The Joulukalenteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Joulukalenteri
The Joulukalenterin tunnus
The Joulukalenterin tunnus
Tyyli komedia, satiiri
Kestoaika noin 15 minuuttia
Luoja(t) Jukka Virtanen (tv-sovitus ja ohjaus)
Pääosissa Raimo Smedberg
Seppo Korjus
Kari Lehtomäki
Jukka Virtanen
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Tanskan lippu Tanska
Verkko Suomen lippu MTV3 (1997, 1998)
Suomen lippu Sub (2007)
Esitetty 1. joulukuuta 1998 –
24. joulukuuta 1997
Jaksoja 24
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7
Tuotanto
Tuottaja(t) Hans-Erik Saks
Pirkko Leisti
Ohjaaja(t) Jukka Virtanen
Käsikirjoittaja(t) De Nattergale
Kuvaaja(t) Steen Linde
Rene Schmidt
Carsten Nielsen
Tuotantoyhtiö(t) MTV Oy
Saks Film & Tv
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

The Joulukalenteri on suomalainen vuonna 1997 valmistunut 24-osainen television joulukalenteriohjelma.

Ohjelma esitettiin ensimmäistä kertaa MTV3-kanavalla joulukuussa 1997 ja esitettiin uusintana yleisön toivomuksesta joulukuussa 1998 sekä 2007, jolloin esittäjänä toimi Subtv. Samalla julkaistiin myös DVD-tallenne sarjan jaksoista.[1]

Joulukalenterin sisäkohtaukset kuvattiin Saks Film & Tv:n studiossa Århusissa Tanskassa lokakuussa ja ulkokuvaukset tehtiin Suomessa marraskuussa 1997[2]. Sarjan laulut nauhoitettiin MTV Oy:n musiikkistudiossa elokuussa 1997[2].

Sarjassa esitetyt lauluista julkaistiin CD-albumi nimellä Trio Saletti: Songs from The Joulukalenteri vuonna 1997. Samasta albumista julkaistiin uusintapainos vuoden 2007 DVD-julkaisun yhteydessä.

DVD-elokuvan ja uusintajulkaisun CD-levystä pystyi ostamaan aluksi vain yksinoikeudella sitä myyvältä verkkosivustolta mutta myynti on sittemmin laajentunut toiseenkin verkkokauppaan.[3] Ohjelman sponsorina toimi vuosien 1997 ja 1998 esityskerroilla Felix.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tontut asuttivat aikoinaan Suomea elämällä luolissa eri puolilla maata. Ilkeät näsät kuitenkin häätivät heidät, ja luolat tuhottiin. Kaukana muualla vanha tonttu nimeltä Iki-Iäkäs tekee kuolemaa, sillä hänen elämänsä sävelmää soittava soittorasia on pysähtymisen partaalla. Hande, Kauko ja Toivo -nimiset tontut lähtevät lentokoneella matkaan hakemaan soittorasian vetoavaimen Keuruulla sijaitsevasta luolasta, joka säästyi näsien tuholta. Apunaan heillä on Viisasten kirja, jossa on ratkaisu kaikkiin pulmiin. Siinä kerrotaan myös, että Näsät ovat ottaneet ihmisen muodon, mutta he muuttuvat tunnistettavaksi juodessaan aimo määrän alkoholia. Näsät tunnistaa torahampaista ja silmälaseista ja he ovat tonttujen mukaan hyvin rumia ja pelottavia.

Matka sujuu hyvin, mutta juuri laskeutumisen yhteydessä lentokoneen potkuri hajoaa. Tontut majoittuvat luolaan, josta vetoavain löytyykin ja Kauko alkaa veistää uutta potkuria. Lähistöllä asuu Santasten pariskunta, hilpeä Kerttu, yrmeä Olli, sekä heidän koiransa Vikki. Eräänä iltana heidän ovellensa ilmestyy salaperäinen muukalainen nimeltä Antti "Pentti" Niikseen, jonka hyväntahtoiset Kerttu ja Olli majoittavat kotiinsa. Pentti on kiinnostunut Viisasten kirjasta.

