Criollo (hevonen)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Criollo
Yeguacriolla.jpg
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Argentiinan lippu Argentiina
Polveutuminen: konkistadorien espanjalaiset hevoset
Rodun syntyaika: 1500-luku
Muita nimityksiä: Crioulo
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: karjaratsu
Tärkeimmät alueet: Etelä-Amerikka
Ominaisuudet
Korkeus: keskimäärin 140—150 cm
Värit: hallakko; useita muita värejä

Criollo (port. crioulo) on eteläamerikkalainen pienikokoinen Argentiinassa, Brasiliassa, Paraguayssa ja Uruguayssa tavattava karjahevosrotu. Criollo on Argentiinan kansallishevonen.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Criollot ovat pienikokoisia ja niiden säkäkorkeus on keskimäärin 145 cm eli kolmisen senttimetriä alle ponirajan. Rotua on kuitenkin pyritty jalostamaan hieman kookkaammaksi. Criollo on erittäin kestävä ja ketterä, ja sitä käytetään paljon karjahevosena mutta myös harraste- ja maastoratsuna sekä rodeoissa ja matkaratsastuksessa. Criollo tunnetaan erittäin kestävänä hevosena. Väritys on useimmiten hallakko, päistärikkö, ruunikko tai musta. Luonteeltaan criollo on yleensä aulis, älykäs ja järkevä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Criollon sanotaan saaneen alkunsa 1500-luvulla, jolloin Etelä-Amerikkaan saapuneiden eurooppalaisten tuomia hevosia pääsi vapaaksi. Hevoset elivät villeinä noin kolmesataa vuotta, ja niitä alettiin jalostaa roduksi 1800-luvulla.

Criollo melkein hävisi 1800-luvun loppupuolella, kun sitä alettiin risteyttää innokkaasti muiden rotujen kanssa. 1900-luvulla rotua ei ole enää juurikaan risteytetty.

1920-luvulla sveitsiläinen professori Aime Tschiffely ratsasti kahdella criollolla, Manchalla ja Gatolla, Argentiinan Buenos Airesista Yhdysvaltojen pääkaupunkiin Washingtoniin. Matkaa kertyi 16 000 kilometriä ja siihen kului noin kolme vuotta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Criolloa ja englannintäysiveristä risteyttämällä saadaan erinomaisia pooloponeja, ja criolloja käytetäänkin paljon argentiinalaisessa pooloponijalostuksessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.