Tholos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tholos (muinaiskreikaksi θόλος) on eräistä historiallisista rakennelmista ja rakennuksista käytetty nimitys. Varhaiset tholokset olivat Lähi-idän taloja, joissa kupolikattoiseen osaan vei pitkulainen suorakaiteen muotoinen eteinen. Muinaiskreikkalaiset ja näiden edeltäjät minolaiset ja mykeneläiset rakensivat myöhemmin tholoksia Kreetalle, Kreikkaan ja Etelä-Espanjaan. Näissä kivillä tai maalla peitettyyn hautakupoliin vie suora käytävä.

Myöhäisemmässä kreikkalaisessa arkkitehtuurissa tholos on tyypillisesti pyöreä temppeli tai muu rakennus. Esimerkkejä jälkimmäisestä on Ateenassa (Prytaneion), Delfoissa (Athene Pronaian temppeli), Epidauroksessa (Asklepioksen pyhäkkö) ja Olympiassa (Filippeion).

Tholos-haudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pronssikautisen Mykeneläisen tholos-haudan poikkileikkaus.

Tholos oli muinaiskreikkalainen kivestä rakennettu hauta, jossa oli kupolimainen hautakammio ja siihen vievä kivinen esihalli tai käytävä. Haudan kupoli oli toteutettu valeholvina. Tholos-hauta perustunee alkujaan erääseen Lähi-idän pyöreään kupolikattoiseen talotyyppiin.

Kupolikattoisia, pyöreäpohjaisia majoja ja taloja rakennettiin Lähi-idässä hyvin varhain, ja niitä esiintyi varhaisella esikeraamisella ajalla laajalti. Ehkä mehiläispesää muistuttavia asuntaloja ilmestui noin 7000 eaa. Khirokitiaan Kyproksellelähde?[1]. Myöhemmin esikeraamisella ajalla yleistyi suorakaiteen muotoinan talotyyppi. Tholos saattaa olla näiden kahden tyypin yhdistelmä.

Varhaisimmat tholokset[2] tehtiin joskus 6. vuosituhannella Pohjois-Mesopotamian ja Syyrian seuduilla mm. Tell Arpatsjiyahin[3]. Niitä rakensi Halafin kulttuuri[4], joka kesti noin 700 vuotta. Nämä lienevät olleen temppeleitä, asuintaloja tai hautoja. Syyriassa näkee nykyäänkin tholos-tyyppisiä mehiläispesää muistuttavia savirakennusten kattoja[5]. Joidenkin mielestä tholos-rakennelmatyyppi liittyy puolipaimentolaisten elämäntapaan.

Halafin jälkeen tholosten rakenteminen näyttää pysähtyneen, ja tholosten rakentamisessa oli katko tai historian tiedoissamme aukko. Seuraavan kerran tholoksia tavataan esiminolaisessa Etelä-Kreetassa joskus välillä 4000-3000 eaa.[6]. Näitä hautoja rakennettiin siellä yli 1000 vuotta, ja jotkut jäivät käyttöön myöhäispronssikaudelle asti.

Tholoksen levisivät minolaisten tutkimusretkien mukana Etelä-Espanjaan, missä niiden rakentaminen liittyi Los Millaresin kulttuuriin noin 3200-2600 eaa. Minolaine vaikutus levisi myös Manner-Kreikkaan. Kreikan mantereella tholos-hautoja alettiin tehdä myöhäispronssikaudella ja ne yleistyivät noin 1500 eaa. Mykenen sivilisaation noustessa. Varhaisimmat tholos-haudat on löydetty Khirokitiasta. Tholos-haudat liittynevät alkujaan varhaiseen Välimeren neoliittiseen kulttuuriin, joka levisi Levantista Portugaliin ja Britteinsaarille.

Tholosta jonkin verran muistuttivat Sardinian nuraghit, muutamat muut Etelä-Euroopanlähde? ja eräät hyvin varhaiset Pohjois-Mesopotamian rakennelemat.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tholos-rakennelma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]