Tron

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tieteiselokuvaa. TRON-käyttöjärjestelmästä on oma artikkelinsa.
Tron
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Steven Lisberger
Käsikirjoittaja Steven Lisberger
Bonnie MacBird
Tuottaja Donald Kushner
Säveltäjä Wendy Carlos
Journey
Kuvaaja Bruce Logan
Leikkaaja Jeff Gourson
Pääosat Jeff Bridges
Bruce Boxleitner
David Warner
Cindy Morgan
Barnard Hughes
Dan Shor
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Productions
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 9. heinäkuuta 1982
Suomen lippu 1. huhtikuuta 1983
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17 000 000 Yhdysvaltain dollaria
Seuraaja Tron: Perintö (2010)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tron on vuonna 1982 valmistunut tieteiselokuva ja ensimmäisiä elokuvia, joissa käytettiin merkittävästi tietokonegrafiikkaa. Elokuvan ohjasi Steven Lisberger, ja se oli ehdolla kahden Oscar-palkinnon saajaksi (puvustus ja äänisuunnittelu).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kevin Flynn (Jeff Bridges) on nuori ja lahjakas ohjelmoija, joka omistaa Flynn's-pelihallin, johon hän on tehnyt kaikki pelit. Hän oli ennen töissä yhtiössä nimeltä ENCOM, mutta lähti pois, koska eräs toinen ohjelmoija, Ed Dillinger (David Warner) varasti hänen ideoitaan.

Vuosien päästä Dillingeristä tuli yksi ENCOMin johtajista ja ENCOM nousi alansa menestyksekkäimmäksi yhtiöksi. Dillinger pyörittää yhtiötä ohjelmalla nimeltä MCP (Master Control Program). Kevin uskoo, että jossain MCP:n sisällä on todisteet, että Dillinger varasti hänen tuotoksensa. Kevin yritti hankkia todisteet parhaimman hakkeriohjelmansa, Clun, avulla. MCP kuitenkin tuhoaa Clun ja yritys epäonnistuu jälleen. Eräs ENCOMin työntekijöistä, Alan Bradley (Bruce Boxleitner), ja hänen tyttöystävänsä, Lora Baines (Cindy Morgan) saavat selville Flynnin murtautumisyrityksen ja Alanin turvaohjelman, Tronin, avulla pyrkivät paljastamaan Dillingerin rikokset. Mutta sitten MCP aktivoi digitointilaserin ja digitoi Flynnin digitaaliseen maailmaan tietokoneiden sisällä.

MCP:n soturit vangitsevat hänet ja hän päätyy samaan selliin ohjelman nimeltä Ram (Dan Shor) kanssa. Heidät viedään MCP:n oikeankädenmiehen, komentaja Sarkin, eteen. Sark antaa vangeille kaksi vaihtoehtoa: joko ryhtyä MCP:n palvelijoiksi tai tuhoutua gladiaattoritaisteluissa. Ensin Flynn joutuu levytaisteluun Ramin ystävää, Cromia, vastaan. Flynn voittaa, mutta säästää Cromin hengen. Mutta Sark tappaa Cromin ja lähettää Flynnin ja Ramin itse Tronin ohella valopyöräareenalle, josta he kesken kisan pääsevät pakoon.

He matkaavat kohti I/O-tornia, josta Tron saisi yhteyden Alaniin. Mutta sitten heidän kimppuunsa hyökkää yksi Sarkin valotankeista. Tron joutuu erilleen Flynnistä ja Ramista, ja Ram haavoittuu hyökkäyksestä pahasti ja siirtää osan jäljelle jääneestään energiasta Flynnille, minkä jälkeen hän kuolee ja deresoituu. Tron pääsee aurinkoseilaajan (engl. Solar Sailer) simulaatiokammioon, jossa hän tapaa Yorin, Loran kirjoittaman ohjelman. Päästyään I/O-torniin he tapaavat Dumontin, ENCOMin perustaja Walter Gibbsin ohjelman. Saatuaan Dumontilta tärkeitä tietoja, Tron ja Yori lähtevät kohti MCP:n linnaketta ja matkan aikana Flynn löytää tiensä heidän luokseen ja paljastaa olevansa käyttäjä.

Sark vangitsee Flynnin ja Yorin ja vie heidät alukselleen. Sitten Sark alkaa deresoida alustaan, mutta Flynn huomaa käyttäjän erikoisvoimansa ja pitää aluksen toiminnassa ja Yorin elossa. Tron pääsee MCP:n linnakkeella ja kohtaa Sarkin kaksintaistelussa. Taistelu päättyy, kun Tron halkaisee Sarkin levyn kahtia ja haavoittaa hänen päätään. Mutta sitten MCP siirtää kaikki toimintonsa Sarkiin ja kasvattaa tämän jättikokoiseksi. Tron yrittää saada levynsä MCP:n sisään, mutta yritykset epäonnistuivat. Sitten Flynn hyppää MCP:n sisään ja häiritsee tätä niin, että Tron saa levynsä osumaan sinne. MCP ja Sark deresoituvat ja ohjelmat vapautuvat heidän valtansa alta.

Flynn materialisoituu takaisin todelliseen maailmaan ja tulostin tulostaa oitis todisteet siitä, että Dillinger oli varastanut hänen ideansa. Seuraavan aamuna Dillinger huomaa MCP:n tuhoutumisen ja rikostensa paljastumisen. Hänet erotettiin ENCOMista ja Flynnistä tulee ENCOMin uusi toimitusjohtaja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jeff Bridges  … Kevin Flynn, Clu  
 Bruce Boxleitner  … Alan Bradley, Tron  
 David Warner  … Ed Dillinger, komentaja Sark, Master Control Program (ääni)  
 Cindy Morgan  … Lora Baines, Yori  
 Barnard Hughes  … tri Walter Gibbs, Dumont  
 Dan Shor  … Ram, "Popcorn-työtoveri"  
 Peter Jurasik  … Crom  
 Tony Stephano  … Peter, Sarkin luutnantti  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Sam Inkinen sanoo Tronin juonta takeltelevaksi mutta efektejä kiinnostaviksi ja antaa elokuvalle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.