Tupakoinnin lopettaminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tupakointikieltoa esittävä merkki.
Nikotiinilaastari.

Tupakoinnin lopettaminen on pidättäytymistä aloitetusta tupakoinnista. Tupakoinnin lopettaminen on yritys lopettaa tupakointi kokonaan ja se on eri asia kuin tupakoinnista kieltäytyminen tupakointia koskaan aloittamatta. Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa ajan kuluessa tupakoitsijalle riippuvuuden ja tupakointia lopetettaessa esiintyy usein vieroitusoireita. Nikotiini voi aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, jolloin tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa. Tupakoinnin lopettamisen apuvälineiksi on kehitetty nikotiinipurukumia, -laastareita ja vastaavia tuotteita.

Kun tupakointi loppuu, haju- ja makuaisti palautuvat ennalleen jo seuraavien päivien aikana. Tupakoinnin aiheuttamien vakavien sairauksien riskit pienenevät ajan kanssa.[1] Tupakoinnin lopettamisesta on aina etua, mutta hyödyt ovat erityisen suuret nuorena lopettaneilla. Tupakoinnin lopettaminen voi vaatia useita yrityksiä, ja lopettamisen epäonnistuminen on yleistä stressin, nousseen painon ja vieroitusoireiden takia.[2]

Monissa maissa järjestetään Nicotine Anonymous -kokouksia tupakoinnin lopettajille.

Apuvälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikotiiniriippuvuuden kontrolloimiseen voidaan käyttää erilaisia nikotiinikorvaushoitovalmisteita, kuten nikotiinilaastaria, nikotiinipurukumia, nikotiinipastilleja tai nikotiini-inhalaattoria tai nikotiinia sisältämättömiä reseptilääkkeitä, joita Suomessa ovat Champix, Zyban ja Noritren.[3] Tapariippuvuuden hoidossa sähkötupakka lienee tehokas.[4]

Vieroitusoireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmiten vieroitusoireet aiheuttaa nikotiinin väheneminen tupakoitsijan elimistössä. Lopettaja saattaa kokea esimerkiksi ärtyneisyyttä, tupakanhimoa, nukkumisvaikeuksia, keskittymiskyvyn heikkenemistä, päänsärkyä ja kasvanutta ruokahalua.[1] Vähäisempiä vieroitusoireita voi seurata, jos tupakoitsija siirtyy vähemmän nikotiinia sisältäviin tupakoihin tai vähentää tupakointiaan huomattavasti.[5]

Tupakanvieroituslääkkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupakan aiheuttamaan nikotiiniriippuvuuden vieroitukseen voidaan käyttää seuraavia lääkeaineita:

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carr, AllenStumppaa tähän! Helppo tapa lopettaa tupakointi. (Allen Carr’s easy way to stop smoking, 1985.) Suomentanut Helinä Kangas. 5. painos. Helsinki: Bazar, 2013. ISBN 978-952-5635-74-4.
  • Lehmusto, Heikki: Stop smoking: Ratsasta himosi aallolla. Helsinki: WSOY, 2010. ISBN 978-951-0-36137-5.
  • Nieminen, Raimo: Vapaaksi tupakasta. Therapia generalia. Vantaa: Pharmacia & Upjohn, 1999 (3. painos 2002). ISBN 951-97189-2-3.
  • Patja, Kristiina & Iivonen, Karin & Aatela, Eija: Tupakkapakko? Vapaaksi savusta. Helsinki: Duodecim, 2009. ISBN 978-951-656-339-1.
  • Vierola, Hannu: Pysy nuorena – elä kauemmin: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja. Helsinki: Tietosanoma, 2007. ISBN 978-951-885-289-9.
  • Vierola, Hannu: Tupakka: Miehen tietokirja. Helsinki: Terra Cognita, 2007. ISBN 978-952-5697-15-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.