Vinttikoirakilpailut

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Englanninvinttikoirat kaarteessa
Sveitsin vinttikoirarata Hyvinkäällä
Vinttikoiraradan lähtökoppi Hyvinkäällä

Vinttikoirakilpailut ovat vinttikoiraroduille tarkoitettu koemuoto, jonka tarkoituksena on selvittää koirien metsästys- ja juoksuominaisuuksia. Vinttikoirarodut ovat näkönsä perusteella metsästäviä rotuja ja kilpailuissa koirat juoksevat vieheen perässä. Vinttikoirien nopeimman rodun, englanninvinttikoiran, suurin nopeus voi olla jopa 80 km/h.

Vinttikoirarodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vinttikoirakilpailuihin saavat osallistua FCI roturyhmän 10 Vinttikoirat alaiset rodut sekä roturyhmästä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat Suomen Vinttikoiraliiton alaiset rodut eli basenji, cirneco dell´etna, faaraokoira, ibizanpodencot ja portugalinpodengot.

Vinttikoirarodut:

Vinttikoirarodut ovat rakenteeltaan laukkatyypin koiria. Niiden rintakehä on syvä, minkä takia keuhkot ovat laajat ja tämä mahdollistaa tehokkaan hapen käytön juoksun aikana. Koirien ruumiinrakenne mahdollistaa nopean juoksemisen lyhyellä matkalla. Vinttikoirat eivät ole kestäviä pitkänmatkan juoksijoita, kuten ravaajatyypin koirat. Vinttikoirien virtaviivainen vartalo viittaa sen käyttötarkoitukseen; se on jalostettu metsästämään nopeita eläimiä, esimerkiksi gaselleja. Pää on suippo ja hyvinkehittynyt näön avulla paikannettavan riistan metsästykseen.

Vinttikoirista jotkut rodut ovat hyvin vanhoja. Esimerkiksi vinttikoirien kaltaisia muumioita on löydetty egyptiläisistä haudoista yli 5000 v. takaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vinttikoirien juoksukilpailut urheilulajina ovat peräisin Egyptistä noin vuodelta 2.500 eaa. Tällöin nämä kilpailut olivat tyypiltään ”coursingia” (maastojuoksua), missä yleensä kaksi koiraa päästettiin irti elävän jäniksen perään. Kaikkein vanhimman koiria käsittelevän kirjallisen tutkielman on laatinut Arrianos kristillisen aikakautemme alussa. Kirjoituksessa kerrotaan koirista, jotka muistuttavat hyvin paljon nykyistä englanninvinttikoiraa sekä lisäksi myös juoksukilpailuista, jotka ovat samantapaisia kuin mitä aivan viime aikoihin asti on järjestetty joissakin maissa. Arrianos painotti erityisesti sitä, ettei näissä kilpailuissa ollut pääasiana jäniksen tappaminen, vaan lähinnä oli tarkoitus verrata keskenään koirien nopeutta ja juoksuominaisuuksia.

Ensimmäisen kerran keinoviehettä käytettiin 1876. Täytettyä kania vedettiin suoraan eteenpäin pusikkoon piiloon. Se ei kerännyt suurtakaan suosiota ja hävisi aidolle coursingille.

Owen Patrick Smith työskenteli 1905 Etelä-Dakotan Hot Springsin kauppakamarissa ja hänen tehtävänään oli etsiä uusia turisteja kiinnostavia kohteita, joten hän järjesti kaupungissa coursingkilpailuja. Se oli niin suosittua, että Smith jätti työnsä ja alkoi toimia coursing-promoottorina. Hän tiesi, että yleisö ei pitänyt elävien jänisten käytöstä vinttikoirien treenaamisessa, joten hän päätti esitellä vaihtoehdon. Vuonna 1907 ystävänsä ja coursingharrastaja George Sawyerin kanssa Salt Lake Cityssä hän esitteli coursingtapahtuman yhteydessä rakentamansa pienen ovaaliradan, jossa täytettyä jäniksennahkaa vedettiin moottopyörän moottorilla. Se ei kuitenkaan saanut suurtakaan huomiota, ja idea kaatui.

