Ero sivun ”Viestimuseo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Näyttelyt siirtyneet Hml:aan, artikkeli virheellinen
Rivi 1: Rivi 1:
{{Päivitettävä|Muutto Hämeenlinnaan.}}
{{Päivitettävä|Muutto Hämeenlinnaan.}}
'''Viestimuseo''' on [[Riihimäki|Riihimäellä]] [[Viestirykmentti|Viestirykmentin]] läheisyydessä sijaitseva sotatieteellinen erikois[[museo]]. Museossa on [[viestitoiminta|sotilasviestitoimintaan]] liittyviä laitteita Oolannin sodan aikaisista saarille ketjussa sijoitettujen merkinantolaitteiden pienoismalleista ensimmäisen maailmansodan aikaisiin kenttäpuhelimiin sekä toisen maailmansodan aikaisiin sähkötys- ja puheradioihin. Kansallisia erikoisuuksia ovat mm. Suomessa valmistetut kaukopartioradiot. Esineistöön kuuluu myös 1990-luvulla Puolustusvoimien ylipäällikön, eli [[Tasavallan presidentti|tasavallan presidentin]] käytössä ollut satelliiitiradio. Museossa on myös harvinainen [[Enigma (salauslaite)|Enigma]]-salakirjoituskone sekä neuvostoliittolaisten käyttämä radiosignaalilla räjäytettävä miina.
'''Viestimuseo''' oli [[Riihimäki|Riihimäellä]] [[Viestirykmentti|Viestirykmentin]] läheisyydessä sijaitseva sotatieteellinen erikois[[museo]]. Museossa on [[viestitoiminta|sotilasviestitoimintaan]] liittyviä laitteita Oolannin sodan aikaisista saarille ketjussa sijoitettujen merkinantolaitteiden pienoismalleista ensimmäisen maailmansodan aikaisiin kenttäpuhelimiin sekä toisen maailmansodan aikaisiin sähkötys- ja puheradioihin. Kansallisia erikoisuuksia ovat mm. Suomessa valmistetut kaukopartioradiot. Esineistöön kuuluu myös 1990-luvulla Puolustusvoimien ylipäällikön, eli [[Tasavallan presidentti|tasavallan presidentin]] käytössä ollut satelliiitiradio. Museossa on myös harvinainen [[Enigma (salauslaite)|Enigma]]-salakirjoituskone sekä neuvostoliittolaisten käyttämä radiosignaalilla räjäytettävä miina.


Riihimäen kaupunki tukee Viestimuseota kävijämäärän mukaan.
Riihimäen kaupunki tuki Viestimuseota kävijämäärän mukaan.

Viestimuseon näyttelyt siirtyivät vuoden 2013 alussa Hämeenlinnaan osaksi perustettavaa Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseota. Museotoimintaa ohjaa Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistys ry.


==Osastot==
==Osastot==

Versio 19. heinäkuuta 2013 kello 01.59

Viestimuseo oli Riihimäellä Viestirykmentin läheisyydessä sijaitseva sotatieteellinen erikoismuseo. Museossa on sotilasviestitoimintaan liittyviä laitteita Oolannin sodan aikaisista saarille ketjussa sijoitettujen merkinantolaitteiden pienoismalleista ensimmäisen maailmansodan aikaisiin kenttäpuhelimiin sekä toisen maailmansodan aikaisiin sähkötys- ja puheradioihin. Kansallisia erikoisuuksia ovat mm. Suomessa valmistetut kaukopartioradiot. Esineistöön kuuluu myös 1990-luvulla Puolustusvoimien ylipäällikön, eli tasavallan presidentin käytössä ollut satelliiitiradio. Museossa on myös harvinainen Enigma-salakirjoituskone sekä neuvostoliittolaisten käyttämä radiosignaalilla räjäytettävä miina.

Riihimäen kaupunki tuki Viestimuseota kävijämäärän mukaan.

Viestimuseon näyttelyt siirtyivät vuoden 2013 alussa Hämeenlinnaan osaksi perustettavaa Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseota. Museotoimintaa ohjaa Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistys ry.

Osastot

Aula

Aulassa on oikealla seinällä kuvia Porvoojoesta ja sen alueella olleista vainovalkeista sekä pienoismalli Ahvenanmaan kautta Suomesta Ruotsiin kulkeneesta optisesta lennättimestä. Aulan vasemmalla seinällä on kokoelma erilaisia sotilaskivääreitä ja sotilaspistooleita, joita viestijoukoille annettiin jakovahvuuksissa. Esillä ovat muun muassa Arisaka, Sten ja Suomi-konepistooli.

2. Osasto

Toisessa huonessa on esillä ensimmäisen maailmansodan aikaisia kenttäpuhelimia ja 1800-luvun lopun aikaisia lennätinlaitteita ja käsivälitteisiä nauhapuhelinkeskuksia, joita käytettiin myös Suomen sisällissodan aikana, mm. Siemensin laitteita.

3. Osasto

Kolmannessa huoneessa on viestijoukkojen luutnantin univormu, erilaisia viestijoukkojen toimintaan, mm. kaapelinrakennustöihin liittyviä varusteita ja auki kammattu kaapelinpää, jolla kuvataan yksittäisten johtimien yhteen tinaaminen. Mallina on myös avojohtoyhteyden puhelinpylväs menneiltä ajoilta.

4. Osasto

Esineistö kuvaa viestijoukkojen kehitystä itsenäisessä Suomessa.

5. Osasto

Viidennen osaston aihepiirinä on talvi- ja jatkosodan aikainen viestintä. Osastolla on monia Suomen puolustusvoimien käyttämiä radioita. Erikoisuuksina on mm. neuvostoliittolaisten käyttämä radiomiina, jonka laukeamisen estämiseksi soitettiin tauotta räjähdyksen laukaisutaajuudella Säkkijärven polkkaa. Osaston harvinaisuus on Enigma-salakirjoituskone.

Osastolla on esillä myös asekätkennän aikaisia, ulkokätköissä pahasti vaurioituneita radioita.

6. Osasto

Toisen maailmansodan jälkeinen viestintä eli 1950- ja 1960-luvut on tämän osaston esineistön yhdistävä tekijä.

7. Osasto

Tämä on vaihtuvien, teemaluonteisten näyttelyjen osasto.

8. Osasto

Digitaaliajan viestintä on kyseiseen osaston aiheena.

Aiheesta muualla