Ero sivun ”Kissa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p rv
Rivi 50: Rivi 50:
== Rotuja ==
== Rotuja ==
[[Kuva:Siamese cat reclining.jpg|thumb|Siamilainen]]
[[Kuva:Siamese cat reclining.jpg|thumb|Siamilainen]]
Rotukissalla on aina [http://www.kissaliitto.fi/rekisterikirjat.php rekisterikirja]. Suomessa se on naaraalla vaaleanpunainen ja kollilla vaaleansininen. Maailmassa on satoja kissarotuja, joita jalostetaan risteyttämällä erirotuisia kissoja keskenään. Näin on saatu laaja valikoima erinäköisiä, -kokoisia, ja -luonteisia kissoja. Yleisin kissa on kuitenkin [[maatiaiskissa]]. Maatiaisia syntyy Suomessa enemmän kuin virallisia rotukissoja, ja niitä saa usein ilmaiseksi. [[Kotikissa]]ksi kutsutaan joko maatiaiskissaa tai useamman rodun sekoitusta. kissankarva voi paimentaa jopa koirien sukuelimiä.
Rotukissalla on aina [http://www.kissaliitto.fi/rekisterikirjat.php rekisterikirja]. Suomessa se on naaraalla vaaleanpunainen ja kollilla vaaleansininen. Maailmassa on satoja kissarotuja, joita jalostetaan risteyttämällä erirotuisia kissoja keskenään. Näin on saatu laaja valikoima erinäköisiä, -kokoisia, ja -luonteisia kissoja. Yleisin kissa on kuitenkin [[maatiaiskissa]]. Maatiaisia syntyy Suomessa enemmän kuin virallisia rotukissoja, ja niitä saa usein ilmaiseksi. [[Kotikissa]]ksi kutsutaan joko maatiaiskissaa tai useamman rodun sekoitusta.


''Katso [[Luettelo kissaroduista]]''
''Katso [[Luettelo kissaroduista]]''
Rivi 125: Rivi 125:
[[tr:Kedi]]
[[tr:Kedi]]
[[wa:Tchet]]
[[wa:Tchet]]
[[zh:猫]] kissa on kehittyvä teollisuusmaa.
[[zh:猫]]

Versio 11. helmikuuta 2007 kello 20.33

Malline:Taksonomian alku eläimet Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian pääjakso Malline:Taksonomian alajakso Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian laji Malline:Taksonomian alalaji Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian loppu

Kesykissa eli kotikissa (Felis silvestris catus) on kissaeläimiin kuuluva kesy nisäkäs. Se on Euroopan yleisin lemmikkieläin. Se on villikissan (Felis silvestris) alalaji.

Kissoja on kesytetty mahdollisesti jo heti maatalouteen siirtymisen jälkeen. Kissa ei ole pelkästään kotilemmikki, vaan maalla ja etenkin maatiloilla kissoista on hyötyä vielä nykyisinkin, kun ne karsivat hiiriä ja rottia. Kissat leikkivät mielellään, varsinkin nuorina, mutta harjoittelevat aikuisinakin leikkimällä saalistusta. Kissa on siisti eläin: se pitää itsensä puhtaana nuolemalla turkkinsa. Kissat ovat ystävällisiä ja kiinnostuneita ihmisistä, mutta niillä on myös vahva oma tahto. Kissan sanotaan "kehräävän", eli se hyrisee, kun se on hyvällä päällä. Kissat voivat kehrätä myös ollessaan hermostuneita tai loukatessaan itseään, sillä kehräämisen äänentaajuudella, 25-55 Hertziä, on todettu olevan terapeuttisia vaikutuksia (mm. luut paranevat nopeammin).lähde? Kissa ei ole laumaeläin kuten koira, siksi se on individualisti ja sen opettamiseen tarvitaan toisenlaisia menetelmiä. Monet ihmiset pitävät kissojen ulkonäöstä: niiden suuret silmät, pieni nenä, sileä paksu turkki ja värit kiehtovat.

Kissat elävät tavallisesti vähintään 10–12-vuotiaiksi, mutta hyvin hoidettuna ja asianmukaisesti ruokittuna yli 15 vuodenkaan ikä ei ole poikkeuksellinen. Väitetään, että kissa olisi elänyt jopa 40-vuotiaaksi, mutta vakuuttavia todisteita asiasta ei ole.

Kissalle voi allergisoitua, mikä johtuu sekä kissan syljestä että hilseestä, ei yleisen harhaluulon mukaisesti kissankarvoista. Lisäksi kissanhiekkaan lisätty hajuste saattaa aiheuttaa allergiaoireita.

