The Walking Dead (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Walking Dead
Kehittäjä Telltale Games
Julkaisija Telltale Games
Jakelija Epic Games Store, Steam, Google Play, App Store, Microsoft Store, GOG.com, PlayStation Store ja Nintendo eShop
Ohjaaja Sean Vanaman
Jake Rodkin
Sean Ainsworth
Suunnittelija Sean Ainsworth
Mark Darin
Jake Rodkin
Sean Vanaman
Käsikirjoittaja Sean Vanaman
Säveltäjä Jared Emerson-Johnson
Pelisarja The Walking Dead
Pelimoottori Telltale Tool
Julkaistu
Lajityyppi graafinen seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18[1]
Alusta Xbox 360, PlayStation Vita, PlayStation 3, Microsoft Windows, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation Portable, iOS, macOS, Android ja iPadOS
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu, digitaalinen lataus ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Walking Dead (myös nimellä: The Walking Dead: The Game[2]) on Telltale Gamesin kehittämä graafinen seikkailupeli, joka perustuu Robert Kirkmanin The Walking Dead -sarjakuvaan.[3] Peliä julkaistiin jaksoittain iOS:lle, Mac OS X:lle, Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.

Peli koostuu viidestä osasta, joista ensimmäinen julkaistiin huhtikuussa ja viimeinen marraskuussa 2012. Peli sai myös lisäsisältöä, ladattavan lisäosan 400 Days.[4]

Pelille ilmoitettiin kesäkuussa 2012 jatko-osa,[5] The Walking Dead: Season Two, joka julkaistiin joulukuussa 2013.[6] Helmikuussa 2016 alkoi The Walking Dead: Michonne, kolmen episodin pituinen sarja joka keskittyy Michonnen seikkailuihin. Pelin ilmoitettiin saavan kolmannen kauden vuoden 2014 Comic-Conissa, joka alkoi The Walking Dead: A New Frontier (aiemmin myös nimellä The Walking Dead: Season Three) alkoi 20. joulukuuta 2016.

Pelin neljäs ja viimeinen kausi (The Walking Dead: Season Four, tai The Walking Dead: Final Season) alkoi 14. elokuuta 2018.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Walking Dead on kolmannesta persoonasta kuvattu graafinen seikkailupeli, jossa tehdään erilaisia toimintoja kohteita klikkaamalla. Pelaaja voi tutkia hahmoja ja esineitä, ja olla niiden kanssa vuorovaikutuksessa. Ongelmien ratkonnassa ja tehtävien suorittamisessa pelaajan pitää käyttää hyväkseen hallussaan olevia esineitä ja ympäristöä, mutta erilaisten toimintojen suorittamiseen on usein rajallinen määrä aikaa. Joissakin toimintakohtauksissa käytetään quick time eventejä, jolloin pelaajan pitää painaa tai painella ruudulla esitettyjä painikkeita mahdollisimman nopeasti. Peli sisältää myös roolipelielementtejä, kuten moraaliset päätökset, joilla on seurauksia pelihahmon suhteille muihin pelin hahmoihin.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystisen epidemian alkaessa ja muuttaessa ihmisiä ihmislihaa himoitseviksi kulkijoiksi, eloonjääneet yrittävät selviytyä keskenään eri konfliktien sattuessa. Juoni seuraa yliopiston historianprofessoria Lee Everettiä, joka vangitaan senaattorin taposta. Matkalla vankilaan tämä pääsee vapaaksi ja kerää ympärilleen selviytyjiä, yrittäen eritoten suojella nuorta tyttöä Clementinea samalla edeten osavaltiosta toiseen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni saattaa vaihdella pelaajan tekemien päätösten mukaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Episode 1: A New Day[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee Everett pidätetään vaimonsa syrjähypyn murhasta, ja häntä viedään pelin alkaessa vankilaan. Poliisiauto kolaroituu kulkijaan, ja Lee pääsee irti kahleista. Hän löytää nuoren Clementinen, jota tämä lupaa suojella. Kaksikko tapaa Shawnin, joka vie heidät isänsä maatilalle, jossa majoittuu myös Kennyn kolmihenkinen perhe. Kennyn poika Duck aiheuttaa epäsuorasti Shawnin kuoleman, ja Kennyä perheineen käsketään poistumaan. Lee ja Clementine lyöttäytyvät heidän mukaansa, ja joukko matkaa yhdessä Maconiin. He pääsevät kulkijoilta suojaan Leen perheen omistamaan apteekkiin viiden muun ihmisen kanssa. Heistä Larryllä on sydänvika, ja hän tarvitsee lääkkeitä lukitusta takahuoneesta. Selviytyjät löytävät avaimet, mutta lääkehuoneeseen päästyään varashälytin alkaa soida mikä houkuttelee kulkijat apteekkiin. Kulkijoiden hyökätessä pelaaja valitsee, pelastaako ryhmästä Carleyn vai Dougin. Selviytyjät asettuvat lähistöllä sijaitsevalle motellille.

