Ero sivun ”Poolo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
50 merkkiä lisätty ,  9 kuukautta sitten
Lieventelin "hyvin ekologinen vaihtoehto" -hehkutusta rantapoolosta puhuttaessa. Jäähän siinä ruohokenttä pois, mutta hevoset lehmään verrannollisine päästöineen pitää edelleen ylläpitää ja lisäksi kuskata autolla rannalle mahdollisesti pitkienkin matkojen päästä.
p (Käyttäjän 188.238.184.169 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Anr tekemään versioon.)
(Lieventelin "hyvin ekologinen vaihtoehto" -hehkutusta rantapoolosta puhuttaessa. Jäähän siinä ruohokenttä pois, mutta hevoset lehmään verrannollisine päästöineen pitää edelleen ylläpitää ja lisäksi kuskata autolla rannalle mahdollisesti pitkienkin matkojen päästä.)
[[Kuva:Polo.JPG|thumb|Poolo-ottelu meneillään.]]
 
'''Poolo''' on maila- ja pallopelilaji sekä joukkueurheilua, jossa kaksi kilpailevaa joukkuetta koettaa [[hevonen|hevosen]] selästä käsin lyödä mailalla pallon maaliin. Poolourheilulajeja on ollut viime vuosiin saakka kolme: perinteinen, ulkona nurmella (tai joissain maissa hiekkakentällä) pelattava poolo (''traditional polo''), sisähallipoolo (''arena polo'') sekä talvipoolo (''snow polo''). Perinteisessä poolossa joukkueeseen kuuluu neljä pelaajaa, sisähalli- ja talvipoolossa kolme pelaajaa lukuun ottamatta talvipoolo-otteluita isolla kentällä, jolloin pelaajia voi olla joukkueessa neljä. Jokaisella pelaajalla tulee olla käytössään vähintään yksi hevonen, useimmiten vaihtohevosia on pelaajaa kohti kuitenkin kahdesta neljään. Uusia poolourheilun lajeja kehittyy kaiken aikaa ja yksi tunnetuimmista on merenrantahietikolla pelattava beach polo, jokajota onpidetään hyvinerillisen ekologinenruohokentän vaihtoehtopuuttumisen takia ekologisempana vaihtoehtona poolourheilun harrastajalle samoin kuin talvipoolokintalvipooloakin.
 
Poolourheilu saatetaan usein sekoittaa hevosurheilulajeihin, joissa hevonen yksilönä on suorituksen keskeinen toinen osapuoli ihmisen lisäksi. Poolourheilussa pelaaja on urheilusuorituksen keskeinen suorittaja: hevosia vaihdetaan ottelun kuluessa useita kertoja, ja siten pelaajan oma suorituskyky mukaan lukien mailatekniikka, pallosilmä, pelillinen osaaminen ja fyysinen kunto ratkaisevat ottelussa joukkueen onnistumisen. Esimerkiksi kansainvälisissä arvokilpailuissa erikseen nimetyt asiantuntijat valisevat jokaiselle joukkueelle erän hevosia siten, että jokaisessa ottelussa kummallakin joukkueella on käytettävissään laadullisesti samantasoiset hevoset, jolloin joukkueiden käytössä olevien hevosten ominaisuudet eivät vaikuta ratkaisevasti kunkin ottelun lopputulokseen. Ammattilaispoolossa hevoset ovat joukkueiden omia ja joukkueilla on oltava käytettävissään parhaita mahdollisia hevosia, mutta esimerkiksi tällä hetkellä maailman 6–8 parasta joukkuetta ovat pelillisesti niin tasaväkisiä, että mikä tahansa niistä saattaa voittaa merkittävän kilpailutapahtuman kuten vuosittain järjestettävän Argentine Openin.
663

muokkausta

Navigointivalikko