Squid Game

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Squid Game
오징어 게임
Tyyli draama
trilleri
Kestoaika 60 minuuttia
Luoja(t) Hwang Dong-hyuk
Kehittäjä(t) Hwang Dong-hyuk
Pääosissa
Alkuperämaa Korean tasavalta
Alkuperäiskieli korea
englanti
Verkko Netflix
Julkaistu 17. syyskuuta 2021
Tuotantokausia 1
Jaksoja 9
Ikäraja K16
Tuotanto
Ohjaaja(t) Hwang Dong-hyuk
Säveltäjä(t) Jung Jae-il
Tuotantoyhtiö(t) Siren Pictures Inc.
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Squid Game (hangul: 오징어 게임; uudistettu latinisaatio: Ojing-eo Geim) on Netflixin esittämä eteläkorealainen draamasarja. Sen päärooleja esittävät Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Jung Ho-yeon, Oh Yeong-su, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi, Kim Joo-ryoung ja Wi Ha-joon.[1] Sarja julkaistiin kokonaisuudessaan 17. syyskuuta 2021.[2]

Sarja seuraa kilpailua, jossa 456 rahaongelmissa olevaa pelaajaa osallistuvat erilaisiin lapsuudestaan tuttuihin peleihin voittaakseen 45,6 miljardin wonin rahapalkinnon.[3] Hengenvaarallisista peleistä rakentuvaa juonta on kuvailtu inhorealistiseksi[4] ja verrattu muun muassa Battle Royaleen ja Nälkäpeliin sekä Saw-elokuvasarjaan.[5]

Squid Game on noussut kansainväliseksi menestykseksi, ja se on Netflixin kaikkien aikojen suosituin sarja.[6] Toisen tuotantokauden teosta päätettiin marraskuussa 2021, mutta aikataulua ei vielä kerrottu.[7]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lee Jung-jae  Seong Gi-hun, autonkuljettaja, joka on pahasti velkaantunut uhkapelaamisen takia  
 Park Hae-soo  Cho Sang-woo, Gi-hunin lapsuudenystävä, joka on etsintäkuulutettu varastettuaan rahaa asiakkailtaan  
 Wi Ha-joon  Hwang Jun-ho, poliisi, joka soluttautuu peliin esittäen vartijaa löytääkseen kadonneen veljensä  
 Jung Ho-yeon  Kang Sae-byeok, pohjoiskorealainen loikkari, jonka perhe pikkuveljeä lukuun ottamatta ei ole päässyt pakenemaan  
 O Yeong-su  Oh Il-nam, vanha aivokasvaimesta kärsivä mies  
 Heo Sung-tae  Jang Deok-su, gangsteri, joka on suurissa veloissa uhkapelien takia  
 Kim Joo-ryoung  Han Mi-nyeo, salaperäinen nainen, joka väittää olevansa köyhä yksinhuoltaja  
 Anupam Tripathi  Ali Abdul, pakistanilainen maahanmuuttaja, joka osallistuu peliin elättääkseen perheensä  
 Lee Yoo-mi  Ji-yeong, vankilasta vapautunut nuori nainen  

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennevalot: Suurikokoisen nuken sanoessa ”liikennevalot” (oik. kor. 무궁화 꽃이 피었습니다, mugunghwa kkoch-i pieotseumnida, suom. ”hibiskus kukkii”), pelaajat saavat liikkua eteenpäin. Jos nukke huomaa liikettä sen jälkeen, pelaaja eliminoidaan. Pelaajien tulee ylittää maaliviiva viiden minuutin sisällä pelin alkamisesta.

Sokerihunajakennot: Pelaajien tulee leikata etukäteen valitsemansa muoto dalgona-nimisestä hunajakennokeksistä kymmenessä minuutissa neulan avulla. Jos he epäonnistuvat, pelaaja eliminoidaan.

Köydenveto: Pelaajat jakaantuvat joukkueisiin ja nousevat vastakkaisiin torneihin. Joukkueen tulee vetää vastapuoli tornin reunan yli ja pudottaa heidät kuolemaansa.

Marmorikuulat: Pelaajat valitsevat parin, jota vastaan he pelaavat valitsemaansa marmorikuulapeliä. Pelaajilla on puoli tuntia aikaa saada kaikki vastustajansa kuulat itselleen käyttämättä väkivaltaa. Hävinnyt osapuoli eliminoidaan.

