Harran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harranin perinteisiä mehiläiskennotaloja.

Harran, joka tunnetaan myös nimellä Carrhae, on kaupunki Şanlıurfan maakunnassa Kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Paikka on 44 kilometriä kaakkoon Şanlıurfasta, pitkän suoran kuuman Harranin tasangon poikki kulkevan tien päässä. Harranista on löydetty monia arkeologisia löytöjä.

Joidenkin historiantutkijoiden mielestä tämä Harran oli Raamatun mainitsema Harran, jossa Aabraham asui, ja jossa Terah pysähtyi.[1][2] Raamatun mukaan Harran oli myös Laabanin koti, ja paikka jossa Iisak ja Jaakob myös asuivat jonkin aikaa.

Se oli muinoin Damaskoksesta Niniveen johtavan tien varrella, paikalla johon risteää Karkemishista tuleva tie. Tienristeysaseman takia sillä oli strategista merkitystä, ja siellä on taisteltu historian aikana monta kertaa. Akkadin sana harrānu tarkoittaa tietä, ja paikka mainitaan usein Tiglatpileser I:n teksteissä noin 1100 eaa. Myös ristiretkeläiset taistelivat keskiajalla Harranissa.

Harran tunnetaan perinteisistä mehiläispesää muistuttavista auringon kuivaamasta savesta tehdyistä taloista. Nykyisin arabien asuma Harranin kylä on pieni, ja elämä vaikeaa kuuman sään takia. 1980-luvulla Cüllab- ja Deysan-joet kuivuivat ja viljely kävi mahdottomasti, nykyään alueella on kastelulaitteita.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harran Excursions to the Far East and Black Sea Coast Fodors
  2. (1.Ms.12:1–3)
  3. Harran Bee Hive Houses, Harran, Urfa, Turkey (Arkistoitu – Internet Archive) Balkan Anatolia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Harran.