Ero sivun ”Michèle Mouton” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
61 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (robot Adding: fr)
'''Michèle Mouton''' (s. [[23. kesäkuuta]] [[1951]] [[Grasse]]) on entinen [[Ranska|ranskalainen]] [[ralli|ralliautoilija]]. Hän teki autourheilun historiaa voittamalla ensimmäisenä (ja toistaiseksi ainoana) naisena rallin MM-osakilpailun.
 
Mouton osallistui ensimmäiseen MM-osakilpailuunsa tammikuussa [[1973]] kartturina. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut vuotta aiemmin edes tiennyt, mitä ralli on. Kartturin ura jäi lyhyeksi, kun hänen isänsä osti hänelle oman auton, [[Renault]] Alpinen. Mouton kierteli erinäisiä Ranskan sisäisiä rallikilpailuja, mutta osallistui vuosittain myös [[Korsika]]n ja [[Monte Carlo]]n MM-osakilpailuihin vuosittain. Ensimmäisen MM-osakilpailunsa kuskina Mouton ajoi KorsikallaKorsikassa [[1974]].
 
Vähitellen Michèle Moutonin maine kasvoi ja hän sai ajettavakseen parempia autoja. Hän ajoi Renaultin jälkeen vuosina [[1977]]-–[[1980]] mm.Muun muassa [[Autobianchi]]a, [[Lancia]]a ja [[Fiat]]ia. Mouton ajoi Fiatilla Korsika-rallin viidenneksi kolme kertaa (-781978, -791979 ja -801980).
 
Michèle Moutonin ura harppasi eteenpäin syksyllä 1980, kun häntä pyydettiin [[Audi]]n uuden tehdastallin kakkoskuskiksi. Samassa tallissa oli ykköskuskina [[Suomi|Suomen]] [[Hannu Mikkola]] ja kolmoskuskina [[Ruotsi]]n [[Stig Blomqvist]]. Mouton suostui ja osallistui ''Audi Quattrolla'' vuoden [[1981]] MM-sarjaan. Naiskuskin hankkimista uuteen tehdastalliin pidettiin aluksi vain mainostemppuna, mutta Mouton osoitti ajotaidoillaan olevansa paikkansa arvoinen.
 
Kausi -811981 ei alkanut lupaavasti. Viidestä ensimmäisestä osakilpailusta oli saldonatuloksena 4. sija, 13. sija ja kolme keskeytystä. [[SanremoSan Remo]] -rallissa lokakuussa Mouton kuitenkin yllätti kaikki ja ottisaavutti historiallisen ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton naisena. Viimeisessä osakilpailussa tuli jälleen keskeytys ja Michèle Mouton oli lopulta kuljettajien MM-sarjan kahdeksas.
 
Kausi -821982 alkoi heikosti. Mouton kolaroi ensimmäisessä MM-osakilpailussa Monte Carlossa niin pahasti, että hän ja kartturikartanlukija joutuivat sairaalaan. Mouton oli telonutloukannut polvensa ja kartturi oli kolarin jälkeen tajuton. Kuski ja kartturi ehtivät kuitenkin toipua jo toiseen osakilpailuun. Loppukausi sujuikin paremmin, ja siitä tuli Michèle Moutonin uran paras. Mouton voitti kolme rallin MM-osakilpailua, ([[Portugali]]n rallirallin, [[Akropolis]]-rallirallin ja [[Brasilia]]n ralli)rallin, ja ottivoitti kuljettajien MM-sarjan hopeaa hävittyään täpärästi [[Opel]]-kuski [[Walter Röhrl]]ille. Röhrl keräsi 109 pistettä, Mouton 97. Michèle Mouton arvosteli julkisesti Röhrlin tyyliä ajaa varman päälle ja varmistella kokonaiskilpailun johtoa napsimalla pisteitä. Mouton sanoi itse ajavansa aina täysillä ja vain osakilpailuvoitot tavoitteena. Röhrl puolestaan sanoi, että 'Audilla osaa ajaa vaikka opetettu apina'. Kaudella -821982 Walter Röhrl voitti kaksi osakilpailua, Michèle Mouton kolme.
 
Michèle Mouton ajoi vielä [[1983]] täyden kauden ja [[1984]] vajaan kauden Audilla, mutta ei pystynytonnistunut enää osakilpailuvoittoihinsaamaan osakilpailuvoittoja. Kaudella -831983 hän oli MM-sarjan 5. ja -841984 MM-sarjan 12. Vuonna [[1986]] Mouton osallistui Monte Carlon ja Korsikan ralleihin [[Peugeot]]illa ja voitti samana vuonna [[Länsi-Saksa]]n rallimestaruuden. Mouton lopetti uransa kauden -861986 jälkeen.
 
Michèle Mouton osallistui urallaan 50 MM-sarjan osakilpailuun ja saalistisai niissä neljä voittoa,. kolmeKolme kertaa hän oli toinen ja kahdesti kolmas. Aktiiviuran päätyttyä Mouton on osallistunut joihinkin autourheilutapahtumiin, muun muassa mm. vuonna [[2000]] [[Lontoo]]-–[[Sydney]]-maratoniin [[Porsche]]lla.
 
[[Luokka:Ranskalaiset rallikuljettajat|Mouton, Michèle]]

Navigointivalikko