Kuolemantanssi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”danse macabre” ohjaa tänne. Danse Macabre on myös Camille Saint-Saënsin orkesteriteos.
Michael Wolgemutin näkemys kuolemantanssista (1493)

Kuolemantanssi (ransk. La Danse Macabre, engl. Dance of death, ital. La Danza Macabra, saks. Totentanz) on myöhäiskeskiajan kirkkotaiteessa esiintyvä aihe, joka kuvaa vertauskuvallisesti kuoleman yleismaailmallisuutta eli universaaliutta. Kuolemantanssi-aiheiset maalaukset sisältävät yleensä henkilöityneen kuoleman, joka johtaa tanssivien hahmojen joukkoa hautaan. Usein hautaan marssivassa kulkueessa esiintyy hahmoja kaikista yhteiskunnan kerroksista – kuninkaita, paaveja, munkkeja, nuoria, maatyöläisiä jne. Se on symbolikuva siitä, että kuolemassa kaikki ovat samanarvoisia. Aihe tunnetaan jo 300-luvulta alkaen, mutta se yleistyi Jean Le Fèvren La Danse Macabre -runon ilmestyttyä vuonna 1376.[1]

Kuolemantanssi. Yksityiskohta Giacomo Borlone de Buschisin maalaamasta freskosta Oratorio dei Disciplinin kirkossa Clusonen kaupungissa, Italiassa.

Kuuluisimmat kuolemantanssit ovat ranskalaisissa ja saksalaisissa kirkoissa usein esiintyvät fresko-aiheet. Ne tehtiin yleensä mustan surman tunnelmissa muistuttamaan ihmisiä heidän elämänsä hauraudesta ja maallisen kunnian katoavaisuudesta. Bernt Notke maalasi 1400-luvun lopulla Lyypekin Mariankirkkoon loisteliaan Kuolemantanssin, mutta kirkko paloi vuonna 1942. Notken työpajan maalaama Kuolemantanssi on kuitenkin edelleen tallella Tallinnan Niguliste-kirkossa, joka toimii nykyään museona ja konserttisalina.[2]

Suomen ainoa säilynyt kuolemantanssikuvaelma on 1500-luvun alussa tehdyssä seinämaalauksessa Inkoon kirkossa.[3][4]

Heavy Metal -yhtye Iron Maiden on tehnyt aiheesta kappaleen nimeltä Dance of Death, joka löytyy yhtyeen julkaisemalta samannimiseltä levyltä (2003). Suomalainen metalliyhtye Catamenia on tehnyt Kuolon Tanssi -kappaleen, joka on löydettävissä yhtyeen Chaosborn-albumilta. Saksalainen black metal yhtye Absurd on tehnyt kappaleen nimeltä Pesttanz. Myös klassiset säveltäjät, kuten Franz Liszt ja Camille Saint -Saëns ovat tehneet aiheesta sävellyksiä. Occult Rockia/Metallia soittava yhtye Ghost julkaisi Dance Macabre nimisen kappaleen albumilla Prequelle. (2018)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Medieval Studies Dance of Death Oxford Bibliographies. Viitattu 4.1.2016.
  2. Bernt Notke (†1509) Dode dans. Viitattu 4.1.2016.
  3. HS:n kulttuuritoimitus suosittelee: Kirja-, elokuva- ja menovinkit kylmään kesään Helsingin Sanomat. Viitattu 4.1.2016.
  4. Inkoon kirkko Inkoo. Viitattu 4.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]