Urpo Sivula

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Urpo Sivula
Urpo%Sivula.jpg
Henkilötiedot
Nimi Urpo Sivula
Lempinimi Upi, Kurun Giba
Kansalaisuus Suomen lippu Suomi
Syntynyt 15. maaliskuuta 1988 (ikä 27)
Pituus 195 cm
Lentopallotiedot
Nyk. joukkue Suomen lippu Raision Loimu
Sarja Mestaruusliiga (Suomi)
Pelaajaura
Ammattilaisjoukkueet
2006–2009
2008–2009
2009–2010
2010–2011
2011–2012
2012–2013
2013–2014
2014–
Suomen lippu Pielaveden Sampo
Turkin lippu Galatasaray
Italian lippu Monza
Italian lippu Cavriago
Saksan lippu Berliini RCV
Suomen lippu Kokkolan Tiikerit
Turkin lippu Arkas Izmir
Suomen lippu Raision Loimu
Maajoukkueet
2006– Suomen lippu Suomi 142 (2.7.2014)

Urpo Sivula (s. 15. maaliskuuta 1988 Kuru)[1] on suomalainen lentopalloilija, joka pelaa VaLePassa kaudella 2015-16. Sivulalla on sopimus seuran kanssa myös kaudeksi 2016-17. Kaudella 2012–2013 hän voitti SM-kultaa Mestaruusliigassa Kokkolan Tiikereiden riveissä.

Sivula joutui sairaalaan kesken Maailmanliigakesän kesällä 2012 Suomen pelatessa Brasiliassa Maailmanliigaa. Lopulta selvisi, että Sivula sairasti diabetestä. Hänen kokemuksensa tullaan julkaisemaan Taivas+Helvetti-kirjasarjan uusimmassa kirjassa, kun kirja julkaistaan.

Urallaan Sivula on voittanut muun muassa SM-kultaa, kaksi SM-hopeaa sekä kolme Suomen Cup -mestaruutta. Suomen maajoukkueessa Sivula on esiintynyt kesästä 2006 lähtien. Ulkomailla Sivula on pelannut Turkin, Italian ja Saksan pääsarjoissa.

Sivula pelasi ensimmäiset maaottelunsa 18-vuotiaana ennen kuin oli pelannut ainuttakaan ottelua SM-liigassa.[2]

Nuoruusvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivula aloitti lentopallon veljensä innostamana kahdeksanvuotiaana syntymäkunnassaan Kurussa. Ensimmäiset vuotensa hän pelasi Kurun Ryhdissä. Tämän jälkeen hän siirtyi pelaamaan Virtain Urheilijoihin, jossa hän pelasi viisi vuotta junioreissa. Lisäksi hän pelasi muutaman pelin 3-sarjassa. Nuorempana Sivula harrasti myös yleisurheilua, mutta lentopallo vei voiton lopulta murrosikäisenä lajivalinnassa.

Virroilta Sivula löydettiin poikien maajoukkueeseen, ja samalla matka vei Kuortaneelle nuorten valmennuskeskukseen ja lukioon. Kaudella 2004–2005 keskuksen joukkue pelasi 2-sarjaa ja kaudella 2005–2006 1-sarjaa. Nuorten maajoukkueissa Sivula pelasi välillä kahdessakin ikäluokassa, omassa ja paria vuotta vanhemmissa. Oman ikäluokkansa maajoukkueessa Sivula oli myös kapteeni. Vuotta vanhemmassa ikäluokassa tulivat tutuksi myös muutamat miesten maajoukkueen nykyiset pelikaverit, Oivasen veljekset Mikko ja Matti, sekä Simo-Pekka Olli ja Konstantin Shumov.

Kuortaneella maajoukkueen päävalmentaja Pekka Lahtinen alkoi pelauttaa Sivulaa yleispelaajan peliroolissa. Tätä ennen Sivula oli pelannut vain hakkurina.