Episode 2: Starved for Help[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuukausia myöhemmin ryhmässä kärsitään nälänhätää. Lee tuo motellille kaksi muuta selviytyjää, Benin ja pelaajan valintojen mukaan joko Travisin tai Davidin, joka muuttuu kulkijaksi ilman kulkijan puremaa. Ben kertoo muille että kaikki kuolleet, joiden aivoja ei ole tuhottu tulevat muuttumaan kulkijaksi. St. Johnin veljekset Andrew ja Danny yrittävät käydä vaihtokauppaa motellilla. Osa ryhmästä lähtee heidän maatilalleen ruoan toivossa, mutta St. Johnit paljastuvat pian kannibaaleiksi. Suurin osa ryhmästä teljetään kylmäkaappiin, jossa Larry saa sydänkohtauksen. Kenny on varma että tämä muuttuu kulkijaksi, pyytäen Leen apua hänen tappamiseen. Pelaaja valitsee, auttaako Kennyä tappamaan Larryn vai Larryn tytärtä Lillyä ensiavussa. Kenny lopulta tappaa Larryn joko yksin tai Leen avustamana. Selviytyjät löytävät tien ulos ja Lee saa nopeasti etulyöntiaseman. Pelaaja päättää, tappaako hän veljekset vai ei. Tämän jälkeen joukko pakenee maatilalta, jonne kulkijat tulvivat. Matkalla motellille joukko kohtaa auton täynnä elintarvikkeita, jotka he vievät mukanaan.

Episode 3: Long Road Ahead[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikkoa myöhemmin Lilly epäilee, että joku ryhmästä varastaa lääkkeitä. Lee löytää motellin ulkopuolelta piilotetun lääkepussin, jonka löydettyään sekä St. Johneja uhanneet rosvot että kulkijat hyökkäävät sisään. Ryhmä hylkää motellin, ja pakomatkalla Lilly muuttuu vainoharhaiseksi ryhmää kohtaan. Tämä ampuu joko Carleyn tai Dougin pelaajan valinnan mukaan, jonka jälkeen hänet hylätään tienvarteen tai otetaan mukaan. Kenny kertoo, että Duckia on purtu. Ryhmä löytää junan, ja mikäli pelaaja otti Lillyn mukaan tämä varastaa ryhmän auton. Ryhmä ottaa junan käyttöönsä, mutta pian Lee pakottaa Kennyn pysähtymään Duckin voinnin huonontuessa. Kenny ja Katjaa päättävät jättää tälle hyvästit, mutta Katjaa ampuu itsensä surun keskellä. Lee saapuu paikalle ja päättää Duckin kohtalosta. Junassa Lee opettaa Clementinelle selviytymistaitoja, ja Ben paljastaa Leelle vieneensä lääkkeet rosvoille saadakseen kadonneen ystävänsä takaisin. Ryhmä tapaa pariskunnan Christan ja Omidin, ja jatkaessaan matkaansa mystinen selviytyjä ottaa yhteyttä Clementineen radiopuhelimella ja kertoo hänen vanhempiensa odottavan tätä rannikolla.

