Ero sivun ”ASCII” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
12 merkkiä poistettu ,  3 vuotta sitten
p
Käyttäjän 185.230.179.8 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Ejs-80 tekemään versioon.
p (Käyttäjän 185.230.179.8 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Ejs-80 tekemään versioon.)
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
[[Image:ASCII full.svg|thumb|ASCII-merkistön kirjoitusmerkit.]]
 
WÄINÖ ON TYHÄM'''ASCII''' ({{akronyymi|'''A'''merican '''S'''tandard '''C'''ode for '''I'''nformation '''I'''ntercoursenterchange}}) on 7-[[bitti]]nen eli 128 merkkipaikan laajuinen tietokoneiden [[merkistö]], joka sisältää ensisijaisesti [[amerikanenglanti|amerikanenglannissa]] tarvittavat kirjaimet, numerot, väli- ja erikoismerkkejä sekä eräitä ohjauskoodeja. Lähes kaikkien nykyisin yleisessä käytössä olevien tietokonemerkistöjen 128 ensimmäistä merkkiä ovat samat kuin ASCII:ssa, joten ne voidaan luokitella ASCII:n laajennuksiksi. [[Unicode]]-merkistön yhteydessä tätä ensimmäistä lohkoa kutsutaan [[latinalaiset aakkoset|latinalaiseksi]] perusosaksi.
 
Joskus kuulee virheellisesti puhuttavan ”8-bittisestä ASCII:sta” tai ”high-ASCII:sta”, jonka merkkipaikkojen määrä olisi kaksinkertaistettu 256:een ottamalla käyttöön ASCII:ssa ylimääräiseksi jäänyt [[tavu (tietotekniikka)|tavun]] kahdeksas bitti. Tällaisia merkistöjä on ASCII:n pohjalta kuitenkin kehitetty useita, eikä niistä yhteenkään ole asianmukaista viitata nimellä ASCII. Koska 8-bittiseenkään merkistöön eivät mahdu edes kaikkien latinalaisin aakkosin kirjoitettavien kielten kirjaimet, alueittain on pitänyt kehittää keskenään yhteensopimattomia laajennusversioita, joista länsieurooppalaisittain ja suomalaisittain tärkein on [[ISO 8859-1|ISO 1]] eli niin sanottu Latin 1 ‑merkistö. Lisäksi esimerkiksi [[MS-DOS]]-järjestelmän käyttämien ASCII-pohjaisten merkistöjen laajennusosat poikkeavat täysin [[Windows]]in merkistöistä, jotka ovat ISO 8859 ‑standardien muunnelmia.
 
== Historia ==
21 923

muokkausta

Navigointivalikko