Pian sen jälkeen, kun Kauko on veistänyt vahingossa viisi kertaa tarvittavaa pienemmän potkurin, Toivo suuttuu ja lähtee pois luolasta vihaisena. Kauko on asiasta hyvin pahoillaan ja Hande ymmärtää häntä. Hän lähtee hakemaan uutta potkuripuuta Kaukolle. Sillä aikaa, kun Kauko on yksinään luolassa soittelemassa polku-urkuja, joku lyö nuijalla hänet tajuttomaksi. Aamulla Toivo ja Hande palaavat luolalle uusi potkuripuu mukanaan ja huomaavat tapauksen. He virvoittelevat Kaukon hereille. Nyt Kauko luulee olevansa kuuluisan etsijäkoiran poika. Tontut päättävät etsiä kirjasta apua, mutta huomaavat sen olevan poissa. Luolaan on jäänyt vain ryöstäjän hattu ja tontut keksivät kokeilla, jos Kauko "kuuluisan etsijäkoiran poikana" saisi vainun hatusta. Vainu johdattaa heidät luolan läheiselle maatilalle, jossa Pentti lukee kirjaa. Tontut tajuavat heti kirjan olevan Viisasten kirja.

Samaan aikaan Pentillä on syntymäpäivät ja Pentti ja Olli ovat juomassa koskenkorvaa sen kunniaksi. Mutta kun pullo on pohjillaan, ja viimeinen kulaus otettu, tapahtuu jotakin: Pentti paljastuu näsäksi. Tontut huomaavat Näsän ja palaavat takaisin luolaan tekemään uutta suunitelmaa. Seuraavana päivänä Olli ja Pentti kärsivät pahasta krapulasta. Kerttu kertoo että lahjoitti kaikki vanhat kirjat partiolaisille ja pian Pentti huomaa, että Kerttu antoi pois myös Viisasten kirjan. Raivostunut Pentti ryntää äkkiä partiolaisten perään. Tontut palaavat maatilalle hakemaan kirjaa, mutta huomaavat Näsän sekä kirjan kadonneen. Tontut luulevat että Näsä on kadonnut ikuisesti kirja mukanaan. Tonttujen tietämättä Näsä palaa takaisin Santasten luokse kirja mukanaan. Hande käväisee maatilalla hakemassa öljyä ja huomaa Näsän. Tontut ryntäävät saman tien maatilalle hakemaan kirjaa takaisin. Pentti juo koskenkorvaa yksin keittiössä ja muuttuu Näsäksi jälleen. Näsä sammuu muutaman hörpyn jälkeen keittiön pöydälle. Tontut onnistuvat ryöväämään kirjan takaisin.

Seuraavana aamuna Näsä huomaa kirjan hävinneen ja epäilee jälleen Kerttua. Pian Näsä tajuaa, että Tontut ovat vienneet kirjan. Näsä yrittää räjäyttää luolan luukun auki, mutta vahingoittaa itseään vakavasti. Hande kyllästyy Toivon pomotteluun ja kaksikolla syntyy riita. Kauko paljastaa että potkuri olisi valmis Jouluaaton aattona. Kaksikon välit parantuvat jälleen. Kauko onnistuukin valmistamaan potkurin ja tontut alkavat suunnata takaisin kotiin. Samalla Olli ihmettelee, missä hänen kiväärinsä on ja huomaa samalla Pentin hävinneen. Kerttu löytää sohvan alta joulukoristelaatikon, mutta Olli luuli Kertun löytäneen hänen kiväärinsä. Kun Kauko kävi virtsaamassa ulkona, Näsä säntää Kaukon luokse ja osoittaa tätä Ollin kiväärillä.

Näsä uhkaa luolassa ampua Toivon, mutta ase ei ollut ladattu. Näsä varastaa Viisasten kirjan ja lähtee karkuteille. Hande paljastaa että Näsä otti väärän kirjan. Tontut lähtevät äkkiä ennen kuin Näsä palaa takaisin. Näsä huomaa Santasten tilalla että tämä oli ottanut vahingossa Suuren keittokirjan. Hermostunut Näsä palaa äkkiä luolalle, mutta tontut ehtivät paeta lentokoneella. Tontut palaavat Iki-Iäkkään luokse mutta soittorasia on ehtinyt pysähtyä. Juuri kun tontut luulivat Iki-Iäkkään menehtyneen, soittorasia alkaa soida ja Iki-Iäkäs herää takaisin henkiin. Santasen tilalla Olli, Kerttu ja Näsä viettävät joulujuhlaa. Olli saa lahjaksi uuden piipun ja Kerttu monitoimikoneen. Näsä saa lahjaksi Tonttukirjan ja tämä reagoi lahjaan negatiivisesti, vaikka Santaset luulevat tämän olevan ilahtunut. Olli ja Kerttu suutelevat mistelin oksan alla. Tontut laulavat laulun On Hienoo olla tonttumies.