1912 avattiin rata Texasin Houstonissa, ja vieheenä oli Smithin patentoima keinoviehe. Vieläkään se ei herättänyt yleisön mielenkiintoa. Ensimmäisen Maailmansodan loppuessa 1919 Smith ja Sawyer rakensivat radan Emeryvilleen Kaliforniaan. Kaksikko siirtyi Tulsaan Oklahomaan ja perustivat International Greyhound Racing Associationin. Chicagossa he kohtasivat melkoisesti vastarintaa päiväkilpailuja vastaan, joten he käynnistivät iltakilpailut. Matka jatkui Floridaan ja Hialahin laukkaradan parkkialueelle he rakensivat radan, jossa pidettiin maaliskuussa 1922 ensimmäisen kerran Miami Greyhound Derby.

Suomessa on ollut kiinnostusta ratajuoksukilpailuihin jo vuodesta 1950. Samana vuonna perustettiin Lahden Vinttikoirakerho (nykyisen kattojärjestön Suomen Vinttikoiraliiton esi-isä). Perustajien tarkoituksena oli tuoda englantilaismallinen kilpatoiminta Suomeen ja löytää sitä kautta rahasampo. Näinhän ei käynyt, vaan jo parin vuoden jälkeen harrastajiksi tuli ”tavallisia” koiranomistajia, jotka ryhtyivät viemään vinttikoiraurheilua eteenpäin. Kilpailuja käytiin alkuvuosina mitä moninaisimmilla radoilla: urheilukentillä, velodromeilla, ravi- ja laukkaradoilla. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin Lahdessa 31.12.1953.

Koemuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koemuotoja ovat ratajuoksu ja maastojuoksu.

Ratajuoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti ratajuoksu juostaan vinttikoiraradalla. Yleensä radan pituus 400 m. Juostavia matkoja ovat 280 m, 350 m ja 480 m. Eri rodut juoksevat kokonsa mukaan eri pituisia ratoja. Radalla käytetään tekoviehettä ja lähtökoppeja. Vinttikoiraratoja on muun muassa Helsingissä (Tuomarinkylä), Tampereella (Kauppi), Hyvinkäällä (Sveitsi),Turussa ja Oulussa/Haukiputaalla.

Maastojuoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastojuoksussa koirat juoksevat pareittain maastoon, yleensä pellolle, tehtyä rataa. Maastojuoksussakin käytetään tekoviehettä. Maastojuoksussa koiran suoritus arvostellaan. Tuomarit perustavat arvostelunsa viiteen osatekijään: nopeus, innokkuus, älykkyys, ketteryys ja kestävyys. Virallisia vinttikoirien maastojuoksukilpailuja on järjestetty Suomessa vuodesta 1988. Osallistumisoikeus rata- ja maastojuoksukilpailuihin on koiralla, jolla on FCI:n jäsenmaan hyväksymä voimassa oleva ratajuoksukirja tai maastojuoksukirja.[1]

Arvokilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa järjestetään seuraavia arvokilpailuita:

  • Suomen Mestaruus
  • Derby
  • Veteraanimestaruus
  • Kuninkuusjuoksut
  • Tähtisprintteri

Valioituminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailuoikeuden omaavien rotujen koirat voivat saavuttaa valion arvon vinttikoiralajeissa. Valionarvot ovat KVA-R eli käyttövalio ratajuoksusta ja KVA-M eli käyttövalio maastossa. Käyttövalioksi tullakseen koiralla tulee olla myös vaadittava näyttelytulos.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maastojuoksut Vinttikoira.fi. Helsingin vinttikoirakerho ry.. Viitattu 2.3.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]