The Joulukalenteri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Joulukalenteri
The Joulukalenteri.png
Tyyli komedia, satiiri
Kestoaika noin 15 minuuttia
Luoja(t) Jukka Virtanen (tv-sovitus ja ohjaus)
Pääosissa Raimo Smedberg
Seppo Korjus
Kari Lehtomäki
Jukka Virtanen
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Tanskan lippu Tanska
Verkko Suomen lippu MTV3 (1997, 1998)
Suomen lippu Sub (2007, 2017[1], 2018)
Esitetty 1. joulukuuta 1997 – 24. joulukuuta 1997
Jaksoja 24
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7
Tuotanto
Tuottaja(t) Hans-Erik Saks
Pirkko Leisti
Ohjaaja(t) Jukka Virtanen
Käsikirjoittaja(t) De Nattergale
Kuvaaja(t) Steen Linde
Rene Schmidt
Carsten Nielsen
Tuotantoyhtiö(t) MTV Oy
Saks Film & Tv
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

The Joulukalenteri on suomalainen vuonna 1997 valmistunut 24-osainen television huumoriohjelma, joka parodioi joulukalentereiksi kutsuttuja television lastenohjelmia.

Ohjelma esitettiin ensimmäistä kertaa MTV3-kanavalla joulukuussa 1997, ja esitettiin uusintana joulukuussa 1998, sekä 2007, 2017 ja 2018, jolloin esitys oli Subtv:llä.[2][1][3][4]

Joulukalenterin sisäkohtaukset kuvattiin Saks Film & Tv:n studiossa Aarhusissa Tanskassa lokakuussa, ja ulkokuvaukset tehtiin Suomessa Kuusamon Rukalla marraskuussa 1997. Sarjan laulut nauhoitettiin MTV Oy:n musiikkistudiossa elokuussa 1997.[5][2] Sarjassa esitetyistä lauluista julkaistiin albumi nimellä Trio Saletti: Songs from The Joulukalenteri vuonna 1997. Sarjasta oli tarkoitus tehdä jatko-osa, mutta tekijänoikeus- ja lupa-asiat estivät sen.[6]

Sarjasta julkaistiin DVD-julkaisu vuonna 2007. Samaan aikaan uudelleenjulkaistiin myös Songs From The Joulukalenteri -albumi. DVD-elokuvan ja uusintajulkaisun CD-levystä pystyi ostamaan aluksi vain yksinoikeudella sitä myyvältä verkkosivustolta. Myöhemmin VL-Media julkaisi DVD:n uudestaan.[7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tontut asuttivat aikoinaan Suomea eläen luolissa eri puolilla maata. Ilkeät näsät kuitenkin häätivät heidät, ja luolat tuhottiin. Kaukana muualla vanha tonttu nimeltä Iki-Iäkäs tekee kuolemaa, sillä hänen elämänsä sävelmää soittava soittorasia on pysähtymisen partaalla. Hande, Kauko ja Toivo -nimiset tontut lähtevät lentokoneella matkaan hakemaan soittorasian vetoavaimen Keuruulla sijaitsevasta luolasta, joka säästyi näsien tuholta. Apunaan heillä on Viisasten kirja, jossa on ratkaisu kaikkiin pulmiin. Siinä kerrotaan myös, että Näsät ovat ottaneet ihmisen muodon, mutta he muuttuvat tunnistettavaksi juodessaan aimo määrän alkoholia. Näsät tunnistaa torahampaista ja silmälaseista, ja he ovat tonttujen mukaan hyvin rumia ja pelottavia.

Matka sujuu hyvin, mutta juuri laskeutumisen yhteydessä lentokoneen potkuri hajoaa. Tontut majoittuvat luolaan, josta vetoavain löytyykin, ja Kauko alkaa veistää uutta potkuria. Lähistöllä asuu Santasten pariskunta, hilpeä Kerttu, yrmeä Olli, sekä heidän koiransa Vikki. Eräänä iltana heidän ovellensa ilmestyy salaperäinen muukalainen nimeltä Antti ”Pentti” Nieksen, jonka hyväntahtoiset Kerttu ja Olli majoittavat kotiinsa. Pentti on kiinnostunut Viisasten kirjasta.