A-maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen siirtymistään SM-liigaan Sivula nousi poikkeuksellisesti miesten A-maajoukkueeseen vain 18-vuotiaana ilman ainuttakaan SM-liigapeliä. Maailmanliigan avauspelissä Portugalia vastaan ensikertalainen Sivula pääsi kentälle pelin ratkaisuvaiheessa. Hän sai kaksi passia ja löi molemmat pallot vastustajan kenttään ja peli päättyi Suomen maajoukkueen voittoon. Suomen maajoukkue sai ensimmäisen voittonsa maailmanliigassa, ja Sivula löi ratkaisevat pisteet.[3] Sivula jatkoi maajoukkueen mukana niin maailmanliigassa, jossa Suomi sijoittui lopulta kymmenenneksi, kuin EM-karsinnoissakin, joista Suomi selviytyi Moskovan EM-lopputurnaukseen.

Euroopan Mestaruuskilpailuissa Moskovassa Suomen lentopallomaajoukkue teki suomalaista palloiluhistoriaa etenemällä välieriin asti, jossa maajoukkue putosi lopulta tiukan pelin jälkeen myöhemmin mestaruuteen edenneelle Espanjalle 3–2. Urpo Sivula oli kisoissa vasta tutustumassa arvokisojen tunnelmaan jääden vähälle peliajalle, mutta esimerkiksi hän pääsi jatkolohkon ottelussa kentälle lajin mahtimaa Venäjää vastaan.

A-maajoukkueessa Sivula pääsi ensimmäisen kerran suurempaan vastuuseen vuoden 2008 Lentopallon maailmanliigassa, kun maajoukkuekapteeni Tuomas Sammelvuo veti henkeä raskaan kauden jälkeen. Sivula aloittikin maailmanliigakauden hyvin, kun hän takoi A-maajoukkueen suurimman pistelukeman avauspelissä[4]. Sivula pelasi läpi kesän A-maajoukkueen mukana vakiinnuttaen paikkansa maajoukkueen vakiokuusikossa. Hän teki läpimurtonsa näin A-maajoukkueessa. Kesän 2009 maailmanliigassa Sivula oli jälleen avauskuusikon pelimiehiä, mutta menetti paikkansa kesän kuluessa Matti Hietaselle. Suomi pelasi hienon maailmanliigakauden voittamalla muun muassa lajin suurmaa Brasilian. Joukkue karsiutui kuitenkin MM-kisoista ja koki EM-kisoissa toisen suuren pettymyksen.

Kesän 2010 maailmanliigassa Sivula teki lopullisen debyyttinsä kansainvälisillä kentillä. Hänen peliroolinsa maajoukkueessa vaihtui yllättäen hakkuriksi, kun Suomi kärsi hakkuriongelmasta. Sivula olikin maailmanliigan päätöspeleissä selvästi Suomen paras pelaaja "vieraassa" peliroolissaan. Kesällä 2011 Sivula esiintyi maajoukkueessa sekä syksyllä EM-kisoissa. Kesällä 2012 Sivula oli maajoukkueen kokoonpanossa, mutta loukkaantuminen sarjakauden aikana oli vielä hänen vaivanaan ja myöhemmin vakava sairastuminen diabetekseen, joten hän ei pelannut kesällä yhtäkään ottelua Suomi-paidassa.

Kesällä 2013 Sivula teki onnistuneen sarjakauden päätteeksi vahvan paluun maajoukkueeseen ja valtasi ykköshakkurin paikan. Sivula oli saavuttamassa Suomelle MM-kisapaikkaa tammikuussa 2014 Slovakiassa. Hän pelasi hyvät MM-kisat syksyllä 2014 Puolassa jakaen vastuuta Olli-Pekka Ojansivun kanssa. Vuoden 2015 maajoukkuekaudella Sivula esiintyi maajoukkuepaidassa syksyn 2015 EM-kisoissa. Sivulan pelirooli vaihtui myös takaisin yleispelaajaksi maajoukkuepaidassa. Vaihtelevasti EM-kisat pelannut Sivula loukkaantui pahasti Suomen kisat päättäneessä pudotuspeliottelussa Italiaa vastaan. Akillesjännevamma pitää Sivulan poissa pelikentiltä arviolta puolivuotta.

SM-liiga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivula Pielaveden Sampon paidassa (2008)

Sivula oli kuuma pelaaja siirtomarkkinoilla jo 18-vuotiaana. Useat seurat kilpailivat hänestä, ja tarjouskilpailun voitti lopulta Pielaveden Sampo.[5] Sivula halusi Sampoon, koska seurassa oli hyvät valmennusolosuhteet ja hän pystyisi Pielavedellä jatkamaan opiskelujaan lukiossa rauhassa.

