Ero sivun ”Tabloidi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
fix
Abc10 (keskustelu | muokkaukset)
p muotoiluja
Rivi 3: Rivi 3:
'''Tabloidi''' on [[sanomalehti]], joka on kooltaan puolet suurikokoisesta niin sanotusta [[broadsheet]]-[[formaatti|formaatista]]. [[Suomi|Suomessa]] tabloid-sivuformaatin leveys on yleisesti 280 millimetriä ja korkeus 400 millimetriä.
'''Tabloidi''' on [[sanomalehti]], joka on kooltaan puolet suurikokoisesta niin sanotusta [[broadsheet]]-[[formaatti|formaatista]]. [[Suomi|Suomessa]] tabloid-sivuformaatin leveys on yleisesti 280 millimetriä ja korkeus 400 millimetriä.


Tabloid-nimitys sai alkunsa [[Yhdistynyt kuningaskunta|Isossa-Britanniassa]], jossa sana viittaa myös sensaatiohakuiseen sisältöön eli [[keltainen lehdistö|keltaiseen lehdistöön]], koska alun perin vain sellaiset lehdet julkaistiin tässä koossa. Termin merkitys liudentui, koska useita aiemmin broadsheet-koossa julkaistuja niin sanottuja laatulehtiä siirtyi tabloid-kokoon, josta käytetään englanniksi usein nimitystä ''compact''. Esimerkiksi ''[[The Times]]'' ja ''[[The Guardian]]'' ovat siirtyneet tähän kokoon.
Tabloid-nimitys sai alkunsa [[Yhdistynyt kuningaskunta|Isossa-Britanniassa]], jossa sana viittaa myös sensaatiohakuiseen sisältöön eli [[keltainen lehdistö|keltaiseen lehdistöön]], koska alun perin vain sellaiset lehdet julkaistiin tässä koossa. Termin merkitys liudentui, koska useita aiemmin broadsheet-koossa julkaistuja niin sanottuja laatulehtiä siirtyi tabloid-kokoon, josta käytetään englanniksi usein nimitystä ''compact''. Esimerkiksi [[The Times]] ja [[The Guardian]] ovat siirtyneet tähän kokoon.


2000-luvulla heräsi uusi kiinnostuminen tabloid-kokoon. Suomessa sanomalehdistä muun muassa ''[[Itä-Savo (sanomalehti)|Itä-Savo]]'', ''[[Länsi-Savo]]'' ja ''[[Kauppalehti]]'' ovat vanhastaan olleet tabloid-kokoisia, samoin iltapäivälehdet ''[[Iltalehti]]'' ja ''[[Ilta-Sanomat]]''. ''[[Lapin Kansa]]'', ''[[Pohjolan Sanomat]]'' ja ''[[Kainuun Sanomat]]'' alkoivat ilmestyä tabloid-kokoisina 17.1.2011, ''[[Satakunnan Kansa]]'' tasan vuotta myöhemmin. Suomen suurin sanomalehti, ''[[Helsingin Sanomat]]'', vaihtoi tabloid-kokoon 8. tammikuuta 2013, ''[[Aamulehti]]'' vuotta myöhemmin ja ''[[Kaleva (sanomalehti)|Kaleva]]'' 2015. Vuoden 2016 maaliskuussa siihen siirtyivät myös ''[[Etelä-Suomen Sanomat]]'', ''[[Karjalainen (sanomalehti)|Karjalainen]]'', ''[[Keskisuomalainen]]'' ja [[Savon Sanomat]].
2000-luvulla heräsi uusi kiinnostuminen tabloid-kokoon. Suomessa sanomalehdistä muun muassa [[Itä-Savo (sanomalehti)|Itä-Savo]], [[Länsi-Savo]] ja [[Kauppalehti]] ovat vanhastaan olleet tabloid-kokoisia, samoin iltapäivälehdet [[Iltalehti]] ja [[Ilta-Sanomat]]. [[Lapin Kansa]], [[Pohjolan Sanomat]] ja [[Kainuun Sanomat]] alkoivat ilmestyä tabloid-kokoisina 17.1.2011, [[Satakunnan Kansa]] tasan vuotta myöhemmin. Suomen suurin sanomalehti, [[Helsingin Sanomat]], vaihtoi tabloid-kokoon 8. tammikuuta 2013, [[Aamulehti]] vuotta myöhemmin ja [[Kaleva (sanomalehti)|Kaleva]] 2015. Vuoden 2016 maaliskuussa siihen siirtyivät myös [[Etelä-Suomen Sanomat]], [[Karjalainen (sanomalehti)|Karjalainen]], [[Keskisuomalainen]] ja [[Savon Sanomat]].


