Turun kaupunginteatteri

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Turun Kaupunginteatteri)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun kaupunginteatteri.

Turun Kaupunginteatteri on Turussa toimiva ammattiteatteri. Se perustettiin vuonna 1946 Turun Teatterin ja Turun Työväen Teatterin yhdistyessä. Se oli Suomen (ja luultavasti maailman) vanhin täyskunnallinen teatteri, kunnes vuoden 2014 alusta se siirtyi Turun kaupungin omistamaksi osakeyhtiöksi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterin vuosittainen katsojamäärä on noin 100 000 ihmistä. Henkilökuntaa teatterilla on noin 120, joista vakituisia näyttelijöitä 20. Kaupunginteatteri toimii keskustassa, Aurajoen varrella kolmannessa kaupunginosassa sijaitsevassa teatteritalossa.

Teatteri tuottaa vuosittain 8–10 ensi-iltaa ja toistakymmentä vierailevaa näytöstä sekä yhteensä noin 400 esitystä.

Teatterin historian maineikkain kausi oli Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan johtajakausi 1972–1977. Kaupallinen ja taiteellinen puoli olivat tasapainossa, ja menestyksen helmi oli Seitsemän veljestä. Lautakunnan ennakkoluulojen vuoksi estyi kuitenkin muun muassa Jussi Kylätaskun näytelmän Runar ja Kyllikki Jouko Turkan ohjaama esitys.[1]

Teatterin rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1946–1954 teatteri toimi Alvar Aallon suunnittelemassa Lounais-Suomen Maalaistentalossa Humalistonkadulla. Vuonna 1954 tapahtuneen näyttämön palon seurauksena teatteri joutui siirtymään väliaikaisesti Turun konserttitaloon Aninkaistenkadulle. Uuteen, omaan toimitaloonsa Itäiselle Rantakadulle teatteri pääsi muuttamaan vuonna 1962. Teatteritalon, jossa kaupunginteatteri yhä edelleen toimii, ovat suunnitelleet arkkitehdit Aarne Hytönen, Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenros.

Vuonna 2014 teatterirakennuksessa alkoi täysimittainen laajennus- ja korjausurakka. Turun Kaupunginteatteri siirtyy remontin ajaksi Logomoon ja vanhaan elokuvateatteriin Dominoon. Logomossa teatterille on rakennettu oma sali teatterikäyttöä varten. Syyskaudella 2017 teatteri siirtyy väistötiloista takaisin omaan korjattuun teatteritaloonsa.

Näyttämöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päänäyttämö on 655-paikkainen ja sen koko on 450 neliömetriä, lisäksi näyttämön yllä on 24 metriä korkea torni. Pyörönäyttämön halkaisija on 14 metriä. Näyttämön etualalla on orkesterimonttu 40 soittajalle.

Sopukka saneerattiin vuonna 1996 ja silloin rakennettiin muunneltava esitystila, jossa on 50-100 istumapaikkaa käsittävä siirrettävä katsomo. Sopukan koko on 200 neliömetriä ja näyttämön korkeus kahdeksan metriä.

Pikkolo on teatterin pohjakerroksessa toimiva lapsille suunnattu teatteri. Se on toiminut 1980-luvulta lähtien ja katsomopaikkoja on 60.

Henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterinjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täyskunnallisen teatterin aikana:

Turun Kaupunginteatteri Oy:n aikana:

Näyttelijät (2015)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Kaupunginteatterissa työskentelee syksyllä 2015 kiinnityksellä yksitoista näyttelijää:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Terho, Henri & Oinonen, Paavo & Ylitalo, Jan-Erik: Teatteria Turussa 1970-luvulta 2000-luvulle (k&h-kustannus, 2008)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]