The Julekalender

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tanskalaisesta televisiosarjasta. Norjalaisesta sarjasta on oma artikkeli.


The Julekalender
Sarjan alkutekstien tunnus.
Sarjan alkutekstien tunnus.
Tyyli komedia
jännitys
satiiri
Kestoaika yhteensä: 252 minuuttia
jakso: 10-20 minuuttia
Luoja(t) De Nattergale
Hans-Erik Saks
Pääosissa De Nattergale:
Carsten Knudsen
Uffe Rørbæk Madsen
Viggo Sommer
ja Poul Bundgaard
Alkuperämaa  Tanska
Verkko TV 2
Esitetty 1. joulukuuta 1991 – 24. joulukuuta 1991
Tuotantokausia 1
Jaksoja 24
Ikäraja Kielletty alle 7-vuotiailta
Tuotanto
Tuottaja(t) Hans-Erik Saks
Ohjaaja(t) Hans-Erik Saks
Käsikirjoittaja(t) De Nattergale
Säveltäjä(t) De Nattergale
Tuotantoyhtiö(t) Saks Film & TV
Aiheesta muualla
IMDb

The Julekalender on tanskalainen vuonna 1991 valmistunut 24-osainen television huumoriohjelma, joka parodioi joulukalentereiksi kutsuttuja television lastenohjelmia. Sarjan pääosassa nähdään De Nattergale, johon kuuluivat Carsten Knudsen, Uffe Rørbæk Madsen sekä Viggo Sommer.

Ohjelma esitettiin ensimmäistä kertaa TV 2-kanavalla joulukuussa 1991, ja uusintana vuosina 1994, 2001, 2008, 2010, 2011, 2012, 2017 ja 2018.

Sarjan sisäkohtaukset kuvattiin Saks Film & TV:n studioilla Aarhusissa Tanskassa kesällä 1991, ja ulkokuvaukset tehtiin Bjerager-nimisessä kylässä vuonna 1991. Sarjan laulut nauhoitettiin kesällä 1991. Sarjassa esitetyistä lauluista julkaistiin albumi nimellä De Nattergale: Songs from The Julekalender vuonna 1991. Sarja on julkaistu VHS-kasetilla ja DVD-levyllä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tontut asuttivat aikoinaan Tanskaa eläen luolissa eri puolilla maata. Ilkeät Nåså-hirviöt kuitenkin häätivät heidät, ja luolat tuhottiin. Kaukana muualla, vanha tonttu nimeltä Old Nok (Poul Bundgaard) tekee kuolemaa, sillä hänen elämänsä sävelmää soittava soittorasia on pysähtymisen partaalla. Hansi (Uffe Rørbæk Madsen), Gynter (Carsten Knudsen) ja Fritz (Viggo Sommer) -nimiset tontut lähtevät lentokoneella matkaan hakemaan soittorasian vetoavaimen Jylandissa sijaitsevasta luolasta, joka säästyi Nåså-hirviöiden tuholta. Apunaan heillä on suuri kirja, jossa on ratkaisu kaikkiin punnistavaulmiin. Siinä kerrotaan myös, että Nåsåt ovat ottaneet ihmisen muodon, mutta he muuttuvat tunnistettavaksi juodessaan aimo määrän alkoholia. Nåså-hirviön tunnistaa torahampaista ja silmälaseista, ja he ovat tonttujen mukaan hyvin rumia ja pelottavia.

Matka sujuu hyvin, mutta juuri laskeutumisen yhteydessä lentokoneen potkuri hajoaa. Tontut majoittuvat luolaan, josta vetoavain löytyykin, ja Gynter alkaa veistää uutta potkuria. Lähistöllä asuu Sandin pariskunta, hilpeä Gertrud (Carsten Knudsen), yrmeä Oluf (Viggo Sommer), sekä heidän koiransa Emil. Eräänä iltana heidän ovellensa ilmestyy salaperäinen kauppaedustaja nimeltä Brian "Benny" Jensen (Uffe Rørbæk Madsen), jonka hyväntahtoiset Gertrud ja Oluf majoittavat kotiinsa. Benny on kiinnostunut tontuista ja suuresta kirjasta.

Pian sen jälkeen, kun Gynter on veistänyt vahingossa viisi kertaa tarvittavaa pienemmän potkurin, Fritz suuttuu ja lähtee pois luolasta vihaisena. Gynter on asiasta hyvin pahoillaan, ja Hansi ymmärtää häntä. Hän lähtee hakemaan uutta potkuripuuta Gynterille. Sillä aikaa, kun Gynter on yksinään luolassa soittelemassa polku-urkuja, joku lyö nuijalla hänet tajuttomaksi. Aamulla Fritz ja Hansi palaavat luolalle uusi potkuripuu mukanaan ja huomaavat tapauksen. He virvoittelevat Gynterin hereille. Nyt Gynter luulee olevansa kuuluisan etsijäkoiran poika. Tontut päättävät etsiä kirjasta apua, mutta huomaavat sen olevan poissa. Luolaan on jäänyt vain ryöstäjän hattu, ja tontut keksivät kokeilla, jos Gynter ”kuuluisan etsijäkoiran poikana” saisi vainun hatusta. Vainu johdattaa heidät luolan läheiselle maatilalle, jossa Benny lukee suurta kirjaa.