Episode 4: Around Every Corner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytyjät saapuvat kulkijoiden valtaamaan Savannahiin ja asettuvat hylättyyn kartanoon. Lee ja Kenny lähtevät etsimään venettä tuloksetta ja törmäävät Crawfordiin, kaupungin jossa vain vahvimmat selviytyvät. Lee eksyy muista ja löytää väestönsuojan, jossa asuu kourallinen ihmisiä. Lee saa mukaansa ryhmän lääkärin Vernonin ja he suuntaavat muiden luo. Ryhmä löytää ehjän veneen, joka tarvitsee toimiakseen polttoainetta ja akun. He alkavat suunnittelemaan matkaa Crawfordiin, jossa on kaikki mitä he tarvitsevat. Crawfordiin päästyään selviytyjät huomaavat kaupungin olevan hylätty sekä täynnä kulkijoita. Ihmiset löytävät lopulta kaiken tarvitsemansa ja ovat valmiina lähtöön, kunnes kulkijat saartavat heidät. Ben kertoo Kennylle teoistaan, jolloin tämä raivostuu kunnes kulkijat tunkevat oven läpi. Selviytyjät pakenevat, ja Ben joutuu hengenvaaraan. Pelaaja päättää pelastaako hänet vai ei. Myöhemmin kartanossa Vernon toruu Leetä ja vihjaa tämän olevan huono isähahmo Clementinelle. Seuraavana aamuna Clementine ja Vernon katoavat. Leen etsiessä häntä tätä purraan ja Lee lähtee Vernonin väestönsuojaan jossa tähän ottaa yhteyttä salaperäinen mies, joka kertoo Clementinen olevan hänen kanssaan.

Episode 5: No Time Left[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee jää väestönsuojaan loukkuun ja pyörtyy puremansa takia saaden päätettäväkseen, amputoiko kätensä estääkseen infektion leviämisen. Päätöksen tehtyään Lee matkaa katolle, ja saa houkuteltua laumaa pois. Lee pääsee takaisin taloon, ja huomaa että Vernon on varastanut veneen. Samalla kulkijat piirittävät talon. Selviytyjät pääsevät ullakolle ja alkavat riidellä Leen tilanteesta. Päästyään ulos he aikovat hypätä parvekkeen kautta katolle, mutta Ben, mikäli tämä pelastettiin viime episodissa, tippuu alas parvekkeen pettäessä. Lee ja Kenny menevät auttamaan Beniä mutta Kenny pakottaa kulkijoiden tullessa Leen menemään takaisin. Kenny ja Ben joutuvat kulkijoiden saartamaksi ja Kenny ampuu Benin. Mikäli Beniä ei pelastanut viime episodissa Lee pudottaa vahingossa radiopuhelimensa katossa olevasta reiästä alas. Christa lähtee hakemaan sitä, muttei pääse ylös. Kenny pelastaa Christan joutuen kulkijoiden saartamaksi. Ihmiset jatkavat matkaansa hotellille, mutta Lee joutuu erilleen muista luvaten että tulee takaisin Clementinen kanssa.

Lee saapuu hotelliin ja tapaa Clementinen vieneen miehen. Mies kertoo, että muutama viikko sitten heidän varastamansa tavarat kuuluivat tälle, ja Lee aiheutti tämän perheen kuoleman. Hän haluaa myös suojella Clementineä eikä luota häntä Leen käsiin. Mies kuolee lopulta Leen tai Clementinen tappamana. Ulkona Clementine näkee vanhempansa muuttuneena kulkijoiksi, ja Lee pyörtyy. Clementine onnistuu viemään Leen sisätiloihin ja Lee kertoo että häntä on purtu ja tulee pian muuttumaan. Clementine joko ampuu tämän tai jättää hänet muuttumaan. Clementine pääsee pois kaupungista maaseudulle, ja huomaa kaksi hahmoa horisontissa. Peli päättyy tähän.