Lasiaskelmat: Pelaajilla on 16 minuuttia aikaa ylittää lasiruuduista tehty silta. Heillä on edessään kaksi askelmaa, joille hypätä: toinen on karkaistua lasia, joka kestää kahdenkin pelaajan painon ja toinen tavallista lasia, joka ei kestä yhdenkään painoa. Eroa ei huomaa. Tavalliselle lasille hyppäävät putoavat kuolemaansa.

Kalmari: Jäljellä olevat kaksi pelaajaa pelaavat toisiaan vastaan. Hyökkääjän on mentävä maahan piirretyn kalmarin sisään, juostava puolustajan ohi ja napautettava kalmarin päätä voittaakseen.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ohjanneen ja kehittäneen Hwang Dong-hyukin mukaan hän alkoi suunnitella ohjelmaa vuonna 2008 ja valmistella sen käsikirjoitusta vuonna 2009.[8] Alkujaan Squid Gamen oli tarkoitus olla elokuva, mutta lopulta se kirjoitettiin sarjana. Hwangin mukaan sen juonta innoittivat japanilaiset animaatiot ja sarjakuvat, kuten Battle Royale ja Liar Game. Sarjan juoni kuvaa Hwangin mukaan kapitalismia ja siihen liittyvää kiivasta kilpailua. Sarja on nähty myös metaforana korealaiselle viihdeteollisuudelle[9] tai korealaiselle yhteiskunnalle yleensä. Etenkin Aasiassa sarjaa verrattiin joskus japanilaisen vuoden 2014 elokuvan Kami-sama no Iu Tōri (As The Gods Will) juoneen. Sarjaa syytettiin jopa plagiarismista, mikä ei ohjaajan mukaan kuitenkaan pidä paikkaansa. Hwangin mukaan juonien yhtäläisyydet johtuvat molempien tuotantojen samasta genrestä.[8]

Netflixin budjetti sarjan tuotannolle oli Bloombergin yhtiön sisäisiin lähteisiin perustuvan arvion mukaan noin 21,4 miljoonaa dollaria, eli yhtä jaksoa kohden noin 2,4 miljoonaa dollaria. Sarjan tuotanto maksoi siis suhteellisesti vähemmän kuin joidenkin muiden Netflixin alkuperäissarjojen tuotanto. Esimerkiksi Stranger Things maksoi noin 8 miljoonaa dollaria jaksoa kohden. Squid Game ilmestyi Netflixin suoratoistopalvelussa 17. syyskuuta 2021.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pineda, Cherry: 'Squid Game: Extra Life' Premieres On 'It's Showtime' PUSH. 23. syyskuuta 2021. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
  2. Robinson, Jacob: Netflix K-Drama Thriller 'Squid Game' Season 1: Coming To Netflix in September 2021 What's On Netflix. 11. elokuuta 2021. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
  3. Tikkanen, Minttu: Netflixin uudessa jännityssarjassa rahavelat yritetään kuitata tappavissa peleissä, joista harva selviää Voice.fi. 24.8.2021. Viitattu 1.10.2021.
  4. Makkonen, Nita: NTästä trilleristä tuli yhtäkkiä Netflixin maailman katsotuin sarja – katsojat sekosivat karmeasta juonesta, joka tempaisee heti mukaansa Ilta-Sanomat. 2.10.2021. Viitattu 26.10.2021.
  5. Mankkinen, Jussi: Netflixin Squid Game -sarja niittää hurjaa suosiota – se tarjoaa myös yllättäviä näkymiä eteläkorealaiseen yhteiskuntaan, jolla on pimeä puolensa Yle Uutiset. 8.10.2021. Viitattu 26.10.2021.
  6. Simoinen, Karoliina: Salaiset tiedot vuotivat julkisuuteen – näin paljon menestyssarja Squid Game tuottaa Netflixille Iltalehti. 24.10.2021. Viitattu 24.10.2021.
  7. Supersuosittu Squid Game -sarja saa jatkoa
  8. a b Waiyee Yip and William Lee: Squid Game: The Netflix show adding murder to playground nostalgia BBC News. BBC. Viitattu 1.11.2021. (englanniksi)
  9. Patrick Frater: ‘Squid Game’ Director Hwang Dong-hyuk on Netflix’s Hit Korean Series and Prospects for a Sequel (EXCLUSIVE) Variety. Viitattu 1.11.2021. (englanniksi)
  10. Travis Clark: Netflix reportedly spent $21 million on 'Squid Game,' its all-time biggest hit. Here's how that compares to other show budgets. Business Insider. Viitattu 1.11.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Squid Game.
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.