Peili (leikki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peili on vuosikymmeniä vanha seuraleikki, joka sopii lapsille ja aikuiselle. Se on luultavasti saavuttanut suosionsa pihaleikkien kärkikastissa helpohkoilla säännöillään ja sillä seikalla, ettei erityisvälineitä tarvita.lähde?

Leikin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikin säännöistä on erilaisia versioita, mutta niitä yhdistää selkeä perusajatus. Peilileikkiin tarvitaan:

  • laajahko paikka pihalla tai sisällä
  • vähintään kolme pelaajaa, mielellään enemmän

Yksi leikkijöistä ilmoittautuu peiliksi ja asettuu seisomaan selin muihin pelaajiin lyhyen matkan (n. 5–15 metriä) päähän. Etäisyys riippuu pelaajien lukumäärästä ja tilan antamista mahdollisuuksista. Muut pelaajat seisovat rivissä.

Leikin perusajatuksena on päästä peiliksi peilin paikalle. Niinpä pelaajat lähtevät hiljaisesti etenemään kohti edessä selin olevaa peiliä. Vaikeaa päämäärän saavuttamisesta tekee se, että peilillä on oikeus pienin väliajoin (ei kuitenkaan liian usein) kääntyä ja katsoa ketkä liikkuvat. Jos hän havaitsee jossakin pelaajista liikettä, hän mainitsee kyseisen pelaajan nimeltä ja tämän on palattava lähtöviivalle. Peililtä vaaditaan aina rehellisyyttä.

Ollessaan kasvotusten muihin leikkijöihin peili voi myös käskeä heitä tekemään jotakin, esimerkiksi pyytää jotakuta ottamaan kolme askelta eteen- tai taaksepäin.

Näin jatketaan kunnes joku onnistuu koskettamaan peiliä selkään ja huudahtamaan "Peili!" Tämän jälkeen peilinä olija vaihtuu ja leikki voidaan aloittaa alusta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]