Euroopan suurin tabloid-lehti, sanan molemmissa merkityksissä, on saksalainen ''[[Bild]]'', joka myy noin kaksi ja puoli miljoonaa numeroa. Saksassa tabloideja sanotaan bulevardilehdistöksi. Suomen kielessä se on harvoin käytetty mutta korrektimpi nimitys keltaiselle lehdistölle.
Euroopan suurin tabloid-lehti, sanan molemmissa merkityksissä, on saksalainen [[Bild-Zeitung]], joka myy noin neljä miljoonaa numeroa. Saksassa tabloideja sanotaan bulevardilehdistöksi. Suomen kielessä se on harvoin käytetty mutta korrektimpi nimitys [[keltainen lehdistö|keltaiselle lehdistölle]].


Espanjassa tabloid-kokoisia ovat muun muassa ''[[El País]]'', ''[[Diario ABC|ABC]]'', ''[[El Mundo]]'', ''[[El Periódico de Catalunya]]'' ja ''[[La Vanguardia]]''.
Espanjassa tabloid-kokoisia ovat muun muassa [[El País]], [[Diario ABC|ABC]], [[El Mundo]], [[El Periódico de Catalunya]] ja [[La Vanguardia]].


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 3. huhtikuuta 2016 kello 21.13

Brittiläisiä tabloideja.

Tabloidi on sanomalehti, joka on kooltaan puolet suurikokoisesta niin sanotusta broadsheet-formaatista. Suomessa tabloid-sivuformaatin leveys on yleisesti 280 millimetriä ja korkeus 400 millimetriä.

Tabloid-nimitys sai alkunsa Isossa-Britanniassa, jossa sana viittaa myös sensaatiohakuiseen sisältöön eli keltaiseen lehdistöön, koska alun perin vain sellaiset lehdet julkaistiin tässä koossa. Termin merkitys liudentui, koska useita aiemmin broadsheet-koossa julkaistuja niin sanottuja laatulehtiä siirtyi tabloid-kokoon, josta käytetään englanniksi usein nimitystä compact. Esimerkiksi The Times ja The Guardian ovat siirtyneet tähän kokoon.

2000-luvulla heräsi uusi kiinnostuminen tabloid-kokoon. Suomessa sanomalehdistä muun muassa Itä-Savo, Länsi-Savo ja Kauppalehti ovat vanhastaan olleet tabloid-kokoisia, samoin iltapäivälehdet Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Kainuun Sanomat alkoivat ilmestyä tabloid-kokoisina 17.1.2011, Satakunnan Kansa tasan vuotta myöhemmin. Suomen suurin sanomalehti, Helsingin Sanomat, vaihtoi tabloid-kokoon 8. tammikuuta 2013, Aamulehti vuotta myöhemmin ja Kaleva 2015. Vuoden 2016 maaliskuussa siihen siirtyivät myös Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat.

Euroopan suurin tabloid-lehti, sanan molemmissa merkityksissä, on saksalainen Bild-Zeitung, joka myy noin neljä miljoonaa numeroa. Saksassa tabloideja sanotaan bulevardilehdistöksi. Suomen kielessä se on harvoin käytetty mutta korrektimpi nimitys keltaiselle lehdistölle.

Espanjassa tabloid-kokoisia ovat muun muassa El País, ABC, El Mundo, El Periódico de Catalunya ja La Vanguardia.

Katso myös