UNRIC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhdistyneiden kansakuntien alueellisen tiedotuskeskuksen (UNRIC) toiminnan tarkoituksena on lisätä tietoa YK:n toiminnasta ja tavoitteista. UNRIC palvelee Länsi-Euroopan maita tarjoamalla niille YK-materiaalia virallisista YK:n raporteista lehdistötiedotteisiin ja julisteisiin. Yleisölle avoimessa käsikirjastossa säilytetään englannin-, ranskan- ja espanjankielisiä YK:n asiakirjoja ja julkaisuja. Tietoa on saatavissa myös muilla länsieurooppalaisilla kielillä. UNRIC:in käsikirjasto vastaa puhelimitse, sähköpostitse ja postitse tehtyihin kyselyihin.

UNRIC:in kotisivuilta löytyy tietoa 13 kielellä: englanniksi, espanjaksi, hollanniksi, islanniksi, italiaksi, kreikaksi, norjaksi, portugaliksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, suomeksi ja tanskaksi. Sivuilla on perustietoa ajankohtaisista YK:hon liittyvistä asioista ja tapahtumista, YK:n rakenteesta ja päämääristä, keskeisimmistä asiakirjoista, alajärjestöistä ja työmahdollisuuksista. Lisäksi kotisivuilta löytyy tietoa tärkeistä YK:n tapahtumista, kansainvälisistä päivistä ja vuosista, sekä UNRIC:ista ja YK:n ohjelmista Länsi-Euroopassa.

UNRIC avattiin Brysselissä 1. tammikuuta 2004. UNRIC korvasi Euroopassa toimineet yhdeksän tiedotustoimistoa (Ateena, Bonn, Bryssel, Kööpenhamina, Lissabon, Lontoo, Madrid, Pariisi ja Rooma), jotka suljettiin YK:n yleiskokouksen päätöksellä 31. joulukuuta 2003. Tiedotuskeskus toteuttaa myös yhteistyöprojekteja eri tahojen kanssa, joita ovat mm. hallitukset, tiedotusvälineet, kansalaisjärjestöt, koulutuslaitokset ja paikalliset viranomaiset.

Maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNRIC on tarjonnut tietopalveluja vuodesta 2004 lähtien seuraaville maille ja tahoille:

Alankomaat, Belgia, Britannia, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Luxemburg, Malta, Monaco, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, San Marino, Suomi, Tanska ja paavinistuin.

UNRIC työskentelee myös yhdessä Euroopan unioni toimielinten kanssa.

Maavastaavat (Desk Officers)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella maalla tai alueella, jolle UNRIC tuottaa tietopalveluita on oma maavastaava, desk officer. Maavastaavan tehtävänä on edistää YK-järjestelmän toimintaa omalla vastuualueellaan, esimerkiksi toteuttamalla tiedotuskampanjoita, välittämällä informaatiota ja julkaisemalla YK-virkamiesten kirjoittamia vieraskynäartikkeleita. Lisäksi maavastaavat sopivat haastatteluita, järjestävät lehdistö- ja tiedotustilaisuuksia, ja seuraavat lehdistön kannanottoja YK:ta koskettavista aiheista. Maavastaavien tehtäviin sisältyy painomateriaalin tuottaminen ja kumppanuussuhteiden ylläpitäminen tärkeiden kansalaisyhteiskunnan yhteistyökumppanien kanssa kansallisella ja alueellisella tasolla.

UNRIC:in käsikirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNRICin käsikirjasto sisältää kokoelman YK:n asiakirjoja ja julkaisuja englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Saatavilla on myös taustatietoa Yhdistyneisiin kansakuntiin liittyvistä aiheista ja yleistietoa YK:n tiedotuskeskuksien työstä. Yleisölle avoin käsikirjasto vastaa postitse, puhelimitse tai sähköpostitse tehtyihin tiedusteluihin.

Kampanjat ja projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CoolPlanet2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNRIC:in vuoden 2009 eurooppalaisen tiedotuskampanjan teemana on ilmastonmuutos. Kampanjan keskiössä ovat CoolPlanet kotisivut, joiden tavoitteena on lisätä tietoa ilmastonmuutoksesta ja yhdistää sen parissa toimivia tahoja Euroopassa. Kampanja pyrkii nostamaan ilmastonmuutoskysymyksen päätöksenteon keskiöön ja saamaan Kööpenhaminassa joulukuussa 2009 järjestettävälle YK:n ilmastokokoukselle mahdollisemman monen ihmisen tuen.

CoolPlanet2009-kotisivuilla on tietoa ilmastonmuutokseen liittyvistä tapahtumista, projekteista ja innovaatioista. Sivuille voi vapaasti lisätä omia ilmastonmuutosaloitteita ”Wall of Events” osioon, jossa voi myös tutustua siihen, mitä muualla Euroopassa tapahtuu. Kotisivut julkaistiin virallisesti Pohjoismaiden ministerineuvoston kokouksessa Islannissa 26. helmikuuta 2009.

UNRIC työskentelee yhteistyössä taiteilijoiden, kansalaisjärjestöjen ja yksityishenkilöiden kanssa. Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yann Arthus Bertrand ja Good Planet, islantilainen rockyhtye Sigur Rós, Björkin kansalaisjärjestö Náttúra ja kolme Road to Copenhagen aloitteen johtajaa: Euroopan komission varapuheenjohtaja Margot Wallström, Yhdistyneiden kansakuntien erityislähettiläs ilmastonmuutosprosessissa Gro Harlem Brundtland ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson.