Ensimmäisellä SM-liigakaudellaan kurulaislähtöinen pelaaja nousi välittömästi liigan pelaajaeliittiin. Ässäsyöttötilastossa hän oli kolmas ja pistepörssissä viidestoista. Lisäksi Pielaveden Sampo saavutti SM-hopeaa häviten finaalisarjan tiukasti otteluvoitoin 2–3 Rovaniemen Santasportille. Kauden kuluessa Sampo voitti myös Suomen Cupin kultaa. Kauden aikana Sivula osoitti nuoruudestaan huolimatta olevansa jo huippupelaaja pääsarjassa.

Sivulan aloittaessa toisen SM-liigakautensa media odotti häneltä lopullista läpimurtoa. Kauden ensimmäisessä ottelussa Sivula oli lähes pitelemätön vastustajajoukkueelle, ja hänen esiintymistään ottelun jälkeen kuvattiin otsikoin "Sivula-show". Sampon kanssa Sivula pelasi CEV-cupissa, jossa hän näytti kykynsä muun muassa kahdessa ottelussa italialaista Rooma Volleyta vastaan; Sivula oli molempien otteluiden paras pistemies. Kansainvälissä peleissä Sivulan paljon arvosteltu vastaanotto sai myös kiitosta.

Kauden 2008 runkosarjassa Sivula oli pistepörssin 6. sijalle, toiseksi parhaimpana yleispelaajana koko SM-liigassa. Hyökkäysprosentissa hän oli koko SM-liigan paras laitapelaaja. Pudotuspeleissä Sivula nostatti tasoaan edelleen runkosarjasta ja nousi peli toisensa perään joukkueen parhaimmaksi pistemieheksi. Pudotuspelit huipentuivat finaalisarjaan, joka eteni aina viidenteen ja ratkaisevaan otteluun. Sivulan ja muun joukkueen pettymykseksi Sampo hävisi kuitenkin Santasportille viidennessä erässä tiukasti pistein 15–13. Näin Sivula saavutti toisen SM-hopeansa perään.

Kausi 2007–2008 oli kuitenkin mestaruuden menetyksestä huolimatta menestys Sivulalle, joka teki kansainvälisissä peleissä vakuuttavaa jälkeä Sammon väreissä. Sivula valittiin kauden päätteeksi suomalaisen lentopallosivuston hotsport.infon parhaimmaksi pelaajaksi sekä All-Stars -joukkueeseen. Lisäksi Urheilukanava valitsi hänet All-Stars -pelaajaksi liigassa.[6] Kauden jälkeen Sivula teki jatkosopimuksen Sampon kanssa, vaikka hänelle tuli tarjouksia Euroopan kovista liigoista. Sivulan yhtenä tarkoituksena oli suorittaa armeija pois alta.[7]

Sivula jatkoi hyviä otteitaan SM-liigassa heti kauden 2008–2009 alusta lähtien. Hän johdatti joukkueensa Suomen Cupin finaaliin Tampereen Isku-Volleyta vastaan. Finaalista tuli hänen uransa toistaiseksi viimeinen ottelu suomalaiskentillä, kun hän teki loppukauden mittaisen sopimuksen ottelun jälkeen turkkilaisen huippuseuran Galatasarayn kanssa. Sivula oli finaalin paras pelaaja, ja hän päätti näin hienosti pelit toistaiseksi suomalaiskentillä.

Kaudella 2009–2010 Sivula pelasi Italiassa A1-liigassa Acqua Paradiso Gabeca Montichiari -joukkueessa maajoukkuevalmentaja Mauro Berruton alaisuudessa. Peliaika ei kuitenkaan ollut suuri. Kaudeksi 2010–2011 hän siirtyi A2-liigassa pelaavaan Edilesse Cavriagoon, jossa hän sai paljon vastuuta avausseitsikon toisena yleispelaajana.[8]

Kaudella 2011–2012 kurulaislähtöinen Sivula pelasi Saksan Bundesliigassa SCC Berlinin riveissä, jonka väreissä Sivula voitti lopulta Saksan mestaruuden. Hän loukkaantui välieräsarjassa eikä pelannut finaaliotteluissa. Kausi oli ensimmäinen, kun Sivula pelasi täydellisesti koko kauden hakkurina eikä ollenkaan yleispelaajana, kuten hän aiemmin oli pelannut.

