Väkivallan vihollinen 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väkivallan vihollinen 3
Death Wish 3
Virallinen elokuvateatterijuliste
Virallinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Michael Winner
Käsikirjoittaja Brian Garfield
Don Jakoby
Tuottaja Menahem Golan
Yoram Globus
Säveltäjä Jimmy Page
Kuvaaja John Stanier
Leikkaaja Michael Winner
Pääosat Charles Bronson
Deborah Raffin
Ed Lauter
Martin Balsam
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Cannon Films
Ensi-ilta Yhdysvallat 1. lokakuuta 1985
Suomi 5. syyskuuta 1986
Kesto 92 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 9 000 000 USD
Edeltäjä Väkivallan vihollinen 2
Seuraaja Väkivallan vihollinen 4
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Väkivallan vihollinen 3 (Death Wish 3) on vuonna 1985 Brian Garfieldin romaanin pohjalta kuvattu kulttimainetta nauttivanlähde? elokuvasarjan kolmas osa. Sarjan jokaisessa osassa on mukana Charles Bronson. Hän esittää arkkitehti Paul Kerseytä, joka kostaa perheensä kohtaamat vääryydet yksinkertaisesti tappamalla rikollisia. Sama perusidea on kaikissa sarjan osissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme jengiläistä murtautuu Paulin ystävän Charlien asunnolle ja kiristävät häntä maksulla. Jengit pahoinpitelevät häntä kuolettavasti. Paul Kersey (Charles Bronson) palaa pitkän tauon jälkeen New Yorkiin tapaamaan ystäväänsä. Paulin tullessa asunnolle hän löytää Charlien makaamassa ja kuolee heti. Poliisit pidättävät Paulin ja luulevat häntä syylliseksi. Poliisiasemalla Paulin kuulusteluissa poliisipäällikkö Richard Shriker (Ed Lauter) tunnistaa hänet. Heidän keskustelussa syntyy rähinä ja Shriker lukitsee Paulin vankilaan. Paul tapaa vankilassa jengijohtaja Manny Frakerin (Gavan O’Herlihy), joka vapautuu seuraavana aamuna. Asianajaja Kathryn Davis (Deborah Raffin) vaatii Shrikeria vapauttamaan Paulin, mutta tuloksetta. Poliisien välisessä palaverissa selviää rikollisuuden kasvaneen 11 %, ja Shriker päättää vapauttaa Paulin sillä ehdolla, että hän työskentelee hänelle. Paul poistuu asemalta huonokuntoisille kaduille. Paulin jahdatessa yhtä jengiläistä ja pelastaessa yhden naisen, hän tapaa tapahtuman jälkeen Charlien naapurin Bennett Crossin (Martin Balsam), jonka kautta hän saa kuulla lisätietoja kadun jengistä. Seuraavana aamuna naapurissa asuva Rodriguez ja hänen vaimonsa Maria tulevat Paulin asunnolle ja Rodriguez kiittää vaimonsa pelastamisesta.

Yhtenä päivänä Rodriguez ja Maria tulevat kaupalta ja yksi jengiläisistä kerjää rahaa. Paul sattuu tulemaan paikalle ja lyö jengiläistä. Fraker huomaa Paulin ja soittaa hänelle samana iltana uhkauspuhelun. Fraker ja muut jengit kidnappaavat ja raiskaavat Marian kostoksi tapahtumista hylätyssä rakennuksessa. Paul ja Rodriguez menee sairaalaan, jossa hän on menehtynyt myöhemmin. Samana iltana Paul käy läheisessä kaupassa ostamassa jäätelön kantaen kameraa. Yksi jengiläinen ryöstää kameran, mutta Paul ampuu hänet kuolleeksi Wildey aseellaan.

Paulilla ja asianajajalla Davisilla on treffit. Kaksikko tutustuu toisiinsa. Samana iltana Paul näkee Frakerin kadulla ja lähtee kadulle jahtaamaan Frakeria. Kujalla käydään pieni tulitaistelu, jolloin pari jengiläistä jahtaa Paulia kellarille. Paul saa jengin kukistettua, kunnes yksi jengiläinen ilmestyy paikalle ja käynnistyy takaa-ajo. Paul viskoo jengiläisen katolta alas auton päälle ja kuolee. Shriker tulee seuraavana aamuna Paulin asunnolle ja pyytää hänen rauhoittumaan. Fraker tappaa pesulan omistajan Emilin vaimon saaden tietää yhden jengin heitettyä pesulasta pihalle, ja soittaa Paulille kertoakseen tehneen hänet vihaiseksi.

