Azawakh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Azawakh
Avaintiedot
Alkuperämaa  Mali[1], Afrikka
Määrä Suomessa rekisteröity 70[2]
Rodun syntyaika yksi vanhimmista koiraroduista
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira, vahtikoira
Nykyinen käyttö seurakoira, harrastuskoira
Elinikä n. 14v
Muita nimityksiä Tuareg Sloughi, Aza, Oska
FCI-luokitus ryhmä 10 Vinttikoirat
alaryhmä 3 Lyhytkarvaiset
#307
Ulkonäkö
Paino 15–25 kg
Säkäkorkeus uros 64–74 cm, naaras 60–70 cm
Väritys ruskean erisävyt ja brindle, valkoiset tassut ja hännänpää

Azawakh (tuaregiksi oska[3]) on afrikkalainen vinttikoirarotu. FCI:n mukaan sen alkuperäalue on Malin ja Nigerian pohjoisosat (tarkemmin Azawakhin laakso) ja vastuumaa Ranska.[3]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azawakh on korkearaajainen, kuiva vinttikoira. Urosten säkäkorkeus on 64–74 cm, narttujen 60–70 cm. Paino on 15–25 kg. Koira on erityisen hoikkalinjainen ja tyylikäs; luusto ja lihakset erottuvat selvästi. Nahka on ohut ja tiiviisti pinnanmyötäinen, karvapeite lyhyttä ja hienolaatuista. Liikkeet ovat aina hyvin sulavat, kevyet ja joustavat, ravissa erityisen ylväät. Laukka on kimmoisaa.lähde?

Väriltään azawakh on useimmiten ruskean sävyinen kellanruskeasta tummaan punaruskeaan, mutta myös mustajuovikasta esiintyy. Jokaisessa jalassa tulee olla valkoinen sukka tai ainakin valkoista käpälissä. Päässä voi olla musta maski ja valkoinen piirto. Rinnassa on valkoinen läiskä ja hännänpää on valkoinen. Silmät ovat kauniin mantelinmuotoiset ja korvat melko korkealle kiinnittyneet, aina roikkuvat, ohuet ja litteät.lähde?

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azawakhia on kuvailtu koiraroduista kaikkein kissamaisimmaksi.[4] Se on vieraita kohtaan pidättyväinen ja saattaa olla vartiointiin taipuvainen. Se saattaa ilmoittaa vieraista äänekkäällä haukulla. Hyväksymiään ihmisiä kohtaan se on lempeä ja ystävällinen.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azawakh on kotoisin Afrikasta Malin, Nigerian, Burkina Fason ja Mauritanian alueelta. Nimensä se on saanut paikallisesta Azawagh-laaksosta, missä sitä on jo pitkään kasvattanut iwellemmedan-tuaregiheimo. Se on sopeutunut Sahelin karuihin olosuhteisiin ainakin tuhannen vuoden ajan.[4] Paimentolaiset käyttävät tätä rotua niin vartiointiin kuin gasellin- ja jäniksenmetsästykseenkin, ja he arvostavat koirassa kauneutta siinä missä sen tarjoamaa kumppanuuttakin.lähde?

Sekä azawakhilla että sloughilla on ylimääräinen alleeli fosfoglukoosi-isomeraasi-geenilokuksessa, ja sitä ei löydy muilta vinttikoirilta, mutta sitä tavataan sen sijaan sakaalilla, kojootilla ja ketulla. Tämän perusteella kyseisten rotujen alkuperä on erilainen muihin vinttikoiriin verrattuna.[4]

Azawakh maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Hancock arvioi Euroopassa olevan noin 2000 rodunedustajaa, joista suurin osa Ranskassa ja Saksassa. Etenkin Ranskassa muotia ovat show-tyyppiset koirat, ja FCI-rotumääritelmä perustuu ranskalaiseen versioon. Yhdysvaltojen johtava kasvattaja David Moore puolestaan suosii enemmän alkuperäistä, primitiivistä tyyppiä ja onkin tuonut sellaisia suoraan Afrikasta. FCI-rotumääritelmän mukaan valkoinen väri on hylkäävä virhe ja myös valkoisten merkkien laajuus on rajoitettu - kun taas alkuperämaassa molempia esiintyy paikallisessa populaatiossa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Azawakh. FCI. Haettu 24.2.2019.
  2. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 9.3.2019)
  3. a b Rotumääritelmä: Azawakh. Suomen Kennelliitto. Haettu 13.3.2024.
  4. a b c d Hancock, David. Sighthounds - Their Form, Their Function and Their Future, s. 126-129. The Crowood Press: Ramsbury, Marlborough, Wiltshire, 2012. ISBN 978-1-84797-392-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Azawakh.