Pian sen jälkeen, kun Kauko on veistänyt vahingossa viisi kertaa tarvittavaa pienemmän potkurin, Toivo suuttuu ja lähtee pois luolasta vihaisena. Kauko on asiasta hyvin pahoillaan, ja Hande ymmärtää häntä. Hän lähtee hakemaan uutta potkuripuuta Kaukolle. Sillä aikaa, kun Kauko on yksinään luolassa soittelemassa polku-urkuja, joku lyö nuijalla hänet tajuttomaksi. Aamulla Toivo ja Hande palaavat luolalle uusi potkuripuu mukanaan ja huomaavat tapauksen. He virvoittelevat Kaukon hereille. Nyt Kauko luulee olevansa kuuluisan etsijäkoiran poika. Tontut päättävät etsiä kirjasta apua, mutta huomaavat sen olevan poissa. Luolaan on jäänyt vain ryöstäjän hattu, ja tontut keksivät kokeilla, jos Kauko ”kuuluisan etsijäkoiran poikana” saisi vainun hatusta. Vainu johdattaa heidät luolan läheiselle maatilalle, jossa Pentti lukee Viisasten kirjaa.

Samaan aikaan Pentillä on syntymäpäivät, ja Pentti ja Olli ovat juomassa Koskenkorvaa sen kunniaksi. Mutta kun pullo on pohjillaan, ja viimeinen kulaus otettu, tapahtuu jotakin: Pentti paljastuu näsäksi. Tontut huomaavat Näsän ja palaavat takaisin luolaan tekemään uutta suunnitelmaa. Seuraavana päivänä Olli ja Pentti kärsivät pahasta krapulasta. Kerttu kertoo että lahjoitti kaikki vanhat kirjat partiolaisille ja pian Pentti huomaa, että Kerttu antoi pois myös Viisasten kirjan. Raivostunut Pentti ryntää äkkiä partiolaisten perään. Tontut palaavat maatilalle hakemaan kirjaa, mutta huomaavat Näsän sekä kirjan kadonneen. Tontut luulevat että Näsä on kadonnut ikuisesti kirja mukanaan. Tonttujen tietämättä Näsä palaa takaisin Santasten luokse kirja mukanaan. Hande käväisee maatilalla hakemassa öljyä, ja huomaa Näsän. Tontut ryntäävät saman tien maatilalle hakemaan kirjaa takaisin. Pentti juo Koskenkorvaa yksin keittiössä, ja muuttuu Näsäksi jälleen. Näsä sammuu muutaman hörpyn jälkeen keittiön pöydälle. Tontut onnistuvat ryöväämään kirjan takaisin.

Seuraavana päivänä Näsä huomaa kirjan hävinneen, ja epäilee jälleen Kerttua. Pian Näsä tajuaa, että Tontut ovat vienneet kirjan. Näsä yrittää räjäyttää luolan luukun auki, mutta vahingoittaa itseään vakavasti. Hande kyllästyy Toivon pomotteluun, ja kaksikolla syntyy riita. Kauko paljastaa että potkuri olisi valmis jouluaaton aattona. Kaksikon välit parantuvat jälleen. Kauko onnistuukin valmistamaan potkurin, ja tontut alkavat suunnata takaisin kotiin. Samalla Olli ihmettelee, missä hänen kiväärinsä on, ja huomaa samalla Pentin hävinneen. Kauko on virtsaamassa ulkona, kun Näsä säntää hänen luokse, ja osoittaa tätä Ollin kiväärillä.

Näsä uhkaa luolassa ampua Toivon, mutta ase ei ollut ladattu. Näsä varastaa Viisasten kirjan, ja lähtee karkuteille. Hande paljastaa että Näsä otti väärän kirjan. Tontut lähtevät äkkiä ennen kuin Näsä palaa takaisin. Näsä huomaa Santasten tilalla että tämä oli ottanut vahingossa Suuren keittokirjan. Hermostunut Näsä palaa äkkiä luolalle, mutta tontut ehtivät paeta lentokoneella. Tontut palaavat Iki-Iäkkään luokse mutta soittorasia on ehtinyt pysähtyä. Juuri kun tontut luulivat Iki-Iäkkään menehtyneen, soittorasia alkaa soida ja Iki-Iäkäs herää takaisin henkiin. Santasen tilalla Olli, Kerttu ja Näsä viettävät joulujuhlaa. Olli saa lahjaksi uuden piipun ja Kerttu monitoimikoneen. Näsä saa lahjaksi Suomalaisen tonttukirjan ja tämä reagoi lahjaan negatiivisesti, vaikka Santaset luulevat tämän olevan ilahtunut.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Historia ja tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Joulukalenteri perustuu tanskalaiseen joulukalenteriohjelmaan The Julekalender (1991), jonka kirjoittivat ja esittivät Carsten Knudsen, Uffe Rørbæk Madsen ja Viggo Sommer. Sarjan käsikirjoituksen suomensi ja suomalaisen version ohjasi Jukka Virtanen.[2] Sarjan kaksoisrooleissa näyttelevät Seitsemän seinähullua veljestä -yhtyeen jäsenet Seppo Korjus ja Raimo Smedberg sekä Finlanders-yhtyeen Kari Lehtomäki.[2]