Lisäepisodi 400 Days[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

400 Days-lisäepisodi kertoo viidestä eri henkilöstä, joiden tarinat sijoittuvat 2-400 päivän ajan tapahtumiin. Pelin lopussa viisi henkilöä tapaavat Tavian, joka pyytää heitä liittymään seuraansa leiriin. Pelaajan valinnat vaikuttavat siihen, ketkä lähtevät mukaan. Pelin tarina ei suoranaisesti liity alkuperäiseen peliin, mutta siinä tehdyt valinnat vaikuttavat alkuperäisen pelin toiseen tuotantokauteen. Peli kuitenkin perustuu samaan universumiin, ja siinä tavataan muutama emopelin hahmo.

400 Daysin tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Vincen tarina"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan alussa Vince ampuu tuntemattomaksi jääneen miehen muutama päivä ennen maailmanloppua. Hän lähtee pakoon kuullessaan poliisiauton sireenit, ohittaen samalla Everettien omistaman apteekin. Vince saa päätettäväkseen miten hävittää todistusaineistonsa, mutta päätöksestä huolimatta hänet saadaan kiinni.

Myöhemmin Vince matkaa muutaman muun vangin sekä kahden poliisin kanssa kohti vankilaa. Vince tutustuu Justiniin sekä Dannyyn, ja kaksi muuta vankia, Jerry ja Marcus, istuvat heistä hieman edempänä. Selviää, että Justin on syyllistynyt pyramidihuijaukseen ja Danny on raiskannut alaikäisen tytön. Vincen keskustellessa heidän kanssaan, Marcus alkaa yhtäkkiä kuristaa Jerryä, tappaen tämän. Toinen vartijoista, Clyde, ampuu Marcuksen saaden Vincen ja muut syyllistämään tätä.

Clyde alkaa panikoida uhaten ampua muutkin vangit heidän ärsyttäessä tätä. Jerry muuttuu zombiksi, ja puree tätä. Clyde kuolee ja toinen poliiseista pakenee, jättäen kolmikon yksin. Kahlitut vangit keksivät napata Clyden aseen, jolla Vince ampuu Jerryn. Kolmikko tajuaa, että jonkun heistä on kuoltava, jotta muut pääsevät vapaaksi. Vince ampuu joko Justinin tai Dannyn jalan irti, jotta ketju heidän jaloissaan irtoaa. Kaksi selviytyjää pakenevat jättäen kolmannen taakseen.

"Wyattin tarina"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wyattia ja tämän ystävää Eddietä jahdataan autolla takaa. Ystävykset ovat hetki sitten tappaneet jahtaajan kumppanin, joka yritti ryöstää kaksikon. Wyatt ampuu autoa kohti, saaden sen ulos tieltä. Kumpikaan ei ole kuitenkaan varma, onko auto vielä heidän perässään.

Keskustellessaan tapahtuneesta Eddie ajaa vahingossa jonkin yli. Kumpikaan ei ole varma, oliko yliajettu mahdollisesti ihminen. Eddie kertoo Wyattille, ettei lähde mihinkään jos hän ajoi ihmisen yli. Wyatt ja Eddie pelaavat erän kivi-sakset-paperia, ja pelaajan voitosta riippuen toinen lähtee tarkistamaan ulos tilannetta.

Jos Wyatt jäi autoon odottamaan, heitä aikaisemmin jahdannut henkilö hyökkää tämän kimppuun. Wyatt lähtee häntä pakoon autolla ja jättää Eddien metsään. Jos Eddie jäi autoon, jahtaaja hyökkää tämän kimppuun, ja Eddie lähtee autolla pakoon jättäen Wyattin yksin metsään.

