The Strokes

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

The Strokes

TheStrokes.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1999–
Tyylilaji indie rock, garage rock
Kotipaikka New York, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Julian Casablancaslaulu
Nikolai Fraiturebasso
Fabrizio Morettirummut
Albert Hammond Jrkitara
Nick Valensi, kitara

Levy-yhtiö

RCA2001

[www.thestrokes.com Kotisivut]

The Strokes on newyorkilainen rockyhtye, joka nousi kuuluisuuteen 2000-luvun alussa. Yhtyeen musiikkia on verrattu perinteiseen New Yorkin rockiin, jota ovat aikaisempina vuosikymmeninä edustaneet muun muassa The Velvet Underground ja Television.

Yhtye laulaa New Yorkin murretta, minkä huomaa mm. mykistä r-kirjaimista.

The Strokesin tunnetuimpia kappaleita ovat mm. ”Last Nite”, ”Reptilia” ja ”Someday”.

Alkuvuodet ja The Modern Age EP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye on perustettu jäsenten ollessa teini-ikäisiä, mutta lopullinen kokoonpano saatiin kasaan vuonna 1999. Basisti Nikolai Fraiture sekä laulaja Julian Casablancas ovat tunteneet lapsista lähtien. Kitaristi Nick Valensi ja rumpali Fabrizio Moretti kävivät molemmat Manhattan's Dwight Schoolia, tutustuivat siellä ja alkoivat soittaa yhdessä. Myöhemmin Casablancas lähetettiin yksityiskouluun Sveitsiin. Samaa koulua kävi myös vuotta nuorempi Albert Hammond Jr. Vuosien päästä Hammond muutti Kaliforniasta New Yorkiin ja päätyi ensin jakamaan asunnon Casablancasin kanssa. Vähän ajan päästä Hammond jo soitti yhtyeessä Casablancasin, Morettin, Fraituren sekä Valensin kanssa. Yhtye oli siis nyt koossa ja soittaa tänäkin päivänä samalla kokoonpanolla. Monien nimiehdotusten (mm. De Niros, The Motels, The Stinky Beatles) jälkeen he kastoivat itsensä The Strokesiksi. Yhtye aloitti uransa soittamalla New Yorkin pienemmillä ja vähemmän tunnetuilla klubeilla, ja alkoivat saada suosiota varsinkin Lower East Sidella. He soittivat kappaleita joita ei levytetty esikoisalbumille, mutta jotkut ("New York City Cops", "Soma", "This Life" eli "Trying Your Luck") ovat levyllä Is This It. Ryan Gentles, yhtyeen manageri, oli katsomassa erästä The Strokesin alkuajan keikkaa Mercury Loungessa, meni jututtamaan yhtyeen jäseniä ja näin päätyi manageriksi. He alkoivat nauhoittaa demoa, joka kiinnitti Rough Trade Recordsin kiinnostuksen. Yhtye allekirjoitti levytyssopimuksen ja alkoi työstää 3 kappaleen The Modern Age EP:tä. Vuonna 2001 nauhoitettu The Moden Age EP sisälsi kappaleet mm. "Last Nite", "The Modern Age" ja "Barely Legal", jotka kaikki löytyvät esikoislevyltä, tosin esimerkiksi sanoituksiltaan hieman erilaisina.

Vuodesta 2001 nykyhetkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Is This It julkaistiin Amerikassa lokakuussa vuonna 2001. Samaisen vuoden syyskuun tapahtumien johdosta levyn Amerikassa julkaistun version "New York City Cops" piti vaihtaa kappaleeseen "When It Started". Ensin mainittu kappale sisälsi kertosäkeessä lauseen "New York City Cops - they ain't too smart". Levy herätti paljon julkisuutta rosoisen New York-soundinsa ansiosta, ja yhtyettä alettiin kutsua jopa "rockin pelastajiksi". The Strokes nousi kuuluisuuteen todella äkkiä, yhtäkkiä koko maailma tiesi näistä nuorista rockin pelastajista. Yhtye lähti pitkälle maailmankiertueelle joka ulottui Eurooppaan, Japaniin, Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan asti. Monet uudet indie-yhtyeet ovat nousseet julkistuuteen The Strokesin jälkeen ottaen siitä mallia, kuten The Libertines ja The White Stripes.lähde?

