TRON

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee käyttöjärjestelmiä. Tron-elokuvasta on oma artikkelinsa.

TRON (The Real-time Operating System Nucleus) on joukko spesifikaatioita, jotka määrittelevät reaaliaikaisen käyttöjärjestelmän ytimen. TRON-projektin aloitti tohtori Ken Sakamura Tokion yliopistosta vuonna 1984. Vuonna 1986 perustettiin TRON Kyogikai (TRON-yhdistys) vastaamaan projektin hallinnoinnista. Vuoteen 1987 mennessä mm. NEC, Hitachi, Fujitsu ja Mitsubishi Electric olivat aktiivisesti käyttämässä TRONia eri tarkoituksiin.

Vuonna 2003 TRON oli maailman käytetyin käyttöjärjestelmä, johtuen siitä että TRON-johdannaisia käytetään hyvin usein sulautetuissa järjestelmissä erityisesti Japanin valtavassa elektroniikkateollisuudessa. Länsimaissa sen yleistymistä on haitannut lähinnä muun kuin japaninkielisen dokumentaation puute.

TRON-yhdistys yhdistyi vuonna 2010 T-Engine Forumiin, joka jatkaa ITRON -spesifikaation kehitystä ja oman T-Kernel -järjestelmänsä kehitystä.

TRON-arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse TRON-spesifikaatiot ovat vapaasti käytettävissä. Spesifikaatiot määrittelevät pelkästään käyttöjärjestelmärajapinnan ja yleiset suunnitteluratkaisut, eivätkä itse kooditasoa, eikä projekti estä TRON-pohjaisen käyttöjärjestelmän lähdekoodin pitämistä yksityisenä. Eräiden tahojen TRON-projektit ovat kuitenkin avointa lähdekoodia; tällainen on esimerkiksi TOPPERS/JSP.

TRONin aliarkkitehtuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRONista on useita aliarkkitehtuureja, jotka on tarkoitettu erilaisiin käyttötilanteisiin.

  • ITRON (Industrial TRON): Tarkoitettu sulautettuja järjestelmiä varten. Yleisimmin käytetty versio.
  • BTRON (Business TRON): Pöytätietokoneisiin, työasemiin, kämmenmikroihin ja vastaaviin; yleensä käytetään käyttöliittymän rakentamiseen verkotetuissa TRON-järjestelmissä.
  • CTRON (Central/Communications TRON): Keskuskoneisiin ja tietoliikennelaitteisiin.
  • MTRON (Macro TRON): Eri TRON-komponenttien väliseen tiedonsiirtoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.