Kainuun Sanomat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kainuun Sanomat
Kainuun Sanomat.svg
Lehtityyppi sanomalehti
Julkaisija Kainuun Sanomat Oy / SLP Kustannus
ISSN ISSN 0356-3502
Levikki Laskua 16 890 (LT 2013)[1]
Perustettu 1918
Päätoimittaja Markus Pirttijoki
Sitoutuneisuus sitoutumaton
(1994 asti Keskustapuolue)
Kotipaikkakunta Kajaani
Kotimaa Suomi
Sivukoko tabloidi
Ilmestymistiheys päivittäin
Kotisivu www.kainuunsanomat.fi

Kainuun Sanomat (KS) on Kajaanissa ilmestyvä kuusipäiväinen sitoutumaton sanomalehti, jonka levikkialueena on Kainuun maakunta, sekä Pohjois-Pohjanmaan ja osin myös koko entisen Oulun läänin itäosa. Kainuun Sanomat painettiin vuoteen 2008 saakka pääasiassa Kajaanin paperitehtaan paperikoneen 4 valmistamalle paperille.

Kainuun Sanomille tunnusomaista on ollut kehitysaluepoliittisten tavoitteiden ajaminen. Vuosikymmenten mittaan se on maakuntalehtenä ollut luomassa Kainuulle omaa maakunnallista identiteettiä. Lehti katsookin päämarkkina-alueekseen nykyisen Kainuun maakunnan sekä nykyisin Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvan Vaalan kunnan. Syrjäseudun lehtenä se on jatkuvasti pyrkinyt antamaan vaihtoehtoisen näkökulman pääkaupungin ja ruuhka-Suomen suurille lehdille.

Kainuun Sanomat kuuluu 11 muun suomalaisen maakuntalehden kanssa Lännen Mediaan. Lehden nykyinen kustantaja on kainuulainen perheyhtiö SLP Kustannus Oy.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti perustettiin vuoden 1918 alussa maalaisliiton, sittemmin keskustapuolueen äänenkannattajaksi.

Kainuun Sanomat ilmestyi ensin kolme kertaa viikossa, kunnes se 1945 muuttui kuusipäiväiseksi. Lehteä julkaisi aiemmin Kainuun Sanomain Kirjapaino Oy, kunnes Alma Media osti sen 1998–1999.

Kainuun Sanomien entinen pääkonttori

Lehden pitkäaikaisia päätoimittajia olivat Jussi Kukkonen ja tämän poika Otso Kukkonen. Vankasti K-linjalaisen Otso Kukkosen jäädessä eläkkeelle kutsui lehtiyhtiön hallitus uudeksi päätoimittajaksi keskustalaisen entisen ulkoministerin ja Suomen YK-suurlähettilään, Paltamon Melalahdesta kotoisin olevan Keijo Korhosen.

Suomen puolueettomuutta ja liittoutumattomuutta korostanut Korhonen aloitti Neuvostoliiton hajottua ja Suomen haettua Euroopan unionin jäsenyyttä EU-vastaisen kampanjan käyttäen lehteään apuvälineenä. Korhonen ryhtyi valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi 1994 presidentinvaaliin. Hänen vaaliteemamaan oli estää Suomen EU-jäsenyys.

Korhonen jäi virkavapaalle puoli vuotta ennen vaalia. Hän sai muualla maassa vain muutamia prosentteja äänistä, mutta Kainuussa peräti 40 %. Vaalituloksen selvittyä kaikki tämä johti tarkemmin määrittelemättömistä syistä päätoimittajan ja toimituksen väliseen riitaan ja lopulta Korhosen eroon.

Korhosen lähdettyä 1994 Kainuun Sanomat lakkasi pian olemasta virallisesti puoluepoliittisesti sitoutunut. Lehden päätoimittajaksi nimitettiin 1995 Matti Piirainen, jonka jäätyä eläkkeelle päätoimittajana on vuodesta 2013 ollut Markus Pirttijoki.

Lehden Alma Median haltuun siirtyminen tapahtui vaiheittain siten, että yhtymään kuuluva Alpress osti 1998 ensin 16 % äänivallan Kainuun Sanomien kirjapainossa, ja 1999 nosti osuutensa yli 90 prosenttiin. Alma Media omistaa tällä hetkellä Pohjois-Suomen sanomalehdistä Rovaniemellä ilmestyvän Lapin Kansan ja Kemissä ilmestyvän Pohjolan Sanomat.

Kainuun Sanomat muuttui broadsheet-koosta tabloidi-kokoiseksi vuonna 2011.

Alma Media myi Kainuun Sanomat ja Kainuussa ilmestyvät tilattavat paikallislehdet Ylä-Kainuun, Kuhmolaisen ja Sotkamo-lehden sekä kaupunkilehti Koti-Kajaanin kajaanilaiselle SLP Kustannus Oy:lle keväällä 2015. Samalla Kainuun Sanomat palasi osaksi kainuulaista perheyhtiötä kuuluttuaan sitä ennen 16 vuotta pörssiyhtiöön. Samana keväänä Alma Medialta SLP Kustannukselle siirtyi myös Kemijärvellä ilmestyvä kaupunkilehti Koti-Lappi.

SLP Kustannus on osa Suomalainen Lehtipaino -konsernia. SLP omistaa sanomalehtipainon Kajaanissa. Konserniin kuuluu myös SLP Jakelu, joka vastaa sanomalehtien varhais- ja viikonloppujakelusta Kainuun alueella. Konsernin toimitusjohtaja on kolmannen sukupolven painoyrittäjä Tenna Talvi-Pietarila.[2]

Päätoimittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levikissä Kainuun Sanomat on kehittynyt samaan tapaan kuin monet muut maakuntien lehdet. Levikki oli jo vuonna 1961 kaikkiaan 17 800 kappaletta. Korkeimmillaan se oli Kukkosten kauden loppuvaiheilla, 1988 se oli 30 300. Tämän jälkeen se kääntyi laskuun; 1994 enää 26 200 ja 2005 vain 22 500.

Vuoden 2012 lukijamäärä on 54 000 ja levikki 17 688.[4][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kukkonen, Otso (1968) Kainuun Sanomat 1918-1968. Kajaani. 192 s.
  • Huovinen, Veikko; Kukkonen, Otso; Mikkonen, Erkki (1988) Kainuu kertoo. Kainuun Sanomat Oy, Kajaani.
  • Marttinen, Eero (1993) Sanomia Kainuusta ja Kainuuseen 1918-1993. Kainuun Sanomat 75 vuotta. Kainuun Sanomain Kirjapaino Oy. Kajaani.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Levikkihaku Levikintarkastus Oy. Viitattu 15.3.2014.
  2. Kainuun Sanomat uusiutui kohti internetiä Yle Kainuu.
  3. Kalliokoski, Maria: Verkon voima keskustelussa. Aamulehti, 16.2.2013, s. B23.
  4. Levikkialue, Kainuunsanomat.fi, viitattu 2.6.2013
    Levikintarkastus, Mediatutkimus, viitattu 2.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]