Broadsheet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Broadsheet on suurikokoinen ja yleisinlähde? sanomalehtien formaatti. Suomessa sen yleisin leveys on 400 millimetriä ja korkeus 560 millimetriä. Esimerkiksi Turun Sanomat on tämän kokoinen, alkuvuoteen 2013 asti myös Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat, helmikuuhun 2015 asti Kaleva ja maaliskuuhun 2018 asti Ilkka[1]. Broadsheetiä pienempi formaatti on tabloidi, ja kolmas, yleistyvä formaatti on berliner.

Jotkin broadsheet-lehdet julkaisevat lehden ohessa tabloidin kokoisia lisälehtiä, jotka ovat usein keskittyneet yhteen aiheeseen (kuten urheiluliitteet) tai eivät ole uutispainotteisia (kuten viikkoliitteet).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formaatti syntyi vuonna 1712, kun englantilaisille sanomalehdille määrättiin vero, joka laskettiin lehden sivumäärän mukaan: Vero saatiin kierretyksi sivujen määrää pienentämällä ja sivukokoa suurentamalla.lähde? Broadsheetin huono puoli on sen vaatima tila esimerkiksi pöydällä lehteä luettaessa; muutamat lehdet ovatkin pienentäneet sivukokoaan tai jopa alkaneet julkaista lehteä kummassakin muodossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.