Historia ja tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Joulukalenteri perustuu vastaavaan tanskalaiseen sarjaan The Julekalender (1991), jonka kirjoittivat ja esittivät Carsten Knudsen, Uffe Rørbæk Madsen ja Viggo Sommer. Sarjan käsikirjoituksen suomensi ja suomalaisen version ohjasi Jukka Virtanen. Sarjan kaksoisrooleissa näyttelevät Seitsemän seinähullua veljestä -yhtyeen jäsenet Seppo Korjus ja Raimo Smedberg sekä Finlanders-yhtyeen Kari Lehtomäki.

The Joulukalenteri on parodia perinteisestä lapsille suunnatusta joulukalenterista. Sarjassa käytettiin monia perinteisiä joulukalenteriteemoja. Esimerkiksi päähenkilöinä ovat tontut, joiden pitää ratkaista jokin ongelma ennen joulua. Teemoja kuitenkin käsiteltiin satiirisesti ja mukana on sekä absurdia että ronskia huumoria.

Sarjan tontut, jotka kertojan mukaan olivat viettäneet maanpaossa määrättömän pitkän ajan, puhuivat "finglishiä" eli sekaisin englantia ja suomea. Eräässä jaksossa Kauko-tonttu sai iskun päähänsä ja alkoi puhua pelkkää saksaa, jota muut yrittivät tulkita sanakirjan avulla.

Tonttukolmikko esitti sarjassa useita perinteisiä joululauluja ja Jukka Virtasen sanoittamia parodisia lauluja.

Joulukuussa 2005 Finlanders ja Seitsemän seinähullua veljestä järjestivät The Joulukonsertin neljässä kaupungissa. Konserttiin sisältyi tuttujen perinteisten joululaulujen lisäksi The Joulukalenteri -sketsejä ja -lauluja sekä sarjan hahmot, ilman Iki-Iäkästä ja Vikki-koiraa.

Joulukuussa 2006 yleisön lukuisista pyynnöistä ja vuoden 2005 The Joulukonsertin suosion vuoksi Finlanders ja Seitsemän seinähullua veljestä järjestivät Auraviihteen kanssa kahdeksalla eri paikkakunnalla The Joulukonsertin. Tampereen konsertti televisiotaltioitiin ja esitettiin Yle TV2 -kanavalla 23. joulukuuta 2006 ja 24. joulukuuta 2007. Turussa järjestettiin kaksi konserttia vuosina 2006-2011. Konserttipaikka muutettiin uuteen Turun suureen Logomoon 2011.

Konsertti järjestettiin myös joulukuussa 2007 ja 2008, mutta sitä ei taltioitu. Kahdelta edelliseltä vuodelta tuttu ohjelmisto oli uusittu, mutta sarjan teema oli keskeisessä roolissa edelleen. Joulukuussa 2009 Suomea kiersi jälleen Iloinen Joulukonsertti-kiertue[4]. Iloisten joulukonserttien sarja on jatkunut myös vuosina 2010, 2011 ja 2012. Jatkoa on luvassa myös 2013. Iloisen Joulukonsertin suosio on jatkunut. Useita konsertteja myydään vieläkin loppuun.

Sarjasta tehtiin myös norjalainen versio The Julekalender, joka esitettiin vuonna 1994. The Julekalender 1991 ja 1994 ovat myös saatavilla DVD:nä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Seppo Korjus  … Kauko / Olli Santanen  
 Raimo Smedberg  … Hande / Kerttu Santanen  
 Kari Lehtomäki  … Toivo / Antti "Pentti" Nieksen  
 Jukka Virtanen  … kertoja / Iki-iäkäs  
 Kaj Lindén  … uutistenlukija  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Findance.com: SubTV uusii The Joulukalenterin, DVD tulossa
  2. a b Trio Saletti: "Songs From The Joulukalenteri" CD-levyn kansilehti, Julkaisija: Scandinavian Recors. Jakelija: Oy EMI Finland Ab, Vuosi 1997
  3. Discshop.fi: The Joulukalenteri DVD + CD paketti Viitattu 3.12.2010.
  4. [1]
Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma The Joulukalenteri -sitaatteja.