Mary Robinson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo poliitikosta. Mary Robinson (o.s. Darby) oli myös 1700-luvulla elänyt englantilainen runoilija, kirjailija ja näyttelijä.
Mary Robinson
Mary Robinson vuonna 2013.
Mary Robinson vuonna 2013.
Irlannin presidentti
Edeltäjä Patrick Hillery
Seuraaja Mary McAleese
Henkilötiedot
Syntynyt21. toukokuuta 1944 (ikä 79)
Ballina, Irlanti
Puoliso Nicholas Robinson
Tiedot
Puolue sitoutumaton, Työväenpuolue (1977-1981)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Mary Robinson ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vuonna 2009.

Mary Robinson (s. 21. toukokuuta 1944) on irlantilainen poliitikko ja Irlannin ensimmäinen naispresidentti, joka hallitsi maata 1990–1997.[1] Hän oli myös ensimmäinen Irlannin presidentti, jota ei valittu keskustaoikeistolaisen valtapuolueen Fianna Fáilin riveistä.

Ennen presidenttiyttään Robinson toimi asianajajana ja Työväenpuolueen edustajana Irlannin ylähuoneessa Seanad Éireannissa.

Robinsonin seuraajasta Mary McAleesesta tuli maailman ensimmäinen naispuolinen presidentti, joka valittiin virkaan suoraan toisen naispresidentin jälkeen. [2]

Presidenttikauden jälkeen Robinson toimi YK:n pakolaisvirasto UNHCR:n johtajana[3], ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettuna[4] vuosina 1997–2002.

YK-tehtäviensä päätyttyä Robinson perusti kansalaisjärjestön Realizing Rights: The Ethical Globalization Initiative joka edistää muun muassa reilua kauppaa, terveydenhuollon tasa-arvoa, naisjohtajuutta ja yritysten vastuullisuutta.[1]

Robinson oli YK:n ihmisoikeuskomissaarina erityisen vaikuttunut islamista ihmisoikeuksien puolustajana. Hän kehotti vuonna 2002 taistelemaan islamofobiaa vastaan seuraavin sanoin:

»"On tärkeää tunnustaa islamin suuruus, sen sivilisaatiot ja sen valtava vaikutus ihmiskokemuksen rikkauteen paitsi syvän uskon ja teologian, myös tieteiden, kirjallisuuden ja taiteen kautta”, hän sanoi. Kukaan ei voi kiistää sitä, että ytimeltään islam on täysin yhteensopiva perustavien ihmisoikeuksien kanssa, ihmisarvo, suvaitsevaisuus, yhteisvastuu ja tasa-arvo mukaan lukien", komissaari julisti. "Kukaan ei voi kieltää historiallisesta näkökulmasta islamin vallankumouksellista voimaa, joka antoi oikeudet naisille ja lapsille kauan ennen kuin niistä puhuttiin muualla." [5]»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Marsch, Michael: Mary Robinson encyclopedia Britannica. Viitattu 20.4.2019. (englanniksi)
  2. Nämä naiset ovat johtaneet maailmaa: Kersti Kaljulaid ja muut maailman naispuoliset presidentit Iltalehti. Viitattu 4.4.2020.
  3. Robinson, Mary: Köyhyyden helpottaminen ei ole vaikeaa. Inter Press Service (IPS). Arkistoitu 13.6.2010. Viitattu 4.3.2021.
  4. YK:n uusi ihmisoikeusvaltuutettu aloittaa kautensa syyskuussa Suomen YK-liitto. 21.8.2008. Viitattu 4.3.2021.
  5. UN’s top human rights official urges action to combat ‘Islamaphobia’ UN News. 15.3.2002. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.