Toinen albumi, Room On Fire julkaistiin vuonna 2003. Se sai kriitikoilta hyvät arvostelut, mutta levymyynti ei ulottunut läheskään yhtä korkeisiin lukuihin kuin ensimmäinen albumi. The Strokes loisti taas lehtien sivuilla. He pääsivät esimerkiksi Rolling Stone -lehden kanteen ensimmäistä kertaa. Lehdistön huomion kiinnitti myös Fabrizio Morettin seurustelu näyttelijä Drew Barrymoren kanssa. Albumin ensimmäinen single oli "12:51". Videon ohjasi Roman Coppola, ja idea siihen saatiin Tron-elokuvasta. Lokakuussa 2003 yhtye soitti joka tiistaina keskusteluohjelma Late Night with Conan O'Brienissa. He esittivät kappaleet "Reptilia", "Whatever Happened?", "I Can't Win" sekä "Under Control". Vuosina 2003 ja 2004 yhtye oli kiertueella Kings Of Leonin ja Regina Spektorin kanssa. He levyttivät yhdessä kappaleen "Modern Girls & Old Fashion Men", joka lopulta päätyi toisen Room On Fire albumin singlen, "Reptilian" b-puoleksi. Seuraavan singlen, "The End Has No Endin", b-puoli oli The Clashin "Clampdown" kappaleestä tehty cover-versio. Lokakuussa 2004 yhtye suunnitteli Live in London live-albumin julkaisua. Live-albumin julkaisu jouduttiin kuitenkin jättämään, koska nauhoituksissa tuli ongelmia. Vuoden 2005 alussa Julian Casablancas meni naimisiin managerin assistentin Juliet Joslinin kanssa. Samoihin aikoihin Nikolai Fraiture sai tyttären. Room On Fire-kiertueen aikana laulaja Casablancasilla oli stressin ja paineen takia alkoholiongelmia, mutta on päässyt nyt kuiville. Kiertueen jälkeen yhtye päätti hidastaa vähän ja alkaa tehdä seuraavaa albumia rauhassa eikä kiirehtiä turhia, Room On Firen levytysten aikana.

Syyskuussa 2005 julkaistiin ensimmäinen single silloin vielä julkaisemattomalta kolmannelta First Impressions of Earth -albumilta. "Juicebox" single oli päässyt Internetiin imuroitavaksi joten sen julkaisupäivää aikaistettiin. Single ylsi Ison-Britannian Top Teniin. Vuoden 2005 marras- ja joulukuussa yhtye teki pienen kiertueen kolmannen albumin julkaisun alla. He tekivät yksittäisiä keikkoja isoissa kaupungeissa, kuten Lontoossa, Pariisissa, Tokiossa, Sydneyssa ja Berliinissä. Liput menivät hyvin kaupaksi, ja paikalla nähtiin monia julkisuuden henkilöitä. Tammikuussa 2006 julkaistiin vihdoin kolmas albumi First Impressions of Earth. The Strokes teki Ison-Britannian kiertueen. Vain päivää tämän kiertueen loppumisen jälkeen, helmikuun 24. päivänä, he voittivat NME Awardsin parhaan kansainvälisen yhtyeen palkinnon. Yhtye palasi kotimaahansa Amerikkaan ja soitti kolme loppuunmyytyä konserttia New Yorkin Hammersmith Ballroomissa. Maaliskuun 25. päivänä julkaistiin toinen single albumilta First Impressions of Earth. "Heart In A Cage" singlen B-puolena kuultiin "You Only Live Once" kappaleen demo, "I'll Try Anything Once", sekä Ramones -cover "Life's A Gas". Singlellä on myös New Yorkin kaduilla kuvattu "Heart In A Cage"-video, jonka ohjasi Samuel Bayer. Albumilta on julkaistu vielä yksi single, "You Only Live Once". Kesän 2006 aikana The Strokes on kiertänyt Euroopassa monilla suurilla festivaaleilla. Syksyn aikana yhtye tekee pienen Amerikan kiertueen, jonka jälkeen yhtye pitää lomaa. Kitaristi Albert Hammond Jr julkaisee oman soololevyn ja Nick Valensista tulee kahden lapsen isä.

Yhtye julkaisi neljännen albuminsa Angels maailmanlaajuisesti 22.3.2011. Ensimmäinen single Under Cover of Darkness ilmestyi 9.2.2011 ja se oli ladattavissa ilmaiseksi yhtyeen nettisivuilta. Albumin toinen singlejulkaisu oli Taken For a Fool. Molempiin singleihin tehtiin myös musiikkivideot.

Yhtyeen viides studioalbumi Comedown Machine julkaistiin vuonna 2013.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kappale Listasijoitukset Albumilta
US Hot 100 US Modern Rock UK Singles Chart
2001 The Modern Age EP #68 -
2001 "Hard to Explain" #27 #16 Is This It
2001 "Last Nite" #5 #14 Is This It
2001 "Someday" #17 #27 Is This It
2003 "12:51" #15 #7 Room on Fire
2004 "Reptilia" #19 #17 Room on Fire
2004 "The End Has No End" #35 #27 Room on Fire
2005 "Juicebox" #98 #9 #5 First Impressions of Earth
2006 "Heart in a Cage" #14 #25 First Impressions of Earth
2006 "You Only Live Once" #35 #16 First Impressions of Earth

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta The Strokes.