Samaan aikaan Bennyllä on syntymäpäivät, ja Penny ja Oluf ovat juomassa viinaa sen kunniaksi. Mutta kun pullo on pohjillaan ja viimeinen kulaus otettu, tapahtuu jotakin: Benny paljastuu Nåså-hirviöksi. Tontut tunnistavat Nåsån ja palaavat takaisin luolaan tekemään uutta suunnitelmaa. Seuraavana päivänä Oluf ja Benny kärsivät pahasta krapulasta. Gertrud kertoo että lahjoitti kaikki vanhat kirjat partiolaisille ja pian Benny huomaa, että Gertrud antoi pois myös suuren kirjan. Raivostunut Benny ryntää äkkiä partiolaisten perään. Tontut palaavat maatilalle hakemaan kirjaa, mutta huomaavat Nåsån sekä kirjan kadonneen. Tontut luulevat että Nåså on kadonnut ikuisesti kirja mukanaan. Tonttujen tietämättä Nåså palaa takaisin Sandien luokse kirja mukanaan. Hansi käväisee maatilalla hakemassa öljyä, ja huomaa Nåsån. Tontut ryntäävät saman tien maatilalle hakemaan kirjaa takaisin. Benny juo Koskenkorvaa yksin keittiössä, ja muuttuu Nåsåksi jälleen. Nåså sammuu muutaman hörpyn jälkeen keittiön pöydälle. Tontut onnistuvat ryöväämään kirjan takaisin.

Seuraavana päivänä Nåså huomaa kirjan hävinneen, ja epäilee jälleen Gertrudia. Pian Nåså tajuaa, että tontut ovat vienneet kirjan. Nåså yrittää räjäyttää luolan luukun auki, mutta vahingoittaa itseään vakavasti. Hansi kyllästyy Fritzin pomotteluun, ja kaksikolla syntyy riita. Gynter paljastaa että potkuri olisi valmis jouluaaton aattona. Kaksikon välit parantuvat jälleen. Gynter onnistuukin valmistamaan potkurin, ja tontut alkavat suunnata takaisin kotiin. Samalla Oluf ihmettelee, missä hänen kiväärinsä on, ja huomaa samalla Bennyn hävinneen. Gynter on virtsaamassa ulkona, kun Nåså säntää hänen luokse, ja osoittaa tätä Olufin kiväärillä.

Benny uhkaa luolassa ampua Fritzin, mutta ase ei ollut ladattu. Benny varastaa suuren kirjan, ja lähtee karkuteille. Hansi paljastaa, että Nåså otti väärän kirjan. Tontut lähtevät äkkiä ennen kuin Nåså palaa takaisin. Nåså huomaa Sandien tilalla että tämä oli ottanut vahingossa Suuren keittokirjan. Hermostunut Nåså palaa äkkiä luolalle, mutta tontut ehtivät paeta lentokoneella. Tontut palaavat Old Nokin luokse mutta soittorasia on ehtinyt pysähtyä. Juuri kun tontut luulivat Old Nokin menehtyneen, soittorasia alkaa soida ja Old Nok herää takaisin henkiin. Sandien tilalla Oluf, Gertrud ja Benny viettävät joulua. Oluf saa lahjaksi uuden piipun ja Gertrud monitoimikoneen. Benny saa lahjaksi tonttukirjan ja tämä reagoi lahjaan negatiivisesti, vaikka Sandit luulevat tämän olevan ilahtunut.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Jyland, Tanska

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Viggo Sommer  Oluf Sand, perunanviljelijä  
 Carsten Knudsen  Gertrud Sand, Olufin vaimo  
 Uffe Rørbæk Madsen  Brian "Benny" Jensen, kauppamatkustaja, "Nåså"-hirviö, "outo yövieras"  
 Emil  Emil Sand, Olufin ja Gertrudin koira  
 Ole Aaby  uutistenlukija radiossa  

Maailman ääri / Ainoa säästynyt luola, Jyland

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Carsten Knudsen  Gynter, veistelytonttu  
 Uffe Rørbæk Madsen  Hansi, tonttumies  
 Viggo Sommer  Fritz, ylitonttu  
 Poul Bundgaard  Old Nok, vanha tonttu  
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.