Ville Komsi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ville Komsi Koijärvellä 1979. Kuva: Harri Ahola
Ville Komsi Vihreiden puoluekokouksessa 2007.

Viljo ”Ville” Lauri Johannes Komsi (s. 4. toukokuuta 1946 Helsinki) on suomalainen poliitikko. Hän oli Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 1981–1988 ja vihreä kansanedustaja 1983–1987.[1]

Komsi valittiin kansanedustajaksi Uudeltamaalta yhtä aikaa Helsingin vaalipiiristä valitun Kalle Könkkölän kanssa. Yhdessä he olivat vihreän eduskuntaryhmän ensimmäiset kansanedustajat.[2] Könkkölä edusti vammaisliikettä (tai vaivaisliikettä kuten siihen kuuluvat ovat joukkoaan usein ironisesti nimittäneet). Molemmat ovat katsoneet ihmisoikeuksien ja tasa-arvoisuuden puolustamisen kaikkein perimmäiseksi asiaksi, jonka laiminlyönti estää pysyvät parannukset missä tahansa muussakin asiassa.lähde? Eduskuntaryhmän muodostumisen alussa Komsi edusti ”koijärveläisiä” ja muita 70-luvulla nousemaan lähteneiden ympäristöliikkeiden, rauhanliikkeiden ja jopa uusien naisliikkeiden ituja.

Komsi tuli tunnetuksi jo ennen Koijärvi-liikettä muun muassa yhtenä kaupunkikulttuuria vaalivan ja pelkästään yksityisautojen ehdoilla tapahtuvaa suunnittelua vastustavan Enemmistö ry:n ja luonnonsuojelijoiden äänitorvena. Hän toimi tuolloin lähinnä Liberaalisessa Nuorisoliitossa ja oli Liberaalisen Kansanpuolueen jäsen. Vuoden 1976 kunnallisvaaleissa Komsi pyrki Helsingin kaupunginvaltuustoon noin kymmenen muun henkilön (muiden muassa Osmo Soininvaaran)[3] kanssa puolueista riippumattomalla Helsinki-liikkeen listalla. Lista sai ääniä vain puolen valtuustopaikan verran, ja tämä yritys katsottiin rauenneeksi. Koijärven tapahtumat muuttivat kuitenkin ilmapiiriä koko maassa, mikä eräänlaisena sivutuotteena loi paremmat edellytykset ja suoranaisen paineen pyrkimiselle päättäviin elimiin siihenastisten puolueiden ohitse. Vuoden 1980 kunnallisvaaleissa Komsi valittiin ensimmäisenä vihreänä edustajana Helsingin kaupunginvaltuustoon[2] Vaihtoehtoinen Helsinki -liikkeen listoilta.

Vihreästä liikkeestä kehittyi asteittain Vihreä liitto, joka rekisteröitiin puolueeksi vuonna 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ville Komsi Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  2. a b Historiaa Helsingin Vihreät. Viitattu 8.9.2015.
  3. Esittely Soininvaara.fi. Viitattu 8.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]