CoolPlanet2009-kampanja on osa Yhdistyneiden kansakuntien maailmanlaajuista ilmastonmuutoskampanjaa, Seal the Deal!. CoolPlanet tukee Seal the Deal! kampanjaa muun muassa belgialaisen muotisuunnittelijan Jean-Paul Knottin kanssa kehitetyn ”Wear Seal the Deal!” konseptin avulla. Konseptin taustalla on ’tee-se-itse’ filosofia, joka kannustaa ihmisiä hyödyntämään kotisivuilta löytyviä apuvälineitä omien Seal the Deal! postikorttien, rintaneulojen ja t-paitojen tekemiseksi.

Seal the Deal! 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneiden kansakuntien maailmanlaajuinen Seal the Deal! -kampanja kannustaa maailman maiden hallituksia sitoutumaan tasa-arvoiseen, tasapainoiseen ja tehokkaaseen ilmastosopimukseen YK:n ilmastokonferenssissa Kööpenhaminassa 7.-18. joulukuuta 2009. YK:n ilmastonmuutoskampanja käynnistyi 5. kesäkuuta maailman ympäristöpäivänä.

Seal the Deal! kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa ilmastonmuutoksesta ja osoittaa, että kunnianhimoisella ilmastosopimuksella on maailman ihmisten tuki. Seal the Deal! kampanja kannustaa ihmisiä allekirjoittamaan YK:n ilmastovetoomuksen, jonka YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon luovuttaa maailman päättäjille YK:n ilmastokonferenssissa Kööpenhaminassa. Vetoomus muistuttaa, että maailman päättäjien on saavutettava kunnianhimoinen ja sitova sopimus, joka tukee vihreää taloutta, suojelee ympäristöä ja auttaa kehittämään kaikkia maailman valtioita ja ihmisiä hyödyttävää kestävämpää ja tuottavampaa globaalia taloutta.

Human Rights Education[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen ihmisoikeuksista oppimisen vuoden kunniaksi UNRIC on kehittämässä kotisivuja ihmisoikeuksien opettamisesta ja oppimisesta. Kampanjan kotisivujen on tarkoitustoimia tiedonvaihdon foorumina sekä opettajille että opiskelijoille (perusasteelta yliopistoon). Lähitulevaisuudessa julkaistavilta kotisivuilla pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisoikeuksiin liittyviin tietolähteisiin ja dokumentteihin. Kampanja pyrkii helpottamaan opettajien ja opiskelijoiden tiedon- ja kokemuksien vaihtoa, sekä auttamaan erilaisten kontaktien ja yhteistyökumppaneiden löytämisessä.

Cartooning for Peace[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartooning for Peace kampanja julkaistiin New Yorkissa 2006, yhdessä YK:n tiedotusosaston ja ranskalaisen sarjakuvapiirtäjä Plantun kanssa. Muhammad-sarjakuvien synnyttämä kohu osoitti, että poliittiset sarjakuvat ja pilapiirrokset herättävät voimakkaita tunteita ja piirtäjillä on yhteiskunnallista vastuuta. Vuodesta 2006 lähtien UNRIC ja UNIS Geneve ovat järjestäneet sarjakuvatapahtumia eri puolilla maailmaa.

Kehityspoliittinen foorumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehityspoliittinen foorumi (Development Policy Forum, DPF) on Brysselissä toimivan ’Friends of Europe’ -ajatushautomon, Maailmanpankin, Yhdistyneiden kansakuntien, Agence Française de Développementin (AFD), Ison-Britannian kehitysyhteistyöosaston ja Deutsche Gesellschaft für Zusammenarbeitin (GTZ) välinen kumppanuushanke. Foorumia tukee myös Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Euroopan komission kehitysyhteistyön ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän (AKT-maiden ryhmä) yhteistyön pääosasto. Kumppanuuden tarkoituksena on tuoda systemaattisesti esille kehityspoliittisia haasteita keskusteluiden ja kirjallisten analyysien avulla.

Kehityspoliittisen foorumin päämääränä on

  • Lisätä tietoutta kehitysyhteistyöstä;
  • Edistää julkista keskustelua ajankohtaisista ja toisiinsa liittyvistä poliittisista, taloudellisista ja sosiaalisista kysymyksistä;
  • Koota yhteen poliittisia päätöksentekijöitä, sekä kansallisten, kansainvälisten ja eurooppalaisten kehitysyhteistyöorganisaatioiden jäseniä, toimittajia ja yritysmaailman edustajia keskustelemaan ja väittelemään kehityspoliittisista kysymyksistä.

UNRIC Magazine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNRIC:in verkkojulkaisu (UNRIC Magazine) antaa yleiskatsauksen länsieurooppalaisista Yhdistyneitä kansakuntia koskettavista tapahtumista. Lisäksi julkaisu sisältää vieraskynäartikkeleita YK:n korkean tason virkamiehiltä, haastatteluita, taustatietoa YK:n aloitteista, artikkelin UNRIC:in henkilökuntaan kuuluvalta työntekijältä, sekä tietoa YK:n nimityksistä ja tuoreista julkaisuista. UNRIC Magazine julkaistaan kerran kuukaudessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]