Ero sivun ”Nigulisten kirkko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p J.K Nakkila siirsi sivun Pyhän Nikolaoksen kirkko (Tallinna) uudelle nimelle Nigulisten kirkko
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Tallinna Niguliste kirik 22-03-2013.jpg|thumb|275px|Pyhän Nikolaoksen kirkko Tallinnassa]]
[[Kuva:Tallinna Niguliste kirik 22-03-2013.jpg|thumb|275px|Pyhän Nikolaoksen kirkko Tallinnassa]]
'''Pyhän Nikolaoksen kirkko''' ({{k-et|Niguliste kirik}}) on keskiaikainen kirkkorakennus [[Tallinna]]ssa. Se on pyhitetty [[Nikolaos Ihmeidentekijä]]lle, kalastajien ja merimiesten suojeluspyhimykselle. Kirkko rakennettiin alun perin 1200-luvulla, mutta se tuhoutui osittain [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]] [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] suorittamissa Tallinnan ilmapommituksissa. Kunnostustöiden jälkeen kirkko on toiminut [[Museo#Taidemuseot|taidemuseo]]na ja konserttisalina. Se sijaitsee Toompeanmäen juurella.
'''Nigulisten'''' eli '''Pyhän Nikolaoksen kirkko''' ({{k-et|Niguliste kirik}}) on keskiaikainen kirkkorakennus [[Tallinna]]ssa. Se on pyhitetty [[Nikolaos Ihmeidentekijä]]lle, kalastajien ja merimiesten suojeluspyhimykselle. Kirkko rakennettiin alun perin 1200-luvulla, mutta se tuhoutui osittain [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]] [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] suorittamissa Tallinnan ilmapommituksissa. Kunnostustöiden jälkeen kirkko on toiminut [[Museo#Taidemuseot|taidemuseo]]na ja konserttisalina. Se sijaitsee Toompeanmäen juurella.


== Historia ==
== Historia ==

Versio 16. syyskuuta 2018 kello 01.19

Pyhän Nikolaoksen kirkko Tallinnassa

Nigulisten' eli Pyhän Nikolaoksen kirkko (vir. Niguliste kirik) on keskiaikainen kirkkorakennus Tallinnassa. Se on pyhitetty Nikolaos Ihmeidentekijälle, kalastajien ja merimiesten suojeluspyhimykselle. Kirkko rakennettiin alun perin 1200-luvulla, mutta se tuhoutui osittain toisessa maailmansodassa Neuvostoliiton suorittamissa Tallinnan ilmapommituksissa. Kunnostustöiden jälkeen kirkko on toiminut taidemuseona ja konserttisalina. Se sijaitsee Toompeanmäen juurella.

Historia

Kirkkoa sisältä

Tallinnan Pyhän Nikolaoksen kirkon perustivat ja rakennuttivat 1200-luvulla Gotlannista saapuneet saksalaiset kauppiaat vuosina 1230–1275.[1] Kaupungin ollessa vielä linnoittamaton, kirkolla oli huomattavia puolustusrakennelmia. Tallinnan linnoituksen valmistuttua 1300-luvulla kirkko menetti puolustuksellisen tarkoituksensa ja siitä tuli tavallinen keskiaikainen seurakuntakirkko.[2] Alkuperäisestä kirkkorakennuksesta on jäljellä vain muutamia säilyneitä osia.

Kirkko sai nykyisen ulkoasunsa vuosina 1405–1420, kun keskikäytävää korotettiin sivukäytäviä korkeammalle ja kirkko suunniteltiin uudelleen täysbasilikaksi. Kirkon tornia korotettiin vuonna 1515 ja siihen asennettiin myöhäisgoottilainen piikki.[3] Myöhäisellä 1600-luvulla tornia vahvistettiin. Goottilainen piikki korvattiin barokin tyylisuuntaa edustavalla piikillä, jota myöhemmin korotettiin useita kertoja.[4] Nykyisin tornilla on korkeutta 105 metriä.

Pyhän Nikolaoksen kirkko oli ainoa kirkkorakennus Tallinnassa joka jäi täysin sivuun protestanttisen uskonpuhdistuksen mukana tulleesta pyhäinkuvien tuhoamisesta 1520-luvulla.[5]

Maaliskuun 9. päivänä vuonna 1944 kirkko kärsi merkittäviä vaurioita neuvostoliittolaispommituksissa toisessa maailmansodassa. Pommitusten aikaan saama tulipalo syöksi kirkon raunioihin ja tuhosi suurimman osan sen sisätiloista. Suurin osa taideaarteista kuitenkin säilyi, sillä ne ehdittiin evakuoida kirkosta pois ennen pommituksia. Kirkon jälleenrakennustyöt käynnistettiin vuonna 1953 ja lopullisesti kirkko valmistui vuonna 1981.[6] Kirkon torni joutui jälleen tulipalon runtelemaksi lokakuun 12. päivänä vuonna 1982.[7] Kunnostuksen jälkeen kirkko avattiin vuonna 1984 taidemuseona ja konserttisalina. Museoon on sijoitettu Viron taidemuseon keskiaikaisen taiteen kokoelma.

Taideteokset

Kirkon pääalttari

Tallinnan Pyhän Nikolaoksen kirkon huomattavin taideteos on lyypekkiläisen Bernt Notken 30-metrisen maalauksen Kuolemantanssi (Totentanz) alkuosa myöhäiseltä 1400-luvulta. Kirkon pääalttari on puolestaan rakennettu vuosina 1478–1481. Sen rakensi niin ikään lyypekkiläinen Herman Rode.

Lähteet

  1. Helme, Mart: Guide to churches in Estonia. Kunst, 2002. ISBN 5-89920-297-1.
  2. Niguliste Museum: About the museum ekm.ee. Viitattu 13.1.2008. (englanniksi)
  3. ref
  4. ref
  5. Nigulisten museo tourism.tallinn.ee. Viitattu 13.1.2008. (suomeksi)
  6. Chronology of Niguliste church in Tallinn users.tkk.fi. Viitattu 13.1.2008. (englanniksi)
  7. ref