Broadsheet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Broadsheet on suurikokoinen sanomalehtien formaatti ja se oli pitkään Suomessa yleisin formaatti. Suomessa sen yleisin leveys on 400 millimetriä ja korkeus 560 millimetriä. Suomessa suurista lehdistä enää Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat broadsheet-kokoisia sanomalehtiä, muita käyttäjiä ovat muun muassa Orimattilan Sanomat[1]. Alkuvuoteen 2013 asti myös Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat, helmikuuhun 2015 asti Kaleva ja maaliskuuhun 2018 asti Ilkka[2] julkaistiin broadsheetinä. Broadsheetiä pienempi formaatti on tabloidi, ja kolmas formaatti on berliner.

Jotkin broadsheet-lehdet julkaisevat lehden ohessa tabloidin kokoisia lisälehtiä, jotka ovat usein keskittyneet yhteen aiheeseen (kuten urheiluliitteet) tai eivät ole uutispainotteisia (kuten viikkoliitteet). Broadsheetin huono puoli on sen vaatima tila esimerkiksi pöydällä lehteä luettaessa; useat lehdet ovatkin pienentäneet sivukokoaan tai jopa alkaneet julkaista lehteä kummassakin muodossa.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formaatti syntyi vuonna 1712, kun englantilaisille sanomalehdille määrättiin vero, joka laskettiin lehden sivumäärän mukaan: Vero saatiin kierretyksi sivujen määrää pienentämällä ja sivukokoa suurentamalla.lähde? Broadsheetistä kehittyi suurelle yleisölle suunnattu maksullinen painotuote, jossa myyvistä aiheista tehtiin suuria paperiarkkeja. Teemat vaihtelivat päivän puheenaiheiden mukaan ja olivat usein satiirisia. Vain yhdelle puolelle painetuissa arkeissa oli vähän tekstiä mutta paljon kuvia. Arkeille painettuja kuvia piirtäneistä taiteilijoista tunnetuimpia olivat William Hogarth ja Thomas Rowlandson. Broadsheet ei ilmestynyt säännöllisesti, koska sen kysyntä oli satunnaista ja markkinointitekniikka oli puutteellinen. Sitä myytiin suoraan kirjapainon ovelta.[3]

Broadsheet-kokoisia lehtiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pirjo Kunelius: Printtilehden sivukoko kutistunut brodarista tappiin KPK. 8.1.2020. Viitattu 18.2.2020.
  2. Nyt voit aloittaa laskemisen: H-hetkeen on 50 päivää Ilkka. Viitattu 18.3.2018.
  3. Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 27. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9.
  4. Suuri lehtikoko on harvinaisuus – vain 2 sanomalehteä pitää kiinni vanhasta Yle Uutiset. 5.1.2017. Viitattu 29.7.2022.
  5. Nuohooja sen tietää: ”Ai sulla on Maaseudun Tulevaisuus – se on hyvä lehti! Voinko mä ottaa niitä mukaanikin?” Maaseudun Tulevaisuus. Viitattu 29.7.2022.
  6. Kimmo Lundén: Turun Sanomat varautui broadsheet-uudistuksellaan myös tabloid-lehteen Tärkeimmät talousuutiset | Kauppalehti. Viitattu 29.7.2022.
Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.