Bennett näyttää Paulille komerossaan pidetyn Charlien konekiväärin, jonka Bennett haluaa antaa, mutta Paul kieltäytyy. Paul ja Davis tapaavat taas, ja Paul kertoo Davisille menneisyydestään, kuinka vaimonsa ja tyttärensä kuolivat. Paul ja Davis päättävät lähteä syömään ja Paul pysähtyy matkan varrella postissa, kunnes Fraker ja toinen jengiläinen lyö Davisin ja työntävät auton alamäkeä pitkin, jossa seuraa räjähdys ja Davis kuolee.

Shriker ottaa Paulin asemalle rauhoittaakseen tilannetta. Bennettin työpaikka räjäytetään ja kostoksi yrittää tappaa jengiläiset, mutta hänen konekiväärinsä ei toimi ja joutuu pahoinpidellyksi ja sairaalaan. Shriker vie Paulin sairaalaan tapaamaan Bennettiä. Bennett pyytää Paulilta palveluksen: ampua koko jengi pois kaduilta. Paul livahtaa huoneen ikkunasta ja käy postissa hakemassa pari pakettia, jonka jälkeen hän saapuu asunnolle ottamassa Charlien konekiväärin. Rodriguez odottaa häntä asunnon oven edessä. Fraker soittaa lisää jengiläisiä paikalle. Mellakka alkaa kadulla, jolloin Paul aloittaa tulitaistelun ampumalla muutaman jengiläisen. Myös muut lähiasukkaat ottavat aseensa esiin aloittaakseen taistelun. Paul jatkaa jengiläisten puhdistusta, ottamalla seuraavaksi hänen Wildey Magnumin esille. Shriker liittyy mukaan katutaisteluun. Paulin hakiessa lisää ammuksia asunnolta, Fraker tulee paikalle ja on aikeessa ampua Paulin, kunnes Shriker saapuu paikalle, mutta saa luodin käsivarteen ja Paul ampuu tämän. Fraker herää maasta paljastaen että hänellä on luotiliivit. Fraker tähtää Shrikea, jolloin Paul ottaa vierestään singon ja ampuu Frakerin lopullisesti. Muu jengi häipyy paikalta ja kadut ovat kunnossa. Shriker kehottaa Paulin lähtemään pois, ja Paul poistuu muualle elokuvan lopussa.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Charles Bronson  … Paul Kersey  
 Deborah Raffin  … Kathryn Davis  
 Ed Lauter  … Richard Shriker  
 Martin Balsam  … Bennett Cross  
 Gavan O’Herlihy  … Manny Fraker  
 Kirk Taylor  … Giggler  
 Alex Winter  … Hermosa  
 Tony Spiridakis  … Angel  
 Ricco Ross  … The Cuban  
 Tony Britts  … Tulio  
 David Crean  … Hector  
 Nelson Fernandez  … Chaco  
 Alan Cooke  … häirikkö autossa  
 Bob Lee Dysinger  … häirikkö autossa  
 Topo Grajeda  … Garcia  
 Barbie Wilde  … häirikkö  
 Ron Hayes  … komisario  
 Jerry Phillips  … häirikkö autossa  
 Joe Gonzalez  … Rodriguez  
 Leo Kharibian  … Eli Kaprov  
 Hana Maria Pravda  … rouva Kaprov  
 John Gabriel  … Emil  
 Mildred Shay  … rouva Emil  

 Francis Drake  … Charley  
 Kenny Marino  … autokauppias  
 Birdie M. Hale  … uhri  
 Marina Sirtis  … Maria  
 Hayward Morse  … harjoittelija  
 Ronald Fernee  … harjoittelija  
 Sandy Grizzle  … uhri  
 Dinah May  … hoitaja  
 Steffanie Pitt  … hoitaja  
 Billy J. Mitchell  … Manny Frakesin asianajaja  
 Lee Patterson  … televisiotoimittaja  
 Olivia Ward  … mielenosoittaja  
 Manning Redwood  … komisario Sterns  
 Joe Cirillo  … poliisi  
 Ralph Monaco  … poliisi  
 William Roberts  … poliisi  
 Mac McDonald  … poliisi  
 Sam Douglas  … poliisi  
 Ron Travis  … poliisi  
 Mark Stewart  … poliisi  
 Peter Banks  … poliisi  
 Tom Hunsinger  … poliisi  
 Nic D'Avirro  … poliisi  

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaaminen aloitettiin toukokuussa 1985.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano kutsuu elokuvaa yksitoikkoiseksi kostolahtaamiseksi ja antaa sille yhden tähden viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”huono”.[1] VideoHound’s Golden Movie Retriever antaa puolitoista tähteä neljästä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Death Wish 3, VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 15.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]