Kaudeksi 2012-13 Sivula palasi kotimaiseen liigaan Kokkolan Tiikereiden väreissä. Sivula pelasi avausottelunsa Tiikereiden riveissä entistä seuraansa Pielaveden Sampoa vastaan Mestaruusliigassa ja teki heti komeat pistelukemat 28(+15) Tiikerien voitettua ottelun. [9]

Kauden puolivälissä Sivula vaihtoi pelirooliaan takaisin hakkurista yleispelaajaksi. Vaihdos johtui siitä, että Tiikerit hankki riveihinsä maajoukkuehakkuri Olli-Pekka Ojansivun ja täten jommankumman maajoukkuepelaajista olisi pitänyt kuluttaa vaihtopenkkiä, jos he olisivat molemmat hakkureina. Sivula totesikin, että vain ainoastaan Ojansivulle hän voisi luovuttaa paikkansa hakkurina ja vaihtaa takaisin yleispelaajaksi. Kausi päättyi Kokkolassa valtaviin mestaruusjuhliin Sivulan oltua johtamassa Tiikerit seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen otteluvoitoin 4-2 Hurrikaani-Loimaasta. Sivula valittiin vuoden lentopalloilijaksi Suomessa 2013.

Kaudeksi 2013-14 Sivula teki paluun ulkomaille, Turkin pääsarjaan. Hän pelasi huippuseura Arkas Izmirissä. Peliaika jäi alkukauden jälkeen vähäiseksi, kun Sivulan kanssa hakkurin paikasta taisteli kanadalainen huippuhakkuri Gavin Schmitt. Sivula palasi Suomen Mestaruusliigaan kaudeksi 2014-15 solmittuaan Raision Loimun kanssa sopimuksen. Sopimuksen julkistustilaisuudessa kerrottiin myös, että Sivula on yksi uuden Taivas+Helvetti-kirjasarjan henkilöistä. Hänen Taivas+Helvetti kokemus Brasilian ala-arvoisesta julkisesta sairaalasta Puolan MM-kisojen taivaaseen tullaan julkaisemaan yhtenä tarinana Taivas+Helvetin urheilukirjassa, joka on työn alla parhaillaan.

Sivula johdatti vahvalla hakkuripelillään Loimun runkosarjan neljänneksi Mestaruusliigassa. Hänet palkittiin LähiTapiola Pistekisan voittajana myös kaudella 2014-15.[10] Sivula oli runkosarjan pistepörssissä toisella sijalla, vaikka ei aloittanutkaan kauttaan muiden tapaan jo syksyllä Suomen kentillä - ottelukohtaisessa pistekeskiarvopörssin hän voitti 20,5 pisteen keskiarvollaan runkosarjassa. [11]

Sivula solmi kaksivuotisen sopimuksen Vammalan Lentopallon kanssa kesällä 2015. Hän ei kuitenkaan ole pystynyt aloittamaan liigakautta, koska syksyn 2015 EM-kisoissa Sivula loukkasi akillesjänteensä Italiaa vastaan käydyssä pudotuspeliottelussa. Akillesjänne leikattiin välittömästi Sivulan kotiuduttua Suomeen tappiollisen EM-pudotuspelin jälkeen ja pelikuntoon toipumisennusteeksi ennattiin noin puoli vuotta.[12]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivula on pelannut sekä yleispelaajan paikkaa, jonka tärkeä rooli on nostaa palloja passarille, ja myös hakkurin paikkaa. Yleispelaajan paikka kuitenkin vakiintui maajoukkueessa kuin seurajoukkueessakin hänen noustessaan maajoukkueeseen ja SM-liigaan. Sivula vaihtoi pelirooliaan takaisin hakkuriksi kuitenkin kaudella 2011-12, kun hän pelasi Saksan Bundesliigassa hakkurin paikalla.

Sivulaa on sanottu muun muassa Suomen kaikkien aikojen lupaavimmaksi lentopalloilijaksi.[7] IS-Veikkaajan kyselyssä Urpo Sivula valittiin SM-liigan parhaimmaksi pelaajaksi kapteenien kesken kauden 2008 puolessa välissä.

