Roskasakki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Trailer Park Boys)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roskasakki
Trailer Park Boys
Tyyli komedia
pseudodokumentti
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Mike Clattenburg
Pääosissa Robb Wells, John Paul Tremblay, Mike Smith, John Dunsworth
Alkuperämaa  Kanada
Alkuperäiskieli kanadanenglanti
Verkko Showcase
Netflix
Nelonen (Suomessa)
Esitetty 22. huhtikuuta 2001
Suomessa:
15. syyskuuta 2005 –
Tuotantokausia 12
Jaksoja 85 + erikoisjaksot
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Roskasakki (engl. Trailer Park Boys) on kanadalainen komediasarja.

Sarjassa on pseudodokumentin tapaan seurattu kuvitteellisen parakki- ja asuntovaunukylän Sunnyvale Trailer Parkin asukkaita. Kylä sijaitsee oletettavasti jossakin Kanadan Nova Scotiassa, Dartmouthin kaupungin liepeillä.lähde? Sarjan päähenkilöt ovat kolme kaverusta Ricky, Julian ja Bubbles, joilla on sarjan edetessä vaikeuksia pysyä kaidalla tiellä.

Roskasakin tapahtumat on kuvattu kuvitteellisen kameramiehen näkökulmasta samaan tapaan kuin Lain nimessä. Päähenkilöt antavat myös haastatteluja suoraan kameralle.

Suomessa sarjaa ovat esittäneet Nelonen ja Canal+. Showcase on tuottanut sarjan seitsemänteen tuotantokauteen saakka. Nykyisin sarjaa tuottaa Netflix. Virallista sarjaa on tehty 12 kautta. Sarjaa täydentävät spin-off-jaksot sekä kiertueilla kuvatut jaksot, jotka esitetään erillisinä spin-off-sarjoina. Kahdennentoista kauden jälkeen sarjan kuvaukset lopetettiin ihmisnäyttelijöillä ja sarja siirrettiin täysin animaatiomuotoon, kun sarjan Jim Laheyta näyttelevä John Dunsworth oli kuollut.

Juoni lyhyesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja alkaa, kun Julian ja Ricky palaavat vankilatuomion jälkeen kotikulmilleen. Julian aikoo tuomionsa jälkeen ryhdistäytyä, mutta Rickyllä on vaikeuksia jättää entistä pikkurikollisen elämäänsä. Koska pojat elävät tiiviissä yhteisössä, Rickyllä on taipumus saada Julian ja muut ystävänsä vaikeuksiin tempauksillaan. Bubbles on Rickyn ja Julianin lapsenmielinen mutta uskollinen ystävä. Kolmikon yhteinen ongelma on kuitenkin pahatapainen Cyrus, joka on noussut Rickyn ja Julianin vankilassaolon aikana asuntovaunukylän öykkäriksi.