"Russellin tarina"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russell matkaa yksin tien päällä. Mies nimeltä Nate (Wyattin varjostaja) saavuttaa Russellin. Russell voi pelaajan päätöksestä hypätä piiloon huomaten samalla Dougin tai Carleyn ruumiin, riippuen siitä kumman pelaaja pelasti emopelissä. Russell nousee päätöksestä huolimatta epätasapainoisen Naten kyytiin.

Russell ja Nate saapuvat huoltoasemalle, ja heitä aletaan ampua sen ikkunasta. Yhteistyön avulla molemmat pääsevät sisälle, ja saavat ampujat nalkkiin. Sisällä vanha pariskunta kertoo ampumisen olleen itsepuolustusta. Ampujan vaimo on haavoittunut. Nate kysyy Russellilta, pitäisikö heidän tappaa molemmat ja ottaa heidän tavaransa. Russell voi joko lähteä tai pysyä hiljaa, mutta Nate ampuu avioparin.

"Bonnien tarina"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie keskustelee Lelandin kanssa. Lelandin vaimo Dee ilmaantuu paikalle, ollen mustasukkainen. Deellä on myös mukanaan reppu, jota Bonnie ja Leland kummastelevat. Kolmikko saa peräänsä muita ihmisiä, joita he pakenevat. Bonnieta ammutaan käsivarteen ja tämä tippuu kielekkeeltä alas maissipellolle. Pian tämä löytää maissipellon keskellä olevan traktorin taakse piiloon. Bonnie ottaa maasta metallitangon aseeksi, ja tappaa sillä vahingossa Deen. Leland saapuu paikalle ja kaksikko pakenee mukanaan Deen reppu.

"Shelin tarina"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shel siskoineen selviytyy pienellä huoltoasemalla muutaman muun kanssa. Pian huoltoasemalle saapuu varas. Ryhmästä Boyd sekä Stephanie ovat sitä mieltä että mies pitäisi päästää vapaaksi. Roman, Joyce ja Clive haluavat että tämä tapetaan. Shelin ääni ratkaisee, mitä miehelle tehdään. Mikäli tämä tapetaan, ryhmän kaikki jäsenet säilyvät hengissä. Jos tämän päästää vapaaksi, Boyd kuolee Roberton ryhmän ampumisista. Myöhemmin Roman käskee Shelin ulos, jolloin selviää, että myös Stephanie yritti varastaa ryhmän tarvikkeita ja paeta. Roman haluaa, että Shel tappaa tämän. Pelaaja voi päättää, lähteekö Shel pakoon Beccan kanssa asuntovaunulla vai ampuuko Stephanien. Peli päättyy valintaan.

"Päätös"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavia, erään kommuunin värvääjä, kertoo radiopuhelimessa toiselle selviytyjälle, että on löytänyt lisää ihmisiä. Tavia lähestyy pientä leiriä, jossa Vince, Wyatt, Russell, Bonnie, Shel ja Becca asustavat. Vince pysäyttää Tavian, ja Tavia selittää asiansa. Hän pyytää ihmisiä liittymään hänen matkaansa, ja tarinoiden aikana tehdyt päätökset vaikuttavat siihen, kuka hänen matkaansa lähtee. Mikäli Vince pelasti Justinin Dannyn sijaan, tämä lähtee mukaan. Wyattin saa mukaan, jos hänelle kerrotaan, että hänen tuntemiaan ihmisiä saattaa löytyä kommuunista. Russell lähtee mukaan, jos hän jätti Naten oman onnensa nojaan. Bonnie lähtee Tavian mukaan riippumatta valinnoista. Shel ja Becca lähtevät mukaan, mikäli he säästivät Roberton teloitukselta. Tarina päättyy tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee tapaa pelin aikana monia henkilöitä joista tärkeimpiä ovat 9-vuotias Clementine, verkkokalastaja Kenny, hänen vaimonsa Katjaa ja heidän poikansa Duck, Lilly ja hänen isänsä Larry, uutisankkuri Carley, IT-teknikko Doug, lukioikäinen Ben, koditon Chuck, nuoripari Omid ja Christa, syövästä parantunut lääkäri Vernon sekä Leen vainoaja Muukalainen (engl. The Stranger). Ensimmäisellä kaudella kerrotaan sarjakuvasta tuttujen Glennin, Hershelin ja tämän pojan Shawnin tarinat ennen sarjakuvan ensimmäistä osaa.

