Ero sivun ”Ljubljana” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
FiriBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti muokkasi: ar:ليوبليانا
TjBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: ur:لیوبلیانا muokkasi: pnb:لیوبلیانا
Rivi 200: Rivi 200:
[[nov:Ljubljana]]
[[nov:Ljubljana]]
[[oc:Ljubljana]]
[[oc:Ljubljana]]
[[pnb:لبلجانا]]
[[pnb:لیوبلیانا]]
[[pms:Lubian-a]]
[[pms:Lubian-a]]
[[pl:Lublana]]
[[pl:Lublana]]
Rivi 230: Rivi 230:
[[udm:Любляна]]
[[udm:Любляна]]
[[uk:Любляна]]
[[uk:Любляна]]
[[ur:لیوبلیانا]]
[[ug:ليۇبليانا]]
[[ug:ليۇبليانا]]
[[vec:Łubiana]]
[[vec:Łubiana]]

Versio 2. lokakuuta 2012 kello 16.52

Ljubljana
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Koordinaatit: 46°3′5″N, 14°30′20″E

Valtio  Slovenia
Hallinto
 – Pormestari ja kuvernööri Zoran Janković
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 275 km²
Korkeus 298 m
Väkiluku (2007) 267 920
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2









Ljubljanica-joki halkoo kaupungin keskustaa

Ljubljana (saks. Laibach, ital. Lubiana) on Slovenian pääkaupunki ja maan kulttuurinen, taloudellinen ja poliittinen keskus. Ljubljanica-joen varrella sijaitsevaa 310 000 asukkaan kaupunkia on kutsuttu pieneksi helmeksi. Kaupunki vaikuttaa arkkitehtonisesti yhtäältä vanhalta itävaltalaiselta kaupungilta, toisaalta Ljubljanican rantabulevardeilla on jo välimerellinen tunnelma.

Historia

Roomalaiset perustivat kaupungin nykyiselle paikalleen jo vuonna 15 nimellä Emona (Colonia Emona [Aemona] Iulia tribu Claudia). Tämä roomalainen asutuskeskus tuhoutui kuitenkin täysin kansainvaellusten aikana. Baijerista saapuneet saksaa puhuvat siirtolaiset perustivat kaupungin uudelleen nimellä Laibach. Ensimmäinen maininta kaupungista tällä nimellä on vuodelta 1144. Sydänkeskiajalla se oli Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan kuuluvan Krainin herttuakunnan pääkaupunki. 1276 Krain pääkaupunkeineen siirtyi Habsburgien suvun hallintaan. 1461 siitä tuli hiippakunnan keskus.

Napoleon Bonaparten aikana alue liitettiin Ranskaan ja siitä tuli vuodesta 1809 vuoteen 1813 Illyrian provinssien keskus. Kaupunki oli keskiajalta saakka ollut väestöltään saksalaisenemmistöinen, mutta 1800-luvulla sloveeniväestön osuus alkoi merkittävästi nousta. Vuoden 1880 väestönlaskennassa saksalaisväestön osuus oli laskenut jo 23 %:iin väestöstä (5658 henkilöä). Vuonna 1848 kaupunki oli jo muodostunut sloveenien kansallistunteen keskukseksi.

Vuodesta 1918 vuoteen 1991 Ljubljana kuului Jugoslaviaan (se oli tosin toisen maailmansodan aikana lyhyesti Italian miehittämä ja virallisesti osa Italiaa). Vuodesta 1945 se toimi Slovenian osavaltion pääkaupunkina. Kaupungin saksankielinen väestö karkotettiin toisen maailmansodan jälkeen Saksaan; lukuisia saksankielisiä murhattiin.

Vuosien 1511 ja 1895 maanjäristysten takia keskustan rakennukset ovat sekoitus keskiaikaista, renessanssi- ja uusklassista tyyliä. Kaupungin yllä kohoaa keskiaikainen Ljubljanan linnoitus, jossa on museo ja näköalatorni. Kaupungin keskusta selvisi Jugoslavian hallinnosta yllättävän vähin vaurioin, vaikka uusia betonilähiöitä onkin rakennettu useita. 1700-luvulta peräisin ovat esimerkiksi tuomiokirkko ja kaupungintalo. Kaupungissa on 1919 perustettu yliopisto, Slovenian kansallismuseo ja useita taidemuseoita ja gallerioita.

Matkailu

Vuodesta 2004 turismi Ljubljanassa on kokenut huiman nousun. Majoituspaikkojen määrä ei kuitenkaan ole juurikaan noussut, minkä johdosta majoitushinnat ovat nousseet keskieurooppalaiselle tasolle. Sesonkiaikoina majoitusta voi olla hankala saada. Matkailullisesti tärkeä on erityisesti elokuu, jolloin kaupungissa järjestetään kansainvälisiä festivaaleja.

Maantiede ja ilmasto

Ljubljana sijaitsee noin kolmensadan metrin korkeudessa Ljubljanica-joen laaksossa Slovenian keskiosassa. Sen suhteellisen lyhyt etäisyys alueen mahtikaupunkeihin on vaikuttanut sen historiaan: Zagrebiin on 140 kilometriä, Venetsiaan 250 km, Wieniin 350 km ja Budapestiin noin 400 kilometriä.

Ljubljanassa vallitsee mannerilmasto. Heinäkuu on lämpimin kuukausi, keskimääräinen ylin lämpötila 26,1 °C. Tammikuu on kylmin kuukausi ja keskimääräinen alin lämpötila on silloin -3,8 °C. Sateet ovat runsaita ja jakautuvat varsin tasaisesti eri kuukausille, suurin keskimääräinen sademäärä ajoittuu kesäkuulle.[1]

Liikenne

Slovenian maantieverkko yhdistää Ljubljanan maan eri osiin ja naapurimaihin. Rautatieasemalla pysähtyy myös kansainvälisiä junia München-Salzburg-Ljubljana-Zagreb-linjalla.

Paikallisliikenne toimii bussien varassa; johdinautoista on luovuttu ja raitiovaunuja vasta suunnitellaan.

Brnikin lentoasema sijaitsee 26 kilometriä Ljubljanasta pohjoiseen.[2]

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ljubljana.
Ljubljanan siluetti

{{#coordinates:}}: sivulla ei voi olla kuin yksi ensisijainen koordinaattimerkintä

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link GA

Malline:Link GA Malline:Link FA