Cyrus on lopulta vain pikkutekijä, jonka Julian ja Ricky pystyvät hoitelemaan tyylillään. Todellisena piikkinä kaverusten lihassa on entinen poliisi Jim Lahey, joka on yhteisön järjestyksenvalvoja ja asuntovaunukylän omistajan entinen aviomies. Erityisesti Rickyn elinkeinot, kuten marijuanan viljely ja myynti, varkaudet sekä varastetun tavaran välittäminen aiheuttavat Laheylle päänvaivaa. Lahey ja hänen idioottiapulaisensa Randy ottavatkin tuon tuosta yhteen Julianin, Rickyn ja Bubblesin kanssa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Julian (John Paul Tremblay) on Rickyn lihaksikas rikoskumppani ja porukan aivot. Ottaa asiat toisinaan liian vakavasti, eikä jaksa usein pilailla kuten ystävänsä. Kantaa mukanaan aina rommikolalasia.
  • Richard "Ricky" LaFleur (Robb Wells) on Julianin rikoskumppani. Trinityn isä, ja Lucyn sekä Sarahin ex-mies. Porukan tyhmin ja lyhytpinnaisin, sekä hyvin epäsivistynyt. Rickyllä on tapana tuhota paikkoja raivospäissään tai vain huvikseen, sekä joutua tappeluihin pienistäkin asioista. Kiroilee, juo, polttaa tupakkaa ja kannabista minkä ehtii eikä sanojensa mukaan voi tavoilleen mitään. Keksii kirosanoille ja tavalle ilmaista turhautumistaan mitä mielenkiintoisimpia muotoja. Sanoo myös hieman hankalampia sanoja ja sanontoja usein väärin, joita eritoten Bubbles korjailee.
  • Bubbles "Bubs" (Mike Smith) on Julianin ja Rickyn lapsenmielinen ystävä. Tämän oikeaa nimeä ei ole ikinä paljastettu. Bubblesilla on pullonpohjalasit ja tämä puhuu hieman epäselvästi, mutta on kuitenkin alueen viisain ja rakastetuin ihminen. Tämä asuu pienessä mökissä alueella, ja omistaa paljon kissoja, ja ostoskärryjä joita toisinaan varastelee läheisestä ostoskeskuksesta. Bubbles taitaa kitaran, ukulelen ja laulamisen alkeet. Herkkä, ja murtuu hyvin helposti mikäli jokin asia ei mene tämän suunnitelmien mukaan. Pelkää kuollakseen kanoja.
  • Lucy (Lucy DeCountere) on Rickyn on/off tyttöystävä. Oli naimassa Rickyä mutta mies pidätettiin kesken häiden. Hänellä on kaksi lasta, Trinity Rickyn kanssa ja poikavauva Randyn kanssa. Vaihtaa miestä usein kuin paitaa, kun ei ole Rickyn kanssa yhdessä. Lucy lopulta kyllästyy 11. kaudella Rickyn toilailuihin ja muuttaa pois Kanadasta.
  • Sarah (Sarah E. Dunsworth) on Rickyn ex-tyttöystävä, mutta he eroavat Rickyn joutuessa vankilaan. Sarah toimii usein järjen äänenä ja selostaa Sunnyvalen tapahtumia kuvausryhmälle, eikä itse lähde koskaan muiden hölmöilyihin mukaan. Ei pidä Rickystä, sekä suojelee Coryä ja Trevoria häneltä. Lucyn hyvä ystävä.
  • Trinity "Trin" (Jeanna Harrison) on Lucyn ja Rickyn tytär. Hyvin itsepäinen sekä poikamainen. On sarjan alkaessa noin 7-vuotias, mutta uusissa kausissa on kaksissakymmenissään. Polttaa tupakkaa ja ajaa autoa Sunnyvalessa jo alaikäisenä. Saa Jacobin kanssa lapsen, Mo'n. Hän kuului myös niin sanottuihin "Pullolapsiin".
  • Cory & Trevor (Cory Bowles ja Michael Jackson) ovat kaksi toheloa nuorukaista, jotka auttavat Rickyä ja Juliania siinä aina epäonnistuen. Tekevät kaikkensa ollakseen Rickyn ja Julianin suosissa. Vaikka Ricky väittää että rakastaa heitä, tosiassa käyttää kaksikkoa vain hyväkseen. Perustavat pienen myymälän alueelle. Poistuvat sarjasta yhden kauden ajaksi, kunnes vain Cory palaa takaisin 8. kaudelle. Trevorin kerrotaan menneen väärään junaan ja kadonneen kauas Sunnyvalesta. Cory lyöttäytyy yhteen Jacobin kanssa.
  • James "Jim" Lahey (John Dunsworth) on alueen viinaanmenevä, bi-seksuaali valvoja. Randyn on/off-kumppani ja Barbaran ex-mies. Tätä kutsutaan lähes aina vain sukunimellään, jopa Randyn toimesta. Entinen poliisi, joka menetti Julianin, Rickyn ja Bubblesin takia työnsä sekä perheensä ja alkoholisoitui. Hän saa kuitenkin työnsä poliisina vähäksi aikaa takaisin, kunnes eroaa itse poliisivoimista. Oli poliisiurallaan Georgen pari. Raitistuu vähän väliä kunnes taas retkahtaa alkoholiin. Väittää 11. kaudella olevansa Rickyn isä joka paljastuu huijaukseksi. Hahmo jätti sarjan myöhemmin Dunsworthin kuoltua pitkäaikaiseen sairauteen.
