiprojekti:Kestävä kehitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kestävä kehitys
projektin etusivu
The Earth seen from Apollo 17.jpg
Teemasivu Teemasivu
Artikkelitoiveet
Projektin sivut
Linjaukset
Tietolähteet
Hiekkalaatikko

Wikiprojekti Kestävä kehitys on wikiprojekti. Kestävä kehitys on muutosprosessi, jossa hyödynnetään luonnonvaroja, ohjataan teknologista kehitystä ja tehdään yhteiskunnallisia muutoksia huomioiden tasavertaisesti tämän hetken ja tulevien sukupolvien ihmisten tarpeet ja toiveet. Kestävä kehitys yhdistää poliittisen, sosiaalisen, taloudellisen ja luonnon näkökulmat. Wikiprojekti Kestävä kehitys tekee yhteistyötä muiden aiheeseen liittyvien projektien kanssa.

Tämän sivun keskustelusivulla voit keskustella projektin kehittämisestä ja toiminnasta.
Katso myös Teemasivu:Kestävä kehitys.


Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjälaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kestävä kehitys -projektin käyttäjälaatikko
Voit halutessasi ilmaista osallistuvasi projektiin laittamalla projektin käyttäjälaatikon käyttäjäsivullesi. Tämä tapahtuu kirjoittamalla käyttäjäsivulle teksti {{Käyttäjä/Kestävä kehitys}}. Käyttäjälaatikko näyttää tältä:

The Earth seen from Apollo 17.jpg Tämä käyttäjä osallistuu Wikipedian kestävän kehityksen projektiin.


Voit pyytää käyttäjälaatikon luomista uudelle projektille käyttäjälaatikkoprojektin sivulla - käyttäjälaatikon pohja tehty.

Aihealueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäristönsuojelu on erottamaton osa talouskehitystä. Kestävästä kehityksestä alettiin puhua Brundtlandin raportissa vuonna 1987. Raportti osoitti ettei ympäristöongelmia voida erottaa ihmisten hyvinvoinnista ja yleisestä taloudellisesta kehityksestä. Raportti arvioi lyhyen ja pitkän aikavälin taloudellista kehitystä siten, että säilytetään ja parannetaan ympäristön ja luonnonvarojen käyttömahdollisuuksia. YK:n Rion kokouksessa kesäkuussa 1992 laadittiin Agenda 21. Siihen sisältyi ilmastonmuutos, biodiversiteetti, metsien suojelu sekä 180 maan allekirjoittama ekologisen kehityksen ja maailman suojeluohjelma. Suojeluohjelman hinnaksi arvioitiin 600 miljardia dollaria.

Kestävään kehitykseen aiheisiin sisältyy: väestöterveysenergiailmastonmuutosotsonikatomaankäyttömaanviljelysmetsävesistö ja kalastusteollisuusliikennehappamoituminenilman laatujäteongelmajätteetydinjätteetkulutusturismikaupungitpuhdas vesirannikkovedetympäristöriskitmaaperäkemikaalitGMOluontoluonnonvarat ja monimuotoisuus: Luokka:YmpäristönsuojeluLuokka:EnergiaLuokka:IlmastonmuutosLuokka:YhteiskuntaLuokka:YmpäristöongelmatLuokka:TeollisuusLuokka:LiikenneLuokka:Rakentaminen