400 Days -lisäosa seuraa useita henkilöitä ja heidän tarinoitaan. Päähenkilöitä ovat Vince, taposta tuomittu rikollinen, Wyatt, ystävänsä kanssa matkaava mies, Bonnie, entinen narkomaani, Russell, yksin matkaava nuorukainen, Shel, pikkusiskonsa kanssa selviytyvä nuori nainen, sekä Tavia, myöhemmin William Carverin kommuunin värvääjäksi paljastunut tummaihoinen nainen. Muita tärkeitä sivuhahmoja ovat Justin, pelkurimainen pyramidihuijari, Danny, raiskauksesta tuomittu vanki, Eddie, Wyattin ystävä, Leland ja Dee, vanha pariskunta, Nate, Russellin kyytiin ottanut mies, Becca, Shelin pikkusisko, ja Roman, Shelin ryhmän johtaja. Ensimmäiseltä kaudelta Vernonin ryhmään kuuluneet selviytyjät Joyce, Clive ja Boyd tekevät paluun Vernonia lukuun ottamatta.

Ladattava sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Walking Deadin tarina jatkuu ladattavassa lisäosassa The Walking Dead: 400 Days. Lisäosa ilmestyi heinäkuussa 2013. 400 Days sijoittuu Georgian osavaltioon Yhdysvalloissa ja se esittelee viisi uutta hahmoa ja heidän tarinansa 400 päivän ajalta. Lisäosa ottaa huomioon pelaajan valinnat alkuperäisessä pelissä ja siinä tehdyt valinnat vaikuttavat pelin toisella kaudella.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin jaksot ovat saaneet myönteisen vastaanoton.[7][8] Pelin ensimmäisen kauden viidestä jaksosta koostettu pelikokoelma on saanut erittäin positiivisen vastaanoton.[9] IGN:n arvostelussa Greg Miller sanoi, että vain harva peli on saanut pelaajan välittämään pelimaailman ihmissuhteista ja pelihahmon tekemistä valinnoista samalla tavalla.[10]

Peli on voittanut Spike Video Game Awardsin vuoden peli (Game of the Year) palkinnon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PEGI Pan European Game Information - Advanced Search pegi.info. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 8.8.2015.
  2. THE WALKING DEAD: THE GAME – EPISODE 5: NO TIME LEFT REVIEW IGN. Viitattu 31.3.2017.
  3. Molina, Brett: Telltale Games developing 'Walking Dead' video game USA Today. 18.2.2011. Viitattu 5.9.2012.
  4. Learn More From Telltale Games About The Walking Dead: 400 Days 28.6.2013. Game Informer. Viitattu 1.7.2013. (englanniksi)
  5. Goldfarb, Andrew: Telltale Plans More Episodes of Walking Dead Game IGN. 6.6.2012. IGN Entertainment. Viitattu 5.9.2012. (englanniksi)
  6. Arvekari, Ville: Tällä viikolla julkaistavat pelit - The Walking Deadin toinen kausi alkaa! Pelaajalehti. 16.12.2013. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 1.7.2014. (suomeksi)
  7. The Walking Dead: Episode 1 - A New Day MetaCritic. Viitattu 5.9.2012. (englanniksi)
  8. The Walking Dead: Episode 2 - Starved for Help MetaCritic. Viitattu 5.9.2012. (englanniksi)
  9. The Walking Dead: A Telltale Games Series Xbox 360 Metacritic. Viitattu 28.12.2012. (englanniksi)
  10. Miller, Greg: The Walking Dead: The Game Review IGN. 12.12.2012. Viitattu 28.12.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]