  • Randall, tai Randy (Patrick Roach) on Laheyn ylipainoinen idioottiapulainen sekä ex-kumppani. Randy on hyvin lapsellinen, nynny ja vihattu. Kärsii kangasallergiasta, jonka takia ei pidä paitaa päällä ellei ole pakko. Randy ottaa usein housunsa pois ennen kuin alkaa tappelemaan, koska "ne ovat niin kireät että saattavat ratketa". Rakastaa juustopurilaisia. Lucy synnyttää tälle poikavauvan. Toisin kuin muut alueen asukkaat, kiroilee hyvin lievästi ja harvemmin käyttää vahvempia voimasanoja. 11. kaudella alkaa tosissaan harjoittelemaan poliisikoulun pääsykokeita varten, ja jopa käyttää univormuun kuuluvaa paitaa vaikkakin sen alla on muovia.
  • Barbara "Barb" Lahey (Shelley Thompson) on Laheyn ex-vaimo ja alueen omistaja. Kosii Rickyä, mutta heidän juttunsa katkeaa Rickyn joutuessa taas vankilaan.
  • Jamie "J-Roc" (Jonathan Torrens) on alueen itseään mustaksi luuleva valkoihoinen rap-artisti. Kuvaa silloin tällöin aikuisviihdettä. Pilkkaa usein Randyä. Kova suustaan, ja käyttää puheessaan paljon slangisanoja. Tällä on tummaihoinen poika, jota tämä yrittää miellyttää "olemalla cool", harvoin siinä onnistuen. Hetkellisesti alkaa puhua meksikolaisittain hankittuaan uuden tyttöystävän Meksikosta. J-Roc lähtee 11. kaudella maailmankiertueelle.
  • Raymond "Ray" Flower, alkujaan LaFleur (Barrie Dunn) on entinen rekkakuski ja Rickyn isä. Kavalsi valtiolta rahallista tukea esittämällä halvaantunutta, ja jäi kiinni Laheyn kerättyä hänestä todisteita. Häädettiin alueelta, ja asuu kaatopaikalla. Virtsaa usein kanistereihin, ja heittää ne ympäri aluetta, jota Ricky perusteli sillä että "rekkakuskit tekevät niin". Ricky poltti vahingossa Rayn trailerin.
  • George Green (George Green) on asuntovaunualueen ja Laheyn mukaan myös maailman tyhmin poliisi. Hyvin korruptoitunut ja pyrkii enemmän saamaan Rickyä ja Juliania nalkkiin omasta ilostaan eikä niinkään lain puitteissa.
  • Tyrone "T" Parsons (Tyrone Parsons) on J-Rocin paras ystävä. Omistaa alueen matkapuhelinhuollon.
  • Samuel "Sam" Losco (Sam Tarasco) on eläinlääkäri, sekä oli ehdolla alueen valvojaksi. Usein vaatimassa velkojaan eri ihmisiltä aseen kanssa. Häntä kutsutaan myös "luolamieheksi" ulkonäkönsä (erityisesti hampaidensa) tähden, ja muuttaakin 8. kaudella metsään luolaan asumaan. On useaan otteeseen Barbaran kanssa yhdessä. Perustaa "hampaat rahaksi"-yrityksen ja saa itsekin uudet hampaat. Lupasi kuolevalle äidilleen olla kiltti muille ihmisille lopun ikäänsä, josta ei kuitenkaan pitänyt kiinni. Perustaa myöhemmin myös botox-hoitolan, ja saa itsekin uudet kasvot.
  • Philadelphia "Phil" Collins (Richard Collins) on Jacobin ja Thomasin isä. Päästää usein pahanhajuisia röyhtäyksiä ja käyttää liian pientä paitaa, ja suuttuu mikäli tämän vatsaa tuijotetaan tai arvostellaan. On toiminut taksikuskina ja motellinpitäjänä. Perusti Randyn kanssa hampurilaiskioskin. Poistui sarjasta hahmon näyttelijän Richard Collinsin kuoltua, ja tämä nähtiin ennen poistumistaan vilaukselta pyörätuolissa.
  • Jacob Collins (Jacob Rolfe) on läheisen huoltoaseman myyjä ja Philin poika, sekä Thomasin veli. Tästä tulee pian Coryn aisapari Trevorin poistuttua. Ihailee Juliania, ja onnistui ajamaan tämän auton jokeen. Saa Trinityn kanssa lapsen 8. kaudella. Kärsii harvinaislaatuisesta koira-allergiasta, joka saa tämän ihon tulipunaiseksi ja kaljuuntumaan päästään.
  • Donny huutaa satunnaisesti "what in the fuck" (suom. Mitä vittua?), vaikkei tapahtuisikaan mitään hätkähdyttävää. Hänet nähdään vilaukselta 11. kaudella, tosin sensuroituna.
  • Cyrus (Bernard Robichaud) oli ensimmäisillä kausilla alueen häirikkö, joka uhkaili ihmisiä aseellaan. Yritti ostaa Sunnyvalen hinnalla millä hyvänsä. Ricky ja Julian hääsivät tämän alueelta.
  • Detroit Velvet Smooth (Garry James) on räppäri, joka ilmestyi sarjaan 3. kaudella. Hän keskeytti Jamien rap-konsertin, koska Jamie oli käyttänyt hänen musiikkiaan omalla levyllään. Hänestä tuli myöhemmin Jamien kaveri ja manageri.
  • "Pullolapset" heittelevät satunnaisesti muita tyhjillä pulloillaan. Aina ennen kuin he alkavat heitellä pulloja, joku huomaa heidät ja varoittaa muita. Kukaan ei kommentoi pullojen heittelyä juuri mitenkään, ja lapset ovatkin enemmän sääntö kuin poikkeus.
  • Kuvausryhmä taltioi alueen tapahtumat. Ovat toisinaan kuvattavien tiellä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]