Ero sivun ”Amerikan ortodoksinen kirkko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Makecat-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: no:Den ortodokse kirke i Amerika
Rivi 34: Rivi 34:
[[mk:Православна црква во Америка]]
[[mk:Православна црква во Америка]]
[[ja:アメリカ正教会]]
[[ja:アメリカ正教会]]
[[no:Den ortodokse kirke i Amerika]]
[[pl:Kościół Prawosławny w Ameryce]]
[[pl:Kościół Prawosławny w Ameryce]]
[[pt:Igreja Ortodoxa na América]]
[[pt:Igreja Ortodoxa na América]]

Versio 26. tammikuuta 2013 kello 18.22

Venäläistyylinen ortodoksinen kirkko Unalaskassa Aleuteilla

Amerikan ortodoksinen kirkko (engl. Orthodox Church in America) eli OCA on ensisijaisesti Kanadassa ja Yhdysvalloissa toimiva, venäläistä perinnettä edustava ortodoksikirkko. Siitä tuli autokefalinen vuonna 1970. Se on Kirkkojen maailmanneuvoston jäsen. Kirkko jakautuu hiippakuntiin, joiden johdossa on piispa. Kirkolla on Yhdysvalloissa noin 85 000 jäsentä. Puolet näistä on kääntynyt ortodoksisuuteen myöhemmällä iällä.[1] Kirkon priimas vuodesta 2013 on Koko Amerikan ja Kanadan Metropoliitta Tihon. Häntä edelsi metropoliitta Jonah.

Amerikan ortodoksisen kirkon juuret ovat aikoinaan Alaskaan Venäjän Amerikkan lähetystyöhön lähteineissä venäläisissä munkeissa ja Alaskan siirryttyä Yhdysvalloille sinne perustetussa Venäjän ortodoksisen kirkon paikallisessa hiippakunnassa. Venäjän vallankumouksen jälkeen Amerikan venäläinen ortodoksinen kreikkalaiskatolinen kirkko sai autonomisen aseman. Vuonna 1970 Venäjän ortodoksinen kirkko myönsi sille täysin riippumattoman aseman, autokefalian, ja kirkko otti nykyisen nimensä.

Pohjois-Amerikassa toimii myös useita muita, eri patriarkaattien alaisia ortodoksikirkkoja, yhteensä ortodoksikristittyjä on noin 1 200 000 – 1 300 000. Suurin näistä kirkoista on Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva Amerikan kreikkalaisortodoksisen arkkihiippakuta (GOA).[1]

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA

Malline:Link GA