Michèle Mouton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michèle Mouton
Michèle Mouton vuonna 2007
Michèle Mouton vuonna 2007
Henkilötiedot
Syntynyt23. kesäkuuta 1951 (ikä 71)
Grasse, Ranska
Kansalaisuus  Ranska
WRC-ura
Aktiivivuodet 1974–1986
Kartanlukija(t) Italia Fabrizia Pons
Ruotsi Arne Hertz
Yhdistynyt kuningaskunta Terry Harryman
Entiset tallit Peugeot Talbot Deutschland
Audi Sport
Fiat France
Kilpailuja 50
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 4
Palkintosijoja 9
Erikoiskoevoittoja 162
MM-pisteitä 229
Ensimmäinen kilpailu Korsikan ralli 1974
Ensimmäinen voitto Sanremon ralli 1981
Viimeinen voitto Brasilian ralli 1982
Viimeinen kilpailu Korsikan ralli 1986
Sijoitus kaudella 1984 12. (25 p.)

Michèle Mouton (s. 23. kesäkuuta 1951 Grasse) on entinen ranskalainen ralliautoilija. Hän teki autourheilun historiaa voittamalla ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana naisena rallin MM-osakilpailun.

Mouton osallistui ensimmäiseen MM-osakilpailuunsa tammikuussa 1973 kartanlukijana. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut vuotta aiemmin edes tiennyt, mitä ralli on. Kartanlukijan ura jäi lyhyeksi, kun hänen isänsä osti hänelle oman auton, Renault Alpinen. Mouton kierteli erinäisiä Ranskan sisäisiä rallikilpailuja, mutta osallistui vuosittain myös Korsikan ja Monte Carlon MM-osakilpailuihin. Ensimmäisen MM-osakilpailunsa kuljettajana Mouton ajoi Korsikassa 1974.

Vähitellen Michèle Moutonin maine kasvoi ja hän sai ajettavakseen parempia autoja. Hän ajoi Renault'n jälkeen vuosina 19771980 muun muassa Autobianchia, Lanciaa ja Fiatia. Mouton ajoi Fiatilla Korsika-rallin viidenneksi kolme kertaa (1978, 1979 ja 1980).

Audi Quattro ja Michèle Mouton

Michèle Moutonin ura harppasi eteenpäin syksyllä 1980, kun häntä pyydettiin Audin uuden tehdastallin kakkoskuljettajaksi. Samassa tallissa oli ykköskuljettajana Suomen Hannu Mikkola ja kolmoskuljettajana Ruotsin Stig Blomqvist. Mouton suostui ja osallistui Audi Quattrolla vuoden 1981 MM-sarjaan. Naiskuljettajan hankkimista uuteen tehdastalliin pidettiin aluksi vain mainostemppuna, mutta Mouton osoitti ajotaidoillaan olevansa paikkansa arvoinen.

Kausi 1981 ei alkanut lupaavasti. Viidestä ensimmäisestä osakilpailusta oli tuloksena 4. sija, 13. sija ja kolme keskeytystä. San Remo -rallissa lokakuussa Mouton kuitenkin yllätti kaikki ja saavutti historiallisen ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton naisena. Viimeisessä osakilpailussa tuli jälleen keskeytys ja Michèle Mouton oli lopulta kuljettajien MM-sarjan kahdeksas.

Kausi 1982 alkoi heikosti. Mouton kolaroi ensimmäisessä MM-osakilpailussa Monte Carlossa niin pahasti, että hän ja kartanlukija joutuivat sairaalaan. Mouton oli loukannut polvensa ja kartturi oli kolarin jälkeen tajuton. Kuljettaja ja kartturi ehtivät kuitenkin toipua jo toiseen osakilpailuun. Loppukausi sujuikin paremmin, ja siitä tuli Michèle Moutonin uran paras. Mouton voitti kolme rallin MM-osakilpailua, Portugalin rallin, Akropolis-rallin ja Brasilian rallin, ja voitti kuljettajien MM-sarjan hopeaa hävittyään täpärästi Opel-kuljettaja Walter Röhrlille. Röhrl keräsi 109 pistettä, Mouton 97. Michèle Mouton arvosteli julkisesti Röhrlin tyyliä ajaa varman päälle ja varmistella kokonaiskilpailun johtoa napsimalla pisteitä. Mouton sanoi itse ajavansa aina täysillä ja vain osakilpailuvoitot tavoitteena. Röhrl puolestaan sanoi, että 'Audilla osaa ajaa vaikka opetettu apina'. Kaudella 1982 Walter Röhrl voitti kaksi osakilpailua, Michèle Mouton kolme.

Michèle Mouton ajoi vielä 1983 täyden kauden ja 1984 vajaan kauden Audilla, mutta ei onnistunut enää saamaan osakilpailuvoittoja. Kaudella 1983 hän oli MM-sarjan 5. ja 1984 MM-sarjan 12. Vuonna 1986 Mouton osallistui Monte Carlon ja Korsikan ralleihin Peugeot'lla ja voitti samana vuonna Länsi-Saksan rallimestaruuden. Mouton lopetti uransa kauden 1986 jälkeen.

Michèle Mouton osallistui urallaan 50 MM-sarjan osakilpailuun ja sai niissä neljä voittoa. Kolme kertaa hän oli toinen ja kahdesti kolmas. Aktiiviuran päätyttyä Mouton on osallistunut joihinkin autourheilutapahtumiin, muun muassa vuonna 2000 LontooSydney-maratoniin Porschella. Hän oli myös mukana järjestämässä Race of Champions -kisaa, joka järjestettiin Henri Toivosen muistoksi ensimmäistä kertaa vuonna 1988.

WRC-osakilpailuvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]