Sivulan lempinimi yksi lempinimistä "Kurun Giba", joka viittaa maailman parhaimmaksi lentopalloilijaksi sanottuun brasilialaiseen Gilberto Godoy Filhoon. Häntä tavataan kutsua myös "Upiksi".

Diabetes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivula oli maajoukkueen matkassa mukana Etelä-Amerikassa kesällä 2012, kun joukkue kohtasi Brasilian maailmanliigassa. Reissun aikana hän sairastui kuitenkin niin pahoin, että hän estyi osallistumasta otteluihin.[13] Sivula vietti viikon maajoukkueen joukkueenjohtajan kanssa brasilialaisissa sairaaloissa, kun muu joukkue matkusti jo Suomeen. Suomalaistähdellä todettiin yllättäen, että hän sairastaa diabetesta: asia varmistettiin Sivulan kotiuduttua Suomessa.

Diabetes ei estä Sivulan pelaamista, mutta hän joutuu hoitamaan sitä säännöllisesti piikityksin sekä syömään säännöllisesti.[14]

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mestaruusliigan paras pistekeskiarvo kaudella 2014-15
 • Mestaruusliigan pistepörssin 2. sija 2014-15
 • LähiTapiolan pistekisan voitto (2.222 €) 2014-15
 • SM-liigan All-Stars pelaaja 2008
 • Ilta-Sanomien valitsema paras pelaaja SM-liigassa 2008
 • Urheilukanavan All-Stars pelaaja SM-liigassa 2008
 • Hotsport.infon paras pelaaja SM-liigassa 2008
 • Hotsport.infon All-Stars pelaaja SM-liigassa 2008
 • Vuoden miesjuniori 2005, 2006
 • Vuoden tulokas SM-liigassa 2007
 • Vuoden lentopalloilija 2013

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Suomen mestari 2013
 • Saksan mestari 2012
 • SM-hopeaa 2007 ja 2008
 • Suomen Cupin voitto 2006, 2007, 2008
 • EM-kisoissa 4. sija 2007
 • A-poikien Suomen Mestaruus 2005, Virtain Urheilijat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Urpo Sivula Suomen Lentopalloliitto ry. Viitattu 23.9.2014.
 2. Urpo Sivula 1-sarjasta suoraan maailmanliigaan Suomen Lentopalloliitto ry. 22.7.2006. Viitattu 23.9.2014.
 3. Urpo Sivula 1-sarjasta suoraan maailmanliigaan 22.7.2006. www.lentopalloliitto.fi: Lentopalloliitto. Viitattu 17.7.2010.
 4. Suomi heräsi taisteluun heikon alun jälkeen 13.6.2008. Suomen Lentopalloliitto. Viitattu 17.7.2010.
 5. Sampo nappasi Urpo Sivulan 21.4.2006. Suomen Lentopalloliitto. Viitattu 17.7.2010.
 6. Sivula hotsport.infon suosikkipelaaja 27.11.2000. Viitattu 4.6.2005. (suomeksi)
 7. a b Alokas Sivula hyökkää Espanjan kimppuun 17.6.2008. Suomen Lentopalloliitto. Viitattu 17.7.2010.
 8. Siltala Puolaan, Sivula Italian A2-liigaan 17.6.2010. Suomen Lentopalloliitto. Viitattu 17.7.2010.
 9. http://www.lentistilasto.net/livescore2/M111120.html [vanhentunut linkki]
 10. http://www.mestaruusliiga.fi/uutiset/lahitapiolan-pistekisan-voitto-urpo-sivulalle.html
 11. http://www.mestaruusliiga.fi/liiga/miehet/tilastot.html
 12. Sivulalla tiedossa pitkä huili - tekee kaikkensa päästäkseen kevääksi pelikuntoon - Lentopalloliitto www.lentopalloliitto.fi. Viitattu 2015-12-10.
 13. Lentopalloilija Urpo Sivula sairastui mystisesti Helsingin Sanomat. 13.6.2012. Viitattu 23.9.2014.
 14. IS-Veikkaaja: Urpo Sivula (38/2012)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Urpo Sivula -sitaatteja.