Historia

Oranssitabby kotikissa

Kissan kesyttämisen paikasta ja ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta sen tiedetään tapahtuneen vasta maanviljelyaikana. Yleisimmän arvion mukaan kissa kesyyntyi yli 4 000 vuotta sitten Egyptissä, missä ihminen suhtautui suopeasti viljaa syövien tuholaisten torjujaan. Kissa on saattanut kesyyntyä useassakin maailmankolkassa. Kissan arvostuksesta kertoo se, että muinaisessa Egyptissä kissan surmaajaa rangaistiin kuristamalla. Samoin perheen kissan kuollessa kaikkien perheenjäsenten oli ajeltava kulmakarvansa surun merkiksi.

Fysiologia

Kissa on petoeläin.

Kissa on lihansyöjä. Lihasta saa muun muassa tauriinia, joka on välttämätöntä kissalle. Sitä ei saa riittävästi kasveista eikä kalasta. Kissa pystyy käyttämään rasvaa energiakseen tehokkaammin kuin ihminen, eikä korkeakaan rasvaprosentti ole kissalle haitaksi.

Terve kissa osaa säädellä syömistään, eivätkä kissat liho ylensyönnin takia, ellei kissa syö ajankulukseen virikkeettömässä ympäristössä taikka ole herkkä lihomaan steriloinnista johtuvien hormonimuutosten seurauksena. Kissaa voi pitää lihavana, ellei sen kylkiluita tunne kyljestä tunnusteltaessa tai ylhäältäpäin katsottaessa ei voi erottaa kissalle ominaista tiimalasin muotoa. Vapaasti ulkoilevan kissan turkki on kuitenkin niin paksu, että tiimalasin muotoa ei näy.

Kissan ruumiinlämpö on noin 39 astetta, ja sen sydän lyö noin 110–140 kertaa minuutissa.

Tiedosto:Cats eye closeup.jpg
Kissan silmä kirkkaassa valossa, pupilli viiruna.

Kissan kuulo- ja hajuaisti ovat huomattavasti ihmisen aisteja tarkemmat, mutta makuaisti on heikompi. Kissa ei näe täysin pimeässä, mutta kissan silmä toimii peilin tavoin (Tapetum lucidum), mikä parantaa hämäränäköä. Kissan näkö on pimeässä noin kuusi kertaa parempi kuin ihmisen. Kissa näkee myös värejä, mutta ei yhtä kirkkaina kuin ihminen. Kissa ei erota punaista väriälähde?. Kissa näkee yöllä pienetkin liikkeet paremmin kuin ihminen päivällä. Kissa hyödyntää sopeutumistaan yöhön ja saalistaa usein öisin. Kissan luut ovat joustavat ja näin soveltuvat kiipeilyyn.

Kissan tiineys- eli kantoaika on noin 66 vuorokautta, ja se synnyttää keskimäärin neljä pentua. Ensisynnyttäjä saa kuitenkin yleensä vain 1–2 pentua. Naaraan kantamisen huomaa varmimmin nisistä jo ennen vatsan pyöristymistä. Ne punoittavat ja muuttuvat kaksi viikkoa astutuksesta keitetyn riisinjyvän kokoisiksi. Raskaus on mahdollista keskeyttää eläinlääkärissä joko hormoneilla tai steriloinnilla eli kohdunpoistolla.

Terveys

Piirros kissan pääkallosta.

Yleisempiä kissojen vaivoja:

  • Korvapunkit - Kissa raapii korvaansa tiheään, jopa verille, ja saattaa esimerkiksi heilutella päätään. Korvakäytävässä on tummaa kahvinpurun näköistä punkin eritettä. Hoito: eläinlääkäri puhdistaa korvat ja antaa lääkereseptin.
  • Sisäloiset - Varsinkin ulkoilevilla kissoilla yleisiä. Niitä ovat heisimadot, suolinkaiset sekä hakamadot. Ne voivat aiheuttaa kissalle oksentelua, vatsan turpoamista, ruokahalun lisääntymistä tai vähenemistä ja turkin kunnon huonontumista. Hoitona on säännöllinen madotus apteekista saatavilla matolääkkeillä, kuten Axilur, Drontal, Sepantel vet ja Mirrix. Jos matoja on, tulisi madotus uusia kahden viikon päästä ensimmäisestä madotuksesta. Ulkoilevat kissat on hyvä madottaa useita kertoja vuodessa, sisäkissatkin muutaman kerran vuodessa.

Rotuja

Tiedosto:Siamese cat reclining.jpg
Siamilainen

Rotukissalla on aina rekisterikirja. Suomessa se on naaraalla vaaleanpunainen ja kollilla vaaleansininen. Maailmassa on satoja kissarotuja, joita jalostetaan risteyttämällä erirotuisia kissoja keskenään. Näin on saatu laaja valikoima erinäköisiä, -kokoisia, ja -luonteisia kissoja. Yleisin kissa on kuitenkin maatiaiskissa. Maatiaisia syntyy Suomessa enemmän kuin virallisia rotukissoja, ja niitä saa usein ilmaiseksi. Kotikissaksi kutsutaan joko maatiaiskissaa tai useamman rodun sekoitusta.

Katso Luettelo kissaroduista

Aiheesta muualla

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kesykissa.