Broadsheet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Broadsheet on suurikokoinen sanomalehtien formaatti ja se oli pitkään Suomessa yleisin formaatti. Suomessa sen yleisin leveys on 400 millimetriä ja korkeus 560 millimetriä. Suomessa suurista lehdistä enää Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat broadsheet-kokoisia sanomalehtiä, muita käyttäjiä ovat mm. Orimattilan Sanomat[1]. Alkuvuoteen 2013 asti myös Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat, helmikuuhun 2015 asti Kaleva ja maaliskuuhun 2018 asti Ilkka[2] julkaistiin boardsheetinä. Broadsheetiä pienempi formaatti on tabloidi, ja kolmas, yleistyvä formaatti on berliner.

Jotkin broadsheet-lehdet julkaisevat lehden ohessa tabloidin kokoisia lisälehtiä, jotka ovat usein keskittyneet yhteen aiheeseen (kuten urheiluliitteet) tai eivät ole uutispainotteisia (kuten viikkoliitteet).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formaatti syntyi vuonna 1712, kun englantilaisille sanomalehdille määrättiin vero, joka laskettiin lehden sivumäärän mukaan: Vero saatiin kierretyksi sivujen määrää pienentämällä ja sivukokoa suurentamalla.lähde? Broadsheetin huono puoli on sen vaatima tila esimerkiksi pöydällä lehteä luettaessa; useat lehdet ovatkin pienentäneet sivukokoaan tai jopa alkaneet julkaista lehteä kummassakin muodossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pirjo Kunelius: Printtilehden sivukoko kutistunut brodarista tappiin KPK. 8.1.2020. Viitattu 18.2.2020.
  2. Nyt voit aloittaa laskemisen: H-hetkeen on 50 päivää Ilkka. Viitattu 18.3.2018.
Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.