Kansainvälisten sopimusten ansiosta kestävä kehitys on kansainvälisesti tunnettu aihe yhteiskunnallisessa kehityksessä. Kestävä kehitys on merkittävä haaste ja kehitysmahdollisuus. Toistaiseksi maailman luonnonvarat eivät riitä kestävän kehityksen mukaisesti tulevaisuudessa kaikille nykyisellä elintavalla. Lisäksi nykykehityksen ennustetaan lisäävän kansalaisten ja luonnon terveysriskejä. Projekti kestävä kehitys pyrkii neutraaliin, selkeään ja olennaiseen kestävän kehityksen teeman esittämiseen Wikipediassa. Projekti pyrkii kestävän kehityksen näkökantojen huomioimiseen Wiki-teemoissa ja artikkeleissa yhteistyössä muiden projektien kanssa. Aiheen laajuuden ja kansainvälisyyden vuoksi projekti toivoo yhteistyötä eri alojen kirjoittajien kanssa ja eri maiden eri sisarprojektien kanssa. Wikipedian periaatteiden mukaisesti projekti kannustaa neutraalia kirjoittamista ja lukijoiden älyllistä itsenäisyyttä ja kriittisyyttä. Projekti kestävä kehitys kannustaa kaikkia mukaan kirjoittamaan avoimeen sanakirjaan. Mitä useampi eri näkökulmista kirjoittava käyttäjä, sen parempi. Jos artikkelista löytyy puutteita tai virheitä, se on keskeneräinen ja kaipaa sinunkin panostasi parantuakseen.

Tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektin tavoite on kokonaisuuksien hallinnan lisääminen. Koska Wikipedia muodostuu yksittäisten artikkeleiden summasta, on jokaisen artikkelin tietojen täydennys merkittävää. Kirjoittamisen on tarkoitus olla hauskaa, joten jokainen voi valita aiheet, joihin paneutuu.

 • Sivujen täydennys ja uusien sivujen lisäys. Aihealueen artikkeleissa on vielä jonkin verran täydennettävää ja korjattavaa. Haaste on kutsuva ja palkitseva. Saattaa olla, että osa artikkeleista on aloittamatta. Se on ainutkertainen mahdollisuus tehdä oma aloitus tyhjältä sivulta.
 • Kestävän kehityksen navigaatiomallineet auttavat hahmottamaan nopeasti aiheen artikkelit. Niiden tavoite on auttaa hahmottamaan teeman olemassa olevat artikkelit, mahdolliset artikkelien ja painotusten päällekkäisyydet, puutteet ja/tai olennaisuudet.
 • Teemasivu ja yhteenvetoartikkelit olennaisen, kiinnostavan ja uuden tiedon ja vertailujen keräämiseen
 • Artikkelien luokkien täydennykset tietojen helpompaa löytämistä varten
 • Oikeat viittaukset vastaaviin Wikipedian kansainvälisiin sivuihin
 • Kestävän kehityksen näkökulman esittäminen ja puolustaminen keskustelusivuilla ja äänestyksissä
 • Sähkölaitteiden valmiustilassa on Motivan mukaan jopa 15 % kotitalouksien sähkön säästöpotentiaali. Artikkelia ehdotetaan täydennettäväksi yhteistyössä Energia-projektin jäsenten kanssa. Katso myös Keskustelu:Sähkölaitteiden valmiustila


 • Projektin etusivu –laatikko, kuten sivulla Wikipedia:Wikiprojekti Energia
 • Viittauslogo: ”Teemasivu: Kestävä kehitys” kuten Luokka:Ympäristönsuojelu sivulla. Logon lisäys sopiviin luokkiin, esimerkiksi Luokka:Ympäristönsuojelu, Luokka:Energia, Luokka: Uusiutuvat energianlähteet, Luokka:Rakentaminen
 • Käyttäjä-mallinne: Keskustelu: [1]
 • shortcut WP:Kestävän kehityksen projektisivulle WPkk

Gnome-globe.svg Yhteistyöartikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit auttaa:

 1. täydentämällä artikkelia
 2. korjaamalla virheitä, puutteita tai kieliasua
 3. osallistumalla keskusteluun artikkelista
 4. lisäämällä aiheeseen viittaavan Commons viitteen
 5. kuvittamalla artikkelia: jokaisessa artikkelissa tulisi olla ainakin yksi kuva
 6. lisäämällä aiheen luokkia
 7. lisäämällä viittauksia muista artikkeleista ja mallinteista


Kesä-heinäkuun 2008 yhteistyöartikkelit
Heinä-elokuun 2008 yhteistyöartikkelit

Walnut.png Ongelmat ja keskustelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuttuvia artikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelot ja listat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]