The Joulukalenteri on ivamukaelma vuodesta toiseen 1.–24. joulukuuta aina samoin teemoin lähetettävistä joulukalentereiksi kutsuttavista lastenohjelmista. Niinpä sarjassa käytettiin monia tällaisisten lastenohjelmien kliseitä kuten sitä, että tonttujen pitää suorittaa jokin vaikea tehtävä ennen joulua ja viime hetkellä ne onnistuvat tässä. Jakson alussa nähdään luukku, jossa on esityspäivän järjestysnumero ja luukun avauduttua kuvakulma siirtyy sen läpi. Teemoja kuitenkin käsiteltiin satiirisesti, ja mukana on sekä absurdia että ronskia huumoria.

Sarjan tontut, jotka kertojan mukaan olivat viettäneet maanpaossa määrättömän pitkän ajan, puhuivat finglishiä eli sekaisin englantia ja suomea. Eräässä jaksossa Kauko-tonttu kuitenkin sai iskun päähänsä ja alkoi puhua pelkkää saksaa, jota muut yrittivät tulkita sanakirjan avulla.

Tonttukolmikko esitti sarjassa useita perinteisiä joululauluja ja Jukka Virtasen sanoittamia parodisia lauluja.

Joulukuussa 2005 Finlanders ja Seitsemän seinähullua veljestä järjestivät The Joulukonsertin neljässä kaupungissa. Konserttiin sisältyi tuttujen perinteisten joululaulujen lisäksi The Joulukalenteri -sketsejä ja -lauluja sekä sarjan hahmot, kuitenkin ilman Iki-Iäkästä ja Vikki-koiraa.

Joulukuussa 2006 Finlanders ja Seitsemän seinähullua veljestä järjestivät The Joulukonsertin Auraviihteen kanssa kahdeksalla paikkakunnalla. Tampereen konsertti televisiotaltioitiin ja esitettiin Yle TV2 -kanavalla 23. joulukuuta 2006 ja 24. joulukuuta 2007. Turussa järjestettiin kaksi konserttia vuosina 2006-2011. Konserttipaikka muutettiin uuteen Turun suureen Logomoon 2011.

Konsertti järjestettiin myös joulukuussa 2007 ja 2008, mutta sitä ei taltioitu. Kahdelta edelliseltä vuodelta tuttu ohjelmisto oli uusittu, mutta sarjan teema oli edelleen sama. Joulukuussa 2009 Suomea kiersi jälleen Iloinen Joulukonsertti-kiertue.[8] Iloisten joulukonserttien sarja jatkui vuosina 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, päättyen vuoteen 2017.

Alkuperäisestä tanskalaisesta sarjasta tehtiin myös norjalainen versio The Julekalender, joka esitettiin vuonna 1994.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Seppo Korjus  … Kauko, Olli Santanen  
 Raimo Smedberg  … Hande, Kerttu Santanen  
 Kari Lehtomäki  … Toivo, Antti "Pentti" Nieksen  
 Jukka Virtanen  … kertoja, Iki-iäkäs  
 Kaj Lindén  … uutistenlukija  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Legendaarinen The Joulukalenteri palaa televisioon! mtvuutiset.fi. 20.11.2017. Viitattu 15.11.2018.
  2. a b c d Virtanen, Jukka: The Joulukalenterin luoja Jukka Virtanen kertoo: Näin suosikkiohjelma syntyi Ilta-Sanomat. 24.12.2014. Viitattu 10.12.2015.
  3. Helpotusta lasten joulunodotukseen – Tänä vuonna valittavaa riittää peräti neljästä eri joulukalenteriohjelmasta, joista yksi on ikisuosikki Histamiini Aamulehti. 1.12.2018. Viitattu 1.12.2018.
  4. Tänään tv:ssä joulukalentereita myös aikuiseen makuun Iltalehti. 1.12.2018. Viitattu 1.12.2018.
  5. Trio Saletti: Songs From The Joulukalenteri CD-levyn kansilehti, Julkaisija: Scandinavian Recors. Jakelija: Oy EMI Finland Ab, Vuosi 1997
  6. Missä he ovat nyt: "Täytyy mennä näyttämään anakondaa pihakuuselle!" Mitä kuuluu The Joulukalenterin tontuille? mtvuutiset.fi. 26.12.2015. Viitattu 15.11.2018.
  7. Elokuvat -tuoteluettelo (pdf) VLMedia Oy. Viitattu 10.12.2015.
  8. 2009 - Iloinen Joulukonsertti -kiertue Auraviihde. Viitattu 10.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]